To NBA ερευνά τη φετινή free agency

Αυτό που έγινε στη φετινή free agency του ΝΒΑ περιγράφηκε ως speed dating, με τους παίκτες να αποφασίζουν πια για τους συμπαίκτες και τις ομάδες τους και τα αφεντικά των οργανισμών να τσακώνονται για το πώς θα πάρουν πίσω τον έλεγχο. Το παράδειγμα του Ρούμπιο, η πρόταση του Μάικλ Τζόρνταν και η ερώτηση των 100 εκατομμυρίων.

To NBA ερευνά τη φετινή free agency
Ο Λέοναρντ στην παρουσίασή του από τους Λος Άντζελες Κλίπερς AP PHOTO/RINGO H.W. CHIU

Το Forbes που αν μη τι άλλο ξέρει από χρήμα, ανέφερε αυτό που έγινε φέτος στην free agency του ΝΒΑ ως “speed dating”. Επειδή δεν είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις, το speed dating είναι διαδικασία γνωριμίας. Πας στο προκαθορισμένο μέρος, την προκαθορισμένη ώρα του event, παίρνεις το ταμπελάκι με το όνομα σου, το φοράς -όπως όλοι οι άλλοι που μετέχουν-, κάθεσαι σε μια καρέκλα και μιλάς με τους άνδρες της διαδικασίας, σε περιορισμένο χρόνο, οι οποίοι εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον (δεν έχω πάει -μια φίλη μου, μου τα έχει πει). Επειδή δεν θέλω να αφήνω κενά, αυτό το είδος matchmaking το δημιούργησε το 1998 ο τηλεοπτικός παραγωγός Antony Beilinsohn, αφότου ο ραβίνος του τον ενθάρρυνε να βρει έναν πρωτοποριακό τρόπο να γνωρίζονται οι singles Εβραίοι μεταξύ τους, με σκοπό το γάμο.

Πίσω στο θέμα μας: πώς το speed dating έφτασε στο ΝΒΑ; Αυτό το καλοκαίρι οι NBAers ξεσπάθωσαν, όπως προσπαθούσαν να βγουν από το καθεστώς 'σκλαβιάς' των συμβολαίων τους, που δίνει στους οργανισμούς το δικαίωμα να τους στέλνουν όπου γουστάρουν, όποτε γουστάρουν. Συνεργάστηκαν και συνέθεσαν ντουέτα και τριπλέτες, όπως εκείνοι ήθελαν.

Στη φετινή free agency μετακινήθηκαν οι 17 από τους 25 All Stars του 2017, με τις ισορροπίες της λίγκας να αλλάζουν άρδην και τους Κλίπερς, Νετς και Τζαζ να μπαίνουν στο κόλπο της διάκρισης. Ένας ατζέντης, ο Jeff A. Schwartz, o oποίος είναι πρόεδρος και ιδρυτής του Excel Sports Management https://www.excelsm.com/ διαπραγματεύτηκε συμβόλαια που ξεπέρασαν το 1.000.000.000 δολάρια. Aριθμός ρεκόρ για το πρακτορείο, που έχει στην πελατεία δεκάδες τύπους, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Ρίκι Ρούμπιο, Τζέρεμι Λαμπ, Κρις Μίντλετον, Τζαμάλ Μάρεϊ και Χάρισον Μπαρνς, οι οποίοι μετακινήθηκαν τις πρώτες ώρες της free agency, για 1.133.000.000 δολάρια.

Ο Κρις Μίντλετον έγινε η επιλογή δεύτερου γύρου σε NBA draft που πήρε τα περισσότερα λεφτά, στην ιστορία (178.000.000 δολ., για πέντε χρόνια επέκτασης με τους Μπακς). Πήρε το ρεκόρ από τον Νίκολα Γιόκιτς, επίσης πελάτη του Σβαρτζ.

Σκέψου ότι από κάθε κίνηση που ολοκλήρωσε, πήρε το 4% ως προμήθεια. Όταν λοιπόν, αυτός ο τύπος λέει “η ταχύτητα της αγοράς με εξέπληξε” καταλαβαίνεις τι έγινε. Αυτός έκανε και την αναλογία με το speed dating. Και έδωσε και ένα παράδειγμα: του Ρίκι Ρούμπιο.

Ο Ρούμπιο ως παράδειγμα του speed dating

Χρειαζόταν ένα νέο 'σπίτι', μετά δυο χρόνια με τη Γιούτα που μόλις είχε ανταλλάξει για τον Μάικ Κόνλι. Οι Πέισερς αναζητούσαν παίκτες με μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι και υπήρχε το ενδιαφέρον να βρεθεί ο Ρίκι με τον φίλο του, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς. Όταν ο Κροάτης συμφώνησε για τέσσερα χρόνια με τους Τζαζ, ο Ρούμπιο αμφισβήτησε πως η μετακίνηση στην Ιντιάνα ήταν η καλύτερη επιλογή. Όσο το σκεφτόταν, οι Πέισερς επικεντρώθηκαν στον Μάλκολμ Μπρόγκντον. Ρώτησαν τον Σβαρτζ αν ο πελάτης του, Τζέρεμι Λαμπ ήταν διαθέσιμος. Ο Σβαρτζ μιλούσε με τη Σάρλοτ για τον Λαμπ, αλλά δεν ήθελε να ξεμείνει ο Ρούμπιο, σε περίπτωση που οι Πέισερς πήγαιναν σε άλλη λύση. Επικοινώνησε έτσι, με το Φοίνιξ που ήθελε τον Ισπανό και γρήγορα συμφώνησαν για τρία χρόνια και 51.000.000 δολάρια. Με τον Ρούμπιο να 'κλείσει' στους Σανς, ο Σβαρτζ ολοκλήρωσε το θέμα του Λαμπ, ο οποίος πήρε 31.5 εκατομμύρια δολάρια από την Ιντιάνα. Όλο αυτό έγινε σε χρόνο μικρότερο της μιας ώρας.

Παλαιοτερα ειχαμε το χρονο να κανουμε ραντεβου, συζητησεις και μετα να παιρνουμε αποφασεις. Φετος η ιστορια ηταν 'ας ξοδεψουμε 3 δισεκατομμυρια σε λιγοτερο απο 24 ωρες και ας ελπισουμε πως ολοι θα ειναι ικανοποιημενοι και του χρονου

Αυτό που προτιμά είναι να μείνουν οι παίκτες του στους οργανισμούς με τους οποίους έχουν συμβόλαιο “εφόσον τα λεφτά και οι συνθήκες είναι οι σωστές. Οι παίκτες έχουν δώσει το χρόνο τους για να δημιουργήσουν μια κατάσταση ισότητας και ο οργανισμός έχει αφιερώσει το δικό του χρόνο στους παίκτες”. Επίσης, υπάρχουν πάντα και τα φαινόμενα “Κέμπα Ουόκερ”, ο οποίος μπορούσε να πάρει 160 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια από τη Σάρλοτ και τελικά, συμφώνησε για 141.000.000 δολ. και τέσσερα χρόνια με τη Βοστώνη. “Καταλαβαίνω βέβαια, πως η Σάρλοτ δεν θεωρεί πως είναι ομάδα playoff και δεν ήταν προετοιμασμένοι να φτάσει τόσο ψηλά. Αλλά και για τον Κέμπα τα λεφτά δεν ήταν ικανά να τον κρατήσουν εκεί”.

Πάμε τώρα, πίσω στο ΝΒΑ που αν μη τι άλλο, κατάλαβε φέτος πως τα λεφτά δεν είναι προτεραιότητα για πολλούς παίκτες. Και αυτό είναι πρόβλημα. Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ είχε πει στις αρχές του μήνα πως 'όταν μικρύναμε τη διάρκεια των συμβολαίων, πριν χρόνια ξέραμε πως τα μαθηματικά να κάνουν μεγαλύτερη τη free agency. Ήταν δίκοπο μαχαίρι αυτή η απόφαση. Από τη μία δημιούργησε την αίσθηση αναβίωσης σε πολλές αγορές, έδινε την ευκαιρία σε ομάδες να ανοικοδομηθούν. Από την άλλη, έγινε πιο εύκολη η απώλεια παικτών”.

Το Forbes κατέληξε σε αυτό που διαβάζεις στο Contra.gr από το χειμώνα: πως η επανάσταση των ΝΒΑers έχει αρχίσει. Και αφορά το να πάρουν στα χέρια τους τις αποφάσεις που τους αφορούν, όπως είναι αυτοί που αποφασίζουν για το πώς διαμορφώνονται τα ρόστερ το καλοκαίρι -μέσω free agency και ανταλλαγών.

“Πλέον οι παίκτες δεν σκέφτονται σε ποια ομάδα θέλουν να παίξουν, αλλά ποιους συμπαίκτες θέλουν να 'χουν. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να ξαναβάλεις το τζίνι στο μπουκάλι”.

Τα αφεντικά έκαναν μια ακόμα συζήτηση, μήπως και θέσουν υπό έλεγχο το φαινόμενο, αλλά άκρη δεν βρήκαν. Αυτό που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ώρες είναι πως οι governors -και όχι ιδιοκτήτες αφού αυτός ο όρος θεωρήθηκε ρατσιστικός και απαλείφθηκε- τσακώθηκαν, στη συνάντηση που είχαν για να δουν πώς θα πάρουν πίσω τον έλεγχο. Όπως έγραψε το ESPN οι ερωτήσεις που ρωτούσαν ο ένας στον άλλον ήταν α. Τι στο διάβολο συνέβη; και β. Τι πρέπει να κάνουμε.

Το ΝΒΑ προχωρά σε έρευνα

Η εμφάνιση δεκάδων συμφωνιών τα πρώτα λεπτά της free agency είναι ο λόγος που το ΝΒΑ πιστεύει πως όσοι πήραν μέρος στη διαδικασία, δεν σεβάστηκαν τους κανονισμούς -διότι δεν 'βγαίνουν' τα μαθηματικά. Δηλαδή, δεν μπορεί να έγιναν συζητήσεις και διαδικασίες που απαιτούν μέρες, στο 24ωρο που είχαν στη διάθεση τους, βάσει του γράμματος του νόμου. Το δύσκολο βέβαια, είναι να αποδειχθεί η όποια παράβαση. Για αυτό και οι του ΝΒΑ δεν έχουν καταλήξει στο ακριβές αντικείμενο της έρευνας. Έχουν σκεφτεί να κάνουν συζητήσεις με παίκτες, υπαλλήλους οργανισμών και ατζέντηδες και να το συνεχίσουν από εκεί.

Ο Μάικλ Τζόρνταν ζήτησε την επανεξέταση των κανονισμών

Οι πληροφορίες του ΕSPN ενημερώνουν πως στη συζήτηση των αφεντικών, επικράτησε ένταση όταν ο Μάικλ Τζόρνταν -ως governor των Χόρνετς και επικεφαλής της επιτροπής των εργασιακών- πρότεινε να επανεξεταστούν οι κανονισμοί της free agency, στην επόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ανάγκη των Μπακς για να σωθούν με τον Γιάννη

Ο εκ των ιδιοκτητών των Μπακς, Μαρκ Λάσρι εξέφρασε την ανησυχία του για τη γκρίζα ζώνη όσων υποτίθεται πως ισχύουν για το tampering. Kαι προφανώς το έκανε γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι το πιο μεγάλο όνομα της free agency του 2021, αν δεν υπογράψει νωρίτερα, επέκταση με το Μιλγουόκι. Αρκετοί ήταν οι governors που εξέφρασαν την οργή τους για το απροκάλυπτο των κινήσεων που ήταν φύσει αδύνατο να 'χουν συμφωνηθεί στις 24 επιτρεπόμενες ώρες.

“Είστε άνετοι με την κατάσχεση των servers και κινητών τηλεφώνων;”

Ο γενικός σύμβουλος του ΝΒΑ, Ρικ Μπιουκάναν εξήγησε πως τα αφεντικά των οργανισμών λογικά περιμένουν από όλες τις ομάδες να συμμορφώνονται με τη σειρά των κανονισμών που αφορούν τη free agency. Μαζί και ότι η λίγκα θα ετοιμάσει πρόταση, για την αναθεώρηση των κανονισμών που θα ακολουθούνται αυστηρά. Μετά έκανε την ερώτηση των 100 εκατομμυρίων: ρώτησε τους οι governors αν θα αισθάνονταν άνετα, με την κατάσχεση κινητών και servers από τη λίγκα -προς όφελος της έρευνας. Οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν. Δυσάρεστα. Αυτό που προσπαθούσε να εξηγήσει ο Μπιουκάναν ήταν πως μόνο έτσι θα γίνει εφικτή η αυστηρή επιβολή των κανονισμών.

Οι προτάσεις που τέθηκαν ήταν οι εξής

> Να μπορούν οι ομάδες να μιλούν με τους free agents και τους εκπροσώπους τους, αμέσως μετά το τέλος των ΝΒΑ Finals.

Η πραγματικότητα: η free agency στην ουσία 'ανοίγει' στο draft combine του Μαΐου, όταν οι ατζέντηδες μπορούν να μιλούν για picks και παρεμπιπτόντως μπαίνουν στις κουβέντες και οι free agents.

> Να επικοινωνούν με τους free agents και να τους υπογράφουν ΠΡΙΝ το NBA draft.

Η πραγματικότητα: το Χιούστον ήταν ο οργανισμός που πρότεινε τη συγκεκριμένη αλλαγή πέρυσι. Και δεν πέρασε. Φέτος τη στήριξαν μόλις 10. Οι περισσότεροι επέλεξαν το ΔΞ/ΔΑ.

> Να μικρύνει το διάστημα του moratorium πριν ανοίξει η περίοδος των επίσημων υπογραφών (30 Ιουνίου-6 Ιουλίου)

H πραγματικότητα: το ΝΒΑ χρειάζεται αυτό το διάστημα για να υπολογίσει το εισόδημα της προηγούμενης οικονομικής χρονιάς -βάζοντας μέσα και τους NBA Finals-, ώστε να θέσει το ακριβές salary cap της επόμενης σεζόν.

> Αν οι παίκτες κάνουν ελεύθερα μεταξύ τους recruiting, οι ομάδες θα πρέπει να 'χουν περισσότερο χρόνο και πιο πολλούς τρόπους επικοινωνίας με τους free agents.

Πραγματικότητα: οι της λίγκας έχουν αποφασίσει πως δεν μπορούν να παρακολουθούν την ιδιωτική ζωή των παικτών -για τον προφανή λόγο. Τώρα το ΝΒΑ τιμωρεί τους παίκτες που αποδεδειγμένα 'προκαλούν, πείθουν ή επιχειρούν να δελεάσουν' παίκτη που 'χει συμβόλαιο σε ισχύ με άλλη ομάδα 'να μπει σε διαπραγματεύσεις που τον εξυπηρετούν'.

Μετά τη συνάντηση στο Λας Βέγκας, στις αρχές του μήνα, τα αφεντικά είναι σε διαρκή επικοινωνία, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να 'κλείσουν' το επικοινωνιακό χάσμα και να βρουν μια λύση. Εν τω μεταξύ, δεν διαμαρτυρήθηκαν για τα φετινά μόνο οι governors. Διαμαρτυρήθηκαν και ατζέντηδες, που είδαν τα τρένα (βλ. παίκτες) να φεύγουν τα πρώτα λεπτά της free agency. Και αν όλα γίνονται πολύ γρήγορα, δεν μπορούν να ξέρουν το χώρο που μένει στο σάλαρι καπ, για να γνωρίζουν και πώς πρέπει να κινηθούν.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε ανοιχτά ήταν οι απαιτήσεις συγγενών των παικτών, που παίζουν το ρόλο των ατζέντηδων, ζητώντας ανήκουστα πράγματα από τους οργανισμούς, ώστε να πείσουν τους παίκτες να τους προτιμήσουν. Media του Καναδά έγραψε πως ο θείος του Καγουάι Λέοναρντ, Ντένις Ρόμπερτσον ζήτησε ουκ ολίγα πράγματα (κάτι που παραβιάζει πλήθος κανονισμών) και δεν ήταν ο πρώτος. Ή ο μόνος. Την ίδια ώρα, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άδεια ατζέντη και άρα δεν έχουν λόγο ή θέση στις διαπραγματεύσεις. Επισήμως. Γιατί άτυπα αρκετοί αποφασίζουν για τους παίκτες. Και μάλλον δεν υπάρχει κανονισμός που να μπορεί να το 'σβήσει' αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK