Το ταβάνι της Τσεχίας είναι -για την ώρα- η Εθνική

Μόνο η Ελλάδα έχει την ευχέρεια να βάλει όρια στις φιλοδοξίες των Τσέχων, που έχουν ήδη κατατροπώσει Τούρκους και Βραζιλιάνους.

Η Τσεχία κατατρόπωσε τη Βραζιλία κι έκανε άλλη μία μεγάλη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Η Τσεχία κατατρόπωσε τη Βραζιλία κι έκανε άλλη μία μεγάλη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA

Η αλαζονεία προηγείται της πτώσης και οι Βραζιλιάνοι, που μετά την οριακή νίκη επί της Ελλάδας αμέλησαν να παραμείνουν ταπεινοί, κυρίως ο Άτσο Πέτροβιτς, δεν έπεσαν μόνο από το σύννεφό τους, γκρεμοτσακίστηκαν. Νέμεσις μετά την ύβρι; Πιθανόν. Τους Μαυροβούνιους τούς άφησαν πίσω στο φινάλε ενός ημιαδιάφορου αγώνα, από τους Τσέχους όμως ισοπεδώθηκαν. Αν εδώ κι έξι μήνες είχαν επικεντρωθεί μονάχα στην αναμέτρηση με τους Έλληνες, (πολύ) κακό του κεφαλιού τους. Δεν είχαν υπ' όψιν τι ο χαρισματικός Τόμας Σατοράνσκι, των 20 πόντων (7/10 σουτ), των 9 ασίστ, των 7 ριμπάουντ, των 3 κλεψιμάτων και των 2 κοψιμάτων μπορεί να σκαρώσει και το 93-71 τούς έριξε τον ουρανό στο κεφάλι.

Πλέον κυνηγούν νίκη επί της Τeam USA, την ερχόμενη Δευτέρα, και συνδυασμό αποτελέσματος (νίκη των Ελλήνων) για να συνεχίσουν στο δρόμο για το μετάλλιο. Για το οποίο κόμπαζαν με έπαρση, σχεδόν αυθάδεια, προτού καν φτάσουν στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου. Δεν αντιλέγουμε, το 3-0 της πρώτης φάσης είχε δημιουργήσει ευνοϊκές βαθμολογικές συνθήκες, αφού έψαχναν μονάχα μια επιτυχία στη Σενζέν προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τα σταυρώματα. Υπολόγιζαν στους Τσέχους. Διαψεύστηκαν οικτρά από 43-28 στο 18' που έγινε 61-44 δέκα λεπτά μετά και 75-52 στην τέταρτη περίοδο. Διαψεύστηκαν οικτρά από τα 11 λιγότερα ριμπάουντ και την αποτυχία υπεράσπισης των νώτων τους, δεχόμενοι 46 πόντων μέσα από τη ρακέτα! Από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι την κόρνα της λήξης κυνηγούσαν μια ομάδα με ομοιογένεια, συνοχή, αρχές, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Μια ομάδα που έτρεξε πιο γρήγορα, πήδηξε ψηλότερα, χτύπησε δυνατότερα.

Ο Ισραηλινός εκλέκτορας Ρόνεν Γκίντζμπουργκ είχε δηλώσει μετά το 91-76 επί των Τούρκων πως "δεν υπάρχουν όρια" για την ομάδα που κοουτσάρει συνεχώς από τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε έθετε ως στόχο την πρόκριση της Τσεχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον έλεγαν φαντασμένο. Η πρώτη απόπειρα, για το Ρίο, δεν έφερε αποτέλεσμα, η δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη. Με θαυμαστά για την ώρα αποτελέσματα. Ακόμη και η ήττα από την Team USA δεν ήταν όσο εύκολη φαντάζεσαι, παρά το -21 (88-67). "Ορισμένες φορές περιμένω πολλά περισσότερα, αλλά οι παίκτες μου με επιβεβαιώνουν".

Πεισματάρης ο 56χρονος προπονητής από το Τελ Αβίβ, δεν χρειάστηκε να θωρακιστεί πίσω από την απουσία του Γιαν Βέσελι, που πριν από την έναρξη της προετοιμασίας ανακοίνωνε ότι αποσύρεται. Είχε την πεποίθηση και τη μεταλαμπάδευσε στο σύνολό του. Είχε ηγέτη και τον άφησε να κουμαντάρει το καράβι. Διάλεξε 6 παίκτες από την πρωταθλήτρια Τσεχίας Νίμπουργκ, την ομάδα που δούλευε από το 2011 ως το 2017, και συνέθεσε αρμονικά ένα παζλ με κομμάτια που κούμπωναν το ένα με το άλλο. "Οι παίκτες προοδεύουν ατομικά και η χημεία της ομάδας έχει βελτιωθεί με τα χρόνια". Οι μισοί διεθνείς έπαιζαν μαζί στο Ευρωμπάσκετ του 2015 - με τον Βέσελι θα ήταν επτά. Τότε που κατακτήθηκε η 7η θέση και η Τσεχία επανήλθε στον μπασκετικό χάρτη των εθνών.

Ο Γκίντζμπουργκ περιγράφει τους παίκτες του σαν "λιοντάρια που στην Ευρώπη θα πάλευαν για ένα μετάλλιο". Αρκεί "η μεγάλη καρδιά", όπως ισχυρίζεται πότε-πότε; Κατά τον Ισραηλινό κόουτς, ναι. "Διότι ακόμη κι αν ο Πούμπρλα ή ο Κριτζ (σ.σ οι παίκτες με τον λιγότερο χρόνο στο κλειστό ροτέισον των 8 παικτών) έρχονται από τον πάγκο για μόλις ένα λεπτό, θα κάνουν τα πάντα. Έτσι παίζεται το μπάσκετ, έτσι παίζουμε για την πατρίδα. Αυτό μας κάνει καλή ομάδα".

Πλέον η Τσεχία ορίζει τη μοίρα της, με ή χωρίς τον νατουραλιζέ Μπλέικ Σιλμπ που έφυγε με μπανταρισμένο το πόδι. Τη μοίρα της ορίζει και η Ελλάδα. "Αν μου λέγατε ότι θα παίζαμε με τους Έλληνες για την 8άδα, δεν θα σας πίστευα", χαμογελούσε ο Σατοράνσκι μιλώντας στην ΕΡΤ. Στους Τσέχους αρκεί να νικήσουν τη Δευτέρα ή να χάσουν ως 11 πόντους, υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί θα φτάσουν το 2/2, παραμένοντας άτρωτοι πριν από την τελική ευθεία.

Βέβαια την Εθνική την ενδιαφέρει πάνω απ' όλα τι θα πράξει η ίδια. Με την ήττα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ψάχνει αυτό το μαγικό +12 απέναντι στους Τσέχους, όπως κάποτε έψαχνε μια αντίστοιχη διαφορά με τους Γάλλους στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης το '91, με την ελπίδα πως αμέσως μετά οι Βραζιλιάνοι θα χάσουν από τους (σχεδόν αδιάφορους) Αμερικανούς. Σε περίπτωση που η 'σελεσάο' επικρατήσει, τότε η Ελλάδα αποκλείεται αυτομάτως, ακόμη κι αν έχει νικήσει τους Τσέχους με την επιθυμητή διαφορά.

Συνοπτικά:

  • Ήττα Ελλάδας από ΗΠΑ, νίκη επί Τσεχίας ως 11 πόντους και νίκη ΗΠΑ επί Βραζιλίας

Προκρίνονται: ΗΠΑ, Τσεχία

  • Ήττα Ελλάδας από ΗΠΑ, νίκη επί Τσεχίας με τουλάχιστον 12 πόντους και νίκη ΗΠΑ επί Βραζιλίας

Προκρίνονται: ΗΠΑ, Ελλάδα

  • Ήττα Ελλάδας από ΗΠΑ, νίκη επί της Τσεχίας και νίκη Βραζιλίας επί ΗΠΑ

Προκρίνονται: Βραζιλία, ΗΠΑ

News 24/7

24MEDIA NETWORK