Η Εθνική θα χρειαστεί αλλού τον Γιάννη, όχι με τη Βενεζουέλα

Το 3/3 στο τουρνουά της Κίνας και η πρωτιά της Εθνικής ήρθε χωρίς τη συνεισφορά του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αλλού θα είναι απαραίτητος ο 'Greek Freak', όχι σ' ένα φιλικό προετοιμασίας περιορισμένης αντίστασης. Σ' αυτά τη δουλειά την κάνουν οι υπόλοιποι.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρέα με τον Νικ Καλάθη σε ενσταντανέ από το 'Ακρόπολις'
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρέα με τον Νικ Καλάθη σε ενσταντανέ από το 'Ακρόπολις' EUROKINISSI SPORTS

Η φιναλίστ Βενεζουέλα έφτασε ως τον τελικό της Σουνζού, αλλά δεν ήταν πιο υπολογίσιμο μέγεθος από τη Δομινικανή Δημοκρατία του δευτεριάτικου ημιτελικού κι ένας εγκυρότερος για συμπεράσματα αντίπαλος. Παρεμπιπτόντως πάντως ανακοίνωσε τη 12άδα της.

Ούτε η Εθνική ομάδα είχε την τελική μορφή της, δεδομένης της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο που ξεκουράστηκε στο τρίτο σερί φιλικό λόγω υπερφόρτωσης στο γόνατο, καθώς σ' αυτή τη φάση "προέχει το καλό της ομάδας", όπως εξήγησε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, και όχι η εμπορικότητα ενός αγώνα. Αν μάλιστα στην ίδια εξίσωση συνυπολογιστεί το γεγονός πως ο Κώστας Σλούκας δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στην Κίνα και ότι οι Παπανικολάου - Κόνιαρης - Θ.Αντετοκούνμπο αντιμετώπιζαν ο καθένας τα θέματά τους, το νικηφόρο 74-51 άφησε ένα θετικό αντίκτυπο ένα πενθήμερο πριν από το τζάμπολ με το Μαυροβούνιο στο Παγκόσμιο.

Τα 8/18 εύστοχα τρίποντα που ακολούθησαν μετά το αρχικό 2/7, που ανέβασαν το συνολικό ποσοστό στο 40%, και τα μόλις 11 λάθη (από τα 19 της Δευτέρας) για 15 τελικές πάσες δημιούργησαν ευνοϊκότερες συνθήκες επιβολής της 'γαλανόλευκης' κυριαρχίας, η οποία δεν αμφισβητήθηκε μετά το φινάλε της πρώτης περιόδου. Οι Λατίνοι, ένα σύνολο που πριν από 10 ημέρες απειλούσε να μην παραταχθεί αυτούσιο στο Παγκόσμιο εξαιτίας διαφωνιών με την Ομοσπονδία, έχαναν εύκολα την μπάλα στην περιφέρεια και ξόδευαν επιθέσεις που μοιραία προσέφεραν στην Ελλάδα σκορ στο ανοικτό γήπεδο. Ούτε πάντως στο '5-5΄' δυνατόν ν' αντισταθούν σε Παπαγιάννη - Μπουρούση που έδωσαν μαζί μαζί 22 πόντους και 11 ριμπάουντ, μια και υψομετρικά απείχαν πολύ.

Αλήθεια είναι πως αλλιώς είχε στο μυαλό του το τουρνουά ο ομοσπονδιακός προπονητής ομολογώντας ότι "περιμέναμε διαφορετικές ομάδες στην πορεία του τουρνουά". Ούτε όμως η Τουρκία ήρθε, ούτε το Πουέρτο Ρίκο ή έστω Σενεγάλη, ομάδες με ισχυρότερο backgound, με συνέπεια ο ανταγωνισμός να περιοριστεί και η δουλειά να φανεί απλή. Τουλάχιστον αναγνωρίστηκε από τον κόουτς ότι οι αντίπαλοί μας "έπαιξαν πολύ έξυπνα και μας δοκίμασαν σε διαφορετικά πράγματα". Και με πολλά τρίποντα! Παράγοντες που επέτρεψαν την Εθνική να κρατηθεί σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο εγρήγορσης και να κατακτήσει μια αναμενόμενη πρωτιά. Ζητούμενο, άλλωστε, κατά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν "να βρούμε τη χημεία μας". Μην ξεχνάμε πως "τα υπόλοιπα παιδιά παίζουν μαζί εδώ και αρκετό καιρό, εγώ είχα να βρεθώ στην Εθνική δύο χρόνια".

News 24/7

24MEDIA NETWORK