Το βράδυ που ο Μπάρκλεϊ πέταξε μέσα σε τζαμαρία έναν 20χρονο

Το Hoop Films θύμισε μια από τις στιγμές που ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ εξανέστη, εκτός γηπέδου. Ήταν αυτή της δεύτερης σύλληψής του. Είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι "δεν είμαι πρότυπο". Είκοσι χρόνια μετά την έξοδό του από το ΝΒΑ, παραμένει εκ των λατρεμένων των φιλάθλων.

O Τσαρλς Μπάρκλεϊ, με το άγαλμα του έξω από το προπονητήριο των Σίξερς, το Σεπτέμβρη του 2019.
O Τσαρλς Μπάρκλεϊ, με το άγαλμα του έξω από το προπονητήριο των Σίξερς, το Σεπτέμβρη του 2019. AP PHOTO/MATT ROURKE

Το Ηoop Films είναι λογαριασμός στο Instagram που κάνει repost στιγμών των ΝΒΑers από την ιστορία -που 'χουν μια κάποια σχέση με την επικαιρότητα- και υμνούνται από άλλους λογαριασμούς. Αυτό που ακολουθεί ανήκει στο Basketball Mecca.

O Tσαρλς Μπάρκλεϊ μπορεί να 'γεμίσει' πέντε βιβλία -και πολλά περισσότερα docuseries-, χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά στο μπάσκετ. Σε όποια μηχανή αναζήτησης και αν βάλεις το όνομα του μαζί με το quotes, θα εμφανιστούν ατελείωτες σελίδες -και ισάριθμες ιστορίες που αφορούν ατάκες που 'χει πει. Σήμερα θα πάμε πίσω στον Οκτώβρη του 1997 και τη σύλληψη του, ενώ ήταν παίκτης των Ρόκετς και είχε βγει να πιει ένα ποτάκι. Η έξοδος αυτή ολοκληρώθηκε με τον Μπάρκλεϊ να πετά άνθρωπο μέσα από τζαμαρία. Τι του έκανε;

Για αρχή, πρέπει να ξέρεις πως η πρώτη φορά που συνελήφθη ήταν στις 23/12 του 1991 (ήταν παίκτης των Σίξερς), στο Μιλγουόκι, ενώ έφευγε από μπαρ με μια γυναίκα. Οι Journal Times είχαν γράψει πως τρεις άνδρες (αργότερα αποκαλύφθηκε πως ήταν αθλητές της άρσης βαρών) πλησίασαν το ζευγάρι και άρχισαν να προκαλούν τον παίκτη, μέχρι που εκείνος έριξε γροθιά στον έναν και του 'έσπασε' τη μύτη. Στο σημείο έσπευσε ο 'πορτιέρης' διπλανού μπαρ και ξέσπασε καβγάς με τη συμμετοχή πλήθους. Ο Μπάρκλεϊ και η σύντροφος του διέφυγαν. Αργότερα, ο NBAer συνελήφθη -για επίθεση. Αφέθηκε ελεύθερος την επομένη. Χρόνια μετά είπε το εξής:

"Γλίτωσα από τους τύπους, κάνοντας τον Karate Kid. Για αρχή, έβγαλα όλα τα ρούχα και τα παπούτσια -ήθελα να πιστέψουν ότι είμαι τρελός- και μετά άρχισα να κάνω τις κινήσεις του Karate Kid, μήπως και με αφήσουν ήσυχο". Το έκαναν οι δύο, όχι ο τρίτος, που δέχθηκε τη γροθιά του. Αν θες, έχε υπ' όψιν πως το Μάρτιο του 1991, σε ματς με το Νιου Τζέρσι προσπάθησε να φτύσει έναν φαν που τον έβριζε σε όλο τον αγώνα και... πέτυχε ένα νέο κορίτσι. Ο πρόεδρος του ΝΒΑ, Ροντ Θορν τον είχε τιμωρήσει με ένα ματς χωρίς μισθό και με 10.000 δολάρια για το πτύελο και τις ύβρεις. "Το περιστατικό αυτό με δίδαξε να διατηρώ τη ψυχραιμία μου στα ματς, όπου τρελαινόμουν, γιατί ήθελα να κερδίσω όσο τίποτα άλλο. Έμαθα να σέβομαι το παιχνίδι. Έως τότε σκεφτόμουν μόνο τη νίκη".

Σε ό,τι αφορά το 1997, ο παίκτης βρισκόταν στην πόλη, για -ας πούμε- φιλικό προετοιμασίας της ομάδας του με τους Μάτζικ που θα γινόταν ημέρα Κυριακή. Το Σάββατο το βράδυ, λίγο μετά τις 23.00, είχε πάει στο μπαρ Phineas Phogg -στην περιοχή του Ορλάντο όπου συμβαίνουν όλα τα βράδια. Ένας αστυνομικός, που ήταν εκτός υπηρεσίας και διασκέδαζε στον ίδιο χώρο, είχε πει πως 'ήταν χαλαρός και υπέγραφε αυτόγραφα'.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, καθόταν σε ένα τραπέζι με τον Ντρέξλερ και άλλους NBAers. Στην παρέα ήταν και τρεις γυναίκες. Τη μια την έλεγαν Κάρεν Κάρινγκτον. Κάπου στη μία μετά το ξημέρωμα, ένας άνδρας (ονόματι Χόρχε Λούγκο) πλησίασε στην παρέα και άρχισε να βρίζει τον Μπάρκλεϊ. Κάποια στιγμή του πέταξε και ένα ποτήρι με παγάκια. Η Κάρινγκτον πήρε θέση και ζήτησε από τον Λούγκο να ηρεμήσει. Την ίδια ώρα, ο Μπάρκλεϊ της έλεγε να μην ασχολείται με τον τύπο.

"Με έπιασε από το χέρι και μου είπε να μην μιλάω, γιατί ο τύπος ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα”. Κάποια στιγμή ο Λούγκο έφυγε. Όχι για πολύ. Στην επιστροφή, πέταξε ένα ποτήρι με προορισμό τον Μπάρκλεϊ, που 'βρήκε' την Κάρινγκτον στο σαγόνι και την έριξε από την καρέκλα της. Ο “Sir” εκνευρίστηκε και άρχισε να κυνηγά τον Λούγκο, μέσα στο μπαρ. Όταν τον έπιασε, ο -εκτός υπηρεσίας- αστυνομικός του είπε πως θα αναλάμβανε τη συνέχεια. Ο παίκτης απάντησε "δεν θα του κάνω κακό. Θέλω να του μιλήσω".

Η ώρα έδειχνε 2 τα ξημερώματα, όταν ο -μετέπειτα- Hall of Famer έπιασε τον νεαρό -εργάτη σε οικοδομή-, ύψους 1.57 και βάρους 50 κιλών, τον σήκωσε ψηλά και τον πέταξε μέσα από μια τζαμαρία.

“Τον σήκωσε και τον πέταξε, σαν να ήταν παιχνίδι” δήλωσε μάρτυρας στην Orlando Sentinel, που πρόσθεσε “μετά πήγε από πάνω του και του είπε 'ουδόλως με απασχολεί αν πεθάνεις'”. Σε μηδενικό χρόνο εμφανίστηκε η αστυνομία, στη σύλληψη ο Μπάρκλεϊ αντιστάθηκε -χωρίς βία-, μπήκε στο περιπολικό, πήγε στο τμήμα, έμεινε σε κελί για πέντε ώρες και αφέθηκε ελεύθερος με 6.000 δολάρια εγγύηση.

Η φωτογραφία του Μπάρκλεϊ, από τη σύλληψη.
Η φωτογραφία του Μπάρκλεϊ, από τη σύλληψη. ORANGE COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Κατά την έξοδο του από το τμήμα είπε “είμαι πάντα ο στόχος, αλλά δεν κάνω ποτέ πίσω. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει σε εμένα. Αν με ενοχλήσεις, θα σε δείρω. Ο τύπος έριξε πάγο στο πρόσωπο μου και τον πέταξα από το παράθυρο. Δεν το αρνούμαι. Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Πήρε ό,τι άξιζε”. Ο Λούγκο πήγε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχε κάτι άλλο πέραν μιας πληγής στο πάνω μέρος του δεξιού χεριού.

Την επομένη, ο Μπάρκλεϊ έπαιξε στο ματς με τους Μάτζικ, αποβλήθηκε με τεχνική ποινή, στην τέταρτη περίοδο, τσακώθηκε με τον διαιτητή που του τη 'χρέωσε' και πέταξε την μπάλα στο 30ό επίπεδο της εξέδρας.

Όσο και αν επέμενε ο Λούγκο πως δεν είχε πετάξει κάτι προς το μέρος του Μπάρκλεϊ, τουλάχιστον πέντε μάρτυρες κατέθεσαν περί του αντιθέτου. Ο NBAer αντιμετώπιζε κατηγορία επίθεσης δεύτερου βαθμού, που μπορούσε να τον στείλει στη φυλακή έως και για 15 χρόνια. Στο δικαστήριο, ο δικαστής ρώτησε τον Μπάρκλεϊ αν μετανιώνει για κάτι. Απάντησε 'ναι, που ήμασταν στον πρώτο όροφο και όχι πιο ψηλά'. Η τιμωρία του ήταν 320 δολάρια, να πληρώσει τα έξοδα της δίκης και να προσφέρει κοινωνικό έργο. Αφότου είχε εγκαταλείψει τα παρκέ, είπε πως ήταν λανθασμένη η αντίδραση του και ότι ήταν χαρούμενος που δεν τραυματίστηκε σοβαρά κάποιος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK