Το μυστικό του Ντόντσιτς είναι ο γίγαντας Μαριάνοβιτς

Ο Λούκα Ντόντσιτς εξακολουθεί να οργιάζει, οι Κλίπερς υποφέρουν και το μυστικό των αποδυτηρίων των Μάβερικς είναι ο χαμογελαστός γίγαντας Μπόμπαν Μαριάνοβιτς!

Παίζουν και διασκεδάζουν μαζί στο Ντάλας ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (αριστερά) και ο ασυγκράτητος στα πλέι-οφ, Λούκα Ντόντσιτς
Παίζουν και διασκεδάζουν μαζί στο Ντάλας ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (αριστερά) και ο ασυγκράτητος στα πλέι-οφ, Λούκα Ντόντσιτς AP/DAVID ZALUBOWSKI

Η τρελή σειρά Κλίπερς-Μάβερικς συνεχίζεται στη Δύση με απανωτά μπρέικ. Το Ντάλας νίκησε για τρίτη φορά (!) στο Λος Άντζελες, με τον Λούκα Ντόντσιτς να υπογράφει μια ακόμη ραψωδία (42π, 14ασ, 8ρ) και τους Κλίπερς, που υποτάχτηκαν 105-100, να ελπίζουν αυτοί σε τρίτο μπρέικ για να ισοφαρίσουν τη σειρά σε 3-3 (ξημερώματα Κυριακής, ο έκτος αγώνας στο Ντάλας) ώστε να επανέλθουν στο γήπεδό τους, σε έβδομο αγώνα. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στα πέντε ματς της μεγάλης μονομαχίας δεν έχει νικήσει κανείς γηπεδούχος!

Η... 21η ομάδα της Euroleague τα πάει μια χαρά στο ΝΒΑ. Εντάξει, ένα αστειάκι ήταν, αλλά πλάκα-πλάκα, μια πεντάδα Ευρωπαίων την έχει το Ντάλας. Οι τέσσερις, άλλωστε (Ντόντσιτς, Κλέμπερ, Πορζίνγκις και Μαριάνοβιτς) συνυπήρχαν αρκετό διάστημα στην ίδια πεντάδα, με τον πέμπτο (Νικολό Μέλι) να ξαναβλέπει ένα ματς από τον πάγκο. Παρεμπιπτόντως είναι αλήθεια ότι η Ολίμπια Μιλάνου ασχολείται σοβαρά με τον Ιταλό πάουερ-φόργουορντ, που δεν αποκλείεται σε κάνα-δυο μήνες να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι μιλάμε για την ομάδα του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι, η αύρα του οποίου εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από το 'American Airlines Center', αν και πρόσφατα ο μεγάλος Γερμανός μετά από ένα σουτ αλά Νοβίτσκι (fade-away τρίποντο) απέδωσε τα εύσημα στον απίθανο Σλοβένο (κι αυτός ανταπέδωσε σε ένα ιστορικό ενσταντανέ). Η διαδοχή έχει, ήδη, γίνει και μένει να δούμε αν ο τρομερός Λούκα μπορεί να οδηγήσει τους Μάβερικς εκεί που τους έφερε ο Ντιρκ το 2011.

Κάποια στιγμή μια στατιστική κάρτα του ΤΝΤ ήταν ενδεικτική των πεπραγμένων του 22χρονου υπεράσου: 20 από τις 22 επιθέσεις των Μαβς είχαν προέλθει από τα δικά του χέρια. Είτε σκοράροντας είτε δίνοντας ασίστ. Απίθανο. Ε, δεν απείχε πολύ η τελική επιρροή του στο παιχνίδι του Ντάλας. Συνολικά 31 από τα 37 καλάθια (84%) είχαν την δική του ανάμιξη. Τρομακτικά νούμερα, όπως η συνολική απόδοση του Σλοβένου στα φετινά πλέι-οφ, στα οποία μετράει 35.5π, 8 ριμπ και 9.4 ασίστ! Ο Λούκα σουτάρει με 42.9% τρίποντα και μόνο η αστοχία του από τις ελεύθερες βολές (έχει ακριβώς το ίδιο ποσοστό) μπορεί να σκιάσει τις απίστευτες εμφανίσεις του.

Για τέταρτο ματς στην ποστ σίζον βάζει πάνω από 40 πόντους, το παιδί δεν 'παίζεται' με καμιά άμυνα. Η αλήθεια είναι ότι στην τέταρτη περίοδο σίγησε (έβαλε μόλις δυο πόντους), ωστόσο όσα είχε κάνει στα πρώτα τρία 12λεπτα έφταναν και περίσσευαν για να πάρει τη νίκη το Ντάλας, παρόλο χρειάστηκαν δυο μεγάλα τρίποντα από Χαρνταγουέι και Πορζίνγκις, αλλά και ένα βιαστικό άστοχο φόλοου του Μπατούμ, που κράτησε το σκορ στο +1 στην πιο κρίσιμη επίθεση των Κλίπερς. Ο Χαρνταγουέι που καθάρισε το ριμπάουντ, έβαλε τις βολές, ο Λέοναρντ πήγε να κάνει ό,τι πρόπερσι με τους Σίξερς, όταν φορούσε τη φανέλα των Ράπτορς, η μπάλα βρήκε το σίδερο και οι Μαβς έφευγαν ξανά θριαμβευτές από το 'Staples Center'.

"Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες που έχω δει στη ζωή μου", σχολίασε ο κόουτς Ρικ Καρλάιλ μετά το ματς, προσθέτοντας: "Είναι ένας μαχητής που τυγχάνει να είναι και ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Είναι η μηχανή που οδηγεί την επίθεσή μας. Δεν υπάρχουν μυστικά. Παίρνει την μπάλα, γιατί αναζητά πάντα την ευθύνη. Πιστεύω ότι θεωρεί κεκτημένο όλο αυτό. Κάτι σαν προνόμιο".

Όταν έχεις έναν τέτοιο παίκτη στην ομάδα σου, δεν μπορείς να μην του δώσεις την μπάλα. "Αυτός είναι ο άνθρωπός μας" είπε ο Τιμ Χαρνταγουέι, που με 20 πόντους ήταν ο δεύτερος παίκτης του Ντάλας με διψήφιο αριθμό πόντων: "Κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε να τον υποστηρίξουμε, σε κάθε περίσταση" πρόσθεσε, με τον νεαρό Σλοβένο που έπαιξε μάλιστα τραυματίας (στον αριστερό ώμο) να δηλώνει απλά: "Είναι τα μεγάλα ματς και πρέπει να παίξεις σκληρά. Να παίξεις με καρδιά. Δεν ξέρω τι άλλο να πω". Τι να πεις Λούκα μας. Φτάνει αυτά, που κάνεις μέσα στο γήπεδο.

Εδώ είναι Βαλκάνια

Πίσω στο Ντάλας, λοιπόν, οι Μάβερικς είναι έτοιμοι να βάλουν κάτω τους Κλίπερς να κάνουν την 4η νίκη τους και να προκριθούν στα ημιτελικά της Δύσης, όπου αν περάσουν, θα αντιμετωπίσουν τους Γιούτα Τζαζ (έκαναν το 4-1 κόντρα στους Γκρίζλις). Ο Ντόντσιτς διευθύνει εξαιρετικά την ορχήστρα του Ντάλας και ο Μαρκ Κούμπαν πανηγύριζε μαζί με την ομάδα το 3-2 επί των Κλίπερς.

Προφανώς ο Λούκα είναι ένα πυρηνικό όπλο για το Ντάλας, αν και πολλοί υποδεικνύουν ένα άλλον -ιτς, όταν θέλουν να ανακαλύψουν το μυστικό της καλής χημείας όλης της ομάδας. Ο γίγαντας των 224 εκατοστών μοιάζει με τον άνθρωπο που όλοι θέλουν να έχουν φίλο στα αποδυτήρια και βέβαια είναι ο κολλητός, πλέον, του Λουκ. Αμφότεροι είναι γεννημένοι σε χώρες που άλλοτε συγκροτούσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία, μιλούν την ίδια γλώσσα, χορεύουν τους ίδιους χορούς και γελάνε με τα ίδια αστεία.

Μπορεί η Γιουγκοσλαβία να διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, μπορεί τους λαούς της πλέον να χωρίζουν οι πόλεμοι της δεκαετίας του '90, όταν βρεθούν όμως στο εξωτερικό γίνονται πάλι ένα. Πέρσι στη φούσκα του Ορλάντο, με πρωτοβουλία των Μαριάνοβιτς-Ντόντσιτς είχαν βρεθεί όλοι μαζί, θυμίζοντας τους αποφοίτους μιας... αιώνιας σχολής, που συνεχίζει να βγάζει παικταράδες.

Το Ντάλας διαφημίζει την φιλία των δυο Βαλκάνιων που μοιάζουν να διασκεδάζουν κάθε στιγμή τους μέσα στο γήπεδο. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπόμπι Μαριάνοβιτς που μετακόμισε στο Ντάλας το 2019, όταν δηλαδή πήγε και ο Ντόντσιτς στην ομάδα, φρόντισε να διευκολύνει τη ζωή του νεαρού στο ΝΒΑ όσο περισσότερο γινόταν. Ο χαμογελαστός γίγαντας, που κάνει όλο πλάκες και λέει ανέκδοτα (πολλές φορές είναι απλά 'χοντράδες') σύμφωνα με τον Μαρκ Κούμπαν "είναι κάτι μεταξύ πατέρα και μεγάλου αδερφού για τον Λούκα. Δεν βρίσκεις ανθρώπους σαν τον Μπόμπαν. Εκπληκτικός τύπος, ωραίος σε όλα του".

Ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς παρομοιάζει τον Μπόμπι σαν ένα "καλό σκύλο, που έχουμε στα αποδυτήρια. Όχι ένα κουτάβι, ούτε ένα ντόπερμαν, αλλά ένα μεγάλο σκύλο, με τον οποίο όλοι θέλουν να κάνουν παρέα, να τον χαϊδέψουν, για να πάρουν όλοι κάτι από τη ζεστασιά που μεταδίδει". Ο Κούμπαν θεωρεί ότι ο Μαριάνοβιτς μετά το μπάσκετ θα κάνει σίγουρα καριέρα στο Χόλιγουντ και ήδη ο Μπόμπαν έχει εμφανιστεί στο John Wick 3, στο οποίο υποδύεται ένα δολοφόνο ο οποίος απαγγέλλει την κόλαση του Δάντη και πλακώνεται με τον Τζον Γουίκ (Κιάνου Ριβς) στη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Για τον χαρακτήρα του Μαριάνοβιτς έχει μιλήσει ένας ακόμη κολλητός του, ο Τομπάιας Χάρις, με τον οποίο έκανε παρέα όταν έπαιζαν στους Ντιτρόιτ Πίστονς (και έστελνε μηνύματα στο twitter, όταν οι Μάβερικς ανακύρηξαν τον Ντόνσιτς καλύτερο φίλο του Μπόμπαν): "Είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτός, που δεν ενοχλείται ποτέ. Θυμάμαι, βγαίναμε έξω για φαγητό, έρχονταν φίλαθλοι, παιδιά να βγάλουν φωτογραφία, να πάρουν ένα αυτόγραφο. Τους έλεγα "παιδιά όχι τώρα, αφήστε μας λίγο μόνους" κι αυτός αντιδρούσε. "Μπράτε, άστους. Χαμογέλασέ τους, βγάλε φωτογραφία μαζί τους, δεν ξέρεις τι μπορεί να έχουν περάσει σήμερα" μου έλεγε. Έχει την καρδιά μικρού παιδιού"!

Με τον Σέρβο γίγαντα δίπλα του, ο Ντόντιστς μπορεί να είναι χαλαρός όλη τη μέρα. Ακόμη κι αν έχει άγχος, η πίεση, ξέρει ότι ένα αστείο από τον Μπόμπι θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Αλλά και μέσα στο παρκέ, όταν παίζει ο Μαριάνοβιτς, είναι πολλές οι φορές που τον ψάχνει για ένα εύκολο καλάθι. Ο Σέρβος ταλαιπώρησε την άμυνα των Κλίπερς που για να του πάρουν την μπάλα τού έριχναν μέχρι και σφαλιάρες (κάποιες πέρασαν απαρατήρητες) σε σχήματα μάλιστα όπου συνυπήρχαν ο Μαριάνοβιτς (2.24) και ο Πορζίνκις (2.21)!

News 24/7

24MEDIA NETWORK