Michael Jordan: The spectacular move (VIDEO)

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια απ'το καλάθι του Μάικλ Τζόρνταν που έμεινε στην ιστορία ως "η εκπληκτική κίνηση", χάρις στην ατάκα του Αμερικανού σχολιαστή.

Michael Jordan: The spectacular move (VIDEO)

Δεν είναι το μεγαλύτερο σουτ που έβαλε ο Τζόρνταν στην ανεπανάληπτη καριέρα του. Δεν έκρινε κολλεγιακό τίτλο, δεν μπήκε στην εκπνοή, δεν έκρινε μια σειρά play-off ή τον τίτλο στο NBA.

Ήταν απλώς ένα lay-up που διεύρυνε το προβάδισμα που ήδη είχαν οι Μπουλς επί των Λέικερς, στο δεύτερο αγώνα των τελικών του 1991, σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου. Θα έκαναν το 1-1 και χωρίς αυτό το καλάθι, νικούσαν ήδη με 91-75. Θα κέρδιζαν το πρώτο τους πρωτάθλημα και χωρίς αυτούς τους δύο πόντους.

Δεν το χρειάζονταν το καλάθι οι Μπουλς, όπως και ο ίδιος ο Τζόρνταν δεν χρειαζόταν να επιχειρήσει αυτήν την αλλαγή στον αέρα. Σύμφωνοι, ο Γκριν σηκώθηκε για να τον κόψει, αλλά ο Τζόρνταν δεν ήταν ο τύπος που φοβόταν το κόψιμο όταν ήταν έτοιμος για να καρφώσει. Δεν είχε σημαντικό λόγο να μην πάει για το κάρφωμα με το δεξί, δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό "γιατί". Πέρα ίσως απ'το πολύ απλό: το έκανε γιατί μπορούσε.

Michael Jordan: The spectacular move (VIDEO)

Κατέβασε το δεξί του χέρι και έφερε την μπάλα στο αριστερό, γλιστρώντας μακριά απ'τον Γκριν. Πριν πατήσει στο έδαφος, πρόλαβε να την αφήσει με το αριστερό χέρι τόσο γλύκα, που ο Μάτζικ Τζόνσον έλεγε χρόνια αργότερα πως "ο Μάικλ φίλησε την μπάλα προς το καλάθι".

"Όταν τον είδα να αλλάζει κατεύθυνση", είπε ο Μάτζικ, "σκέφτηκα πως όχι, δεν είναι δυνατόν να το κάνει αυτό, όχι σ'εμάς". Ο Τζόρνταν το έκανε. Ήταν το πιο ασήμαντο μεγάλο καλάθι της καριέρας του. Ταυτόχρονα ήταν και το πιο σημαντικό, γιατί μ'αυτήν την αδιανόητη κίνηση σφραγίστηκε η άνοδος του στην κορυφή.

Δεν πήρε απλώς το πρώτο του πρωτάθλημα. Έδειξε σε όλο τον κόσμο πως αυτός δεν θα είναι σαν τους άλλους, θα κυριαρχήσει με πρωτόγνωρο τρόπο και χρειαζόταν κάτι να αντιπροσωπεύσει. Το έδειξε αλλάζοντας κατεύθυνση στον αέρα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Γιατί μπορούσε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK