Το 90s ρεκόρ του Σπόρτιγκ που έβαλε κάτω Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Επιστρέφουμε στη σεζόν 1995-1996 για να θυμηθούμε μια θεαματική επίδοση του Σπόρτιγκ που αναδεικνύει το πόσο ανταγωνιστικό ήταν κάποτε το πρωτάθλημα της Α1.

Ο Σπόρτιγκ όπως παρατάχθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στην ΑΕΚ, στο ξεκίνημα της σεζόν 1997-1998
Ο Σπόρτιγκ όπως παρατάχθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στην ΑΕΚ, στο ξεκίνημα της σεζόν 1997-1998 EUROKINISSI

Χθες το απόγευμα, η Λάρισα νικούσε τον ΠΑΟΚ και τον βύθιζε στον πάτο της βαθμολογίας της Α1, ενώ ταυτόχρονα ο Άρης πετύχαινε μια νίκη επιβίωσης κόντρα στον Ηρακλή. Οι δυο ομάδες του Βορρά, κάποτε φόβητρο για τους αντιπάλους τους, σήμερα βιώνουν το πιο κρίσιμο επεισόδιο στην εποχή της παρακμής τους, σε μια ΕΚΟ Basket League που με την απουσία του Ολυμπιακού, την αποδυνάμωση του Πανιωνίου -αλλά και τη σταθερή άνοδο του Περιστερίου και του Προμηθέα- δεν θυμίζει σε τίποτα την Α1 των 90s, όταν το συνοικιακό μπάσκετ κόντραρε στα ίσια τους 'μεγάλους'.

Ήταν μια εποχή εποχή που έπεφταν 'κορμιά' για μια νίκη και κάθε τόσο ξεπηδούσαν ομάδες-Δαβίδ, που έβαζαν κάτω τους αντιπάλους Γολιάθ, όπως οι Αμπελόκηποι, η Νήαρ Ήστ και ο Σπόρτιγκ. Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες στατιστικές επιδόσεις από τους λεγόμενους 'μικρούς' της Α1 (αλλά και κάποιες επικές φανέλες ομάδων).

Η ολοκλήρωση της κάθε αγωνιστικής περιόδου ήταν συνήθως μια καλή αφορμή για να αναδειχθούν τα κατορθώματα των λεγόμενων 'μικρών' ομάδων κόντρα στα μεγαθήρια. Το τέλος της σεζόν 1995-1996, βρήκε τον Σπόρτιγκ στην 1η θέση στο σύνολο των ομάδων της Α1, στη στατιστική κατηγορία του σκοραρίσματος, με 2.161 πόντους στην κανονική περίοδο, με τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα Πάτρας και τον Ολυμπιακό να ακολουθούν.

Ο Ουόλτερ Μπέρι με τη φανέλα του Ολυμπιακού προσπαθεί να αποφύγει παίκτες του Σπόρτιγκ
Ο Ουόλτερ Μπέρι με τη φανέλα του Ολυμπιακού προσπαθεί να αποφύγει παίκτες του Σπόρτιγκ EUROKINISSI

Η ομάδα-όνειρο των Μίτσελ Ουίγκινς, Τόνι Κόστνερ, Δημήτρη Αβδάλα, Αλέξη Παπαδάτου εκείνη την εποχή κατάφερε να γονατίσει την ΑΕΚ εκτός έδρας, αλλά και τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στην έδρα της με 87-84, τερματίζοντας 6η στην τελική κατάταξη.

Στην ίδια σεζόν, ομάδες που είχαν 'σφηνώσει' στους πίνακες των στατιστικών επιδόσεων σε ασίστ, πόντους και ριμπάουντ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπως ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ, κατάφεραν αμφότερες να λυγίσουν τους 'αιώνιους', πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες. Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 77-76 ενώ κι ο Πανιώνιος είχε βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό, νικώντας τον με άνεση εντός έδρας, σε αγώνα για τα playoffs.

Τα στατιστικά στοιχεία, όσο κι αν εκφράζουν αλήθειες, συνήθως λειτουργούν ως 'φωτογραφίες' ενός φαινομένου ή στην προκειμένη περίπτωση ενός αθλητικού θεσμού. Στο τέλος της σεζόν 1995-1996, οι αριθμοί έδειχναν πως πρωταθλητής είχε αναδειχθεί ο Ολυμπιακός -πριν ακόμα αγωνιστεί κόντρα στους Μπουλς- με Ντέιβιντ Ρίβερς, Παναγιώτη Φασούλα, Γιώργο Σιγάλα και όλη τη λεγεώνα των θρύλων του να φτάνει πότε εύκολα πότε δύσκολα στην κορυφή. Το 2019, ο Παναθηναϊκός είναι η υπερδύναμη του μπάσκετ, επικρατώντας με άνεση κόντρα σε κάθε αντίπαλο εντός Ελλάδας. Όμως αυτό που λείπει από τη σημερινή Α1 και φαίνεται και στο παραπάνω στατιστικό εύρημα είναι ότι λείπουν οι... Δαβίδ, οι μικρές ομάδες που έγραψαν θρυλική ιστορία στο μπάσκετ των συνοικιών.

Παίκτες του Πανιωνίου πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος
Παίκτες του Πανιωνίου πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος EUROKINSSI

News 24/7

24MEDIA NETWORK