Το νέο βραβείο του ΝΒΑ δεν έχει σχέση με όλα τα υπόλοιπα

Η καθιέρωση άλλης μιας κατηγορίας ατομικού επαίνου, εμπνευσμένου από τη δράση του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και τις απαράλλακτες ανάγκες της εποχής, θα επιχορηγείται με χρηματικό έπαθλο 200.000 δολαρίων για τους πρώτους πέντε της ψηφοφορίας.

Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πριν από την τελετή των βραβείων του ΝΒΑ τον Ιούνιο του 2019
Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πριν από την τελετή των βραβείων του ΝΒΑ τον Ιούνιο του 2019 PHOTO BY RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP

Ως 'legacy' στον αμερικανικό αθλητισμό ορίζεται το ανεξίτηλο εκείνο σημάδι που αφήνει πίσω του ένα πρόσωπο όταν παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει τη δράση. Δεν σχετίζεται μόνο με τις ατομικές επιδόσεις του. Αφορά όλο το 'κληροδότημά' του στις επόμενες γενιές. Προφανώς τους αριθμούς, τα κατορθώματα και τους τίτλους. Κυρίως όμως τον τρόπο σκέψης και το work ethic, τη νοοτροπία και τη στάση ζωής.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ θεωρείται, από μυριάδες, ο GOAT του μπάσκετ της χώρας, διότι από τα 17 του "ήξερα ποιος ήθελα να γίνω". Ένας απολύτως συνειδητοποιημένος ακτιβιστής, πολέμιος των κάθε λογής διακρίσεων και ρατσισμού, που όρθωσε το τεράστιο μπόι του και σε καμιά περίπτωση δεν φοβήθηκε να μιλήσει για ίσα (κοινωνικά και πολιτικά) δικαιώματα, παρά τα εμπόδια που επιχείρησαν ενίοτε να του βάλουν για να πάψει να εκφράζεται. Πίστευε, άλλωστε, ακράδαντα πως "μπορούμε όλοι να έχουμε την ελευθερία να λέμε τι πιστεύουμε και να διεκδικούμε πράγματα που μας βοηθούν να νιώθουμε ολοκληρωμένοι και χρήσιμοι".

Του χρωστά πολλά η αφροαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ και για όλη αυτή τη δράση του ήρθε η στιγμή που ο Νεοϋορκέζος σέντερ τιμήθηκε από τον Λευκό Οίκο με το Presidential Medal of Freedom. Ή αλλιώς την ανώτατη διάκριση που απονέμει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε πολίτες με συνεισφορά στην ασφάλεια, τα εθνικά ενδιαφέροντα, την παγκόσμια ειρήνη ή άλλες σημαντικές προσπάθειες.

Ένα παρόμοιο βραβείο είναι, πλέον, ξεκάθαρα το 'Kareem Abdul-Jabbar Social Justice Champion' που καθιερώνει από εφέτος το ΝΒΑ. Πρόκειται για την ετήσια αναγνώριση της συνεισφοράς του νικητή αθλητή και των συνυποψηφίων του μέσα από την προσπάθειά τους για κοινωνική δικαιοσύνη και φυλετική ισότητα. "Είναι ωραίο να βλέπω τη λίγκα να προμοτάρει την ευαισθητοποίηση για την κοινωνική δικαιοσύνη και είμαι πολύ κολακευμένος που θα δώσουν το όνομά μου", με δεδομένο ότι "έχω κάποια ιστορία πίσω μου με όλο αυτό" δήλωσε στο Undefeated o μονίμως αλληλέγγυος Τζαμπάρ.

Οι υποψήφιοι κάθε σεζόν θα είναι συνολικά 30, ένας από κάθε ομάδα και αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από μια επταμελή επιτροπή στελεχών της λίγκας, ακτιβιστών και παλαιμάχωνθα κερδίσει μαζί με τον τιμητικό τίτλο χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων προκειμένου να το διαθέσει σε φιλανθρωπικό οργανισμό της αρεσκείας του. Από 25.000 δολάρια θα λάβουν οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ της διαδικασίας, επιλέγοντας με τη σειρά τους πού θα διατεθούν τα χρήματα.

Ο 74χρονος σήμερα hall of famer εξέφρασε την ελπίδα αυτό το βραβείο να εμπνεύσει νέους, ανερχόμενους αθλητές του μπάσκετ να συνεχίσουν το έργο που άρχισε ο ίδιος και άλλοι μαζί μ' αυτόν πριν πέντε δεκαετίες χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες ή τις απειλές που δέχονταν ο καθένας χωριστά ή όλοι μαζί. Είναι παιδιά που "δεν μπορούν να φοβούνται, γιατί αν φοβάσαι, δεν θα πετύχεις τίποτα". Είναι παιδιά που "πρέπει να έχουν το θάρρος να λένε την αλήθεια στην εξουσία, διότι μόνο αν κάνουν κι άλλους να νιώσουν το ίδιο, μπορούμε να επηρεάσουμε την αλλαγή".

Έχοντας αποφασίσει τι θέλει από τη ζωή του, ο Τζαμπάρ δεν επέτρεψε ποτέ και σε κανέναν να τον μεταχειρίζεται ή να τον προσβάλει. Ήταν συνεπής και πάντα παρών όπου θεωρούσε αναγκαίο, υιοθετώντας το 'Black Lives Matter' από τα εφηβικά χρόνια του, πολύ πριν γίνει παγκόσμιο σύνθημα-κίνημα. Παρέα με άλλους 6 μαύρους επαγγελματίες αθλητές είχαν μεταβεί τον Ιούνιο του 1967 στο Κλίβελαντ για να στηρίξουν τον Μοχάμεντ Άλι, όταν η Κυβέρνηση του αφαίρεσε τον τίτλο αρνούμενος να καταταγεί στο στρατό και να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Είδε τον διάσημο μποξέρ να στερείται την καριέρα του για τα 'πιστεύω' του, αλλά δεν οπισθοχώρησε βήμα, ασχέτως αν τον άφησαν χορηγοί. Το 1971 άλλαξε το όνομα του, έγινε μουσουλμάνος διότι "είναι μέρος της κληρονομιάς μου" και τήρησε, άνευ παρεκκλίσεων, την ίδια στάση ζωής έως το τέλος της καριέρας του.

Ο Τζαμπάρ ήταν ο ρούκι της χρονιάς το 1970, είχε αναδειχθεί 6 φορές MVP της κανονικής περιόδου και άλλες 2 των Τελικών. Το νέο βραβείο του ΝΒΑ που θα φέρει το όνομά του δεν διαθέτει κανένα αγωνιστικό υπόβαθρο. Δεν απονέμεται στους κορυφαίους ανά κατηγορία, δεν κρίνεται από τους πόντους, τα ριμπάουντ, τους αριθμούς γενικότερα. Είναι κάτι ανώτερο. Αναβλύζει τσαγανό, εκπέμπει προσωπικότητα. Τιμά ξεκάθαρα τον άνθρωπο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK