Το αστείο με το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Δεν ξέρουμε ποιος εμπνεύστηκε το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ, έχει γούστο πάντως! Και πιο... γουστόζικο είναι και το σχέδιο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους οποίους υποτίθεται ότι το Παγκόσμιο είναι το βασικό κριτήριο. Ποια είναι η τύχη της Ελλάδας, που οριστικά θα είναι επικεφαλής σε έναν από τους οκτώ ομίλους της πρώτης φάσης.

Το αστείο με το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η οριστικοποίηση της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA, έφερε την Ελλάδα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας σαν όγδοη ομάδα του ράνκινγκ, κάτι που συνέβη χάρη στο 11-1 των προκριματικών. Η άνοδος της ομάδας ήταν ραγδαία και μπαίνοντας ξανά στην ελίτ, αποφεύγει εν πρώτοις τους πιο ισχυρούς αντιπάλους.

Ιδού όλα τα γκρουπ δυναμικότητας με βάση την παγκόσμια κατάταξη, εν όψει της κλήρωσης που γίνεται 16 Μαρτίου στην Σενζεν Αρένα με γκεστ σταρ τον Κόμπι Μπράιαντ.

Με βάση τη λογική (αν αυτή υφίσταται στην FIBA) δεν θα πρέπει να συμπίπτουν (όσο αυτό γίνεται) ομάδες από την ίδια Ηπειρο. Κάπως έτσι μπορούμε να πούμε ότι από το δεύτερο γκρουπ οι τρεις ευρωπαϊκές ομάδες (Ρωσία, Ιταλία, Τουρκία) δεν μπορούν να κληρωθούν σε όμιλο με επικεφαλής άλλη ευρωπαϊκή χώρα (και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) άρα θα πάνε στους ομίλους είτε με ΗΠΑ, είτε με Αργεντινή, είτε με Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας θα έχει μια από τις Αυστραλία, Βραζιλία, Π.Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία και Βενεζουέλα. Ανάλογα θα συμπληρωθεί το παζλ από το τρίτο και τέταρτο γκρουπ.

Εν τάχει το σύστημα του Παγκοσμίου. Οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων στην πρώτη φάση (τρεις αγωνιστικές από 31/8 μέχρι 5/9). Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου προκίνονται στον δεύτερο γύρο και συγκροτούν τέσσερις ομίλους, όπου παίζουν μόνο με τις δυο ομάδες του ομίλου που διασταυρώνονται.

Οι δυο νικητές από κάθε όμιλο προκρίνονται στους "8" και συνεχίζουν με νοκ-άουτ αγώνες, διεκδικώντας τον τίτλο. Οι οκτώ που δεν θα προχωρήσουν, θα καταταχτούν στις θέσεις 9-16 με βάση τα αποτελέσματά τους στον πρώτο και δεύτερο γύρο! Που υπάρχουν αγώνες κατάταξης; Για τις θέσεις ... 17-32. Όσο κι αν μοιάζει περίεργο είναι αληθινό.

Οι ομάδες που θα μείνουν εκτός 16άδας, από τον πρώτο γύρο (δηλαδή η 3η και η 4η ομάδα κάθε γκρουπ), δεν θα πάνε σπίτι τους όπως θα ήταν και το φυσιολογικό, αλλά θα μείνουν στην Κίνα για να δημιουργήσουν τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Θα παίξουν με εκείνες που θα διασταυρωθούν και με βάση το συνολικό τους ρεκόρ οι τέσσερις πρώτοι θα καταλάβουν τις θέσεις 17-20, οι τέσσερις δεύτεροι τις θέσεις 21-24, οι τέσσερις τρίτοι τις 25-28 και οι τέσσερις τελευταίοι τις 29-32.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η αιτία

Το να ταλαιπωρηθούν ομάδες, ώστε να έχουμε κατάταξη από το 17 μέχρι το 32 συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Ο λόγος είναι απλός. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ... πρόκριση. Μια φυσιολογική ομοσπονδία θα έλεγε περνάνε στους Ολυμπιακούς, οι 7 πρώτοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου συν την Ιαπωνία (οικοδέσποινα το 2020 στο Τόκιο) και οι υπόλοιποι 4 από τα προολυμπιακά τουρνουά. Αυτή την εντύπωση είχαμε.Φευ!

Η FIBA για να εξασφαλίσει την "αντιπροσωπευτικότητα" του ολυμπιακού τουρνουά (και όχι τον καλύτερο ανταγωνισμό του) θα δώσει απευθείας πρόκριση, από το Παγκόσμιο Κυπελλο, όχι όμως με βάση την ακριβή κατάταξη των ομάδων. Δεν τρελαθήκαμε. Θα το εξηγήσουμε.

Πράγματι η Ιαπωνία θα πάει απευθείας στο ολυμπιακό τουρνουά και πράγματι 7 ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο από την Κίνα. Θα λήφθεί υπόψη η κατάταξή τους στο παγκόσμιο με βάση, όμως την ζώνη από την οποία προέρχονται. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάνε απευθείας από την Κίνα, 1 από την Αφρική, 2 από την Αμερική, 1 από την Ασία, 2 από την Ευρώπη και 1 από την Ωκεανία.

Μπορεί δηλαδή μια ομάδα από την Αφρική να είναι ας πούμε 13η στην τελική κατάταξη, αλλά η πρώτη στη σειρά από τις αφρικανικές. Αυτή θα πάει απευθείας στο Τόκιο και το ολυμπιακό τουρνουά. Και μπορεί, λόγου χάρη, μια ευρωπαϊκή ομάδα να τερματίσει στην 4η θέση, αλλά να μην περνάει στους Αγώνες, καθώς θα έχουν προηγηθεί δύο ομάδες από την FIBA Europe (2η και 3η).

Η κατάταξη θα χρησιμεύσει για να επιλεγούν οι ομάδες των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά στα οποία θα πάρουν μέρος οι 16 καλύτερες ομάδες της Κίνας (ανά Ηπειρο πάντα) με την 24άδα να συμπληρώνεται με ... οκτώ wild card από την διεθνή ομοσπονδία!

Ω, ναι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK