Το παιδικό βιβλίο του Λεμπρόν πρέπει να διαβάσουν οι γονείς

Μέσα από την πένα του Λεμπρόν Τζέιμς αυξάνονται, λίγο έστω, οι πιθανότητες να γεννηθεί ένας καλύτερος κόσμος.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο φινάλε του All Star Game στο Σικάγο
Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο φινάλε του All Star Game στο Σικάγο AP PHOTO/NAM HUH

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Ψέμα και ουτοπία σε μια ζοφερή, αναξιοκρατική, πραγματικότητα. Η 'Φραγκίσκα Φάιζερ' του Εθνικού Ποιητή δεν καθρεπτίζει, στο ελάχιστο, την κοινωνία του σήμερα. Η αγνότητα της 'κορασιάς' του Σολωμού εν έτει 1849 σε αντιδιαστολή με την ξεδιαντροπιά το 2020. Ζόφος παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου τούτου που πατούμε. Μίσος για καθετί αλλιώτικο. Καθετί ξένο στο θολό μάτι, στο θολωμένο μυαλό.

Στα καθ' ημάς ένας 17χρονος μαθητής σε σχολείο του Βύρωνα ξυλοκοπείται αγρίως από ένα τσούρμο νταήδων, υπερασπιζόμενος την αδύναμη αδερφή του που χλευαζόταν νωρίτερα. Η σοκαριστική περιγραφή του νεαρού μια γροθιά στο πρόσωπο κάθε γονιού εκ των αδίστακτων δραστών. "Mε χτυπούσαν άγρια, αλύπητα, με μίσος, το κάνανε για να με τελειώσουν. Εγώ προσπάθησα να αμυνθώ, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Με περίμεναν 17 άτομα και άρχισαν να με χτυπούν, να με γρονθοκοπούν και να με κλωτσούν για ενάμιση λεπτό με ασταμάτητες μπουνιές και κλωτσιές. Δεν ήξερα από που έτρωγα την κάθε μπουνιά και κλωτσιά ήταν τόσο γρήγορο αλλά και τόσο αργό από τον πόνο που είχα".

Μία από τις μητέρες των 17 είναι εκπαιδευτικός στο λύκειο, επιβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας. Εκπαίδευση και παιδεία δυο έννοιες σε διαρκή σύγκρουση. Ταυτόχρονο νοκ άουτ. Η οικογένεια των δύο θυμάτων δέχεται απειλές μετά τις καταγγελίες. Φραγμός κανένας, μηδενική ντροπή.

Παραδείγματα ανεξάντλητα σε κάθε κοινωνία, σε κάθε χώρα. Εδώ, εκεί, πιο πέρα. Δίπλα μας ή αλάργα, στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική. Παιδιά υποφέρουν, γυναίκες βασανίζονται, ο αδύναμος βιάζεται.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς παρεμβαίνει. Παίρνει το λόγο και προτρέπει: διαβάστε με τα παιδιά σας. Μείνετε κοντά τους, αγκαλιάστε τα, διδάξτε τα. Την ισότητα και την ισονομία. Την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου. Αξίες ανεκτίμητες, μα χαμένες.

Τον ερχόμενο Αύγουστο, στις 11, θα κυκλοφορήσει το πρώτο παιδικό βιβλίο του. Δεν γράφει ως ο αστέρας των Λος Άντζελες Λέικερς, ο πιο ολοκληρωμένος και πετυχημένος παίκτης μπάσκετ στο ΝΒΑ του σήμερα. Συλλογιέται και αποτυπώνει τις σκέψεις του στο χαρτί ως σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών: του 16χρονου Μπρόνι, του 13χρονου Μπράις και της 5χρονης Ζούρι. Υπόσχεται.

"Τα βιβλία έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν, να εμπνέουν και να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Αυτός είναι ο λόγος που τα συγκεκριμένα βιβλία, όπως και η ευκαιρία τα παιδιά να διαβάζουν παρέα με τους γονείς, σημαίνουν τόσο πολύ για μένα", υποστήριξε ο 'King', ανακοινώνοντας το νέο εγχείρημά του που θα έχει δεύτερο μέρος, το 2021.

Το 'Ι PROMISE' είναι προσωπική του Τζέιμς δέσμευση προς την κοινωνία. Έχει ως πηγή το Ίδρυμα που περήφανα έχει συστήσει στο Άκρον για την ολοκληρωτική στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη για πόρους, κίνητρα, ακαδημαϊκή ή συναισθηματική υποστήριξη. Τταυτόχρονα όμως είναι ένα βήμα παραπέρα, κοιτώντας πίσω από το πρόβλημα. Ενθαρρύνει τους νέους να ψάξουν την καλύτερη πτυχή του εαυτό τους, αλλά ταυτόχρονα απευθύνεται στους γονείς.

"Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου και να υποστηρίζω το σωστό. Και όταν τα πράγματα δυσκολεύσουν, να συνεχίσω τη μάχη", θα διαβάζεις σε μια από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Spoiler που έπρεπε να γίνει.

"Το σημαντικότερο, θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι σ'αυτές τις ιστορίες κάθε παιδί μπορεί να δει τον εαυτό του. Το 'Ι PROMISE' είναι πανίσχυρο μ' αυτόν τον τρόπο και ανυπομονώ να το διαβάσει ο κόσμος", κατέληξε ο Λεμπρόν. Γιατί 'αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα'.

Την εικονογράφιση του βιβλίου έχει αναλάβει η βραβευμένη Νίνα Μάτα, συνεργάτιδα των New York Times, και την έκδοση η HarperCollins Publishers.

News 24/7

24MEDIA NETWORK