Το νέο πείραμα των Ρόκετς είναι απειλητικό για το μπάσκετ

Τα ξημερώματα ισοφαρίστηκε η πιο εκτενής ανταλλαγή στην ιστορία του ΝΒΑ, με 12 παίκτες και 2 πικ πρώτου γύρου να μετακινούνται μεταξύ τεσσάρων οργανισμών. Ένας ήταν οι Ρόκετς που βρίσκονται στη δοκιμή μιας νέας 'πατέντας': της πεντάδας με παίκτες έως 1.98.

Η άφιξη του Ράσελ Ουέστμπρουκ στο Χιούστον, έκανε τον Μάικ Ντ' Αντόνι να σκεφτεί μια νέα ιδέα που αν 'πιάσει', θα ξεχάσουμε το μπάσκετ όπως το ξέραμε. Γενικά.
Η άφιξη του Ράσελ Ουέστμπρουκ στο Χιούστον, έκανε τον Μάικ Ντ' Αντόνι να σκεφτεί μια νέα ιδέα που αν 'πιάσει', θα ξεχάσουμε το μπάσκετ όπως το ξέραμε. Γενικά. AP PHOTO/ERIC CHRISTIAN SMITH

Tέσσερις ομάδες, 12 παίκτες, 2 picks πρώτου γύρου σε NBA draft. Αυτή είναι η πιο εκτενής ανταλλαγή στην ιστορία των ανταλλαγών του ΝΒΑ. Δηλαδή, από τον Γενάρη του 1947 ή καλύτερα από το 1987 -διότι από τότε υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία. Έχει γίνει δυο φορές. Η τελευταία ήταν τα ξημερώματα. Ας δούμε ποιος πήρε, τι:

Ρόκετς: Ρόμπερτ Κόβινγκτον (29, φόργουορντ) και Τζόρνταν Μπελ (25, πάουερ φόργουρντ/σέντερ) από τους Γουλβς.

Χοκς: Κλιντ Καπέλα (25, πάουερ φόργουορντ/σέντερ) και Νένε Χιλάριο (37, πάουερ φόργουορντ/σέντερ), από τους Ρόκετς.

✘ Γουλβς: Μαλίκ Μπίσλι (23, σούτινγκ γκαρντ), Χουάν Χερναγκομέζ (φόργουορντ) και Τζάρεντ Βάντερμπιλτ (20, σμολ φόργουορντ), από τους Νάγκετς, Έβαν Τέρνερ (31, σμολ φόργουορντ/σούτινγκ γκαρντ) και επιλογή πρώτου γύρου, από τους Χοκς.

Νάγκετς: Τζέραλντ Γκριν (σμολ φόργουορντ, σούτινγκ γκαρντ) από τους Ρόκετς, Σαμπάζ Ναπίρ (28, γκαρντ), Κέιτα Μπέιτς-Ντιόπ (24, φόργουορντ) και Νοά Βόνλε (24, πάουερ φόργουορντ, σέντερ) από τους Γουλβς, επιλογή πρώτου γύρου από τους Ρόκετς.

Πριν αναλύσουμε τα δεδομένα, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε και την πρώτη φορά που 12 παίκτες μετακινήθηκαν μεταξύ τεσσάρων οργανισμών.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2000, ο Πάτρικ Γιούιν ολοκλήρωσε την δεκαπενταετή του καριέρα στους Νικς, που τον έστειλαν στους Σόνικς, ως μέρος της πιο εκτενούς συμφωνίας για ανταλλαγές.

Οι Νικς είχαν πάρει τον Γκλεν Ράις από τους Λέικερς, τον Λουκ Λόνγκλεϊ από τους Σανς, τους Βέρνον Μάξουελ, Βλάντιμιρ Στεπάνια και Λαζάρο Μπορέλ από το Σιάτλ (μαζί με δυο επιλογές δεύτερου γύρου σε NBA draft) και τον Τράβις Νάιτ από τους Λέικερς που είχαν δώσει και μια επιλογή πρώτου γύρου για το NBA draft του 2001.

Ο Χόρας Γκραντ είχε φύγει από το Σιάτλ και είχε πάει στο Λος Άντζελες (όπου κατέληξαν οι Γκρεγκ Φόστερ, Τσακ Πέρσον και Εμάνιουελ Ντέιβις από το Σιάτλ) και ο Κρις Ντάντλι εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη, για το Φοίνιξ, με τους Νικς να δίνουν και τη Νο1 επιλογή που είχαν για το 2001 NBA draft (ήταν το Νο18, το οποίο μετά οι Σανς έδωσαν στο Ορλάντο, αυτοί στο Νιου Τζέρσι και τελικά, πήγε στους Ρόκετς που διάλεξαν τον Τζέισον Κόλινς).

Fast forward στο 2020 ας δούμε τι κατάφερε να αλλάξει η κάθε μια από τις ομάδες, σύμφωνα με το SB Nation.  

Η Μινεσότα φέρεται να θέλει απεγνωσμένα να κάνει δουλειά με το Γκόλντεν Στέιτ, για να πάρει τον Ντ' Άντζελο Ράσελ. Με τη συμμετοχή της στην blockbuster ανταλλαγή, μετακίνησε τον Κόβινγκτον, για τον νέο και ενδιαφέροντα Μαλίκ Μπίσλι (θα γίνει restricted free agent το καλοκαίρι -είχε απορρίψει πρόταση για τρία χρόνια και 30 εκατομμύρια δολάρια, το καλοκαίρι) με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πείσει τους Ουόριορς. Που μάλλον δεν θα πειστούν. Και άρα οι Γουλβς θα χρειαστεί να συνεχίσουν περαιτέρω την 'οικοδόμηση' του ρόστερ.

Το Ντένβερ άφησε να εννοηθεί πως ετοιμάζει κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό -όπως το να διεκδικήσει τον Τζρου Χόλιντεϊ από τους Πέλικανς. Έδωσε δυο νέους που 'συντηρούσαν' το βάθος του πάγκου, συν μια επιλογή πρώτου γύρου, μάλλον γιατί δεν πίστευαν πως θα καταφέρουν να κρατήσουν τον Μπίσλι -μετά το 'όχι' του καλοκαιριού. Τα συμφωνηθέντα δεν κάνουν τους Νάγκετς καλύτερους.

Η Ατλάντα είναι εδώ και καιρό η χειρότερη ομάδα της Ανατολής, μολονότι έχει παιδιά στα οποία μπορεί να στηρίξει το μέλλον της. Ήθελε έναν σέντερ και ο Καπέλα (εξπέρ στο να πιάνει λόμπες και να προστατεύει τη στεφάνη -πέρα από κορυφαίος ριμπάουντερ και αμυντικός) ήταν αυτό που χρειαζόταν, στη διαδικασία που 'χει ξεκινήσει και αφορά το 'χτίσιμο' ρόστερ πάνω στους Τρε Γιανγκ, Τζον Κόλινς και Κέβιν Χάντερ. Ο νέος της παρέας είχε επιλεγεί από τους Ρόκετς, στο 2014 NBA Draft και από τότε φορούσε αυτήν τη φανέλα. Επίσης, 'πιάνει' μια θέση που από ό,τι φαίνεται τελευταία, είναι αχρείαστη για τις 'Ρουκέτες”.

Ο Ντ' Αντόνι έχει ένα νέο πλάνο

Το Χιούστον διατήρησε την άνεση των 12 εκατομμυρίων δολαρίων που 'χει στο σάλαρι καπ, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως θα κάνει και άλλη κίνηση πριν το τέλος της προθεσμίας των ανταλλαγών, την προσεχή Πέμπτη (στις 22.00, ώρα Ελλάδος). Έως τότε είναι απαραίτητο να θυμάσαι πως στα τελευταία ματς (με Μάβερικς και Πέλικανς -με τον Καπέλα να είναι εκτός) έπαιξαν χωρίς παραδοσιακό σέντερ. Οι Ρόκετς έγιναν οι πρώτοι που 'έβγαλαν' ολόκληρο παιχνίδι χωρίς παίκτη πιο ψηλό από 1.98, μετά τους Νικς και το παιχνίδι τους με τους Chicago Zephyrs, το μακρινό 1963 (31/1), σύμφωνα με το Elias Sports Bureau.

Ο Μάικ Ντ' Αντόνι δοκίμασε φέτος να εξελίξει την πατέντα του για τις επιθέσεις 7'' or less σε 6'' or less, παρουσία των Ουέστμπρουκ και Χάρντεν στο ίδιο ρόστερ. Ώσπου του ήλθε μια άλλη ιδέα: το small ball, αλλά προσαρμοσμένο στα μέτρα του, αφού πια όλοι έχουν τουλάχιστον έναν undersized center ή παίζουν με δυο φόργουορντ για ψηλούς. Δηλαδή, το έκανε ακραίο. Η χρήση κοντής πεντάδας προφανώς και έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη, σε ειδικές καταστάσεις. Όχι για ολόκληρο ματς -ή όχι αν δεν υπάρχει αποδεκατισμός ρόστερ, με τραυματισμούς. Αυτό που δίνει είναι ταχύτητα, ανοίγει το γήπεδο και άρα δημιουργούνται επιπλέον ευκαιρίες για μακρινά σουτ. 'Παίρνει' κάτι από την άμυνα και τα ριμπάουντ. Μετά τη νίκη επί του Ντάλας, ο κόουτς είπε πως 'όταν μπαίνουμε στη ρακέτα είναι κάπως καταστροφικό. Οπότε θα χρειαστεί να μας νικήσουν κατά κράτος κοντά στο καλάθι, πριν αναγκαστούμε να αλλάξουμε. Δεν θα το κάνουμε τόσο γρήγορα”.

Το πλάνο αφήνει κενά στη ρακέτα (στην άμυνα), μειονέκτημα με το οποίο συμβιβάζεται ο Ντ' Αντόνι, όσο οι παίκτες του μπορούν να εκτελέσουν τα περισσότερα δυνατά τρίποντα. Και να νικούν. Περιττό να αναφερθεί πως οι Ρόκετς επιχειρούν τα περισσότερα όλων (43.8 ανά ματς, με τους Μαβς που ακολουθούν να 'χουν 41.1 και τους τρίτους Γουλβς 39.5). Το εύλογο ερώτημα είναι ΠΟΣΑ περισσότερα μπορούν να κάνουν. Από ό,τι φαίνεται, θα απαντηθεί σύντομα. Αν τυχόν πετύχουν, ετοιμάσου να δεις το ίδιο φαινόμενο να εξαπλώνεται από του χρόνου -όπως έγινε με την κατακόρυφη αύξηση τρίποντων και το τέλος του post up παιχνιδιού, μαζί με τα σουτ μέσης απόστασης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK