Το ξύλο στο Kansas-Kansas State θύμισε Palace και ΟΑΚΑ

Λίγα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει το Kansas State-Kansas ξέσπασε καβγάς που όμοιο του δεν έχεις ξαναδεί από το 'Palace' και το ξύλο των Πίστονς με τους Πέισερς. Ή από το ΟΑΚΑ και το χάος στο φιλικό της Ελλάδας με τη Σερβία. Πρωταγωνιστής ήταν ο... πρωταγωνιστής του University of Kansas στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα είναι αυτός που ξεκίνησε τον καβγά -και ο παίκτης με την καρέκλα στο χέρι, στη φωτογραφία.
Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα είναι αυτός που ξεκίνησε τον καβγά -και ο παίκτης με την καρέκλα στο χέρι, στη φωτογραφία. AP PHOTO/ORLIN WAGNER

Το Kansas State συνάντησε το Kansas και προφανώς τίμησαν την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ τους, καθώς εκπροσωπούν το ίδιο κομμάτι γης στο NCAA. Μόνο που αυτό το βράδυ δεν ήταν απλά ανταγωνιστικοί. Τερμάτισαν την επιθετικότητα τους, με καβγά 'που θύμιζε WWE'. Παρεμπιπτόντως, ήταν ματς του NCAA. Δες και κρίνε.

Δεν ξέρω αν είδες το σκορ. Ή το χρόνο. Οι Jayhawks 'ροκάνιζαν' τα τελευταία δευτερόλεπτα, ενώ προηγούνταν 81-59, όταν ο ΝταΧουάν Γκόρντον (των Wildcats) έκλεψε την μπάλα από τον Σίλβιο Ντε Σόουζα. Ο οποίος Σίλβιο Ντε Σόουζα κυνήγησε τον 'κλέφτη' και τον 'κατέρριψε'. Μετά έγινε ο κακός χαμός, καθώς ο Γκόρντον τραυματίστηκε από το βίαιο -ας πούμε- κόψιμο και οι συμπαίκτες του θέλησαν να τον υπερασπιστούν. Άρχισε η ανταλλαγή γροθιών, με τη συμμετοχή των πάντων (οι πάγκοι άδειασαν) και τον Ντε Σόουζα να αρπάζει ένα σκαμπό, το οποίο -ευτυχώς- του αφαίρεσε ο ασίσταντ κόουτς του Kansas, Τζέρανς Χάουαρντ, πριν προλάβει να το εκτοξεύσει. Ο Νιγηριανός είναι υπεύθυνος για μια αχρείαστη ιστορία, που θα στοιχίσει πολλές ποινές (στους δυνητικούς μαχητές του UFC άνηκαν τρεις starters, οι Ντέιβιν ΜακΚόρμακ, Μάρκους Γκάρετ και Οκάι Αγκμπάι) και ενδεχομένως τις πιθανότητες που 'χει το κολέγιο του να τοποθετηθεί στο Νο1 του NCAA Tournament. Στην παρούσα φάση είναι στο Νο3 της χώρας, με ρεκόρ 15-3. Δες τι έγινε από άλλη κάμερα και μετά σου έχω το καλύτερο.

Θα θυμάσαι πως το NCAA επλήγη από το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του (διαφθοράς και δωροδοκίας), προσφάτως, με το FBI να ερευνά και να βρίσκει στοιχεία που αποδείκνυαν παράνομες οικονομικές δοσοληψίες, μεταξύ εταιρίας και αθλητών (που λογίζονται ως ερασιτέχνες), με τη βοήθεια προπονητών. Και θα το θυμάσαι διότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον τελευταίο εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ρικ Πιτίνο.

Το όνομα που λίγο έλειψε να γκρεμίσει το πρόγραμμα μπάσκετ του University of Kansas (που υπάρχει από το 1898), στα εξ ων συνετέθη ήταν 'Σίλβιο Ντε Σόουζα'. Το Σεπτέμβρη του 2019 το πανεπιστήμιο είχε λάβει ένα μακροσκελή κατάλογο με παραβάσεις που 'χε διαπιστώσει το NCAA και το αφορούσαν. Τρεις άνηκαν στην πρώτη κατηγορία -με τα πιο σοβαρά παραπτώματα.

Στο φάκελο υπήρχαν τα γραπτά μηνύματα που είχαν ανταλλάξει ο Μπιλ Σελφ (κόουτς της ομάδας) με τον TJ Γκανσόλα, πρώην σύμβουλος της Adidas, ο οποίος είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στη μεταφορά χρημάτων στη μητέρα του πρώην παίκτη του KU, Μπίλι Πρέστον και στον κηδεμόνα του Ντε Σόουζα.

Το πανεπιστήμιο είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη. Για την ακρίβεια, είπε πως το εξαπάτησαν, όταν έγινε η νέα συμφωνία για αθλητικό υλικό -ύψους 196 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν βοήθησε την υπεράσπιση η εμφάνιση του Snoop Dogg στο 'Allen Fieldhouse' (το γήπεδο των Jayhawks), με όπλο που εκτόξευε χρήματα και pole dancers -για την οποία απολογήθηκε δημοσίως, το πανεπιστήμιο.

Το θέμα είχε ήδη φτάσει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, με τον Ντε Σόουζα να είναι στο επίκεντρο και να τιμωρείται για δυο χρόνια από το NCAA -καθώς υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο κηδεμόνας του, Φένι Φάλμανι είχε πάρει 20.000 δολάρια από τον άνθρωπο της Adidas, ώστε να πείσει τον παίκτη να δεσμευθεί με τους Jayhawks.

Το παιδί δεν πήρε ποτέ λεφτά από κανένα. Αυτό που γίνεται είναι μεγαλύτερο από το μπάσκετ. Αγόρια σαν και αυτόν έχουν θυσιάσει τόσα πολλά, για μια ευκαιρία σε αυτήν τη χώρα” δήλωσε τον Απρίλιο του 2018 ο Φάλμανι, τύπος που επίσης είχε αφήσει την Αφρική (Κονγκό) για το μπάσκετ στις ΗΠΑ και μετά έκανε καριέρα το ρόλο του συμβούλου και του κηδεμόνα σε παιδιά που ήθελαν να ζήσουν ό,τι κι εκείνος. Στην περίπτωση του Ντε Σόουζα, βοήθησε ότι γνώριζε τον πατέρα του παιδιού. “Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι ζητώ συμβουλές μόνο από τον Λάρι Μπράουν. Αυτός μου είπε να πάω τον Σίλβιο στο Κάνσας, γιατί είναι αρκετά καλοί, ώστε να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρο του”.

Έκανε έφεση (δηλαδή, το πανεπιστήμιο την κατέθεσε εκ μέρους του) και στις 24/5 μειώθηκε η ποινή του στον ένα χρόνο. Άρα μπορούσε να επιστρέψει στα παρκέ φέτος. Δηλαδή, να επιστρέψει στα ματς, γιατί τη σεζόν που δεν έπαιζε, έκανε προπονήσεις με την ομάδα.

“Για ένα χρόνο δεν μπορούσα να πω κουβέντα για το θέμα. Σε κανέναν. Μέσα από αυτήν την περιπέτεια, έμαθα να μην παίρνω τίποτα ως δεδομένο. Με βοήθησε το γεγονός ότι με πίστεψαν ο κόουτς και ο αθλητικός διευθυντής και με υπερασπίστηκαν δημοσίως. Μου έδωσαν ένα λόγο να δουλέψω πιο σκληρά, για να τους το ανταποδώσω”.

Ο Aφρικανός (ύψους 2.06) πήγε στο Kansas ως 4 star prospect -το άριστα είναι το 5. Ο γεννημένος στις 7/10 του 1998, στη Λουάντα της Αγκόλα, ζούσε εκεί έως το γυμνάσιο, όταν πήγε στις ΗΠΑ, για να φοιτήσει στη Montverde Academy της Φλόριντα. Μεταξύ των μαθητών της υπήρξαν οι RJ Μπάρετ, Τζόελ Εμπιίντ, Λουκ ΕμΜπα α Μούτε, Ντ' Άντζελο Ράσελ, Μπεν Σίμονς και Ντέβιν Ουίλιαμς.

Πρόκειται για ιδιωτικό σχολείο, με μαθητές από 90 διαφορετικές χώρες του πλανήτη, που το 2017 είχε αναδειχθεί ως 'το καλύτερο μπασκετικό πρόγραμμα της δεκαετίας' από τη USA Today. Την ίδια χρονιά μια 16χρονη Αφροαμερικανή μαθήτρια είχε ενημερωθεί πως το χτένισμα της ήταν εναντίον του dress code του σχολείου, με τη διευθύντρια να αφαιρεί από τους κανονισμούς ό,τι ανέφεραν για dreadlocks.

Τα πρωινά o ντε Σόουζα συνήθιζε να τα περνάει στο γυμναστήριο, όπου δούλευε το σουτ του, μιμούμενος τα ινδάλματα του. “Θέλω να παίζω όπως ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Είναι κάτι που θεωρώ ότι μπορώ να καταφέρω, με το σώμα που έχω και τα άλλα πράγματα” είχε πει στο Zags Blog.

Μετά τη δεύτερη χρονιά άφησε το σχολείο που σπονσοράρει η Nike, για την IMG Academy, κατόπιν σχετικής προτροπής των γονιών του και το καλοκαίρι του 2016 έπαιξε με τους Florida Vipers, στο πρωτάθλημα της Under Armour. Είχε 20.5 πόντους και 8.2 ριμπάουντ, ανά ματς. Είχε και προσφορές πλήρων υποτροφιών από πανεπιστήμια όπως το Louisville, το Kentucky, το North Carolina και το Maryland. Αρχικά διάλεξε το τελευταίο. Μετά άλλαξε γνώμη και πήγε στο Kansas,  στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2017-18 -έχοντας ολοκληρώσει πιο νωρίς τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις στην IMG Academy. Για να τα κάνει όλα πιο γρήγορα, χρειαζόταν online μαθήματα που κόστιζαν 2.500 δολάρια. Αυτά τα πήρε από τον Φάλμανι, που τα πήρε από το σύμβουλο της Adidas.

Ως ρούκι είχε 8.8 λεπτά συμμετοχής και 4 πόντους, με 3.7 ριμπάουντ, στη διαδρομή έως το 14ο πρωτάθλημα της Big 12 και το Final Four του NCAA Tournament. Στις 24/10 του 2018 το NCAA ενημέρωσε το Kansas πως ο Ντε Σόουζα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση του. Ενώ τελούσε υπό τιμωρία και πριν ολοκληρωθεί το θέμα της έφεσης, είχε δηλώσει συμμετοχή στο 2019 NBA Draft, λέγοντας πως 'αν αθωωθώ θα συνεχίσω στο Kansas'. Κάτι που έκανε.

Το Sports Illustrated έγραψε πως '"το Kansas δεν ανέλαβε ποτέ την παραμικρή ευθύνη, για όσα το αφορούσαν από το Σεπτέμβριο του 2017, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τη διαφθορά στο κολεγιακό μπάσκετ. Το έκανε στο ματς με το Kansas State, όταν ο κόουτς Σελφ είπε 'είναι ντροπή εκ μέρους μας. Φταίμε εμείς. Aυτό που έγινε δεν αφορά τη σκληράδα μας. Είναι δείγμα ανωριμότητας και εγωϊσμού. Αν ήμουν φαν και ερχόμουν αντιμέτωπος με αυτό το θέαμα, δεν θα έβρισκα κάτι να με κρατήσει".

O Nτικ Βαϊτάλ, ο οποίος μεταδίδει αγώνες του NCAA επί 40 χρόνια, είπε πως 'θα εκπλαγώ αν ξαναδώ τον Ντε Σόουζα να παίζει για το Κάνσας, ξανά'. Μετά τον χαρακτήρισε 'εγκληματία'. “Εξαιρουμένου αυτού που 'χε γίνει στο Palace (σ.σ. κάνε λίγο προς τα επάνω το βλέμμα), δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το αν ο Ντε Σόουζα θα παίξει ξανά ποτέ σε ματς του NCAA. Μέχρι που έπιασε στα χέρια του καρέκλα να την πετάξει. Αυτό είναι εγκληματικό. Θα μπορούσε να τραυματίσει κάποιον. Δεν θέλω να ακούω ότι είχε δικαιολογία, γιατί του έκλεψαν την μπάλα, ενώ 'έτρωγε' η ομάδα του τα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς. Επίσης, ο πρώτος κανόνας που υπάρχει για τους ασίσταντ κόουτς είναι να κρατούν τις ομάδες τους στον πάγκο. Τι έκαναν; Τίποτα. Αυτό που έγινε είναι άρρωστο και δεν έχει θέση στο παιχνίδι. Ο Ντε Σόουζα έχασε το δικαίωμα του να αγωνίζεται”.

Στις ΗΠΑ έχουν ως πικ χάους με συμπλοκή παικτών αυτό που 'χε γίνει στο παιχνίδι των Πίστονς με τους Πέισερς. Εμείς έχουμε το ΟΑΚΑ, όπου στις 18/8 του 2010, συναντήθηκαν η Εθνική Ελλάδος με τη Σερβία -στο πλαίσιο του 'Ακρόπολις'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK