Το βασίλειο των ζουρλών

Το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ δεν θα βάλουν μυαλό. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού συνέχισαν το έργο που ξεκίνησαν πέριξ του ΣΕΦ απειλώντας τον προημιτελικό του Κυπέλλου ακόμη και με διακοπή. Για το καλό πάντως του μπάσκετ δεν τα κατάφεραν! Κατά τα λοιπά, με όπλο τους την ομοιογένεια, οι "πράσινοι" του Ομπράντοβιτς πήραν πανηγυρική πρόκριση στην ημιτελική φάση νικώντας με το εντυπωσιακό 81-51.

Το βασίλειο των ζουρλών

Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας που δημιούργησε ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα (διακοπή στην τρίτη περίοδο) μεγάλη μερίδα οπαδών και των δύο ομάδων ανταλλάσσοντας... πυρά, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε δίχως πρόβλημα την πρόκριση για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ σε διπλούς αγώνες. Οι "πράσινοι" επιβλήθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία του αιώνιου αντίπαλου Ολυμπιακού, 81-51, βρίσκοντας αντίσταση μόνο στα πρώτα δέκα λεπτά.

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς ευτύχησε στα πρώτα λεπτά να εκμεταλλευτεί -σε μεγάλο βαθμό- την αδυναμία του Ολυμπιακού στην περιφερειακή άμυνα και την εκπληκτική εναλλαγή της μπάλας (passing game) σημειώνοντας συνεχόμενα τρίποντα δίχως πίεση. Ειδικά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, παρά το γεγονός πως αγωνιζόταν ως 4άρι, τραβιόταν συνέχεια προς τα έξω ευστοχώντας στα περισσότερα σουτ που επιχείρησε. Εξ ου και το αρχικό 8-8 μετατράπηκε γρήγορα 10-18 και 11-20 δίνοντας στους φιλοξενούμενους την άνεση του ελέγχου του ρυθμό της αναμέτρησης. Λίγο αργότερα μάλιστα η διαφορά ξεπέρασε το διψήφιο όριο των δέκα πόντων (13-25) προτού οι "ερυθρόλευκοι" με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να επωφελείται τις υπεροχής του κάτω από το καλάθι μειώσουν στο 16-25 (α' δεκάλεπτο).

"Τρομοκράτες" του μπάσκετ

Κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου το παιχνίδι κινδύνευσε με οριστικήδιακοπή. Αιτία οι "ανεγκέφαλοι" οπαδοί των δύο ομάδων που χωρίς κανέναν προφανή λόγο ξεκίνησαν ανταλλαγή πυρών (αντικειμένων και καπνογόνων). Πολλοί, κυρίως εκπρόσωποι του Τύπου, κινδύνευσαν με τραυματισμό, με αρκετούς να αποχωρούν από τα δημοσιογραφικά θεωρία προκειμένου να… σωθούν. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Φραγκίσκου Αλβέρτη που όντας έτοιμος να εκτελέσει μια βολή φάνηκε να λέει: " Τι θα γίνει; Καλύτερα να φύγουμε από 'δω ."

Η απόσυρση όμως του Αλβέρτη στον πάγκο, για να ξεκουραστεί, "βοήθησε" τους Πειραιώτες, αφού ο Τσαρτσαρής, όσο πρόθυμος και αν ήταν στην άμυνα δεν κατόρθωσε να τον αναπληρώσει επιθετικά. Το τρίποντο του Παναγιώτη Βασιλόπουλου και οι εύστοχες "ερυθρόλευκες" βολές έφεραν εκ νέου τον Ολυμπιακό σε θέση διεκδικητή (20-25, 21-26, 23-28), καθώς ο αντίπαλός του δυσκολευόταν απίστευτα να βρει το δρόμο προς το καλάθι. Όσο πάντως και αν μείωσε, ποτέ δεν πλησίασε πέρα των τεσσάρων πόντων (25-29) κυρίως λόγω της εισόδου στο παρκέ του Μάικ Μπατίστ. Μπορεί από την περιφέρεια οι "πράσινοι" να έχασαν αρκετά ελεύθερα σουτ, όμως ο Αμερικανός φόργουορντ είτε πετυχαίνοντας πόντους, είτε ανοίγοντας διαδρόμους έφερε εις πέρας την αποστολή που του είχε αναθέσει ο Ομπράντοβιτς μέσα στη ρακέτα. Η διαφορά πήρε και πάλι την ανιούσα, αφού με το Λάκοβιτς να παίρνει το όπλο του διαμορφώθηκε το 31-42 του ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός είχε πάρει για τα καλά τον αέρα των γηπεδούχων αποδεικνύοντας πως η ομοιογένεια -στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο της περιόδου- είναι αδιαμφισβήτητο όπλο στα χέρια οποιουδήποτε. Εξάλλου, οι πρωταθλητές με σερί 9-2 στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου έφτασαν τη διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη (33-52) εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τα "ερυθρόλευκα" λάθη και κακές επιλογές ήταν πολύ περισσότερα από τους πόντους που σημείωσαν οι Εντνεϊ και Ζίζιτς, με αποτέλεσμα οι Χατζηβρέττας, Μπατίστ και Διαμαντίδης να μην χαριστούν (63-41 γ' δεκάλεπτο).

Οτιδήποτε και αν σκαρφίστηκε ο Γιόνας Καζλάουσκας (4άρι ο Λιούις, λεπτά συμμετοχής ο Σεϊμπούτις) δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν το ρου τη αναμέτρησης. Η άμυνα των γηπεδούχων ήταν παιδική, στοιχείο που δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους "πράσινους". Άλλοτε ο Μπατίστ, άλλοτε ο Σπανούλης και άλλοτε ο Χατζηβρέττας σκόραραν ανενόχλητοι διατηρώντας δίχως το παραμικρό πρόβλημα τη διαφορά πάνω από το +20 (41-65, 47-69). Τυπική η σημασία των τελευταίων λεπτών με το τελικό 81-51 να αποτυπώνει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την υπεροχή του Παναθηναϊκού.


Τα δεκάλεπτα: 16-25, 31-42, 41-63, 51-81

Ολυμπιακός: Χατζής 6 (2), Ζουκάουσκας 4, Εντνι 7 (1), Ζίζιτς 7, Βασιλόπουλος 6 (1), Σχορτσιανίτης 12, Σεϊμπούτις 4, Αργυρόπουλος, Μπάρλος, Λιούις 5

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 11 (2), Τομάσεβιτς 3, Λάκοβιτς 10 (2), Διαμαντίδης 8, Σκεπάνοβιτς, Μπατίστ 14, Σπανούλης 10 (1), Φέμερλινγκ 2, Χατζηβρέττας 10 (2), Τσαρτσαρής 6, Παπανικολάου 3, Σάκοτα 4


News 24/7

24MEDIA NETWORK