To πρώτο NBA All Star Game σε ελληνική μετάδοση, μετρούσε απώλειες

Σκορ και θέαμα υποσχόταν στο ελληνικό κοινό η ΕΡΤ με μια μετάδοση ενός 'αγώνα μεταξύ των καλύτερων επαγγελματιών παικτών της Αμερικής'. Ναι άλλα έλειπε ο καλύτερος όλων, συν ο κορυφαίος ρούκι της χρονιάς. Ας θυμηθούμε το πρώτο All Star Game που μετέδωσε η ΕΡΤ.

O Μάικλ Τζόρνταν σε στιγμιότυπο από το NBA All Star Game 1988, ετοιμάζεται να καρφώσει.
O Μάικλ Τζόρνταν σε στιγμιότυπο από το NBA All Star Game 1988, ετοιμάζεται να καρφώσει. AP PHOTO

Είμαστε στον Απρίλιο του 1986 και η ραδιενέργεια (ναι αυτή ακριβώς) βρίσκεται στα σύννεφα του αθηναικού ουρανού και η ανησυχία για το νερό, το φαγητό που καταναλώνουν οι Αθηναίοι, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν, είναι πιο έντονη από ποτέ.Το 'ελικόπτερο' που σήμαινε τους τίτλους έναρξης των ειδήσεων της ΕΡΤ, ήταν εκει για να μας καθησυχάσει. Ας ακούσουμε πόσα ρόντγκεν ήταν η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της αθηναικής ενδοχώρας την άνοιξη του 1986:


Λίγους μήνες πριν, η ζωή ήταν πιο εύκολη και πιο απλή. Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είχε ένα κάποιο ζωηρό ενδιαφέρον, με τον Ολυμπιακό να φέρνει ισοπαλία με τον Εθνικό 2-2 και τον Παναθηναϊκό να προελαύνει σε Ελλάδα και Ευρώπη, με πρώτο σκόρερ το νεαρό - τότε - Δημήτρη Σαραβάκο, με 15 γκολ. Στις 8 Φεβρουαρίου 1986, η ΈΡΤ μετέδιδε για πρώτη φορά τον 'ετήσιο αγώνα μπάσκετ μπολ μεταξύ των κορυφαίων επαγγελματιών αθλητών της Αμερικής', δηλαδή το All Star Game του NBA. Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο κορυφαίος ανερχόμενος -τότε - παίκτης του NBA, θα ήταν εκεί. Το ίδιος και ο κορυφαίος ρούκι εκείνης της χρονιάς, Πάτ Γιούιν. Φοβερά πράγματα. Στον αγώνα επίσης θα λάμβαναν μέρος και οι: Ντομίνικ Ουίλκινς, Λάρι Μπερντ, Μάτζικ Τζόνσον, Αιζάια Τόμας, Ακίμ Ολάζουον, Μόουζες Μαλόουν, Ραλφ Σάμσον, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ανάμεσα σε γερόλυκους του 80s μπάσκετ, όπως ο Άρτις Γκίλμορ των Σάν Αντόνιο Σπερς και ο Άντριαν Ντάντλι, των Ντιτρόιτ Πίστονς. Όλα υπέροχα μέχρι εδώ.


Η γεμάτη ατόφια 80-ιλα φωνή του Λουκά Παπαϊωάννου, εξηγούσε υπομονετικά στο κοινό τι είναι η 'άσιστ πάσα' και πως συντελεί στην επίτευξη ενός καλαθιού δύο πόντων και μοιραζόταν τον ενθουσιασμό του ομογενούς παίκτη Χρήστου Κέφαλου στον σχολιασμό της αναμέτρησης για τα εντυπωσιακά καλάθια που πρόσφερε ο 'Ίσαία Τόμας', ο "Μώρις Μαλόουν" (στην πραγματικότητα Μόουζες Μαλόουν) και ένας 'νεαρός Νιγηριανός, ο Ακίμ Ολάζουον' και συμφωνούσαν πως "σίγουρα οι παίκτες διασκεδάζουν μεταξύ τους, περνάνε πολύ όμορφα και κάνουν και εξάσκηση". Κάποιος έλειπε όμως από το παρκέ. Σίγουρα δεν ήταν ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, "ο Καρίμ, όπως τον λένε στην Αμερική", που έκανε ιδίαιτερη εντύπωση με το εκτόπισμα του στους εκφωνητές της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο Μάικλ Τζόρνταν, ρούκι του All Star Game 1985, ρούκι της χρονιάς και τρίτος σκόρερ εκείνου του αγώνα, στο πρώτο All Star Game που μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση, έλειπε, αντιμετωπίζοντας προβλήμα τραυματισμού. Ο Λάρι Μπέρντ βέβαια, ένας 'όχι φορ' παίκτης που κέρδισε τον τίτλο του MVP, ήταν εκεί. Ο Πατ Γιούιν, απουσίαζε κι εκείνος, με προβλήματα στο γόνατο. Τουλάχιστον, όπως μας ενημέρωνε η ΕΡΤ, την προηγούμενη μέρα, είχε συμβεί ένας από τους πιο εντυπωσιακούς διαγωνισμούς καρφωμάτων, με τον Σπαντ Γουέμπ (ύψους 1.70) να κερδίζει στο νήμα τον Ντόμινικ Ουίλκινς, 'πετώντας' κυριολεκτικά, στον ουρανό της Ριγιούνιον Αρίνα του Ντάλας. Ο διαγωνισμός δεν μεταδόθηκε ποτέ από την ΕΡΤ. Γενικά η πρώτη χρονιά που η ΕΡΤ μετέδωσε NBA All - Star Game, δεν είχε καθόλου τύχη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK