Το λυκειόπαιδο που απέρριψε το κολέγιο για να δουλέψει με τον 'εκπαιδευτή της κόλασης'

Ο Μαρζόν Μπόσαμ θα μπει στο draft του 2022 χωρίς προηγουμένως να έχει ενταχθεί σε πανεπιστήμιο. Βρήκε άλλον τρόπο.

Ο Μαρζόν Μπόσαμπ
Ο Μαρζόν Μπόσαμπ INSTAGRAM.COM/JUSTMARJON

Θα συμφωνείς πως το 'one-and-done' δεν είναι παρά μια στρέβλωση του συστήματος εισόδου από το κολέγιο στο ΝΒΑ. Διότι αυτός ο χρόνος που μεσολαβεί μοιάζει εντελώς χαμένος. Αφενός δεν ωφελεί το εκάστοτε παιδί, καθυστερώντας έως τη στιγμή που θα συμπληρώσει τα 19ο του την επαγγελματοποίησή του, αφετέρου στερεί από τα κολέγια τους πιο ταλαντούχους παίκτες τους, προτού καν τους εξελίξουν.

Λογικά θα έπρεπε είτε να ισχύει παντελής ελευθερία για όσους τελειώνουν το λύκειο, θέση που προμοτάρουν πάρα πολλοί παίκτες, είτε να επιβάλλεται ολική φοίτηση στα πανεπιστήμια. Τώρα έχουμε ένα ημίμετρο δίχως ουσιαστικό αντίκτυπο. Με συνέπεια να αναδύονται ερμαφρόδιτες περιπτώσεις όπως του Μαρζόν Μπόσαμπ.

Ενός παιδιού που έγινε πρώτο θέμα στα αμερικανικά δίκτυα για την επιλογή του ν' απορρίψει καθεμιά από τις υποτροφίες που είχε στη διάθεσή του, παρόλο που προέρχονταν από ιδρύματα όπως το Αριζόνα, το Ουάσινγκτον, το UCLA, το Αλαμπάμα, το Αριζόνα Στέιτ και διάφορα άλλα εξίσου γνωστά, στο σύνολο 13, προκειμένου να δουλέψει επαγγελματικά προτού γίνει επαγγελματίας και να προετοιμαστεί για την ένταξή του στο ΝΒΑ.

Το λυκειόπαιδο που απέρριψε το κολέγιο για να δουλέψει με τον 'εκπαιδευτή της κόλασης'

Προφανώς δεν έχει ακουστά περί τίνος πρόκειται. Ο Μπόσαμπ είναι ένα παιδί που την άνοιξη του 2020 θα τελειώσει το λύκειο ως μαθητής του Ντριμ Σίτι Κρίστιαν στην Αριζόνα. Στην τρίτη χρονιά του στο Ρέινιερ Μπιτς του Σιάτλ, από το οποίο πήρε μεταγραφή, είχε κατά μέσο όρο 26 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά αγώνα. Με ύψος φόργουορντ (2μ01) και πλούσια αθλητικά προσόντα λογίζεται ως ένας πόιντ γκαρντ με σπουδαίες προοπτικές εξέλιξης που θα χρειαστεί απλώς να σταθεροποιήσει το μακρινό σουτ για να θεωρηθεί ολοκληρωμένος.

Τούτος ο τύπος ναι μεν δηλώνει πως "είμαι πραγματικά κολακευμένος από το ενδιαφέρον και τις προσφορές που δέχθηκα από μερικά σπουδαία σχολεία", ταυτόχρονα όμως πιστεύει ότι "το πρόγραμμα Chameleon BX παρέχει το είδος της εξατομικευμένης προσοχής που έχω ανάγκη για να ετοιμάσω το κορμί μου και το παιχνίδι μου προκειμένου να κυνηγήσω το όνειρο μιας καριέρας στο ΝΒΑ. Είναι μια καλύτερη ευκαιρία για μένα από το κολέγιο. Δουλεύοντας και ζώντας ως επαγγελματίας για 12 ολόκληρους μήνες θα με προετοιμάσει καλύτερα από οποιοδήποτε κολέγιο. Ήταν δική μου απόφαση και είμαι ενθουσιασμένος".

Ενημέρωσε δηλαδή ότι προτιμάει η σεζόν που θα χάσει ν' αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στην προπόνηση. Όπως έλεγε νυν παίκτης των Μπλέιζερς "στο κολέγιο έχεις τρία μαθήματα την ημέρα και είναι πολύς χαμένος χρόνος". Είναι ένας εναλλακτικός δρόμος που του επιτρέπει να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην υποχρεωθεί να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο σε άλλη ήπειρο (Ευρώπη, Ωκεανία), όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τον Μπράντον Τζένινγκς (Ιταλία) ή τον Τέρανς Φέργκιουσον (Αυστραλία).

Ο Μπόσαμπ έχει ήδη κλείσει θέση στο πρόγραμμα του Φρανκ Ματρισιάνο. Μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, που ανήκε στο περιβάλλον του Μπλέικ Γκρίφιν και φημολογείται πως χρησιμοποιεί ασυνήθιστες μεθόδους για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Σίγουρα είναι ένας μυστικοπαθής τύπος που αρνείται να δείχνει το πρόσωπό του στο φακό και εμφανίζεται με γυαλιά ηλίου, καπέλα και μαντήλια στο πρόσωπό του! Στην περιγραφή που υπάρχει στην ιστοσελίδα του 'chameleon bx' αυτοχαρακτηρίζεται ως 'life-changer', ενώ 'εκπαιδευτή της κόλασης' τον έχουν αποκαλέσει διάφορα μέσα. Κατά τον ίδιο η προπόνησή του είναι για τον παίκτη "που δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά, που είναι ηγέτης, όχι ακόλουθος, και έχει το όραμα να δει ό,τι οι άλλοι τρομάζουν και την καρδιά και το κίνητρο να το πετύχουν".

"Όποιος επιβιώσει από την προπόνησή του, θα μεταμορφωθεί", αναγράφεται σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας. Μια προπόνηση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σπριντ σε αμμόλοφους και τράβηγμα έλκηθρου. Στη διάρκεια της 12μηνης παρουσίας του ο παίκτης εκπαιδεύεται επίσης στη διαχείριση της δημόσιας εικόνας και των δικαιωμάτων του ως παίκτη.

Παρά τη φήμη που τον ακολουθεί ο πατέρας του Μαρζόν εμπιστεύεται τυφλά τον Ματρισιάνο. "Η ικανότητά του να μεταμορφώνει τους αθλητές είναι αποδεδειγμένη. Είναι η καλύτερη επιλογή για τον Μαρζόν από το ξοδέψει ένα χρόνο στο κολέγιο ή κάπου αλλού", επεσήμανε ο ΤζονΜαρκ Μπόσαμπ, συμπληρώνοντας ότι "κανένα κολέγιο δεν μπορεί να σε προετοιμασία για το ΝΒΑ. Το κολέγιο είναι κολέγιο και το ΝΒΑ είναι το ΝΒΑ".

Κατά τους ειδικούς ο Μπόσαμπ βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του α' και του β' γύρου του draft του 2022. Είναι μεταξύ των κορυφαίων 25 project της κλάσης του, αλλά δίχως να παρακολουθούν την πρόοδό του, δεν θα είναι εύκολο να τον εμπιστευτούν ομάδες. Αν καταφέρει να πείσει, στις δοκιμές που γίνονται πριν από τη μεγάλη βραδιά, ότι έχει φτάσει σε ανώτερο επίπεδο, θα κερδίσει έδαφος. Ως τότε θα έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK