To ψέμα που κατέστρεψε τη ζωή All Star παίκτη του NBA

Ο Άλβιν Ρόμπερτσον άφησε πίσω του μια πλούσια καριέρα στο NBA, που κανείς όμως δεν θέλει να θυμάται. Για όλα έφταιγε μια κακή στιγμή.

O Άλβιν Ρόμπερτσον μαρκάρει τον Μάτζικ Τζόνσον
O Άλβιν Ρόμπερτσον μαρκάρει τον Μάτζικ Τζόνσον

Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα ψευδώνυμο στον Άλβιν Ρόμπερτσον, ίσως το 'Κλέφτης' να ήταν δίκαιο. Πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς αμυντικούς που έχουν περάσει από το NBA της δεκαετίας του '80 και του '90, με στατιστικά που ζαλίζουν. Ο Ρόμπερτσον, στα 16 χρόνια που έπαιξε μπάσκετ, είχε μέσο όρο 2,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ενώ κατάφερε να γίνει επίσης ένας εκ των 4 παικτών ολόκληρης της ιστορίας του NBA, που πέτυχαν quadruple με 20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 10 κλεψίματα σε ένα ματς.

Παρόλα αυτά, η υστεροφημία του σήμερα έχει καταστραφεί, είναι ισοδύναμη με αυτή ενός κοινού εγκληματία. Πηγή του κακού, μια 'λάθος στιγμή'.

Ο γκάρντ του Αρκάνσας Άλβιν Ρόμπερτσον μαρκάρει τον γκάρντ του Νόρθ Καρολάινα, Μάικλ Τζορνταν
Ο γκάρντ του Αρκάνσας Άλβιν Ρόμπερτσον μαρκάρει τον γκάρντ του Νόρθ Καρολάινα, Μάικλ Τζορνταν AP

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει πως ο Ρόμπερτσον ήταν "ένας από τους πιο σκληρούς κ....ς που με έχουν μαρκάρει". Στα 22 του, πριν ακόμα κάνει ποδαρικό στο NBA, ο νεαρός από το Μπάρμπερτον του Οχάιο είχε συμμετάσχει με την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Η δεκαετία που ακολούθησε είχε 5 σεζόν με τους Σαν Αντόνιο Σπερς -συνήθως βασικός και αναντικατάστατος- και στη συνέχεια άλλες 5 με τους Μιλγουόκι Μπακς. Ένας τραυματισμός στη μέση τον κράτησε εκτός δράσης για όλη την αγωνιστική περίοδο 1994-1995, ενώ την επόμενη σεζόν, με τη φανέλα των Τορόντο Ράπτορς, πέτυχε τους πρώτους πόντους στην ιστορία της ομάδας. Κάπου εκεί, οι ένδοξες μπασκετικές στιγμές άρχισαν να εκλείπουν, δίνοντας τη θέση τους σε κάποια σοβαρά μπλεξίματα με το νόμο.

Τον Αύγουστο του 1997, ο Ρόμπερτσον είχε αφήσει πίσω του τη δόξα του NBA, έχοντας αρκεστεί σε ορισμένες εμφανίσεις με την ημιεπαγγελματική ομάδα των Ράπιντ Σίτι Θρίλερς και σε αρκετές περισσότερες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα του Σαν Αντόνιο. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, ο Ρόμπερτσον είχε βρεθεί κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό της -τότε- γυναίκας του. Οι συνολικά 4 κατηγορίες περί ενδοοικογενειακής βίας, που τον είχαν φέρει στο ειδώλιο του δικαστηρίου, είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την καταδίκη του σε έναν χρόνο φυλάκιση.

Ο Ρόμπερτσον αποφυλακίστηκε μερικούς μήνες αργότερα και προσπάθησε να παίξει μπάσκετ ξανά. Το 2000 εμφανίστηκε και πάλι στα παρκέ, αυτήν τη φορά με την τοπική ομάδα των Σαν Αντόνιο Μπόμπερς. Ήταν πια 38 ετών. Αποχαιρετούσε το άθλημα που τόσο αγαπούσε, όχι από εκεί που ξεκίνησε (ΝΒΑ), αλλά τουλάχιστον, μέσα στα γήπεδα. Ήταν μια εποχή που έμοιαζε γαλήνια -αν και με σποραδικές επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα για πταίσματα-, ήταν μια εποχή που κυοφορούσε μια ακόμα μεγαλύτερη τρικυμία.

Φωτογραφία από τη σύλληψη του Άλβιν Ρόμπερτσον
Φωτογραφία από τη σύλληψη του Άλβιν Ρόμπερτσον AP

Στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ο Ρόμπερτσον συνελήφθη εκ νέου, με κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου και σωματεμπορίας. Η αστυνομία είχε πληροφορίες πως ο βετεράνος αθλητής ήταν μέλος σπείρας σωματεμπόρων, που είχε απαγάγει ένα κορίτσι 14 ετών, ωθώντας τη στην πορνεία και στην παράνομη εργασία σε strip club. Το κορίτσι τελικά κατάφερε να ξεφύγει από τον Ρόμπερτσον και τη συμμορία του και να μιλήσει στην αστυνομία.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν συνέβη στην πραγματικότητα, εκτός από τη σύλληψη του Ρόμπερτσον.

Ένας παίκτης που μέτρησε 4 συμμετοχές σε All Star Games κατέληξε σε κατ' οίκον περιορισμό, φορώντας βραχιόλι ανίχνευσης, με την αστυνομία να έχει γίνει η σκιά του, παρέχοντάς του μόνο το δικαίωμα επίσκεψης σε γιατρό. Για περίπου 4 χρόνια έμεινε σχεδόν έγκλειστος στο σπίτι του, βλέποντας πρώην φίλους και συμπαίκτες να κρατούν αποστάσεις. Προτιμούσαν να κάνουν ότι δεν τον γνώρισαν ποτέ. Το 2015, είχε αθωωθεί. Η περιβόητη σπείρα δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν μια 'φτιαχτή' ιστορία, που είχε επινοήσει μια νεαρή κοπέλα με άρρωστο ψυχισμό, η οποία είχε συναντηθεί με τον Ρόμπερτσον σε κάποια διοργάνωση 'meet and greet'.

Ο 57χρονος πια Ρόμπερτσον είναι ελεύθερος και απολαμβάνει τις επιτυχίες των γιων του, του Έλτζιν Κουκ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ (βασικός με την Τσεντεβίτα φέτος) και του Ταϊρέλ Τζόνσον στο NFL (αγωνίστηκε στους Μινεσότα Βίκινγκς). Η ομάδα που δόξασε με τις εμφανίσεις του στα 80s, οι Σπερς, δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί του, τα NBA specials της τηλεόρασης έχουν ξεχάσει ότι υπήρξε παίκτης με αυτό το όνομα. Αόρατος, stone cold Alvin.

News 24/7

24MEDIA NETWORK