Το δίλημμα του Καλαϊτζάκη μετά την αποδέσμευσή του από τους Μπακς

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης είναι free agent μετά την αποδέσμευσή του από τους Μπακς, με αποτέλεσμα να έχει πλέον ένα μεγάλο δίλημμα: Να παλέψει να μείνει στο NBA μέσω της G-League ή να επιστρέψει στην Ευρώπη;

Το δίλημμα του Καλαϊτζάκη μετά την αποδέσμευσή του από τους Μπακς

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης (22 χρονών, 2.01 μέτρα) είδε τους Μπακς να εκπλήσσουν αρκετό κόσμο το καλοκαίρι επιλέγοντάς τον στο Νο60 του NBA Draft 2021. Το τριετές συμβόλαιο που του πρόσφεραν λίγο αργότερα δημιούργησε την εντύπωση ότι σκοπεύουν να δουλέψουν μαζί του. Και όντως αυτή ήταν η πραγματικότητα, καθώς λατρεύουν τα ψηλά γκαρντ. Από τα χαράματα του Σαββάτου (4/12) ώρα Ελλάδος όμως, ο Καλαϊτζάκης είναι free agent, αφού αποδεσμεύτηκε για χάρη του Γουέσλι Μάθιους, για χάρη του ΝτεΜάρκους Κάζινς για την ακρίβεια, καθώς η απόκτηση του έμπειρου ψηλού που κλήθηκε για να καλύψει το πρόβλημα του Μπρουκ Λόπεζ, τον έθεσε αναγκαστικά εκτός ομάδας μιας και το δικό του ήταν το μοναδικό μη εγγυημένο συμβόλαιο.

Χρειάστηκαν μόνο μερικές εβδομάδες για να έρθει η προσγείωση στην πραγματικότητα του NBA για τον Κρητικό γκαρντ. ‘Έπειτα από 9 αγώνες στο NBA (όπου είχε 1.8 πόντους μέσο όρο σε 5.3 λεπτά συμμετοχής) και άλλους 3 αγώνες στην G-League με την θυγατρική των Μπακς (Γουισκόνσιν Χερντ), όπου είχε 11.3 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής, ο Καλαϊτζάκης είναι πλέον free agent. Και μπροστά σε μία μεγάλη απόφαση.

G-League ή Ευρώπη;

Ο Καλαϊτζάκης δεν άγγιξε απλώς το NBA. Έπαιξε σε αυτό. Είδε ότι δεν είναι απλώς ένα όνειρο. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν κατάφερε - και ήταν πολύ νωρίς να το καταφέρει δεδομένου ότι ήταν ρούκι στους πρωταθλητές Μπακς - αυτό που ήθελε: Να καθιερωθεί. Αυτό είναι που πλέον δημιουργεί ένα πραγματικά μεγάλο δίλημμα στην περίπτωση του: Να παλέψει - πιθανότατα μέσω της G-League - να κερδίσει κάποιο συμβόλαιο στο NBA ή να επιστρέψει στην Ευρώπη; Η απόφαση είναι πιο δύσκολη από ότι φαντάζεται κάποιος.

Αν ο Καλαϊτζάκης αποφασίσει να δοκιμάσει μέσω της G-League να βρει ένα συμβόλαιο, πρέπει αρχικά να… βρει ομάδα. Σε αντίθεση ωστόσο με ό,τι ίσχυε όσο ανήκε στους Μπακς και “κατέβαινε” στους Χερντ, αυτό δεν θα του εξασφαλίσει χρόνο συμμετοχής. Κοινώς, θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν για να ανέβει στην ιεραρχία της (όποιας) ομάδας του. Από την άλλη, αν συμφωνήσει με μία ομάδα της G-League, τότε σε περίπτωση που έχει καλή παρουσία είναι πιο εύκολο να βρει ένα συμβόλαιο (είτε 10ήμερο, είτε two-way) από κάποια ομάδα του NBA από ότι αν έρθει στην Ευρώπη.

Αν από την άλλη πλευρά ο Καλαϊτζάκης αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη, πρέπει να το κάνει με βασικό γνώμονα ένα πράγμα: Να έχει χρόνο συμμετοχής και ρόλο. Στα 22 του χρόνια πλέον και με μόλις μία γεμάτη σεζόν στην καριέρα του - την σεζόν 2019/20 με την Νεβέζις, που διακόπηκε από τον κορονοϊό - δεν έχει το περιθώριο να κάθεται στην γωνία του πάγκου μίας ομάδας. Το θέμα βέβαια είναι ποια ευρωπαϊκή ομάδα μπορεί να καλύπτει τα “θέλω” του Καλαϊτζάκη (αγωνιστικά και οικονομικά), αλλά και ποια ομάδα θα είναι διατεθειμένη να του δώσει αυτό που ψάχνει. Το θέμα δεν είναι ακριβώς απλό δηλαδή.

Μία κρίσιμη απόφαση

Ο Καλαϊτζάκης έζησε έναν… άλλο κόσμο στο ΝΒΑ, έστω και για λίγο. Όταν ένας παίκτης βιώνει κάτι τέτοιο, τότε θέλει να το ξαναζήσει. Θέλει να βρεθεί ξανά εκεί. Ο Κρητικός γκαρντ δεν αποτελεί εξαίρεση. Το θέμα είναι πλέον ποιον δρόμο θα ακολουθήσει προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους που έχει.

Ο νεαρός γκαρντ έχει αρχικά την πολυτέλεια να μην αγχωθεί σε οικονομικό επίπεδο, αφού ήδη έχει εισπράξει 462.629 δολάρια από τους Μπακς, κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει να πάρει λίγο τον χρόνο του πριν αποφασίσει. Δεδομένου όμως ότι έχει ανάγκη από παιχνίδια για να εξελιχθεί, η απόφαση που θα πάρει είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο Καλαϊτζάκης είναι ένας παίκτης με σπάνια χαρακτηριστικά για Έλληνα παίκτη, αλλά και ένα κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι ένας ψηλός γκαρντ, μακρύς και οριακά καλός αθλητής, που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ και να μαρκάρει όλες τις θέσεις της περιφέρειας. Η αποδέσμευσή του από τους Μπακς - τους πρωταθλητές του NBA - δεν σημαίνει ότι απέτυχε να πετύχει το όνειρό του. Το γεγονός ότι το Μιλγουόκι τον πρόσεξε σημαίνει πολλά. Το θέμα πλέον από εδώ και πέρα είναι ποια απόφαση θα πάρει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK