Το βιβλίο του Θεόφιλου Μητρούδη μιλάει για τη μεταγραφή του αιώνα

Από έναν άνθρωπο που έζησε την δημιουργία της αυτοκρατορίας του Άρη (επί της ουσίας έβαλε και ο ίδιος κάποια από τα θεμέλια) τον Θεόφιλο Μητρούδη, ένα ιδιαίτερο βιβλίο 'αυτοβιογραφικής διήγησης'. Τo Contra.gr σας προσφέρει αποκλειστικά αποσπάσματα.

Γκάλης, Κατσούλης, Ιωαννίδης, Κατσούλης, Φιλίππου, Γιαννάκης, ο γυμναστής Γ.,Ραμποτάς όλοι πρωταγωνιστούν στο βιβλίο του Θεόφιλου Μητρούδη
Γκάλης, Κατσούλης, Ιωαννίδης, Κατσούλης, Φιλίππου, Γιαννάκης, ο γυμναστής Γ.,Ραμποτάς όλοι πρωταγωνιστούν στο βιβλίο του Θεόφιλου Μητρούδη

H δημιουργία του Άρη, της πιο σπουδαίας ομάδας μπάσκετ στην δεκαετία του '80 και μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να είναι μια συναρπαστική ιστορία. Ειδικά όταν τη διηγούνται οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν, που τη διαμόρφωσαν. Ο Θεόφιλος Μητρούδης ήταν ένας απ' αυτούς. Έζησε τον Άρη από την πλευρά της διοίκησης για δέκα χρόνια (1984-94). Τα χρόνια της δόξας που όλη η Ελλάδα έβλεπε Άρη και τραγούδαγε "με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, το Φιλίππου και τ' άλλα παιδιά".

Το βιβλίο του 'Η Αυτοκρατορία. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού' δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρον και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Τα γεγονότα, τα παρασκήνια, όσα έγιναν τότε στη Θεσσαλονίκη, μια μικρή επανάσταση, τα διηγείται ένας πολυσύνθετος άνθρωπος μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που έχει περάσει τα πάντα στη ζωή του. Έφτασε από την κορυφή, από την απόλυτη επιτυχία, στο μηδέν. Όπως λέει ο ίδιος στο βιογραφικό του, "στη ζωή μου ξόδεψα πολλά λεφτά. Λέγεται ότι έφαγα μια περιουσία. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Δύο περιουσίες έφαγα. Μία τα χρήματα που βρήκα και άλλη μία αυτά που έφτιαξα μόνος μου. Τώρα δεν έχω χρήματα, αλλά είμαι πλούσιος. Αλίμονο σ’ αυτούς που έχουν χρήματα, αλλά είναι φτωχοί. Η υγεία μου είναι κλονισμένη. Είμαι χάλια, αλλά δόξα τω Θεώ αντέχω, γιατί παίρνω όλα μου τα φάρμακα και τρώω προσεκτικά. Ο γιατρός μού απαγόρευσε να τρώω μπιτόκ αλά ρους, φιλετάκια Στρογκανόφ και ρώσικη σαλάτα..."

Τι είναι το βιβλίο, όμως, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός σε επιμέλεια κειμένων του συναδέλφου Δημήτρη Δραγώγια; Το σημείωμα της έκδοσης, ενημερώνει: Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική αφήγηση, που αναφέρεται στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του ΑΡΗ, από το 1984 έως το 1994. Μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας συντελέστηκε τόσο η δημιουργία όσο και η αρχή της πτώσης της λεγόμενης «Αυτοκρατορίας» του μπασκετικού Άρη της Θεσσαλονίκης. Τόσο τα γεγονότα που έζησε, οι διάλογοι όσο και η προφορικότητα της γραφής του Θεόφιλου Μητρούδη, κάνουν την αφήγηση αρκετά ενδιαφέρουσα, και όχι μόνο για τους οπαδούς της κιτρινόμαυρης ομάδας.

Το βιβλίο του Θεόφιλου Μητρούδη μιλάει για τη μεταγραφή του αιώνα

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00, στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μ. Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης) και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στην Αθήνα (Σταδίου 24).

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (βουλευτής), Σωτήρης Θεολογίδης (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Σωτήρης Θεοδωρίδης (επιχειρηματίας-Ιδρυτής SATO), Χριστόδουλος Οικονομίδης (Πρ. Δήμαρχος Καλαμαριάς).

Σχολιάζουν οι Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ιδού και ορισμένα αποσπάσματα στις προδημοσιεύσεις που σας προσφέρει το Contra.gr:

Είναι πολύ γλυκό και όμορφο να διηγείσαι ένα παραμύθι που μοιάζει αληθινό. Είναι, όμως, πανέμορφο να διηγείσαι  μια πραγματική ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ξαφνικά τα φώτα άναψαν! Κοίταξα γύρω μου… Ήμουν μόνος μου στο κέντρο της πλατείας. Όλα ήταν ήσυχα. Σαν τη νηνεμία πριν από την τρικυμία. Σαν τη γαλήνη πριν από τη μεγάλη μπόρα! Και… να! Η παρουσίαση αρχίζει. Εμφανίζονται στη ράμπα διάφορες φιγούρες. Ζογκλέρ, ακροβάτες, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, θηριοδαμαστές, άγρια θηρία, πιερότοι, κλόουν. Πιο εκεί ο Γιώργος ο Τρομάρας, ο μασίστας που λυγίζει σίδερα. Κάπου στο βάθος ο Ευγένιος Σπαθάρης προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ανεβάσουν το έργο… «Ο Καραγκιόζης και η φιλοσοφική λίθος!»

Ο Καραγκιόζης διαφωνεί έντονα: «Όποιον άλλο ρόλο θέλεις δώσε μου, δάσκαλε!» λέει στον Σπαθάρη. «Εκτός από τον Χάρι Πότερ!» Όλοι οι πρωταγωνιστές στο πάλκο, κι εγώ μόνος μου στην πλατεία να τους κοιτώ. Τότε με πλησιάζει ένας κλόουν και με ρωτάει: «Πρόεδρε, γιατί είσαι μόνος σου;» «Πιερότε, γιατί άναψαν τα φώτα;» ρωτάω εγώ…

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ- ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

[…] »Όταν από τους ανθρώπους λείπουν οι επιτυχίες του σήμερα, σκέφτονται το μέλλον φτιάχνοντας όνειρα και ζουν με το παρελθόν φτιάχνοντας θρύλους!»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ: Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

[…] Την άλλη μέρα το πρωί έγραφε η εφημερίδα  Το ΦΩΣ των ΣΠΟΡ: «ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ». Η «Αυτοκρατορία» εκείνη τη στιγμή άρχισε να χτίζεται: Νίκος Γκάλης, ο Θεός. Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Τιτάνας. Το καλύτερο δίδυμο που πέρασε από την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κανένας μας δεν είχε καταλάβει ακόμα τι κάναμε. Μόνον ο Γιάννης Ιωαννίδης το κατάλαβε. Αυτός που μου τρύπησε το μυαλό και με έστειλε στην Αθήνα, για να τελειώσω αυτήν τη μεταγραφή. Συγχαρητήρια, κύριε Ιωαννίδη. […]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ: ΤΟ ΚΑΡΜΑ ΜΟΥ

[…] Άραγε είμαι τρελός; Τους αφήνω να το λένε και να το διαδίδουν, γιατί έτσι με βοηθούν να μπορώ να επιβιώνω ανάμεσά τους. Μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους δήθεν λογικούς. Στην ουσία, όμως, αδύναμους και ακραία συντηρητικούς. Έχουν δημιουργήσει μια αέναη συμμαχία και όποιον δεν μπορούν να πλησιάσουν τον θεωρούν τρελό και επικίνδυνο. Δεν είμαι, λοιπόν, τρελός. Διαφορετικός είμαι. 

Έχω όμως το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι. Λειτουργώ κυρίως με το συναίσθημα και με χαρακτηρίζει σε ό,τι κάνω η επιμονή και το πείσμα. Το συναίσθημα με οδηγεί να μιλάω συχνά με τη συνείδησή μου. Αυτό δεν είναι ίδιον των λογικών. Το πείσμα μου και η επιμονή μου με οδηγούν να τελειώνω πράγματα, αψηφώντας τον κίνδυνο. Ούτε αυτό είναι ίδιον των λογικών. Γι’ αυτό δηλώνω τρελός. […]

[…] Αγαπημένη: «Η τελευταία ερώτηση που θα σου κάνω, όπως καταλαβαίνεις, είναι μία: Νίκος Γκάλης, Θεός ή Θρύλος;»

Θεόφιλος: «Αγαπημένη μου, τους θεούς και τους θρύλους οι άνθρωποι τους φτιάχνουν. Τους θεούς τούς φτιάχνουν με τη φαντασία τους. Τους θρύλους τούς φτιάχνουν με τη βοήθεια της Ιστορίας από τις πράξεις τους. Για μένα ο Νίκος Γκάλης είναι ένας Θρύλος. […]

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ

[…] Η Ιστορία, όμως, έχει διαδρομή. Διαδρομή μιας κατεύθυνσης. Ταξίδι δίχως γυρισμό. Σ' αυτήν τη διαδρομή, σ’ αυτό το ταξίδι, η Ιστορία αφήνει υπόλοιπα. Αυτά που συνήθως δεν θέλει να γραφτούν. Η Ιστορία επιμένει να θέλει να γράφονται μόνον αυτά που δημιουργούν ήρωες και θρύλους. Γιατί πιστεύει ότι τους ήρωες και τους θρύλους έχουν ανάγκη οι άνθρωποι! Γι' αυτούς λοιπόν τους λόγους έκρυψα κι εγώ στην πίσω πλευρά του φεγγαριού όσα η Ιστορία μού ζήτησε να μη γράψω. Τα μηνύματα, όμως, και τις έννοιες που ήθελα να σας περάσω σας τα έδωσα όλα.

Τα μηνύματα και οι έννοιες που μένουν στην Ιστορία είναι για αυτούς που τα αφήνουν το νόημα της ζωής. […] Κι αυτός μού απαντάει χαμογελώντας: «Γιατί ήρθε η ώρα να γράψεις το σενάριο. Ωρίμασε ο χρόνος! Ο καιρός λιγόστεψε! Είμαστε έτοιμοι και σε περιμένουμε!»

News 24/7

24MEDIA NETWORK