Το αλφαβητάρι των προπονητών

Ο προπονητής είναι για την ομάδα ότι ένας… καπετάνιος, ότι ένας… στρατηγός. Δίνει το σήμα για κάθε κίνηση, καθοδηγεί τους υπόλοιπους και είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές τους. Ταυτόχρονα όμως είναι υπόλογος όταν η πορεία δεν είναι η αναμενόμενη.
Στο Contra.gr, με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος, μπήκαμε στα αποδυτήριαόλων των ομάδωνκαι συναντήσαμε τους τεχνικούς τους. Στον εφετινό μαραθώνιο έχουμε αν μη τι άλλο ποικιλία. Οκτώ Έλληνες κι άλλοι έξι ξένοι. Πλούσιοι σε εμπειρίες αλλά και… πρωτάρηδες. Διαφορετικές φιλοσοφίες. Απ’ όλα έχει ο μπαξές…
Ας τους γνωρίσουμε γιατί θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.
Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο… μοναδικός. Γιατί είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο πιο επιτυχημένος τεχνικός που έχει δουλέψει ποτέ στην Ελλάδα, έχοντας “χτίσει”, με την απόλυτη στήριξη της διοίκησης, την αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού.
Πίνι Γκέρσον ο… μεταρρυθμιστής. Γιατί ερχόμενος στον Πειραιά σκοπός του είναι να αλλάξει πλήρως την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού. Θέλει να δημιουργήσει μια νέα… Μακάμπι. Μία ομάδα που θα παίζει επιθετικό μπάσκετ, αλλά ταυτόχρονα θα κατακτά τίτλους.
Αντρέα Ματσόν ο… δικαιωμένος. Γιατί πήρε πέρσι τον Άρη σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και τον οδήγησε στον τελικό του Uleb Cup, αλλά κυρίως στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και κατά συνέπεια στην Ευρωλίγκα.
Λευτέρης Κακιούσης ο… διάδοχος. Γιατί είναι αυτός που ανέλαβε να συνεχίσει το άκρως επιτυχημένο έργο του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι. Γνωρίζει καλά το έργο του προκατόχου του (συνεργάτες στην Εθνική είναι)κι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναμένεται να έχει ανάλογη επιτυχία.
Αργύρης Πεδουλάκης ο… αναμορφωτής. Γιατί πέρσι δέχθηκε την πρόκληση που του πρόσφερε η πρόταση του Μίνωα Κυριακού και έφερε τον Πανελλήνιομια ανάσα από την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Εφέτος με ολοκαίνουριο ρόστερ είχε την ευκαιρία να δουλέψει όπως ακριβώς αυτός επιθυμεί.
Βαγγέλης Αλεξανδρής ο… επίμονος. Γιατί δεν δίστασε να απαντήσει καταφατικά στην πρόταση τουΓιάννη Γρανίτσα, να κατέβει από τη Λάρισα στην Αθήνα και να γίνει ο “καπετάνιος” ενός καραβιού που έμοιαζε βυθισμένο. Μάζεψε καλούς Έλληνεςπαίκτες και ευελπιστεί πως η ΑΕΚ δεν θα κινδυνεύσει.
Μπάνε Πρέλεβιτς ο… ΠΑΟΚτσής. Γιατί μόλις λίγους μήνες μετά από την αποχώρησή του επέστεψε στην Πυλαία για να οδηγήσει και πάλι το “Δικέφαλο” στον δρόμο των επιτυχιών. Ελπίζει πως η διοίκηση θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, αφού με το υλικό που υπάρχει ο ΠΑΟΚ έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει.
Λούκα Παβίσεβιτς ο… τελευταίος και τυχερός. Γιατί ήταν ο τρίτος προπονητής που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Πανιώνιου (προηγήθηκαν χωρίς επιτυχία οι Ζντβοτς και Ντρούκερ) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η επιλογή του αποτελεί… στοίχημα για τον Ηλία Λιανό.
Γιώργος Μπαρτζώκας ο… τολμηρός. Γιατί έφυγε από τη βολή που είχε στο τεχνικό τιμ του Αμαρουσίου και δοκιμάζει πλέον ως πρώτος προπονητής στη μειωμένου προϋπολογισμού Ολύμπια Λάρισας. Τα πρώτα δείγματα είναι πάντως ενθαρρυντικά.
Έρεζ Μπίτμαν ο… ριψοκίνδυνος. Γιατί δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετωπίζει για μια ακόμη χρονιά ο Απόλλων Πατρώνκαι συνεχίζει απτόητος της δουλειά του ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες.
Γιάννης Χριστόπουλος ο… χαμηλών τόνων. Γιατί προτιμά να δουλεύει από το να υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα. Πέρσι τα κατάφερε στον Απόλλωνα, εφέτος θα προσπαθήσεινα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον Γυμναστικό.
Κώστας Φλεβαράκης ο… ηρωικός. Γιατί γύρισε στα πάτρια εδάφη προκειμένου να βρεθεί στο τιμόνι μιας ομάδας που πριν από μερικές εβδομάδες δεν υπήρχε καν. Χαράς στο κουράγιο του.
Νίκος Βουρνάς ο… πρωτάρης. Γιατί είναι η πρώτη χρόνια του στην Α1 έχοντας το δύσκολο έργο να κρατήσει την Ολυμπιάδα στα μεγάλα σαλόνια.
Δημήτρης Καρβέλας ο… τυχερός. Γιατί θα έχει δίπλα του στον πάγκο του Αιγάλεω τον Στιβ Γιατζόγλου. Αυτό τα λέει όλα.