Toυς Νικς που ήξερες να τους ξεχάσεις

Είναι λογικό να μην υπάρχουν προσδοκίες, από τους φαν ομάδας που ξεκίνησε την κατρακύλα το 1999 και έως το 2020 δεν είχε σταματήσει. Και όμως, υπάρχει ελπίδα, όπως αποδείχθηκε από ένα 24ωρο πράξεων του νέου 'αφεντικού' των Νικς, Λίον Ρόουζ.

Ο RJ Μπάρετ δεν θα είναι πια μόνος. Ο Λίον Ρόουζ φροντίζει, ώστε να δομηθεί γύρω του κάτι που θα θυμίζει Νικς, των παλιών καλών εποχών.
Ο RJ Μπάρετ δεν θα είναι πια μόνος. Ο Λίον Ρόουζ φροντίζει, ώστε να δομηθεί γύρω του κάτι που θα θυμίζει Νικς, των παλιών καλών εποχών. AP PHOTO/SARAH STIER

Ομολογώ πως με συγκίνησε το δράμα του Γιώργου Περπερίδη, φαν των Νικς, ο οποίος πριν το 2020 NBA Draft είχε εξηγήσει πως όταν δεν έχεις την παραμικρή προσδοκία, δεν μπορείς και να απογοητευτείς -πράγμα αληθές. Μετά τις επιλογές, επανήλθε με το σχόλιο 'Σοκ στο E ΜΠΙ ΕΪ, κίνηση μεγάλης ομάδας που θα καταλάβουμε σε 34 χρόνια από σήμερα. Θεέ μου σε ευχαριστώ. Μόνο Νικς!”. Eννοούσε την απόφαση του οργανισμού να πάρει από τη Γιούτα το Νο23 και τα δικαιώματα του Άντε Τόμιτς (ναι, αυτού που ξέρεις), δίνοντας το Νο27 και το Νο38 -ενώ είχε ήδη το Νο8, το οποίο διέθεσαν για τον Όμπι Τόπιν.

Ο 22χρονος ήταν εκ των καλύτερων ψηλών που εμφανίστηκαν στο φετινό NBA Draft -το οποίο δεν θα έλεγες ότι ξεχείλιζε από ταλέντο. Πρόκειται για έναν πολύ αθλητικό παίκτη, με τεράστια εκρηκτικότητα και άλμα. Οι ειδικοί έγραψαν πως θυμίζει τον Αμαρέ Στάνταμαϊρ στην επίθεση και τον Τζαλίλ Οκαφόρ στην άμυνα -με την οποία δεν έχει και την καλύτερη σχέση. Το CBS έγραψε πως ενδέχεται να γίνει φαβορί για το βραβείο του καλύτερου ρούκι της σεζόν.

Να θυμίσω εδώ πως στο 2019 NBA Draft, οι Νικς είχαν καλέσει τον RJ Mπάρετ (γιος του Ρόουαν που είχε παίξει στην Ελλάδα για τη Δάφνη και βαφτισιμιός του Στιβ Νας, μεταξύ πολλών θετικών άλλων). Εννοώ ότι αν 'προσγειώνονταν' σε άλλον οργανισμό δυο από τα καλύτερα prospects της διετίας, θα είχε αποθεωθεί. Η Νέα Υόρκη όμως, έχει πρότερο ανέντιμο βίο, που ανεβαίνει 'πίστες', με συνέπεια εδώ και κάποιες δεκαετίες. Από τότε που κάνει κουμάντο ο δισεκατομμυριούχος -και μουσικός- Τζέιμς Ντόλαν.

Θες οι δυσκολίες της εποχής (για τους δισεκατομμυριούχους), θες η ανάγκη του Ντόλαν να εξερευνήσει εκτενέστερα τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, τα έφερε έτσι η ζωή που στις αρχές του περασμένου Μαρτίου οι Νικς έκαναν πρόεδρο τον Λίον Ρόουζ.

Ο δικηγόρος και επί χρόνια ατζέντης του κολοσσού Creative Arts Agency (είχε για πελάτες τον ΛεΜπρον Τζέιμς από το 2005 έως το 2012 -ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε τη μετακόμιση στο Μαϊάμι- και τους Άλεν Άιβερσον, Καρμέλο Άντονι και Τζόελ Εμπιίντ μεταξύ λαοθάλασσας άλλων), έγινε η τρίτη περίπτωση ατζέντη στον οποίον ανέθεσε οργανισμός την αναδόμηση του. Είχαν προηγηθεί οι Μπομπ Μάγιερς (Ουόριορς, 2011) και τον Ρόμπερτ Πελίνκα (Λέικερς, 2017).

Ο τύπος που 'ενορχήστρωσε' τη συγκρότηση της Big 3 του Μαϊάμι (το 2010), με τους ΛεΜπρον, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος να δέχονται μικρότερα μεροκάματα, για να βρεθούν παρέα και να φορέσουν δαχτυλίδια, ήταν το 2019 στο Νο2 της λίστας του Forbes με τους ατζέντηδες που είχαν τις μεγαλύτερες απολαβές. Πέρυσι 'έπεσε' στο Νο14, με τις προμήθειες να 'χουν μειωθεί (λέμε τώρα) σε 38.000.000 δολάρια. Συνολικά στην καριέρα του, διαχειρίστηκε συμβόλαια συνολικής αξίας 948.9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για όλους αυτούς τους λόγους (και όσους υπάρχουν πίσω από όσα βλέπουμε και διαβάζουμε) χαρακτηρίστηκε ως αυτός που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα των Νικς. Κάτι που έως τότε φαινόταν αδύνατο. Στα θετικά ήταν πως ό,τι και αν έκανε, η ομάδα δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα.

Από τον συγκεντρωτισμό του Φιλ Τζάκσον στην οριζόντια διοίκηση

Ο Ρόουζ προσέλαβε αμέσως, επαγγελματίες 'που έχουν το σεβασμό όλων, ως προς τις γνώσεις και τη διαχείριση αυτών επί του μπάσκετ' όπως ανέφερε το SB Nation. Και οι οποίοι προφανώς πήγαν στη Νέα Υόρκη, γιατί ήταν πια εκείνος εκεί. Στο θέμα μας, μοίρασε υποχρεώσεις και ευθύνες, σε κάποιους από τους καλύτερους του χώρου.

✌ Πήρε από τους Καβς τον Μπροκ Άλεν και τον έκανε αντιπρόεδρο και υπεύθυνο διαμόρφωσης στρατηγικής. Ο Άλεν είναι γνωστός στο ΝΒΑ ως 'capologist' (δηλαδή μετρ του πώς να βγάζεις από τη μύγα ξίγκι σε επίπεδο salary cap και διαπραγματεύσεων με παίκτες).

✌ Mετά έβαλε δίπλα στον Άλεν, έναν 'μαθητή' του (ήταν συνεργάτες στους Πίστονς στις αρχές του 2000), ο οποίος εργαζόταν επί 19 χρόνια στους Τζαζ: τον Ουόλτ Περίν, ο οποίος έγινε ο υπεύθυνος για το scouting παικτών κολεγίου.

✌ Για επικεφαλής στο επαγγελματικό scouting προτίμησε τον Φρανκ Τζάνιν, συμπαίκτη του Κόμπι Μπράιαντ στο σχολείο, με τον θρύλο να τον αποθεώνει πολλάκις έκτοτε.

✌ Δεν άλλαξε μόνο τα 'κεφάλια' της 'κατασκοπείας', αλλά όλα τα μέλη και κατάφερε να κάνει πάρει στη Νέα Υόρκη και τον 26χρονο Άλεξ Κλάιν, ο οποίος θεωρείται 'παιδί θαύμα' του είδους. Πράγμα που απέδειξε στα τέσσερα χρόνια δουλειάς του, στους Πέλικανς.

✌ Στις 25/6 έκανε μέλος των Νικς 'τον πιο δυνατό άνθρωπο στα σπορ', ονόματι Ουίλιαμ Ουέσλι, ο οποίος είναι γνωστός στον μπασκετικό πλανήτη ως 'World Wide Wes'. Ενώ είναι δεδομένη η δυναμική του (στους φίλους του ανήκουν οι Μάικλ Τζόρνταν και ΛεΜπρον Τζέιμς), διατηρεί ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το ποιος είναι και τι πραγματικά κάνει -όπως έγραψε το Insider. Είχε δουλέψει με τον Ρόουζ στην CAA, την περασμένη δεκαετία -είχε αναλάβει κόουτς.

Οι δυο τους ήταν ήδη 30 χρόνια φίλοι -από όταν ο WWW δούλευε σε κατάστημα με αθλητικά παπούτσια, στο Νιου Τζέρσι και άρχισε να γνωρίζει τοπικούς σταρ του μπάσκετ. Μετά έγινε αυτός που μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε ένα μεγάλο πεδίο ενδιαφερόντων των NBAers (από ένα χειροποίητο κοστούμι στην όποια πόλη, το καλύτερο κομμωτήριο και το ποιος ξέρει τι για οτιδήποτε). Η θέση που πήρε ο Ουέσλι ήταν αυτή του Executive Vice President-Senior Basketball Advisor. Να μη ξεχάσω να σου πω ότι στον φιλικό κύκλο του ανθρώπου 'που ξέρει τους πάντες από τα high school έως το NBA' ανήκει εδώ και χρόνια ΚΑΙ ο Τζέιμς Ντόλαν.

✌ Ενόσω έκανε όλα όσα διάβασες έως εδώ ο Ρόουζ, έψαχνε και για προπονητή. Mίλησε με αμέτρητους (ένα χαρακτηριστικό σχόλιο ήταν 'μίλησε με όσους οι Ρεπουμπλικάνοι, για το πρώτο στάδιο επιλογής του εκλεκτού τους'), πριν καταλήξει στον Toμ Θιμποντό, που ήταν από την αρχή το φαβορί.

Τη βραδιά του 2020 ΝΒΑ Draft ο Ρόουζ και η ομάδα του 'έτρεξαν' δέκα δουλειές παράλληλα

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2020 ΝΒΑ Draft, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Νικς είχαν τις επιλογές 8, 27 και 38. Κατέληξαν με τις 8, 25 και 33, που τελικά έγιναν οι 8 και 25.

✔ Στο Νο8 πήραν τον Τόπιν (παρεμπιπτόντως, ανήκει στην CAA).

✔ Έδωσαν στη Γιούτα το Νο27 και το Νο38, για να πάρουν τον Έντ Ντέιβις, δυο επιλογές β' γύρου στο 2023 NBA Draft και το Νο23 εκείνης της βραδιάς, όπου ήθελαν να 'τραβήξουν' τον Λεάντρο Μπολμάρο -παίκτη της Μπαρτσελόνα. Τελικά, αποφάσισαν να το δώσουν στη Μινεσότα, για το Νο25 και το Νο33.

✔ Στο Νο25 'τράβηξαν' τον Ιμάνουελ Κουίκλι του Κentucky. Ο σουτέρ τριών πόντων πόιντ γκαρντ -ο οποίος διακρίνεται για για την άμυνα του, έπαιξε δυο χρόνια υπό τις οδηγίες του Καλιπάρι και του ασίσταντ του, Κένι Πέιν ο οποίος κάθεται πια, στον πάγκο της Νέας Υόρκης.

✔ Στο Νο33 είπαν το όνομα του Ντάνιελ Οτούρου (σέντερ), τον οποίον έδωσαν αμέσως στους Κλίπερς, για επιλογή δεύτερου γύρου στο 2023 ΝΒΑ Draft.

✔ Όταν τελείωσαν να μιλούν όλες οι ομάδες και είδαν τι υπήρχε διαθέσιμο (βλ. undrafted), ενημέρωσαν τον Μάιλς Πάουελ (23, 1.89, Seton Hall) πως θα τον ήθελαν. Ο Πάουελ δούλευε με τον Τόμπιν, από τις αρχές του Απριλίου. Θα διεκδικήσει τη θέση του στο ρόστερ στο training camp των 20 παικτών -αρχίζει την 1η του Δεκέμβρη. Προς το παρόν, οι Νικς έχουν μόλις επτά παίκτες στο ρόστερ.

Tην ίδια ώρα που έδιναν, έπαιρναν picks, δούλευαν και ως προς το άδειασμα του salary cap κατά 40.000.000 δολάρια.

Αυτό το πέτυχαν, αποδεσμεύοντας έξι βετεράνους (Τάι Γκίμπσον, Έλφιρντ Πέιτον, Ουέιν Έλινγκτον ενώ δεν ενεργοποίησαν την option του Μπόμπι Πόρτις και αυτή του Θπιο Πίνσον. Επίσης έκαναν waiver τον Κένι Γούτεν -είχε two way contract).

Οι Γκίμπσον, Πέιτον, Έλινγκτον και Πόρτις είχαν υπογράψει το 2019, ως μέρη του 'οράματος' που ήθελε τους Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ να προτιμούν τους Νικς. Τελικά, πήγαν στους Νετς.

Με τα χρήματα που εξοικονόμησε η Νέα Υόρκη, όπως έγραψε ο Μαρκ Στάιν του ESPN, μπορεί να διεκδικήσει τον Γκόρντον Χέιγουορντ (που έκανε opt out στα 34.2 εκατομμύρια που θα μπορούσε να πάρει από τη Βοστώνη και έγινε free agent). Έχουν ήδη ενημερώσει πως ενδιαφέρονται για τον Μαλίκ Μπίσλι και εν πάση περιπτώσει, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, γίνονται πραγματάκια που 'χουν αρχή, μέση και τέλος, από ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν.


News 24/7

24MEDIA NETWORK