Το πλάνο σωτηρίας των Νικς περιλαμβάνει τον Γιάννη

Ο Άνταμ Σάντλερ, ο Κέβιν Γκαρνέτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το ελληνικό φαγητό, οι Νικς, ο Λούκα Ντόντσιτς, οι Σέλτικς, τα 'ματωμένα' διαμάντια και τα στοιχήματα σε αγώνες του ΝΒΑ -πριν γίνουν νόμιμα-, έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες, στο μυαλό των δημιουργών της ταινίας 'Uncut Gems'.

Kατά τους δημιουργούς της ταινίας Uncut Gems, οι Νικς πρέπει να πείσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μετακομίσει στο "Μεγάλο μήλο" μέσω του φαγητού!
Kατά τους δημιουργούς της ταινίας Uncut Gems, οι Νικς πρέπει να πείσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μετακομίσει στο "Μεγάλο μήλο" μέσω του φαγητού! AP PHOTO/JULIE JACOBSON

Ο Άνταμ Σάντλερ απείλησε την επιτροπή που αποφασίζει για τα Oscars πως αν 'προσπεράσει' και την ερμηνεία του στο 'Uncut Gems' θα δημιουργήσει μια οδυνηρά τραγική ταινία, μόνο για πάρτη τους. Ο Άνταμ Σάντλερ υποδύεται στο 'Uncut Gems' (13/12 'βγαίνει' στις ΗΠΑ) έναν απατεώνα, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Diamond District του Μανχάταν ('προωθεί' διαμάντια στο κατάστημα του, για να βγάλει λεφτά και να τα στοιχηματίσει σε αγώνες του ΝΒΑ). Είναι διαρκώς στην αναζήτηση μιας 'μεγάλης' έμπνευσης, για να ξεχρεώσει, ώσπου μια μέρα μπαίνει στο μαγαζί του ο Κέβιν Γκαρνέτ. Βρισκόμαστε στο 2012 και την εποχή που οι Σέλτικς τίθενται απέναντι στους Σίξερς, στα playoffs.

Από τον Αμάρε, στον Κόμπι, στον Εμπίιντ και στον Κέβιν Γκαρνέτ

Τα αδέλφια Safdie (ο Τζος και ο Μπένι) έγραφαν, διόρθωναν, άφηναν, επέστρεφαν περί τα δέκα χρόνια το σενάριο, με τον Αμάρε Στάνταμαϊρ στο μυαλό τους ως πρωταγωνιστή. Ώσπου κάποια στιγμή σκέφτηκαν πως θα ήταν χρήσιμο να το προσαρμόσουν στον Κόμπι Μπράιαντ και τις επισκέψεις των βορειοανατολικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη. "Ο ατζέντης μας, μας είχε διαβεβαιώσει πως ο Κόμπι ενδιαφέρεται να πρωταγωνιστήσει σε ταινία και μιάμιση εβδομάδα μετά διευκρίνισε ότι 'ο Κόμπι θέλει να σκηνοθετήσει'. Οπότε πήγαν στον επόμενο NBAer" εξήγησε ο Tζος στο 'NBA Desktop' του The Ringer.

"Σκεφτήκαμε τον Τζόελ Εμπίιντ, αφού το σενάριο ήθελε Αιθίοπες λαθρέμπορους να προσπαθούν να βάλουν στις ΗΠΑ διαμάντια από την Αφρική". Το νέο θέμα που είχε προκύψει ήταν πως η σεζόν του ΝΒΑ ήταν σε εξέλιξη και άρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ενεργό παίκτη.Περιορίστηκαν στο να δώσουν ένα ρόλο στον ατζέντη του Εμπίιντ (κάνει τον ατζέντη του Γκαρνέτ).Πίσω στον NBAer που θα δεχόταν να πάρει τη δουλειά, τα αδέλφια έπιασαν τη λίστα με αυτούς που είχαν αποσυρθεί τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που ο Αμάρε δεν ήθελε να ξυρίσει το κεφάλι του, για τα 10-12 ματς που υποτίθεται πως θα έπαιζε στην ταινία και τότε έπεσε το μάτι τους στον Κέβιν Γκαρνέτ.

"Ως φαν των Νικς, όταν είδαμε το όνομα του KG είπαμε πως τον μισούμε, για όσα μας είχε κάνει ως Σέλτικ. ΜΙΣΟΥΜΕ τους Σέλτικς. Η αγάπη μας για τους Νικς είχε υπερβεί την ευφυΐα μας, σε ό,τι αφορά το film making. Όταν συνήλθα, κατέληξα στο ότι το μίσος αυτό τον έκανε τέλειο για την ταινία. Το πρώτο πράγμα που του είπα, όταν τον είδα ήταν 'I hate your guts'.

“Η νοοτροπία των φαν των Νικς είναι κοινή με εκείνη του ιουδαϊσμού: δηλαδή, έχουν ως βάση την ταλαιπωρία και το ότι πρέπει να μάθεις μέσω του πόνου και των δυσκολιών”.

Σύντομα οι σεναριογράφοι κατέληξαν στο ότι ο Γκαρνέτ "είναι ένας από τους καλύτερους storytellers που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Έχει υπάρξει μεταξύ των καλύτερων, άνηκε στους καλύτερους, ξέρει πώς λειτουργούν τα πράγματα, θυμάται τα πάντα και έκανε φανταστικές συστάσεις. Ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε στο Σικάγο και τον κάλεσαν να παίξει σε pick up ματς, με τον Τζόρνταν, τον Πίπεν, ξέσπασε καβγάς και ο Αϊζάια Τόμας είχε αράξει στον πάγκο. Πρέπει να ακούσετε τον Κέβιν να αφηγείται την ιστορία. Τη δίνει σε τρισδιάστατη άποψη. Είναι εκπληκτικός performer".

O Κέβιν Γκαρνέτ εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το... μακρινό Νοέμβρη του 2014.
O Κέβιν Γκαρνέτ εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το... μακρινό Νοέμβρη του 2014. AP PHOTO/KATHY WILLENS

Πού κολλάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με όλα αυτά

Οι οπαδοί της Νέας Υόρκης κατέταξαν στον Καρμέλο Άντονι στους θρύλους που φόρεσαν τη φανέλα των Νικς. "Ήταν ο τελευταίος μεγάλος σταρ που ήλθε στην πόλη. Προηγήθηκε ο Αμάρε. Λάτρεψα την ομάδα των Αμάρε και Ντ' Αντόνι. Ο Ντ' Αντόνι θα έπρεπε να είναι προπονητής και ατζέντης, γιατί του αξίζει το 10% των παικτών που πήραν τα max συμβόλαια, παίζοντας στο σύστημα του".

To Τhe Ringer τους ρώτησε ποιο είναι το όνειρο τους για τους Νικς. Είπαν ότι θέλουν να δουν να αναβιώσουν η εποχή των Ντ' Αντόνι και Ντόνι Ουόλς, όταν "ήμασταν συναρπαστική ομάδα. Προφανώς θα ήθελα να θέλαμε να έλθει ο Ντόντσιτς -αλλά δεν βλέπουμε πως θα φύγει ποτέ από το Ντάλας. Με τον τρόπο που παίζει, δεν θα τραυματιστεί ποτέ. Είναι δυνατός, αγωνίζεται σαν να είναι σε slow motion, είναι τόσο έξυπνος και είναι μόλις 20 χρόνων. Σιχαίνεσαι τις ομάδες που βρίσκουν αυτούς τους παίκτες. Είναι η σλοβενική έκδοση του ΛεΜπρον σε διασταύρωση με τον Τζέισον Κιντ".

Πώς θα γίνει αυτό; "Πρέπει να δημιουργηθεί μια μηχανή προπαγάνδας, να τεθεί άμεσα και να 'χει στο επίκεντρο έναν παίκτη: τον Greek Freak. Να γίνουν όλα μέσω του φακού της κουζίνας. Τι φαγητά έχουν στο Μιλγουόκι (γελάει); Τον είδε ένας φίλος μου στο Greek Village και τον ρώτησε αν του αρέσει το σουβλάκι που 'χε πάρει. Μετά τον ρώτησε αν μπορεί να βρει παρόμοιο στο Μιλγουόκι και ο Γιάννης 'κόλλησε' για λίγο!".

Ξεφορτώθηκαν τον προπονητή Ντέιβιντ Φίτζντεϊλ, αλλά πώς θα ξεφορτωθούν τον Τζέιμς Ντόλαν, από τη μέση; "Το πλάνο μου έχει ως εξής: να τον πάμε σε παγκόσμια τουρνέ, με την μπάντα του, με την ελπίδα ότι θα χαθεί και μέχρι να βρει το δρόμο της επιστροφής θα διοικεί άλλος τον οργανισμό. Έως τότε θα είναι στην πόλη ο Greek Freak και θα τρώει ελληνικό φαγητό στα αποδυτήρια. Αν βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε αυτό, θα μπούμε στο δρόμο... Δεν με νοιάζει το πρωτάθλημα. Θα είμαι πολύ ικανοποιημένος αν κάνουμε ό,τι τη δεκαετία του '90. Απλά πηγαίνετε μας στους τελικούς, έστω μια φορά. Πλέον αν κάνουμε κάτι καλό, είναι σαν να πήγαμε στους τελικούς. Το νιώσαμε όταν νικήσαμε τους Μαβς!".

Όλη η παρέα του Uncut Gems, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Οκτώβρη.
Όλη η παρέα του Uncut Gems, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Οκτώβρη. PHOTO BY BRENT N. CLARKE/INVISION/AP

Φαν των Νικς είναι και ο Σάντλερ, ο οποίος μεγάλωσε στο Μπρούκλιν την εποχή που οι Σέλτικς ήταν οι κυρίαρχοι της λίγκας. Είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Λάρι Μπερντ, σε μια συνάντηση τους, που προτιμούσε τους Νικς. Στα 53 ζει στο Λος Άντζελες και επειδή, όπως είπε στους New York Times, θέλει να μπορεί να κυκλοφορεί στην πόλη, δηλώνει πως του αρέσει να παρακολουθεί τους Λέικερς και την 'αναγέννηση' τους με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Δεν παραλείπει να πηγαίνει και στα ματς των Κλίπερς. Με τους Νικς έχει φτάσει στο σημείο που "όταν νικάμε, αναρωτιέμαι τι συνέβη".

Μην κοιτάς τώρα, που το ΝΒΑ έχει εγκρίνει την παρουσία αγώνων του σε κουπόνια. Πριν εμφανιστεί ο Άνταμ Σίλβερ να διεκδικήσει αυτήν την αλλαγή, το στοίχημα σε παιχνίδια του ΝΒΑ ήταν παράνομο στις ΗΠΑ. Συν του ότι η λίγκα είχε αντιμετωπίσει ουκ ολίγα σχετικά ζητήματα, τα οποία πέρασαν στην ιστορία ως σκάνδαλα.

Τη δεκαετία του '90, ο τότε κομισάριος Ντέιβιντ Στερν είχε απειλήσει να μη δεχθεί το Τορόντο στον 'άλλον πλανήτη' εκτός και αν στο Οντάριο έβγαζαν από τα κουπόνια τους αγώνες του "γιατί δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να στοιχηματίζουν τα χρήματα που 'χουν για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, στο αποτέλεσμα του όποιου σπορ, ειδικά του δικού μας". Είχαν προηγηθεί οι φήμες (που μετά έγιναν επιβεβαιωμένες πληροφορίες) για την αγάπη τεράστιων παικτών, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Αϊζάια Τόμας στον τζόγο και το 2007 προέκυψε ο Τιμ Ντόναχι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2007, η New York Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "NBA in a 'fix'". Ο Μάρεϊ Βάις αποκάλυπτε πως το FBI ερευνούσε έναν διαιτητή του ΝΒΑ, ο οποίος ήταν ύποπτος για στοιχηματισμό σε αγώνες της λίγκας -συμπεριλαμβανομένων αυτών που διηύθυνε ο ίδιος για τις δυο τελευταίες σεζόν. Τα στοιχεία έδειχναν μαφιόζικη απάτη, με τη συμμετοχή πολλών άλλων. Μεταξύ των πληροφοριών που υπήρχαν ήταν και ότι ο Στερν ήταν ενήμερος για την έρευνα. Χαρακτήρισε την περίπτωση του Ντόναχι ως 'μεμονωμένο γεγονός'.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το παράνομο στοίχημα 'έμπαινε' στο μπάσκετ. Τη δεκαετία του '80 γκάγκστερ, ονόματι Χένρι Χιλ 'έφτιαχνε' κατά το δοκούν τους πόντους του Boston College, πληρώνοντας διάφορους παίκτες. Αργότερα έγινε πληροφοριοδότης της κυβέρνησης, με τη ζωή του να 'υπάρχει' στην ταινία Good Fellas.

Πίσω στον Ντόναχι, είχε δηλώσει ένοχος σε δυο ομοσπονδιακές κατηγορίες για συνωμοσία, αφότου είδε πως υπήρχαν ουκ ολίγα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι χρησιμοποιούσε τις φιλίες του με άλλους διαιτητές, προπονητές, παίκτες και ιδιοκτήτες για να στοιχηματίζει σε ματς. Επιβεβαιώθηκε ότι είχε και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ομολόγησε ότι είχε 'βγάλει' κωδικοποιημένη γλώσσα, για να συνεννοείται για την κατάσταση των παικτών και τις σχέσεις παικτών/διαιτητών. Από μόνο δυο πληροφορίες που 'χε δώσει σε bookies, τη σεζόν 2006-07 είχε 'βγάλει' 30.000 δολάρια. Συν αυτά που είχε κερδίσει από δικά του στοιχήματα, ως διαγνωσμένος τζογαδόρος.

Καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης. 'Βγήκε' σε 13, λόγω καλής συμπεριφοράς -έπαιξε ρόλο και η επίθεση που δέχθηκε από μέλος γνωστής εγκληματικής οικογένειας. Όταν απήλαυσε ξανά την ελευθερία του είχε χάσει τη δουλειά, τη σύζυγο και τη σύνταξη του. Έκανε βιβλίο τις εμπειρίες του, εκατομμυριούχος δεν έγινε, όπως ήλπισε και απασχόλησε ξανά τις αρχές το 2017, όταν στις 22/12 συνελήφθη, επειδή απείλησε κάποιον, κραδαίνοντας σφυρί. Αναζητούσε την 19χρονη κόρη του -είχε τις υποψίες του πως έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών στο γειτονικό σπίτι, με φίλο της-, έκανε ντου, άρπαξε την κόρη και όταν ο ιδιοκτήτης της οικείας μπήκε στη μέση, ο Ντόναχι απείλησε ότι θα τον χτυπήσει με το σφυρί που κουβαλούσε μαζί του. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 δολαρίων και τον ξαναβρήκαμε σε media πριν λίγους μήνες, προ της κυκλοφορίας της ταινίας της ζωής του, με τίτλο Inside Game.

News 24/7

24MEDIA NETWORK