Τι μας έδειξαν και τι κρύβουν οι 18 ομάδες της Euroleague

Το μπάσκετ είναι μαθηματικά, αλλά ευτυχώς για όλους, όσα συμβαίνουν δεν είναι προϊόν λογικής. Αυτό κάνει εξόχως ενδιαφέρουσα τη Euroleague 2020-21, όπου οι περισσότεροι 'χωρούν' στην 8αδα και τα φαβορί για το Final Four της Κολωνίας είναι πολλά περισσότερα από τέσσερα.

Βασίλης Σπανούλης και Ιωάννης Παπαπέτρου από την περσινή μονομαχία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, που κρίθηκε στην παράταση υπέρ των 'πρασίνων'. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Βασίλης Σπανούλης και Ιωάννης Παπαπέτρου από την περσινή μονομαχία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, που κρίθηκε στην παράταση υπέρ των 'πρασίνων'. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

H αντίστροφη μέτρηση για την Euroleague της αγωνιστκής περιόδου 2020-21 έχει ήδη αρχίσει και τι νομίζεις πως έμεινε; Η ουρά, αφού το opening έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1η του Οκτώβρη. Θα ήταν χρήσιμο να δούμε σε ποια φάση βρίσκονται οι 18 ομάδες που θα εμφανιστούν σε αυτήν -βάσει των όσων έκαναν στα τελευταία παιχνίδια πριν ασχοληθούν με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η σειρά αναφοράς είναι ονομαστική. Τώρα, αν θες να μιλήσουμε για τα φαβορί, δηλαδή αυτούς που θα φτάσουν στο Final Four της Κολωνίας, ξεκάθαρα υπάρχουν μεταξύ τους Έλληνες. Όχι όλοι. Για την ακρίβεια, εκ πρώτης όψεως υπάρχει εκπρόσωπος της χώρας που δεν φαίνεται να μπορεί να τοποθετηθεί εντός των playoffs, αν συγκρίνουμε αυτά που έχει με όσα έχουν οι άλλοι.

Ας 'μετρηθούμε'.

Η Αρμάνι έδωσε τα περισσότερα λεφτά από όλους, στο 'τελικό χτύπημα' για τη διεκδίκηση της κορυφής της Ευρώπης, όπου αν με ρωτάς, θα σου πω ότι δεν τους βλέπω να φτάνουν. Στα μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ και της Μακάμπι 'έπεσε' ψαλίδι, ωστόσο οι Δημήτρης Ιτούδης και Γιάννης Σφαιρόπουλος 'έφτιαξαν' κάτι σύγχρονο και απειλητικό, προφανώς δεν μπορείς να αφήσεις εκτός των φαβορί τη Ρεάλ Μαδρίτη -καθώς έμεινε ως είχε. Μοναδικό ερωτηματικό είναι η ενδεχόμενη φυγή του Φακούντο Καμπάτσο για το ΝΒΑ, το Δεκέμβρη. Που προφανώς μπορεί να αλλάξει πολλά.

Η εμφάνιση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην Μπαρτσελόνα και οι κινήσεις που ακολούθησαν, κάνει τους 'μπλαουγκράνα' ικανούς να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην επιστροφή στην ελίτ. Ξέρω πως δεν με ρωτάς, αλλά θα ήθελα να σου πω ότι αυτήν δεν τη 'βλέπω' φέτος -αλλά του χρόνου. Τώρα που στα είπα όλα αυτά, να θυμίσω την ύπαρξη της Αναντολού Εφές, που ήταν πρώτη όταν διεκόπη πέρυσι η διοργάνωση -και κράτησε τους πάντες. Και εκεί θα δώσω τις περισσότερες πιθανότητες σε ό,τι αφορά την ερώτηση 'ποιος θα πάρει αυτήν την κούπα'.

Από πάνω διάβασες για έξι ομάδες. Μένουν άλλες δυο θέσεις δηλαδή, στην οκτάδα. Το πιθανότερο είναι πως η μια θα καταλήξει στον Ολυμπιακό, όχι μόνο για όσα διαθέτει στο ρόστερ, αλλά και για το γεγονός ότι φέτος οι μετακινήσεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολες και οι 'ερυθρόλευκοι' δεν θα έχουν φθορά από την ελληνική λίγκα. Στο Νο8 δεν 'βλέπω' τον Παναθηναϊκό. Βλέπω τη Ζενίτ ή τη Βαλένθια ή την Μπασκόνια ή ακόμα και τη Χίμκι. Και θα εξηγήσω και τους λόγους.

Alba Berlin

H Άλμπα ολοκλήρωσε με τον Ολυμπιακό την προετοιμασία της, εν όψει της αγωνιστικής περιόδου 2020-21. Συνολικά, έδωσε έξι παιχνίδια πριν το τζάμπολ της νέας σεζόν. Τα δυο ήταν με τους “ερυθρόλευκους” και ο Αϊτο Ρενέσες ενημέρωσε πως 'θα χρειαστούμε μήνες, για να παίξουμε το μπάσκετ που μπορούμε'. Είπε και ότι θα ήταν χρήσιμη μια ενίσχυση στη θέση '5'. H πρεμιέρα στέλνει τους Γερμανούς στο Ισραήλ (Πέμπτη 1/10), όπου όποιος μπαίνει στη χώρα πρέπει να περνά 14 μέρες σε καραντίνα. Αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε με την παρέμβαση της Μακάμπι και το σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση της χώρας. Στο Τελ Αβίβ σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων (σε μια μέρα), με τους υπεύθυνους να κάνουν ακόμα πιο αυστηρά τα μέτρα από την Παρασκευή 25/9. Για παράδειγμα, ουδείς εκ των κατοίκων μπορεί να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου, από το σπίτι του. Οι εξαιρέσεις αφορούν δουλειές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση.

Tι να περιμένεις: η Άλμπα προχώρησε σε ενδυνάμωση του ρόστερ της, αποδυναμώνοντας την Μπάγερν, με την 'κλοπή' του Μάοντο Λο. Κράτησε τον Σίκμα, 'ματσάροντας' την τεράστια προσφορά που είχε από το Μιλάνο και άρα φέτος θα 'χτίσει' πάνω σε αυτό που ξεκίνησε πέρυσι. Εκ πρώτης όψεως είναι ομάδα οκτάδας.

Anadolu Efes

H Basketbol Süper Ligi έκανε πρεμιέρα αυτό το σαββατοκύριακο, με την Αναντολού Εφές να νικά τη Γαλατασαράι 80-56. Oι παίκτες του Αταμάν είχαν 23/44 δίποντα, 9/25 τρίποντα και 7/11 βολές. Προηγήθηκαν για 31.02, έφτασαν τη διαφορά έως το +24, με τα ριμπάουντ να είναι το δυνατό σημείο (+12 από τους αντιπάλους). Πρώτος σκόρερ ήταν ο Σανλί με 18 πόντους, ενώ διψήφιοι τελείωσαν οι Σιμόν (12), Μίτσιτς (11) και Ντάνστον (10). Για την πρώτη αγωνιστική, θα υποδεχθούν τη Ζενίτ, την Πέμπτη 1/10. Στη γείτονα, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπως και η απόσταση ασφαλείας. Μια που το βρήκα, να σου πω και ότι κι εκεί κλείνουν οι χώροι διασκέδασης τα μεσάνυχτα (για περίπτερα, δεν διάβασα κάτι).

Τι να περιμένεις: Οι γείτονες ακόμα διαμαρτύρονται που δεν τους απονεμήθηκε ο τίτλος, καθώς ήταν πρώτοι όταν η Euroleague αποφάσισε να διακόψει τις εργασίες της περασμένης σεζόν. Αν σκεφτείς πως κράτησαν όσους είχαν πέρυσι (που ήταν οι κορυφαίοι), μπορούν να φτάσουν φέτος στο τέλος της διαδρομής. Και ναι, είναι το φαβορί.

AX Armani

Η Αρμάνι ζει το 'it's now or never', μετά την καλύτερη επίδοση στη free agency του περασμένου καλοκαιριού.Στην πρεμιέρα της ιταλικής λίγκας, την Κυριακή 27/9 επικράτησαν της Ρέτζιο Εμίλια 87-71, με τον Σιλντς να τελειώνει με 29 πόντους, ενώ άλλοι 4 είχαν τουλάχιστον 20 πόντους.

Tι να περιμένεις: Η προσθήκη των Χάινς, Ντιλέινι, Ντατόμε, Σιλντς και Λιντέι ήταν στη λογική 'γίνομαι καλύτερος, κάνοντας χειρότερους τους ανταγωνιστές'. Οι Ιταλοί έχουν το μεγαλύτερο μπάτζετ της φετινής σεζόν, με τον Έτορε Μεσίνα να έκανε το all in, μήπως και ζήσει το όνειρο -να πάει για αρχή η Αρμάνι σε Φάιναλ Φορ και ενδεδειγμένα να το κατακτήσει.

Crvena Zvezda

O Ερυθρός Αστέρας ολοκλήρωσε όσα είχε να κάνει, πριν την εκκίνηση της σεζόν 2020-21, με την Μπόρατς, στο Τσάτσακ (99-78). Ο Σάσα Ομπράντοβιτς μοίρασε το χρόνο σε όλους τους παίκτες, με τον Νταβίντοβατς να 'χει τα περισσότερα λεπτά (25) και τους Λόιντ και Ουόλντεν να ακολουθούν (23 και 22). Ο Λόιντ τελείωσε με 26 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Ουόλντεν με 23 πόντους και 4 ασίστ, ενώ 23 πόντους πρόσθεσε και ο Νταβίντοβατς. Οι 'ερυθρόλευκοι' θα ξεκινήσουν τη διαδρομή στην Euroleague, με το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και το ματς με τη Φενέρμπαχτσε (Παρασκευή 2/10).

Τι να περιμένεις: Κατά τη διάρκεια της preseason φάνηκε να 'χει βρει τα 'στοιχεία' που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστικός στο κορυφαίο επίπεδο. Αν δεις το ρόστερ ενδεχομένως να μην ενθουσιαστείς ιδιαίτερα. Θα το κάνεις όταν δεις την ικανότητα που 'χουν όλοι να διαβάζουν αυτό που 'χουν απέναντι τους. Τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν, ο Ερυθρός Αστέρας αναμένεται να είναι δύσκολος αντίπαλος.

CSKA

H ΤΣΣΚΑ έχασε από την Πάρμα που δεν είναι αυτή που ξέρεις -αλλά εδρεύει στη Ρωσία και αναφέρεται ως PARMA-, στη δεύτερη υποχρέωση της, για τη φετινή VTB United League (95-97). Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε 9/16 τρίποντα, 22/38 δίποντα, 24/30 βολές, 18 λάθη, 16 ασίστ και 27-9 ριμπάουντ. Όπως θα δεις στο βίντεο, στην τελευταία επίθεση ο σκόρερ Γκριγκορίεφ ένιωσε μεγαλύτερη μοναξιά και από άνθρωπο που 'έβγαλε' μόνος την καραντίνα. Ολοκλήρωσε έτσι, την επιστροφή της παρέας του από το -22. Για την πρώτη αγωνιστική της Euroleague, η 'ομάδα του στρατού' θα ταξιδέψει για τη Βαρκελώνη, όπου θα συναντήσει την Μπαρτσελόνα την Πέμπτη 1/10, στο πιο ενδιαφέρον ματς της ημέρας.

Τι να περιμένεις: Η ΤΣΣΚΑ ήταν αυτή που είχε τη δεύτερη καλύτερη 'συμπεριφορά' στην off season, σε επίπεδο μεταγραφών, μετά την Αρμάνι. Πέραν ότι έμεινε ο Κλάιμπερν, προστέθηκαν οι Μιλουτίνοφ και Σενγκέλια, με τη φροντ λάιν των Ρώσων να γίνεται πρόβλημα για πολύ δυνατούς λύτες -καθώς απαρτίζεται από τύπους που μπορούν να χτυπήσουν από παντού. Μένει να δούμε την αμυντική συμπεριφορά και την αντίδραση στη μείωση του μπάτζετ που περιόρισε τις κινήσεις (φέτος θα 'χουν μικρότερο rotation). Όπως πάντα, στόχος είναι η κατάκτηση. Οι πιθανότητες θέλουν την 'ομάδα του στρατού' στην καλύτερη τετράδα.

FC Barcelona

H ισπανική λίγκα ήταν η μόνη που ολοκλήρωσε τη σεζόν 2019-20 και η πρώτη που 'άνοιξε' την αγωνιστική περίοδο 2020-21. Όχι με τον πλέον ιδανικό τρόπο, αφού ανάλογα με το τι ισχύει σε κάθε περιοχή (και σε κάθε ομάδα) και αφορά τον Covid-19, μπορεί να γίνει ή να μη γίνει ένα ματς. Λίγες ώρες πριν την τρίτη αγωνιστική, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως ο Νίκολα Μίροτιτς θα 'κλείσει' την καριέρα του στην 'Μπάρσα' -καθώς επέκτεινε έως το 2025. Η συνεργασία του 'Σάρας' με τον Καλάθη θα 'χει μια ξεχωριστή θέση στην προσοχή μας, όλο το χρόνο και όσοι είδαν το 82-64 επί της Μπιλμπάο, διαπίστωσαν πως ο Λιθουανός κόουτς θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ώστε να πετύχει η ομάδα του -όπως φάνηκε από την αντίδραση που 'χε στην κατάχρηση σουτ του Νικ, με τον Μπολμάρο να παίζει περισσότερο από τον Έλληνα διεθνή και τον Γιασικεβίτσιους να.. βάζει τα πράγματα στη θέση τους, σε τάιμ άουτ ('όταν παίζετε εγωιστικά, είστε στην περυσινή Μπαρτσελόνα. Όχι στη φετινή. Ή θα παίζετε ομαδικά ή δεν θα παίζετε').

Tι να περιμένεις: Tην τελευταία φορά που πήγε η Μπαρτσελόνα σε Final Four, ο Kώστας Παπανικολάου ήταν στο ρόστερ (2014, στο Μιλάνο). Για να πείσουν τον Γιασικεβίτσιους να πάει στη Βαρκελώνη, φαίνεται πως οι 'μπλαουγκράνα' έχουν πάρει απόφαση να κάνουν όσα χρειάζονται, ώστε να επιστρέψουν στην ελίτ. Ακόμα ψάχνουν τον αντικαταστάτη του Τόμιτς (έφυγε το καλοκαίρι έπειτα από 8 χρόνια στην Καταλονία) και τον τρόπο να παίξουν όλοι όπως θέλει ο 'Σάρας'. Στα χαρτιά, έχουν ομάδα Final Four.

FC Bayern Munich

Στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας, η Μπάγερν νίκησε 95-66 τη Γκέτινγκεν, με πρώτο σκόρερ τον Μπόλντουϊν (14π.). Ήταν το 8ο φιλικό προετοιμασίας. Στα περισσότερα το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, με τους Βαυαρούς να αλλάζουν προπονητή και την πλειοψηφία των παικτών μετά την περυσινή 'παράδοση' στην Άλμπα. Η ομάδα θα κάνει 'σεφτέ' στην Euroleague, με την Αρμάνι, την Παρασκευή 2/10, στο Audi Dome.

Τι να περιμένεις: Οι Βαυαροί έχουν εκ των μικρότερο μπάτζετ στη φετινή Euroleague. Αυτό σημαίνει ότι προτιμήθηκαν παίκτες που έχουν -φαινομενικά- ό,τι χρειάζεται να κάνουν καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά ακόμα δεν έχουν εμπειρίες σε αυτό. Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν χρόνο -και τύχη.

Fenerbahce

H επίσημη 'παρουσίαση' της Φενέρμπαχτσε για φέτος, έγινε στην πρεμιέρα της τουρκικής λίγκας την Κυριακή 27/9 με το 105-72 επί της Ορμανσπόρ. Στο γήπεδο ήταν και ο πρόεδρος του οργανισμού, Αλί Κοτς. Στην starting five ήταν οι Βέσελι, Ουλάνοβας, Μπράουν, ΝτεΚολό και Μπαρτέλ. Ο Γάλλος 'άσος' ήταν ο πρώτος σκόρερ (22).

Tι να περιμένεις: Η αλλαγή εποχής στη 'Φενέρ', μετά την έξοδο του Ζοτς και την είσοδο του Ιγκόρ Κοκόσκοφ συνοδεύτηκε με την απώλεια παικτών που άνηκαν στον κορμό της πιο επιτυχημένης περιόδου του τμήματος μπάσκετ του οργανισμού. Ο τρόπος που κινήθηκαν οι Τούρκοι στη μεταγραφική περίοδο ήταν κάπως αμφιλεγόμενος. Το ρεζουμέ είναι πως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή του Νάντο ΝτεΚολό. Επίσης, λένε πως στόχος είναι το Final Four. Δεν θα είναι εύκολο να βρεθούν εκεί.

Khimki

Το απόγευμα η Χίμκι έχει τον τρίτο αγώνα για τη VTB United League. Στους δυο πρώτους έχασε (από τη Ζενίτ και τη Νίζνι Νόβγκοροντ), αλλά ο Ρίμας Κουρτινάιτις ενημέρωσε πως δεν ανησυχεί -καθώς η δουλειά που επιχειρεί να κάνει είναι σε εξέλιξη. Δεν χρειάζεται να 'χεις μεγάλη φαντασία, για να βρεις ποιος παραμένει το alpha dog (ναι, ο Σβεντ).

Tι να περιμένεις: Ο οργανισμός έκανε μεγάλες επενδύσεις στην off-season, για να κρατήσει μη φύγει κανείς από το ρόστερ, να επιστρέψει ο Tζόρνταν Μίκι και να υπογράψει τους Γκρεγκ Μονρό και Έρικ ΜακΚόλομ. Όπως φάνηκε στην αρχή της VTB United League. Το ταλέντο ωστόσο, είναι αδιαπραγμάτευτο. Κάποιος όμως, πρέπει να το 'συντονίσει'.

LDLC Asvel

Η Βιλερμπάν άλλαξε όνομα και logo, με το αφεντικό Τόνι Πάρκερ, να απολύει τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς και να προσλαμβάνει στη θέση του τον αδελφό του, TJ Πάρκερ. Ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικός -υπήρξε για χρόνια ασίσταντ στο club του TP. Προς το παρόν, είναι ρούκι. Η τελευταία εικόνα των Γάλλων, προ της Euroleague και του εκτός έδρας ματς με τη Βαλένθια (Πέμπτη 1/10), θα είναι αυτή της Τρίτης 29/9, όταν θα παίξει με τη Ρεμς, για τη δεύτερη ημέρα της LNB. Στην πρώτη έχασε από τη Ντιζόν 81-74.

Τι να περιμένεις: Ο TJ Πάρκερ προχώρησε σε γενική ανανέωση της ομάδας και εμπιστεύτηκε παίκτες με εμπειρίες από υψηλό επίπεδο και διάφορες ευρωπαϊκές λίγκες (Πολ Λακόμπ, Νόρις Κόουλ, Αντουάν Ντιό, Ντέιβιντ Λάιτι). Υπάρχει 'βάθος' στον πάγκο, σε Γάλλους παίκτες και στα φιλικά έδειξαν πως υπάρχει κάτι για να το δουλέψουν και να κάνουν κάτι καλό. Όπου 'καλό' να μπουν στην 8αδα.

Maccabi

Πέντε μέρες πριν ανοίξει η αυλαία της Euroleague, η Μακάμπι ανακοίνωσε την επιστροφή του Ντράγκαν Μπέντερ στο ρόστερ της (για τρεις μήνες, με οption επέκτασης έως το τέλος της σεζόν). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εξήγησε πως 'μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως τεσσάρι και ως πεντάρι. Μπορεί να δημιουργήσει απειλή από τη ρακέτα και από την περιφέρεια, όπως και να βοηθήσει στην άμυνα με το σώμα και τα μακριά χέρια που έχει”. Ο Κροάτης είχε ξεκινήσει την τελευταία χρονιά στους Μπακς, πήγε στη G-League και ολοκλήρωσε με τους Ουόριορς. Υπό νορμάλ συνθήκες θα 'χε αρχίσει η εθνική λίγκα. Η κυβέρνηση ωστόσο, ενημέρωσε στις 24 του μήνα πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα.

Τι να περιμένεις: Ο Covid-19 'έπληξε' τους πάντες. Λίγο περισσότερο τη Μακάμπι, με τους κανονισμούς να είναι πολύ πιο αυστηροί και να μην επιτρέπουν πολλά. Η μείωση στο μπάτζετ ήλθε ως εύλογη συνέπεια, με τον Σφαιρόπουλο να μην έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει να φύγουν σημαντικοί παίκτες. Παρ' όλα αυτά, έχει δημιουργήσει κάτι (αθλητικό και όπως λένε στο χωριό μου possitionless) που φαίνεται ικανό να πάει στο Final Four. Ειδικά, αν μείνει ο Μπέντερ.

Olympiacos

Oι 'ερυθρόλευκοι' θα κάνουν πρεμιέρα στην Euroleague, με τη Ζάλγκιρις, την Πέμπτη 1/10, έχοντας 'δουλέψει' αυτό που θα ήθελαν να παρουσιάσουν φέτος μέσω 8 φιλικών. Ήταν όλα απαραίτητα, αν σκεφτείς πως υπάρχουν πέντε νέα πρόσωπα (Χάρισον, Μάρτιν, Ζαν Σαρλ, Τζένκινς και Λαρεντζάκης). Συν φυσικά, τον Σλούκα. Οι διοικούντες ανανέωσαν τα συμβόλαια των Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Βεζένκοφ, γιατί πέραν του 'τώρα' υπάρχει και το 'αύριο', με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να οικοδομεί κάτι που στόχο έχει την κορυφή -αργά ή γρήγορα.

Τι να περιμένεις: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο τιμόνι και ο Κώστας Σλούκας πίσω στον Πειραιά είναι αρκετά ως στοιχεία, από μόνα τους για να μπορείς να δεις -βάσιμα- τον Ολυμπιακό στα playoffs. Προφανώς και στο μυαλό των πρωταγωνιστών, αυτό θα είναι μια καλή αρχή.

Panathinaikos

Ο Παναθηναϊκός έχασε από το Περιστέρι, στον ημιτελικό του Supercup και νίκησε την ΑΕΚ, στο ματς για την τρίτη θέση, όπως ολοκλήρωνε την προετοιμασία μιας εκ των πιο ιδιαίτερων σεζόν της ιστορίας του. Αφενός το μπάτζετ μειώθηκε άρδην, αφετέρου στα διοικητικά βρίσκονται πια, θρύλοι της ομάδας που αν μη τι άλλο έχουν την 'τεχνογνωσία' να βοηθήσουν αυτούς που δέχθηκαν να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας, να παίξουν όσο καλύτερα μπορούν. Προφανώς, δεν είναι θαυματοποιοί. Υπάρχει πρόβλημα στο 'ένα' και το '5', με τον Πιέρ Τζάκσον να έχει ταλέντο, αλλά να μην μοιράζει -ακόμα-, ενώ κάτω από το καλάθι συγκριτικά με τα φαβορί, οι 'πράσινοι' υπολείπονται κατά πολύ -σε αθλητικότητα και μπασκετική ευφυΐα. Η πρεμιέρα θα γίνει με τη Χίμκι, την Παρασκευή 2/10, με την αποστολή να κάνει το ταξίδι σε 13 ώρες, καθώς οι Ρώσοι δέχονται πτήσεις από το Λονδίνο όπου θα γίνει και μια διανυχτέρευση.

Τι να περιμένεις: Θα ήταν χρήσιμο να κρατηθεί μικρό καλάθι, δεδομένου ότι φέτος όλα ήταν περιορισμένα για τους 'πράσινους' (από το μπάτζετ έως τις επιλογές). Το σύστημα που προτείνω είναι το 'βλέποντας και κάνοντας', με τον Γιώργο Βόβορα να βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας πρόκλησης.

Real Madrid

Μετά τις περυσινές 'σφαλιάρες' η Ρεάλ αποφάσισε να μην αλλάξει πολλά και να συνεχίσει με ό,τι υπάρχει εδώ και χρόνια. Που δεν το λες κακό. Ο Πάμπλο Λάσο πρόσθεσε τον Αλμπέρτο Αλμπάντε (2.02 που συνδυάζει μέγεθος, αθλητικότητα και μπασκετικό IQ), από τη Βαλένθια, με τους έχοντες γνώση να λένε πως μπορεί να γίνει η φετινή αποκάλυψη. Σε τρεις αγώνες στη Liga Endesa οι Μαδριλένοι έχουν ισάριθμες νίκες, με τελευταία το 87-64 επί της Μπανταλόνα, την Κυριακή 27/9. Ο Λαπροβίτολα ήταν αυτός που έπαιξε περισσότερο από όλους (31.27'') και ήταν ο πρώτος σκόρερ (22π., 8/12 σουτ).

Tι να περιμένεις: Η Ρεάλ είναι η ίδια ομάδα με πέρυσι. Τουλάχιστον θα είναι η ίδια μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε ο Καμπάτσο (και ενδεχομένως ο Ντεκ) αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Μαδρίτη για την άλλη ακτή του Ατλαντικού. Ο Λάσο εξακολουθεί να έχει στα χέρια του ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης -από αυτά που φτάνουν Final Four.

TD Systems Baskonia

Χωρίς ήττα μπήκε στη φετινή σεζόν της ισπανικής λίγκας και η Μπασκόνια. Τελευταία επιτυχία ήταν αυτή επί της Εστουντιάντες, την Κυριακή 27/9 (86-84). Στο βίντεο από πάνω, μπορείς να δεις πώς κρίθηκε το αποτέλεσμα -δια χειρός Πιέρια Χένρι, αφού του 'έστρωσε' το δρόμο ο Τόνι Τζεκίρι.

Τι να περιμένεις: Είναι η πρωταθλήτρια Ισπανίας και η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Άρα ξέρεις πολύ καλά τι να περιμένεις. Απλά έχε υπ' όψιν πως έχει προστεθεί ένας σκόρερ (Γκιεντράιτις), ο δεύτερος καλύτερος ριμπάουντερ της περυσινής σεζόν (Τζεκίρι) και ο 'τριποντάκιας', Άλεκ Πίτερς.

Valencia

Στο παιχνίδι που ολοκλήρωσε την τρίτη αγωνιστική στην Liga Endesa, η Βαλένθια 'έτρεξε' επί μέρους 15-2 στο τελευταίο πεντάλεπτο και έφτασε στο 82-74 επί της Μανρέσα, με τον Ντούμπλιεβιτς να φτάνει το 20 στο σύστημα αξιολόγησης (17π., 3/4 τρίποντα, 2/5 δίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, σε 20.28'').

Tι να περιμένεις: Είχαν εντυπωσιακή μεταγραφική περίοδο, κλέβοντας για αρχή τον combo guard, Μάρτιν Χέρμανσον από τη Φενέρμπαχτσε, ενώ βρήκαν τον τρόπο να 'κερδίσουν' και τον Ντέρικ Ουίλιαμς και τον Νίκολα Κάλινιτς. Αυτό που δημιουργήθηκε είναι εξαιρετικό στην επίθεση, όπου πάντα υπάρχουν 4 παίκτες που 'έχουν' το τρίποντο. Επίσης, υπάρχουν και τέσσερις χειριστές της μπάλας στη λίστα. Θα γίνουν ο εφιάλτης κάθε άμυνας. Και θα την προτιμήσω για 'έκπληξη της σεζόν'.

Zalgiris

H μετά-Γιασικεβίτσιους εποχή στη Ζάλγκιρις άρχισε επισήμως, την Κυριακή 27/9, με το opening της λιθουανικής λίγκας και το ματς με την Lietkabelis Panevezys. Από ό,τι έχει φανεί μέσω των αγώνων προετοιμασίας που έδωσε η ομάδα, ο Μάρτιν Σίλερ έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι που μόνο αδιάφορο δεν το λες. Η πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού για τη φετινή Euroleague (Πέμπτη 1/10) έχασε στην πρεμιέρα της λιθουανικής λίγκας, στην έδρα της από τη Λιετκαμπέλις (61-72). Υπήρχε ένα θέμα στο σκοράρισμα (7/25 τρίποντα, 13/26 τρίποντα), με τον Ζοφρί Λοβέρν να τελειώνει με 10 πόντους και τον Όγκουστιν Ρούμπιτ με 11.

Τι να περιμένεις: Κάθε νέα εποχή θέλει το χρόνο της, πριν αποκτήσουμε τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να προχωρήσουμε σε κρίσεις και επικρίσεις. Σε γενικές γραμμές, η Ζάλγκιρις άλλαξε προπονητή, κράτησε όμως τους περισσότερους εκ των μελών του 'κορμού'. Και αναμένεται να 'χει πάλι, την έδρα της ως δυνατό σημείο.

Zenit St Petersburg

Η Zενίτ είναι η πρωτοπόρος -και αήττητη- της VTB United League και μετά τον τρίτο αγώνα της. Ήταν εναντίον της Κάλεβ Ταλίν και επικράτησε 91-83, με τον Όστιν Χόλινς να σταματά στους 27 πόντους (9/17 σουτ). Αν θες να κρατήσεις κάτι, είναι τα 16/35 τρίποντα των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ, που για την πρώτη αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Τι να περιμένεις: Η Ζενίτ έκανε τις επενδύσεις της, ώστε να αποκτήσει αυτό ακριβώς που ήθελε ο προπονητής της. Έχει μεγάλο βάθος στον πάγκο, με πολλούς σουτέρ, ό,τι λατρεύει να κοουτσάρει ο Τσάβι Πασκουάλ. Στα χαρτιά είναι άνετα ομάδα playoffs.

News 24/7

24MEDIA NETWORK