Το πρώτο πρωτάθλημα των '16' περιμένει πρώτα τα playoffs

Το 'βολικό' πρωτάθλημα των 16 ομάδων, τα ερωτήματα που άφησαν οι αποφάσεις του μετώπου των 13 και τα playoffs που θα διεξαχθούν με ή χωρίς Ολυμπιακό. Πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στην Basket League.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINSSI

Από την επεξήγηση του 'Φαινομένου της Πεταλούδας' και της εφαρμογής -μέσα από 12 στάδια- που είχε στο ελληνικό πρωτάθλημα μεσολάβησαν μια εβδομάδα. Η χαοτική συμπεριφορά διογκώθηκε αντί να ελαττωθεί και η μεταβολή των συσχετισμών στη Basket League επέβαλε ένα νέο 'status quo' που θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα αγωνιστική περίοδο, με την προσευχή των εμπλεκόμενων πως θα λειτουργήσει ως πανάκεια μιας κατάστασης που την αποδέχθηκαν -αν όχι ως 'άρρωστης' τουλάχιστον- ως ιδιόμορφης.

" Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία θα γράψει, αν εμείς οι 14 ιδιοκτήτες είχαμε τη τόλμη, την αποφασιστικότητα και τη προσωπικότητα να κάνουμε τομές και να ηγηθούμε της επόμενης μέρας του Ελληνικού μπάσκετ ή αν θα είμαστε υπεύθυνοι ή μάλλον συνυπεύθυνοι μαζί με κάποιους άλλους για τη ταφόπλακα που θα μπει όχι μόνο στο Επαγγελματικό μπάσκετ αλλά συνολικά στο μπάσκετ στην Ελλάδα", έγραψε ο Βαγγέλης Λιόλιος, ο χρηματοδότης του Προμηθέα Πάτρας, στην επιστολή του. Αντανακλώντας με τις απόψεις τους το μέγα παραγοντικό δίλημμα των τελευταίων τριών μηνών: παίζουμε και προχωράμε ή προχωράμε χωρίς να παίξουμε;

Εν τέλει, από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ενημερωθήκαμε ότι:

τα playoffs θ' αρχίσουν το Σάββατο με τη συμμετοχή των πρώτων οκτώ ομάδων της τελικής κατάταξης.

Συμπέρασμα: Η κατάταξη επικυρώθηκε βέβαια προτού εκδοθεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για την προσφυγή της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Αν ήταν 'ενέργεια πραξικοπηματική, όπως κατήγγειλαν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι αποχωρώντας αιφνιδιαστικά από τη συνεδρίαση ούτε οι νομικοί το έχουν διευκρινίσει, αφού οι εκδοχές ποικίλουν κατά το δοκούν.

Οι 'ερυθρόλευκοι', έχοντας καταλάβει την 6η θέση, πρόκειται ν' αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος μετά την τιμωρία του υποχώρησε στην τρίτη θέση. Με δεδομένη τη στάση τους στα προηγούμενα ντέρμπι, με Έλληνες διαιτητές (που θα οριστούν την Παρασκευή) δεν προτίθεται να εμφανιστούν στο γήπεδο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υποβιβαστούν.

οι ομάδες του χρόνου θα (προταθεί να) αυξηθούν σε 16.

Συμπέρασμα: Για ν' αποκατασταθεί το Λαύριο που έπεσε επειδή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν συμμετείχε στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με την Κύμη. Ταυτόχρονα όμως ευνοήθηκε ο Κολοσσός, παρά το γεγονός πως είχε ήδη υποβιβαστεί άνευ συγκυριών. Ο Ιωνικός Νικαίας βρίσκεται ούτως ή άλλως στην κορυφαία κατηγορία, απομένει να μάθουμε τη δεύτερη ομάδα που θα προκύψει από τα playoffs της Α2 (Ηρακλής-Χαρίλαος Τρικούπης, Καρδίτσα-Καστοριά). Στα οποία δεν θα έχει σημασία μονάχα η πρωτιά, φαβορί για την οποία είναι ο Γηραιός, αλλά και η δεύτερη θέση, εφόσον ο Ολυμπιακός δεν ανήκει του χρόνου στην ελίτ.

η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του νέου πρωταθλήματος θα είναι κεντρική.

Συμπέρασμα: Υφίστατο ούτως ή άλλως για τις 11 από τις 14 ΚΑΕ, μια και οι εντός έδρας αγώνες τους μεταδίδονταν από τη δημόσια τηλεόραση - οι περισσότεροι σε παράλληλη σύνδεση. Μένει να φανεί, αν οι τρεις ισχυροί της κατηγορίας (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) 'αποποιηθούν' των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με την Cosmote TV και συμπορευτούν με τις άλλες 13 πλέον.

θα γίνει προσπάθεια να μεταβληθεί ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔ. Βέβαια πρόκειται για ένα ζήτημα που επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία 'ελέγχει' τη διαιτησία και κρίνει κατά το δοκούν, τη στιγμή που τα αισθήματα που τη διακατέχουν για τη λίγκα δεν είναι τα πλέον φιλικά. Καταλαβαίνει κανείς, δηλαδή, πως η όποια επέμβαση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για ιδιοκτήτες, παράγοντες και άλλα στελέχη των ΚΑΕ.

Συμπέρασμα: Λόγος πίπτει από τον Αθλητικό Δικαστή, είτε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Με τη ράβδο, την ενεργοποίηση δηλαδή των ποινών και την απρόσκοπτη επιβολή τους, τι ισχύει θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Οι ημέρες διεξαγωγής των playoffs

Για να διαβούν βέβαια οι ΚΑΕ από το 2ο, στο 3ο, στο 4ο και στο 5ο σκέλος του οργανογράμματος, η ολοκλήρωση του τρέχοντος πρωταθλήματος είναι επιτακτική.

Σε περίπτωση που το ΑΣΕΑΔ απορρίψει την προσφυγή του Ολυμπιακού και δεν ακυρώσει όλη τη διαδικασία, το Σάββατο θα παίξουν Προμηθέας-ΠΑΟΚ (17:00), Περιστέρι-Ήφαιστος (19:30) και ΑΕΚ-Χολαργός (19:30) ενώ για τη Δευτέρα έχει οριστεί το Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός (19:00). Οι δεύτεροι αγώνες έχουν ήδη προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαΐου - Πέμπτη 23 Μαΐου στις έδρες των ομάδων με το μειονέκτημα (Πυλαία, Λήμνος, Χολαργός, ΣΕΦ).

Οι σειρές κρίνονται στις δύο νίκες. Εφόσον το 1-1 προσφέρει συνέχεια, τα ζευγάρια θα επανέλθουν στα γήπεδα των πρώτων, Σάββατο και Δευτέρα αντίστοιχα.

Το παρθενικό πρωτάθλημα με 16

Αν όλα κυλήσουν χωρίς προσκόμματα και ανεξαρτήτως του ποια ομάδα στο φινάλε θα κατακτήσει τον τίτλο, θα διευθετηθούν έκτοτε οι λεπτομέρειες της νέας δομής της Basket League. Πρωτάθλημα με 13 ομάδες έχουμε συναντήσει, σχεδόν πρόσφατα, το 2011-12. Όπως επίσης με 12, πριν από τη μετάβαση στην εποχή του τότε ΕΣΑΚ. Από το 1986-87 ως το 1988-89, δε, στην πρώτη κατηγορία ανήκαν 10 ομάδες.

Με 16 θα είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια και ουδέποτε από την εγκαθίδρυση της Α' Εθνικής, τη σεζόν 1963-64, υπήρξαν περισσότερες από 14 εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ. Στην πρώτη μορφή της ενιαίας κατηγορίας συμμετείχαν 10 σύλλογοι και πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ. Για του χρόνου έχουμε καιρό.

Τι θα γίνει με το καλεντάρι;

Οι ημερομηνίες, δεδομένου ότι συνδυαστικά με την αύξηση των ομάδων διευρύνεται και το καλεντάρι της Euroleague και ακολουθεί Προολυμπιακό Τουρνουά (εφόσον δεν εξασφαλιστεί απευθείας η πρόκριση), λειτουργούν σαν αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Ασχέτως αν οι 13, υπογράφοντας ανακωχή, με αποτέλεσμα " έχουν βρεθεί λύσεις στα περισσότερα ζητήματα που υπήρχαν τριβές", όπως ισχυρίστηκε ο Μάκης Αγγελόπουλος.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK