Μιλάνο - Ολυμπιακός: Το δυνατό χειροκρότημα για τον λαβωμένο Σπανούλη έκρυβε μια μύχια ανακούφιση

Ο Ολυμπιακός ήταν ανταγωνιστικός στο Μιλάνο όσο ο Βασίλης Σπανούλης ήταν στο παρκέ. Όταν χτύπησε αποχωρώντας εν μέσω αποθέωσης, χάθηκε η κατεύθυνση στην επίθεση και μαζί το παιχνίδι στην Ιταλία, με συνέπεια ο Μάικ Τζέιμς να δράσει ανενόχλητος.

EUROLEAGUE / ÁÑÌÁÍÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÁÑÌÁÍÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το παιχνίδι στο Μιλάνο έχει αρχίσει πολύ άσχημα για τον Ολυμπιακό και, προτού συμπληρωθούν τα πρώτα πέντε λεπτά, ο Ντέιβιντ Μπλατ δίνει εντολή εισόδου στον Βασίλη Σπανούλη (αντί του Γουέμπερ).

Το σκορ είναι 13-2 για τη Μιλάνο και ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας καλείται άρον-άρον για να βάλει τάξη σ' ένα άναρχο σύνολο που αδυνατεί να σταθεί στο παρκέ. Χάνει τα τελευταία 19 δεύτερα της πρώτης περιόδου, για να παίξει ο Τουπάν που υποπίπτει σε φάουλ πάνω σε τρίποντο του Τζέιμς, και όντας στην αρχική πεντάδα της δεύτερης περιόδου αγωνίζεται διαδοχικά ως το 13'49''. Στην προσπάθειά του για κάθετη κίνηση γυρίζει άσχημα το πόδι του, πετάει την μπάλα και φεύγει μόνος του για τον πάγκο, λαμβάνοντας σήμα από το πληγωμένο αστράγαλό του. Ξέρει. Από τον -11 ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο -2 (21-19), με τον Σπανούλη να έχει ήδη 2 πόντους, αλλά κυρίως 4 ασίστ. Αυτό ήταν όλο, δεν αγωνίζεται έκτοτε.

Κατά την αποχώρηση του Έλληνα γκαρντ, ο παλλόμενος ήχος από τα χειροκροτήματα της κερκίδας διαπερνάει τα μικρόφωνα, μαζί την Αδριατική και ακούγεται από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη. Μεγάλη μερίδα του κοινού (10.419 δηλώθηκαν πως βρίσκονταν στο 'Φόρουμ') τον αποθεώνει, αναγνωρίζοντας την αξία του - δεν ήταν η πρώτη φορά εκεί.

Τη Μιλάνο, βέβαια, η απουσία του τη βολεύει αφάνταστα. Η επίδραση της αύρας του στερεύει γρήγορα και ο Ολυμπιακός χάνει τον προσανατολισμό του. Σκοντάφτει στο φως και πέφτει συνεχώς. Αρχάριος οδηγός που βασανίζεται άνευ δασκάλου. Τα 11 επιθετικά ριμπάουντ και η επιλογή του Πιανιτζιάνι να παίξει χωρίς τον Τζέιμς για 5 λεπτά επιτρέπουν στους 'ερυθρόλευκους' να κρατούν επαφή ως το 20'. Ούτε δευτερόλεπτο περισσότερο.

Η αμυντική συνέπεια εξατμίζεται, ο Τζέιμς δεν βγαίνει από το ματς, σκοράρει 12 από τους 26 πόντους της Μιλάνο στην τρίτη περίοδο και το 49-39 του 30' -με παρανοϊκό buzzer beater του (πρώην πράσινου) Αμερικανού- φουσκώνει αυτοπεποίθηση τους γηπεδούχους. Που κατέληξαν να προηγηθούν ακόμη και 59-43, πριν από το τελικό 66-57, χωρίς οι 'ερυθρόλευκοι' να έχουν προλάβει ν' αντισταθούν. Τζόρτζιο Αρμάνι και Αντριάνο Γκαλιάνι χειροκροτούν περιχαρείς στα επίσημα, τη στιγμή που η Μιλάνο συλλέγει μια 6η νίκη στα τελευταία 7 ματς και ίσως τη σημαντικότερη στη μάχη της πρόκρισης.

Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει μια ομάδα που σκόραρε 93.6 πόντους ανά αγώνα στους τελευταίους 5 να τη ρίξει κάτω από τους 70. Ταυτόχρονα ωστόσο είχε αποτύχει οικτρά να 'πληγώσει' μια άμυνα που στο ίδιο αριθμό αγώνων δεχόταν 90.8, μένοντας 21 πόντους κάτω από τη μέση τιμή της δικής του εφετινής παραγωγικότητας (57 έναντι 78.2).

" Δεν παίξαμε μπάσκετ. Με 12% τρίποντο δεν μπορείς να ελπίζεις. Σχεδόν τίποτα δεν δούλεψε σωστά", ομολόγησε ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ αποφεύγοντας να ωραιοποιήσει την εικόνα των Πειραιωτών στο 'Φόρουμ'.

Ο ίδιος ο Βούλγαρος φόργουορντ είχε 10 πόντους με 5/7 δίποντα, ανεβάζοντας στο 45.8% το συνολικό ποσοστό των 'ερυθρόλευκων'. Όταν όμως η Μιλάνο ξοδεύει μόλις 7 μπάλες σε 40 λεπτά και ταυτόχρονα επιτρέπεται στον Τζέιμς να επαναλάβει την τρίτη πιο παραγωγική βραδιά του στη διοργάνωση (27 πόντοι συνδυασμένοι με 6 ασίστ), το μοιραίο γίνεται και αναπόφευκτο.

" Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε έτοιμοι στο επόμενο παιχνίδι. Δεν σουτάρουμε καλά στο τρίποντο και το δουλεύουμε", υποστήριξε ο Κεστούτις Κεμζούρα, επιχειρώντας να παρουσιάσει πιο ψύχραιμη προσέγγιση της εικόνας του Ολυμπιακού. Ο κυνικός Βεζένκοφ αντίθετα όχι. " Αν παίξουμε έτσι στη συνέχεια, θα έχουμε πρόβλημα με κάθε αντίπαλο", ανέφερε αποποιούμενος το εύκολο πρόγραμμα (Μπάγερν, Γκραν Κανάρια, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα). Στο δρόμο για την κατάκτηση τουλάχιστον της 8ης θέσης.

Ενδεχομένως άνευ Σπανούλη...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK