The Final Countdown: Ο ύμνος του Ευρωμπάσκετ

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 και το Contra.gr θυμάται το τραγούδι που 'έντυσε' τη διοργάνωση και μας κάνει μέχρι και σήμερα να ανατριχιάζουμε όποτε το ακούμε.

The Final Countdown: Ο ύμνος του Ευρωμπάσκετ

Κάτι σε πιάνει όταν πέφτει η μουσική και ακούς αυτό το "τιρινίνι" του "Final Countdown". Είτε έχεις προλάβει το Ευρωμπάσκετ του 1987, είτε όχι, δεν παίζει κανένα ρόλο. Η καρδιά σου χτυπάει το ίδιο έντονα σαν να ήσουν μέσα στο ΣΕΦ εκείνο το βράδυ της 14ης Ιουνίου όταν η Εθνική Ελλάδας κατακτούσε τον τίτλο.

Αυτό ήταν. Το κομμάτι των Europe κατάφερε να συμβολίσει μια ολόκληρη διοργάνωση, μια ολόκληρη δεκαετία, να γίνει το κομμάτι μιας ολόκληρης χώρας. Μπορεί να μην ξέρουν όλοι τους στίχους του, αλλά η μουσική του "Final Countdown" σε ταξιδεύσει σε χρυσές εποχές.

Η Εθνική είχε ταυτιστεί με το συγκεκριμένο κομμάτι πολύ πριν το Ευρωμπάσκετ. Ήταν ένα τραγούδι που διάλεξε ο γυμναστής της "γαλανόλευκης" Νίκος Σισμανίδης και ακουγόταν στην προετοιμασία της ομάδας που έγινε στα Τρία Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα. Λόγω ρυθμού και δημοφιλίας ταίριαξε πάρα πολύ με την ομάδα και έπαιζε συνεχώς και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όταν έμπαιναν οι παίκτες και κατέληξε να γίνει ο ύμνος του Ευρωμπάσκετ!

Παράλληλα ήταν και το σήμα της εκπομπής της ΕΡΤ 'Ο δρόμος προς τη δόξα'. Ένα το αφιέρωμα στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ λίγες ημέρες αργότερα.

The Final Countdown: Ο ύμνος του Ευρωμπάσκετ

Ήταν φυσικά η μεγαλύτερη επιτυχία των 'Europe', ενός σουηδικού συγκροτήματος που δημιουργήθηκε το 1979 από τον Joey Tempest, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Joakim Larsson. Αρχικά η μπάντα ονομαζόταν 'Force' και απέκτησε πολλούς θαυμαστές στα προάστια της Στοκχόλμης.

Το 1982 άλλαξαν το όνομά τους σε Europe και πήραν μέρος σε μουσικό διαγωνισμό. Κέρδισαν το πρώτο βραβείο και μαζί ένα συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Τη δεκαετία του 80 κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα. Με στοιχεία metal και hard rock στη μουσική τους πούλησαν πάνω από 23 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες θαυμαστές να τους αποθεώνουν σε κάθε συναυλία.

Το 1986 κυκλοφόρησε το τρίτο τους άλμπουμ The Final Countdown, που ήταν εμπνευσμένο από το "Space Oddity" του David Bowie. Με το συγκεκριμένο κομμάτι έντυσαν τον θρίαμβο της Εθνικής στο Eurobasket του 1987 και έγινε παγκόσμια επιτυχία φτάνοντας το Νο 1 σε 25 χώρες. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ κι 7 εκατομμύρια παγκοσμίως.

The Final Countdown: Ο ύμνος του Ευρωμπάσκετ

Όπως διαβάζουμε και στη ' Μηχανή του Χρόνου', μετά το Final Coundown το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλους δύο δίσκους και τον Μάρτιο του 1992 έδωσαν την τελευταία τους συναυλία. Στη συνέχεια ο Tempest ακολούθησε σόλο καριέρα κι έβγαλε τρεις δίσκους από το 1995 έως το 2002.

Η μπάντα επανενώθηκε προσωρινά για μία συναυλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999 στη Στοκχόλμη αλλά το 2003 ανακοίνωσαν την οριστική επανένωσή τους και κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ μέχρι το 2015. Από τότε που ξεκίνησαν άλλαξαν αρκετά μέλη αλλά σήμερα η σύνθεση της μπάντας είναι η ίδια με εκείνη που έπαιζε το Final Coundown. Πενηντάρηδες σήμερα, εξακολουθούν να δίνουν συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Εμείς θα τους θυμόμαστε πάντα και θα τους ευχαριστούμε για το αξέχαστο "τιρινίνι" που μας χάρισαν!

News 24/7

24MEDIA NETWORK