Το γκολ που δεν πίστεψε πως έβαλε (ούτε) ο σκόρερ

O Αλιρεζά Γιαχναμπά πήγε στην Μπράιτον ως η πιο ακριβή μεταγραφή, στην ιστορία του συλλόγου, το 2018. Από τότε σκόραρε στο τελευταίο ματς του 2019 και 'άνοιξε' το 2020 με τρόπο που ούτε ο ίδιος πιστεύει.

Το πρώτο bicycle kick του Γιαχναμπά, σε 'σημαντικό παιχνίδι εναντίον σημαντικής ομάδας'.
Το πρώτο bicycle kick του Γιαχναμπά, σε 'σημαντικό παιχνίδι εναντίον σημαντικής ομάδας'. GARETH FULLER/PA VIA AP

O Alireza Jahanbakhsh (Αλιρεζά Γιαχναμπά τον λένε οι Άγγλοι) δεν περνούσε καλά, από τον Ιούνιο του 2016, όταν έφυγε από την Άλκμααρ για να πάει στην Premier League και την Μπράιτον. Όταν μετακινήθηκε, ήταν 'ο πρώτος Ασιάτης που έγινε πρώτος σκόρερ κορυφαίας ευρωπαϊκής λίγκας'. Σε δυο σεζόν στο σύλλογο της Ολλανδίας είχε 37 γκολ και 31 ασίστ. Την αγωνιστική περίοδο 2017-18, έβαλε 21 γκολ, πέρασε και 12 ασίστ και έκανε το ρεκόρ που λέγαμε. Άπαξ και μετακινήθηκε στην Αγγλία, με πενταετές συμβόλαιο, ως η 'πιο ακριβή μεταγραφή' στην ιστορία του συλλόγου, δεν είχε 'σταυρώσει' γκολ.

Πέρυσι μέτρησε 19 συμμετοχές στην ελίτ των αγγλικών λιγκών. Στις 10 από τις έντεκα πρώτες αγωνιστικές ήταν βασικός. Μετά τραυματίστηκε στον προσαγωγό, έχασε τρεις μήνες (και λόγω Asian Cup), έπειτα την 'έβγαζε' κατά βάση στον πάγκο και εύλογα έπαθε και ένα θέμα με την αυτοπεποίθηση του. Φέτος ο 26χρονος Ιρανός είχε μια δεύτερη ευκαιρία. Ή έτσι νόμισε. Έως τη 19η αγωνιστική ήταν ή εκτός ρόστερ (κυρίως εκτός ρόστερ) ή στον πάγκο, με εξαίρεση το ματς με τη Γουλβς -τη 16η ημέρα-, όπου έπαιξε για 22 λεπτά.

"Μπορώ να καταλάβω γιατί ένας παίκτης θέλει πάντα να παίζει. Εσείς πρέπει να καταλάβετε ότι θα έλθει η στιγμή που καλούμαι να πάρω αυτήν την απόφαση, μαζί με τον παίκτη. Δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα και δουλεύει περισσότερο από όλους. Είναι αφοσιωμένος στην ομάδα. Αλλά έτσι είναι η Premier League" είχε πει ο προπονητής της Μπράιτον, Γκράχαμ Πότερ, ο οποίος είχε εξηγήσει και γιατί καταλαβαίνει απόλυτα τον παίκτη του. "Έχω περάσει τα ίδια, ως παίκτης. Για το μεγαλύτερο διάστημα δεν έπαιζα στην ομάδα μου. Οπότε αντιλαμβάνομαι ακριβώς τι περνά". Και για αυτό ήξερε και πώς να διαχειριστεί το θέμα του, ώστε να μην τον 'κάψει' τελείως -μετά και τον αποκλεισμό του από την εθνική Ιράν για ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Το Σάββατο 28/12 ο Πότερ ενημέρωσε τον Γιαχναμπά πως θα είναι στη βασική 11αδα του αγώνα με την Μπόρνμουθ. Εκείνος σκόραρε ένα από τα δυο γκολ της παρέας του. Ήταν το πρώτο του γκολ έπειτα από 18 μήνες. Ξέσπασε σε κλάματα. Οι συμπαίκτες του έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν.

"Η οικογένεια μου και εγώ περάσαμε δύσκολα. Έζησα πράγματα που δεν μου είχαν ξανασυμβεί στην καριέρα μου. Δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στη νέα ομάδα, τη νέα πόλη και τη νέα κουλτούρα. Όταν κάθεσαι εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαφνικά, σου δίνεται μια ευκαιρία είναι δύσκολο να 'χεις την ιδανική ψυχολογία. Ευχαριστώ τους φίλους και την οικογένεια μου, με τους οποίους μιλούσα όλον αυτόν τον καιρό".

Με τα πολλά, κέρδισε μια θέση και στο πρώτο ματς του 2020, αυτόν της Πρωτοχρονιάς με την Τσέλσι. Έκανε αυτό που θα δεις (ισοφάρισε στο 84'). Είχε μπει ως αλλαγή, στο ημίχρονο. Το χαρακτήρισε ως 'το καλύτερο γκολ της καριέρας του.

Όπως εξήγησε μετά το τέλος "ήθελα να 'κλείσω' το 2019 όσο καλύτερα μπορούσα, γιατί γενικά δεν πήγε όπως θα ήθελα και να 'μπω' στο 2020 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν ήλθε η μπάλα προς το μέρος μου, ήθελα να τη χτυπήσω όσο πιο δυνατά μπορούσα. Η μόνη επιλογή ήταν το bicycle kick. Αυτό ήταν κάτι που είχα ξανακάνει στην προπόνηση, όχι όμως σε μια σημαντική συνάντηση εναντίον μιας σημαντικής ομάδας. Μπορείτε να δείτε στο πρόσωπο μου ότι δεν μπορούσα να πιστέψω τι έκανα". Και γι' αυτό ευχαρίστησε τις ανώτερες δυνάμεις.

Ο Aλίζερα Γιαχναμπά γονάτισε και ευχαρίστησε τις ανώτερες δυνάμεις, για τον τρόπο που διαμόρφωσε το 1-1 στο ματς Μπράιτον-Τσέλσι.
Ο Aλίζερα Γιαχναμπά γονάτισε και ευχαρίστησε τις ανώτερες δυνάμεις, για τον τρόπο που διαμόρφωσε το 1-1 στο ματς Μπράιτον-Τσέλσι. GARETH FULLER/PA VIA AP

Με αυτήν την ισοπαλία, η Τσέλσι βρέθηκε στο +5 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για την τέταρτη θέση της Premier League -την τελευταία που δίνει UEFA Champions League.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK