Τον Ολυμπιακό θα τον θαυμάσουν οι αντίπαλοι του και εκτός έδρας

Ο Γιάννης Φιλέρης σημειώνει τη δήλωση του Τσβένταν Μίτροβιτς για την τέλεια άμυνα του Ολυμπιακού, που είναι σκληρός και έτοιμος να τον θαυμάσουν οι αντίπαλοί του και εκτός έδρας.

Τον Ολυμπιακό θα τον θαυμάσουν οι αντίπαλοι του και εκτός έδρας
EUROKINISSI

Η Μονακό τον αιφνιδίασε, ο Ολυμπιακός απάντησε με τη γνωστή συνταγή και η έκτη σερί νίκη εντός έδρας γιορτάστηκε δεόντως στο ΣΕΦ, που σίγουρα απολαμβάνει τις φετινές παραστάσεις. Αυτό το 6-0 στο Φάληρο είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της φετινής ομάδας, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι σε ολόκληρη την κανονική περίοδο είχε μόλις μία παραπάνω (7 νίκες σε 17 αγώνες)! Ναι, εντάξει έχει γυρίσει ο κόσμος, που δημιουργεί θερμή ατμόσφαιρα, είναι και ο Ολυμπιακός πολύ καλύτερος και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις.

Όπως είπε, άλλωστε, κι ο Σάσα Βεζένκοβ στην σπαρταριστή συνέντευξη μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου, σε Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο μετά τη λήξη, "τέτοιους αγώνες παλιότερα τους χάναμε, τώρα τους κερδίζουμε κι αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη δύναμη".

Για το πως κέρδισε ο Ολυμπιακός, ενώ στην πρώτη περίοδο βρισκόταν πίσω με 10π έχοντας μάλιστα δεχθεί 27, φτάνει μόνο η τοποθέτηση του Τσβένταν Μίτροβιτς στη συνέντευξη Τύπου: "Ειλικρινά μετά το 10', ο Ολυμπιακός έπαιξε καταπληκτική όσο και καθαρή άμυνα. Με επαφές, αλλά χωρίς φάουλ, μας υποχρέωσε σε λάθη, βεβιασμένες επιλογές. Ήταν τρομεροί, το ξέραμε, αλλά δεν μπορέσαμε πλην της πρώτης περιόδου να το αποφύγουμε. Μας κυνήγησαν παντού. Δεν είναι ότι χάσαμε τρία-τέσσερα ελεύθερα σουτ, κάθε προσπάθειά μας ήταν μαρκαρισμένη". Όταν σε θαυμάζει ο αντίπαλος, τα υπόλοιπα κομπλιμέντα περιττεύουν.

Πράγματι, η άμυνα των γηπεδούχων από τη δεύτερη περίοδο και μετά ήταν ασφυκτική. Η Μονακό, που ξεκίνησε παίζοντας πλέι-στέισον και σούταρε με 9/16 (56.2%) στην πρώτη περίοδο (5/10δ, 4/6τρ), στο υπόλοιπο τριαντάλεπτο έπεσε σε τοίχο.

Οι Μονεγάσκοι έβλεπαν διαρκώς κορμιά να πέφτουν πάνω τους, έχασαν την αυτοσυγκέντρωση τους και κυρίως την γρήγορη εκτέλεση (μια πάσα και σουτ, συνήθως είναι η δημιουργία τους) έχοντας 15/51 (29.2%) στις τρεις περιόδους που ακολούθησαν (11/34δ, 4/17τρ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί 27π, στο τρίτο και το τέταρτο μαζί δέχθηκε δυο λιγότερους (συνολικά) 25. Η Μονακό τσακίστηκε.

Οι αλλαγές κι ο Παπανικολάου

"Πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο -3, ήμουν ικανοποιημένος. Είχαμε ήδη αρχίζει να παίζουμε άμυνα, ενώ στην αρχή ήταν η Μονακό που είχε επιβάλει τον ρυθμό της, και πίστευα ότι θα αλλάξουμε τελείως το ματς" ομολόγησε ο Μπαρτζώκας. Ο κόουτς του Ολυμπιακού αποφάσισε να ρίξει τον Παπανικολάου πάνω στον Τζέιμς (και τον Γουόκαπ στον Ντανίλο Άντζουσιτς): "Παίζαμε με αλλαγές και θέλαμε στα μις-ματς να υπάρχει ένα ψηλό κορμί πίσω όπως του Παπανικολάου" εξήγησε ο προπονητής.

Ο "Παπ" ακολούθησε πιστά το πλάνο, έπαιξε και τρομερή προσωπική άμυνα στον Τζέιμς, ενώ για τη συνολική εκτέλεση αυτής της άμυνας από ατσάλι σχολίαζε μετά: "Μας βοήθησαν σημαντικά και οι ψηλοί μας, που δεν άφηναν τον Τζέιμς είτε να πάει στο ντράιβ, είτε να πασάρει με ευκολία, με αποτέλεσμα να παίρνουμε μπάλες και να έχουμε εμείς τον έλεγχο".

Είναι αλήθεια πως ο Τζέιμς δεινοπάθησε. Ξεκίνησε με ένα τρίποντο από το σπίτι του, έδωσε τέσσερις ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο (κι έχοντας 5π) αλλά η συνέχεια, ειδικά απέναντι στον Παπανικολάου και στις αλλαγές πάνω στα σκριν κόντρα στους ψηλούς, τον αποσυντόνισε. Με συνολικό απολογισμό 7π (2/11 σουτ), 8 ασίστ και 5 λάθη, ο "Natural" έμοιαζε έξω από τα νερά του.

Μαζί με τον Γουόκαπ, που έκανε κι αυτός σπουδαίο ματς (βοηθώντας αυτή τη φορά και στην επίθεση με 11π), ο Παπανικολάου ήταν από τους καλύτερους του Ολυμπιακού, έστω κι αν μετά τα δυο πρώτα σουτ τριών πόντων είχε ένα σερί από τέσσερα άστοχα, μέχρι να ξανασυνδεθεί με το καλάθι από τη γωνία (στο 33, για το 66-54) και να ξεσπάσει με κραυγή Ταρζάν!

Καθώς το ματς είχε γυρίσει από το ανελέητο κυνηγητό των Μονεγάσκων στην άμυνα, ήταν θέμα χρόνου να ξεμπλοκάρει και η επίθεση. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έβαλε στο δεύτερο ημίχρονο 16π, όντας άστοχος από το τρίποντο (1/6) αλλά και τις βολές (7/10), όπου συνολικά ο Ολυμπιακός είχε... δοκάρια (17/27). Τα προσωπικά καλάθια του Ντόρσεϊ ωστόσο είναι ζητούμενα μέσα στο ματς και ο διεθνής γκαρντ όταν πάρει φόρα, δύσκολα σταματιέται. Σημειώστε και τα 7 ριμπάουντ που κατέβασε ο ελληνοαμερικανός γιατί είναι ατομικό ρεκόρ στην Euroleague.

Σαν φιστίκια κατέβασε τα ριμπάουντ ο Βεζένκοβ στο δεύτερο μέρος. Συνολικά μάζεψε 10, έκανε νταμπλ-νταμπλ σκοράροντας και 10 πόντους, όλους στην επανάληψη, όταν ζεστάθηκε αρκετά και άρχισε να σημαδεύει σωστά από μακριά (2/3 τρίποντα).

Την διαφορά στο τέλος την έφερε ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, που έβαλε αθόρυβα 18π, αξιοποιώντας ιδανικά τις περισσότερες από τις έξι ασίστ που μοίρασε ο περισσότερο δημιουργικός αυτή τη φορά, Κώστας Σλούκας. Από το -10 της πρώτης περιόδου, μέχρι το τελικό +21, ο Ολυμπιακός τράβηξε κουπί, ίδρωσε, έπεσε, σηκώθηκε αλλά στο τέλος κυριάρχησε. Όπως κάνει κάθε φορά φέτος στο γήπεδό του.

Έτοιμος και για τα έξω

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι σκληρός όσο χρειάζεται για να παίρνει ματς από την άμυνά του, αλλά και να πετύχει μεγάλα διπλά, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει, χάνοντας στις λεπτομέρειες (και στην παράταση) από την Μπαρτσελόνα και από την έκρηξη του Κλάιμπερν στη Μόσχα.

Έρχεται μια σειρά εκτός έδρας ματς. καθώς μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου οι "ερυθρόλευκοι" θα παίξουν εκτός με Ζενίτ (12/11), Εφές (17/11), Μιλάνο (26/11), Ούνικς (3/12) και Ερυθρό Αστέρα (8/12) με μοναδικό ματς εντός έδρας αυτό με την Μακάμπι (19/11). Πολύ κρίσιμο διάστημα, για το πως θα πάει στην τελική ευθεία προς τη λήξη του πρώτου γύρου, ενώ θυμίζουμε ότι την Δευτέρα 21/11, υπάρχει και το πρώτο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα.

Οι προπονητές, βέβαια, επαναλαμβάνουν το κλισέ "σκεφτόμαστε το επόμενο ματς". Ο Μπαρτζώκας δεν το ξέχασε. Μόνο που και για την Basket League, το ματς της Κυριακής κόντρα στο Περιστέρι, εκτός έδρας γίνεται.

"Δεν θα αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε τα ματς. Είμαστε έτοιμοι" σχολίασε ο προπονητής του Ολυμπιακού, που έπλεξε το εγκώμιο του Έισι, αποκαλύπτοντας ότι τον ήθελε και όταν καθόταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Μιλώντας για τον Αμερικανό που ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός σχεδόν αιφνιδιαστικά την Τετάρτη. "Είναι ένας παίκτης που δημιουργεί συνοχή με τον τρόπο που αμύνεται και συμπεριφέρεται. Είχαμε ξανακοιτάξει την περίπτωσή του στην αρχή της χρονιάς, αλλά τώρα ήταν η καλή ευκαιρία για να τον υπογράψουμε. Για να έρθει σε φόρμα αγώνων, πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα. Δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα για να τον χρειαζόμαστε άμεσα, θέλουμε να τον εντάξουμε. Παίζει για την νίκη, είναι ομαδικός, θυσιάζεται και είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος" είπε με ενθουσιασμό και χωρίς ενδοιασμούς ο 56χρονος κόουτς με το μάτι του να λάμπει.

Ξέρει, άλλωστε, ότι αν ο Έισι ανακτήσει γρήγορα το χαμένο έδαφος λόγω της απουσίας από τα γήπεδα, κάνει τον Ολυμπιακό ακόμη πιο σκληρό, ακόμη πιο δυναμικό στην άμυνα, ακόμη καλύτερο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK