The Shot: 25 χρόνια μετά (VIDEO)

Ίσως το πιο διάσημο νικητήριο καλάθι στην ιστορία του μπάσκετ. Και όχι, δεν εννοούμε αυτό με τη Γιούτα. Ο Μάικλ Τζόρνταν ίπταται, ο Γκρεκ Ίλο πέφτει στο παρκέ, οι δυο τους περνούν στην ιστορία.

The Shot: 25 χρόνια μετά (VIDEO)

Έχουμε μάθει να θυμόμαστε τις στιγμές που κρίνουν τίτλους. Αυτές που καθορίζουν το ποιος θα γραφτεί στην ιστορία ως πρωταθλητής και ποιος ως ο χαμένος της τελικής μάχης. Υπάρχουν όμως και στιγμές τεράστιας βαρύτητας, ακόμα και αν δεν έκριναν κάποιο πρωτάθλημα.

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από μια τέτοια στιγμή. Το νικητήριο καλάθι του Μάικλ Τζόρνταν στο 5ο παιχνίδι της σειράς με το Κλίβελαντ στα play-off του 1989, με αντίπαλο τον Γκρεγκ Ίλο. Εικοσιπέντε χρόνια από ένα καλάθι που έγινε σήμα τηλεοπτικών εκπομπών, εξώφυλλο περιοδικών και σημείο αναφοράς σε κάθε ανοιχτό γήπεδο του κόσμου: πιτσιρίκια να ντριμπλάρουν με το αριστερό, να πατάνε στο ύψος της γραμμής του φάουλ, να "στέκονται" στον αέρα και να φεύγουν στο πλάι να πανηγυρίσουν.

The shot. Δεν ήταν το πρώτο νικητήριο του Τζόρνταν, δεν ήταν φυσικά το τελευταίο. Δεν του χάρισε τίποτα περισσότερο από την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Ήταν, όμως, η στιγμή που ο ίδιος και μαζί του ο μπασκετικός πλανήτης κατάλαβαν τι θα ακολουθήσει, είδαν το μέλλον. Μ'εκείνο το καλάθι φάνηκε πως αυτός ο τύπος δεν θα σταματήσει. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα γίνει πρωταθλητής. Κι όταν θα το καταφέρει, θα κάνει τα πάντα για μείνει στην κορυφή με τρόπο που δεν το έκανε κανείς άλλος.

Η σημασία του καλαθιού φαίνεται και μόνο απ'το γεγονός πως βαφτίστηκε "The shot", λες και είναι το μοναδικό σουτ στην ιστορία του μπάσκετ. Και το δολοφονικό ένστικτο του Τζόρνταν φρόντισε να γίνει και το μοναδικό σουτ που είχε και συνέχειες. Τέσσερα χρόνια μετά το ματς του 1989 ήρθε το "The shot II", στα play-off του 1993, και η τριλογία ολοκληρώθηκε με το "The shot III" το 2002, όταν ο 39χρονος πια Τζόρνταν πέτυχε άλλο ένα νικητήριο καλάθι εναντίον του Κλίβελαντ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK