Το σπάνιο αντικείμενο του Λεμπρόν πωλήθηκε όσο κανένα

Η πιο ακριβή εμφάνιση που φόρεσε μέχρι τώρα στην καριέρα του ο Λεμπρόν Τζέιμς αφορούσε το 17χρονο 'πριγκιπόπουλο' του Άκρον. Πολύ πριν γίνει ο 'Βασιλιάς' του ΝΒΑ.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν θα σταματήσει να 'πουλάει'
Ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν θα σταματήσει να 'πουλάει' AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Στις 18 του Φλεβάρη του 2002 ο Λεμπρόν Τζέιμς συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως ο 'Εκλεκτός'. Το Sports Illustrated είχε αφιερώσει εκείνο το εξώφυλλό του στον (17 χρόνων, 1 μηνός και ολίγων ημερών) τριτοετή φόργουορντ του λυκείου Σεντ Βίνσεντ-Σεντ Μέρι, συνοδεύοντας τον πηχυαίο τίτλο του με την πρόβλεψη ότι 'αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι lottery pick (σ.σ επιλογή μεταξύ των πρώτων 14ων του draft)'.

Ο πιτσιρικάς από το Άκρον ήταν ιστορικά ο πρώτος παίκτης της ηλικίας του που καταλάμβανε την ιλουστρασιόν βιτρίνα του φημισμένου περιοδικού με τους εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες. Στη φωτογράφηση του τότε 25χρονου Μάικλ Λεμπρέχτ, που έχει ομολογήσει πως δεν γνώριζε καν ποιον αποτύπωνε στο φακό του δύο εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του τεύχους, ο Λεμπρόν φορούσε τη σπασμένη λευκή εμφάνιση του σχολείου του με το 'Irish', το #23 και τις γραμμές στο πλάι αποτυπωμένες με πράσινο χρώμα.

Ένα iconic στιγμιότυπο που -παρά τις εναλλαγές στην πορεία του- έχει ακολουθήσει τον Τζέιμς ως τα βαθιά μπασκετικά 'γεράματά' του, 17 χρόνια αργότερα. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν έληξε η διαδικασία, η συλλεκτική φανέλα της φωτογράφησης πωλήθηκε έναντι 184.500 δολαρίων σε δημοπρασία που διήρκησε σχεδόν 1 μήνα. Η αρχική τιμή πώλησης ήταν 25.000 δολάρια και μετά από 24 διαφορετικές προσφορές τερμάτισε σε εξαψήφιο 'ύψος'. Δεν υπερέβη τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες των 300.000 δολαρίων, ωστόσο -σύμφωνα με άνθρωπο της δουλειάς- ο τελευταίος πλειοδότης ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ για αντικείμενο του σημερινού 'βασιλιά' του ΝΒΑ.

Το φινάλε εκείνης της σεζόν βρήκε τον Τζέιμς με 29 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 3.3 κλεψίματα ανά αγώνα και τον τίτλο του κορυφαίου εφήβου της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρήση της μαριχουάνας για να καταπολεμήσει το στρες της υπερπροβολής από τα μέσα, όπως είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του τότε, καθυστέρησε κατά ένα χρόνο την μπασκετική ενηλικίωσή του. Ενδεχομένως καλύτερα, διότι τον Ιούνη του 2003 ανακηρυσσόταν ως το Νο1 στο draft και σήμερα είναι τρεις φορές πρωταθλητής, τρεις φορές MVP των τελικών, τέσσερις φορές MVP της κανονικής περιόδου, 15 φορές All Star, κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων και ενός χάλκινου. Κοινώς αποδεκτό δε ένας εκ των κορυφαίων του σπορ. Πλέον ως ηγετικό στέλεχος των διεκδικητών του τίτλου Λος Άντζελες Λέικερς

Έξτρα info για όποιον ενδιαφέρεται: το τεύχος της 18ης Φεβρουαρίου του 2003 που στο εξώφυλλό του φιλοξένησε τον Τζέιμς εξακολουθεί να κοστίζει λιγότερα από 20 δολάρια!

News 24/7

24MEDIA NETWORK