Το ΝΒΑ ανοίγει τα προπονητήρια, αλλά δεν πάνε οι NBAers

Όπως ισχύει με κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη, σε καιρό κορονοϊού, το ΝΒΑ αποφάσισε να ανοίξει τα προπονητήρια των οργανισμών για 'περιορισμένη χρήση', αλλά αυτό εξαρτάται τελικά, από τα μέτρα του Κυβερνήτη κάθε πολιτείας. Εκτιμήθηκε πως μόνο τρεις ομάδες θα ζήσουν την επιστροφή.

O Nίκολα Γιόκιτς θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν χρήση του 'ελεύθερου' να προπονηθούν στις εγκαταστάσεις των ομάδων τους.
O Nίκολα Γιόκιτς θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν χρήση του 'ελεύθερου' να προπονηθούν στις εγκαταστάσεις των ομάδων τους. AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου (για την Ελλάδα, 11/3 στις ΗΠΑ), πριν το τζάμπολ του αγώνα των Θάντερ με τους Τζαζ, ο Ρούντι Γκομπέρτ προσδιορίστηκε ως ο patient zero του ΝΒΑ σε ό,τι αφορά τον Covid-19 και η λίγκα κατέβασε αμέσως ρολά, διδάσκοντας αντανακλαστικά σε όλες τις λίγκες του πλανήτη.

Έκτοτε παρακολουθεί τις εξελίξεις, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και προσπαθεί να καταλήξει στο πότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η σεζόν, με κατ' αρχάς προτεραιότητα την ασφάλεια των μετεχόντων.

Στις 27 του Απρίλη, ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ είχε ενημερώσει πως ο στόχος ήταν να χαλαρώσουν τα μέτρα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των παικτών και των προπονητών στα γήπεδα, στις 8/5. Δηλαδή, αύριο. Η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention) προειδοποίησε πως αυτό εμπεριέχει κινδύνους. Προηγουμένως συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του Federal Emergency Management Agency και εκτίμησε πως 200.000 νέα κρούσματα θα προκύψουν έως το τέλος του Μάη, με τους θανάτους να φτάνουν στους 3000. Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις ΗΠΑ δείχνουν πως περίπου 25.000 νέα κρούσματα επιβεβαιώνονται -εργαστηριακά- κάθε μέρα και 1.750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Παρ' όλα αυτά οι μισές πολιτείες έχουν χαλαρώσει ήδη, τα μέτρα.

Για όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος είχε να πει πως 'οι πληροφορίες δεν αντιστοιχούν στα αποτελέσματα των δικών μας αναλύσεων. Οι σταδιακές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου, για να 'ανοίξει' ξανά η Αμερική αφορούν επιστημονικές προσεγγίσεις, με τις οποίες συμφωνούν οι κορυφαίοι ειδικοί υγείας και μολυσματικών ασθενειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης'. Παρεμπιπτόντως, ο Πλανητάρχης -ο ίδιος πρότεινε να ελεγχθούν ως λύση οι ενδοφλέβιες ενέσεις με αντισηπτικό, με τους ειδικούς να τρέχουν να μαζέψουν την κατάσταση, ώστε να μην πολλαπλασιαστούν οι θάνατοι- δήλωσε πως 'τώρα που περάσαμε το πικ των νέων κρουσμάτων, θα αρχίσουμε ξανά τη ζωή μας και την αναζωογόνηση της οικονομίας μας, με ασφαλή, δομημένο και υπεύθυνο τρόπο'. Την ημέρα της δήλωσης, όπως γράφει το Yahoo! κατεγράφησαν 32.076 νέα κρούσματα. Δεν ξεπεράστηκε ο αριθμός αυτός το τετραήμερο που ακολούθησε.

Πώς μεταφράστηκαν όμως, όλα αυτά από το ΝΒΑ

Η λίγκα έδωσε στους οργανισμούς memo 14 σελίδων, για το πώς θα ανοίξουν τα προπονητικά κέντρα, για περιορισμένη χρήση (βλ. ατομικές προπονήσεις) από την Παρασκευή 8/5. Τι σημαίνει 'περιορισμένη':

➜ όλοι θα περνούν από θερμομέτρηση πριν την είσοδο,

➜ απαγορεύεται η είσοδος στους προπονητές,

➜ επιτρέπεται η παρουσία ασίσταντ ή γυμναστή, που θα επιβλέπει. Θα κρατά τουλάχιστον 3.5 μέτρα απόσταση από τον παίκτη,

➜ απαγορεύεται η όποια συνθήκη που περιέχει επαφές,

➜ απαγορεύεται να κάνουν σουτ δυο παίκτες, στο ίδιο καλάθι,

➜ απαγορεύεται να είναι στο χώρο περισσότεροι από 4 παίκτες, την όποια στιγμή,

➜ οι παίκτες θα φορούν μάσκες, τις οποίες θα βγάζουν την ώρα της άσκησης,

➜ όσοι δουλεύουν με τους παίκτες, θα φορούν μάσκες και γάντια -και θα τηρούν τις αποστάσεις,

➜ οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απολύμανση των χώρων και των οργάνων που θα χρησιμοποιεί κάθε παίκτης -από μπάλες έως βάρη,

➜ απαγορεύεται η χρήση της σάουνα, της κρυοθεραπείας και όλων των άλλων θαλάμων που βοηθούν στην αποκατάσταση,

Η USA Today αποκάλυψε πως μόνο τρεις ομάδες έχουν αποφασίσει να ανοίξουν τα προπονητήρια. Είναι οι Ρόκετς, οι Νάγκετς και οι Μπλέιζερς. Οι New York Times πρόσθεσαν ότι η λίστα περιλαμβάνει και τους Καβαλίερς, πριν προκύψει η πληροφορία ότι το Χιούστον μετέθεσε το opening για τις 18 του μήνα, ώστε να συνταχθεί με τις οδηγίες του Κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ. Kάτι αντίστοιχο έκανε και ο Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Τσάρλι Μπέικερ -επέκτεινε το 'μένουμε σπίτι' έως τις 18/5 και άρα αυτό θα κάνουν και οι Σέλτικς. Οι Λέικερς προσανατολίζονται για τις 16/5. Oι Μπακς δεν έχουν εικόνα -και οι παίκτες δεν έχουν λάβει έστω μια σχετική πληροφορία.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα μέρη του πλανήτη, για να ελαφρυνθούν τα όποια μέτρα -όπως αποφάσισε η κυβέρνηση-, πρέπει να δώσει το ΟΚ και ο ηγέτης κάθε πολιτείας. Γιατί κάθε πολιτεία επηρεάστηκε διαφορετικά -βάσει αριθμού κρουσμάτων και θανάτων. Χαρακτηριστικά, οι Μάτζικ και οι Χοκς δεν μπορούν να ακολουθήσουν την οδηγία του ΝΒΑ, γιατί θα παραβιάσουν αυτές του Ορλάντο και της Ατλάντα.

Το Ντάλας είναι στη φάση που συγκεντρώνει στοιχεία, πριν καταλήξει στο πότε μπορεί να ανοίξει το προπονητικό κέντρο, με τον Μαρκ Κιούμπαν να λέει ότι η αδυναμία των οργανισμών να τσεκάρουν τους ασυμπτωματικούς παίκτες (η λίγκα έδωσε ως οδηγία να μην ελέγχονται οι ασυμπτωματικοί), για κορονοϊό καθιστά την επιστροφή ανάξια λόγου και ουσίας. “Απλά δεν αξίζει να το κάνουμε, ειδικά όταν οι παίκτες μας μένουν σε καλή κατάσταση, κάνοντας με διαφορετικούς τρόπους προπονήσεις ενώ είναι σε social distancing. Δεν πιστεύω πως αυτό είναι ένα ρίσκο που θα δώσει κάτι”, δήλωσε χαρακτηριστικά, στο 77 Minutes in Heaven.

Ανοιχτό κάλεσμα για συζήτηση της λίγκας στους παίκτες

Η εκτελεστική διευθυντής του σωματείου των NBAers (ΝΒΡΑ), Μισέλ Ρόμπερτς και ο κομισάριος της λίγκας θα έχουν την Παρασκευή 8/5 και συζήτηση με όλους τους παίκτες -δηλαδή αυτούς που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα που έγινε. Το αντικείμενο θα είναι ό,τι μπορεί να απασχολεί στη δεδομένη χρονική στιγμή, τους παίκτες και οι όποιες ερωτήσεις έχουν να κάνουν στους επικεφαλής του ΝΒΑ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK