Το φιάσκο του ΕΣΑΚΕ γίνεται με δημόσιο χρήμα

Το δημόσιο χρήμα θα μπει στα ταμεία των ομάδων της Basket League από την ΕΡΤ, όμως η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο ΕΣΑΚΕ το πρωτάθλημα αγγίζει τα όρια του φιάσκου. Οι 12 που θα γίνουν 11 και νέο πρόβλημα ύστερα από παρέμβαση Cosmote TV για την ΑΕΚ.

ΔΣ ΕΣΑΚΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Δεν ήταν ακριβώς τυπικές οι εκκρεμότητες σε δυο από τις 5 ομάδες οι οποίες δεν είχαν πάρει άδεια συμμετοχής στη νέα Basket League. Όπως αποδείχθηκε, τουλάχιστον για μια (Ιωνικός Νικαίας, που έχει αγοράσει το ΑΦΜ του Διαγόρα Δρυοπιδέων) το πρόβλημα ήταν σοβαρό στη μετοχική σύνθεση της ΚΑΕ (και όπως λέγεται και στο ποσό των 240.000 ευρώ που απαιτείται), με αποτέλεσμα να μη χορηγηθεί πιστοποιητικό. Για άλλη μια (Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου), η υπόθεση κρατήθηκε ώστε να επανεξεταστεί την Παρασκευή και να της δοθεί, εν τέλει η άδεια συμμετοχής. Την ίδια ώρα, προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα, έπειτα απ' το εξώδικο της Cosmote TV, που ειδοποιεί την ΑΕΚ ότι θα συνεχίσουν κανονικά τη συνεργασία τους!

Όταν πας να τα φτιάξεις όλα την τελευταία στιγμή, συμβαίνουν και ατυχήματα. Εντάξει, έχουν γίνει και χειρότερα, όπως το 2008 όταν δεν δόθηκε άδεια στην Καβάλα, ενώ η αποστολή της είχε αναχωρήσει ήδη για τον αγώνα με τη Λάρισα, όμως και πάλι δεν τιμά τον προγραμματισμό της λίγκας (και των ίδιων των ομάδων) να προσπαθεί να τα ρυθμίσει τα πάντα τσάτρα-πάτρα και ακριβώς στο πάρα πέντε.

Εκτός των άλλων, φέτος ο ΕΣΑΚΕ πέτυχε να συμφωνήσει με την ΕΡΤ για την (ας πούμε, γιατί δεν είναι ακριβώς) κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για 13.000.000 ευρώ τα επόμενα 2+1 χρόνια. Θα έπρεπε δηλαδή να έχει ασφαλιστικές δικλείδες για τουλάχιστον έξωθεν καλή μαρτυρία και όχι να τα τινάζει ο ίδιος όλα στον "αέρα". Ποιος έχει σεβαστεί στην Ελλάδα το δημόσιο χρήμα, όμως;

Μα καλά, φταίει η λίγκα που ένα μέλος της δεν φρόντισε να έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πάρει το πιστοποιητικό από την ΕΕΑ; Ναι, αλλά όταν πάει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη δημόσια τηλεόραση, εκπροσωπώντας έναν αριθμό ομάδων, πρέπει να έχει απόλυτο έλεγχο αν όλες οι ομάδες εκπληρώνουν τουλάχιστον τις τυπικές προϋποθέσεις για να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα, το οποίο η ίδια διοργανώνει. Θα έπρεπε να έχει η ίδια φροντίσει να πιέσει, ώστε να μην παρουσιαστεί το παραμικρό απρόοπτο. Δεν γίνεται να παίρνεις 4.300.0000 ευρώ ετησίως και να μη διασφαλίζεις την αξιοπιστία και την ομαλή εκκίνηση και εύρυθμη λειτουργεία του πρωταθλήματος.

Η ΕΡΤ έστειλε μήνυμα

Το να μαθαίνεις παραμονή της έναρξης της σεζόν ότι το πρωτάθλημα του οποίου οι ομάδες από 16 έγιναν 13 και μετά 12, μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και με 10, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ειδικά όταν ένα κανάλι ετοιμάζεται να δώσει τόσα πολλά χρήματα, ύστερα από διαπραγματεύσεις που έχουν κρατήσει πολύ καιρό. Μεταξύ μας, αν δεν είχε μεσολαβήσει πολύ μεγάλη πίεση από κυβερνητικούς παράγοντες, οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ δεν θα είχαν ολοκληρώσει συζητήσεις με τη λίγκα, έστω κι αν η προοπτική να μεταδοθεί το πρωτάθλημα με την συμμετοχή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και της ΑΕΚ και από του χρόνου, ενδεχομένως και του Ολυμπιακού, ήταν πράγματι ελκυστική.

Όχι γιατί στην ΕΡΤ απέκτησαν ξαφνικά πρόβλημα με το μπάσκετ, αλλά επειδή διαπίστωσαν ότι πολλά πράγματα βρίσκονταν στον "αέρα". Από το πόσες ομάδες θα έπαιζαν στο πρωτάθλημα, μέχρι πόσες θα υποβιβάζονταν. Ειδικά για το τελευταίο, υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση. Η ΕΡΤ ζήτησε να πέσουν δυο ομάδες, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, δηλαδή όταν μια ομάδα εξασφαλίζει την παραμονή της και ουσιαστικά βαράει "κανόνι". Ο ΕΣΑΚΕ επέμεινε στη μία. Σε αντιστάθμισμα, μπήκαν όροι στο συμβόλαιο, ώστε να προφυλάξει κι η ΕΡΤ τα συμφέροντά της, για να μεταδώσει ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό πρωτάθλημα.

Κι ενώ η συμφωνία ήταν έτοιμη προς υπογραφή και απέμενε η έγκριση των 3 υπουργείων (Οικονομικών, Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής), στην ΕΡΤ έμαθαν ότι το πρωτάθλημα βρίσκεται ξανά στον "αέρα". Η αντίδραση ήταν άμεση. Απείλησαν με μη κάλυψη της 1ης αγωνιστικής, αν δεν επίλυε το πρόβλημα η λίγκα. Διεμήνυσε ότι εφόσον μειωθεί ο αριθμός των ομάδων, θα διαφοροποιηθούν οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, όπως είναι το πιο λογικό.

Ο ΕΣΑΚΕ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη και δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναβάλλει για δεύτερη φορά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ήταν να ξεκινήσει στις 10, πήγε στις 17 και τελικά θα αρχίσει (;) στις 24/10. Στη λίγκα πιστεύουν ότι μέσα σε μια εβδομάδα ο Ιωνικός θα βρει τον τρόπο για να πάρει πιστοποιητικό κι έτσι δεν θα χρειαστεί να... ξανακάνει την κλήρωση (ή να επανέλθει το ρεπό).

Το συμβόλαιο της ΑΕΚ (με την Cosmote TV)

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή προέκυψε και νέο πρόβλημα. Η Cosmote TV ενημέρωσε την ΑΕΚ ότι η συνεργασία τους για τις εντός έδρας μεταδόσεις των αγώνων της "κιτρινόμαυρης" ομάδας συνεχίζεται κανονικά! Η επιστολή κοινοποιήθηκε τόσο στον ΕΣΑΚΕ όσο και στην ΕΡΤ. Τι έχει συμβεί; Η ΑΕΚ, όπως και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, δεσμεύονταν με την Cosmote με συμβόλαιο και για τη φετινή σεζόν. Η συνδρομητική τηλεόραση δεν είχε πρόβλημα να λύσει τη συνεργασία, αρκεί να τηρούνταν οι όροι που συμφωνήθηκαν πέρσι, όταν οι δυο ομάδες πήραν ολόκληρο το ποσό, παρά τη διακοπή της συνεργασίας τους, με την προϋπόθεση ότι φέτος θα είχαν μείωση 30%. Από τη στιγμή που θα έφευγαν από την Cosmote, αυτό το 30% θα έπρεπε να επιστραφεί από τα δυο κλαμπ. Στο κάλεσμα της Cosmote TV ανταποκρίθηκε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον διακανονισμό, όμως όχι και η ΑΕΚ. Γι' αυτόν τον λόγο, δέχθηκε την εξώδικη επιστολή.

Η λίγκα βρίσκεται ξανά στα σχοινιά. Προφανώς, δεν είναι δική της ευθύνη το ότι η ΑΕΚ δεν έχει απελευθερωθεί από τη σύμβαση με την Cosmote TV ωστόσο όταν πήγε να διαπραγματευτεί με την ΕΡΤ υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε και τον Δικέφαλο. Σε κάποιες από τις συζητήσεις μάλιστα, συμμετείχε και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος.

Η συνέχεια στις οθόνες μας. Μπορεί της ΕΡΤ, μπορεί και όχι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK