ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός: Η αποβολή του Μπαρτζώκα άργησε πολύ να έρθει

Όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε την άγουσα για τ' αποδυτήρια επειδή διαμαρτυρήθηκε οργισμένος στον Ισπανό διαιτητή Γκαρθία, ο Ολυμπιακός έχανε ήδη με διαφορά 17 πόντων σε μια από τις πιο αντιπαραγωγικές βραδιές του στην Euroleague, με αποτέλεσμα το 80-61 από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν συγκράτησε την οργή του και αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές στο φινάλε της τρίτης περιόδου
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν συγκράτησε την οργή του και αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές στο φινάλε της τρίτης περιόδου EUROKINISSI

Σε κάποια άλλη περίπτωση το 24-23 της τέταρτης περιόδου θα μαρτυρούσε πρόδηλα το βαθμό ανταγωνιστικότητας του Ολυμπιακού, στο κυνήγι ενός αποτελέσματος αντίστοιχο του περυσινού (79-84) στη Μόσχα. Στη μία και μοναδική φορά που σε αγώνα της κανονικής περιόδου νίκησε την ΤΣΣΚΑ στην έδρα της. Ιδίως από τη στιγμή που είχε προηγηθεί το ρευστό 20-19 των πρώτων 10 λεπτών. Μόνο που η ελληνική ομάδα θα έπρεπε να βρει (όχι 23, αλλά) 43 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο προκειμένου να διεκδικήσει το μεγάλο αποτέλεσμα επί ρωσικού εδάφους, μια και οι γηπεδούχοι προηγούνταν ήδη με 18 (56-38) στο 30'. Σ' όλο αυτό το διάστημα είχαν διαχειριστεί πολύ καλύτερα τα κενά διαστήματα που εμφάνισαν στην απόδοσή τους και δημιούργησαν με ωριμότητα τις συνθήκες της επικράτησής του (80-61).

Αντιθέτως οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν εγκλωβιστεί, σχεδόν μοιραία, στην επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να αιφνιδιάσει με την ταυτόχρονη χρήση των Σλούκα-Σπανούλη στην αρχική 5άδα, η οποία ναι μεν έφερε το ορμητικό 9-17 (στο 5'58''), αλλά δεν χάρισε την ευελιξία που απαιτούσε το υπόλοιπο του ματς, κυρίως δε όταν ο Δημήτρης Ιτούδης ψήλωσε το σχήμα του (με τον Κλάιμπερν στο '2') και τα μαρκαρίσματα δεν ήταν δυνατόν να βγουν. Με συνέπεια στο 39-29 του 20'. Στη διάρκεια αυτών των 14 λεπτών οι Πειραιώτες μέτρησαν 5/21 εντός πεδιάς (με 0/6 τρίποντα) και 6 λάθη (από τα 8 στο πρώτο μισό και τα 16 συνολικά). Αθροιστικά δηλαδή 'πέταξαν' 22 επιθέσεις που εκδήλωσαν, ακόμη και σε καταστάσεις τρανζίσιον, που άφησαν την ΤΣΣΚΑ ν' αρπάξει το μομέντουμ και να αισθανθεί πολύ πιο άνετα στο παρκέ.

Την ίδια ώρα "εμείς χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας και γίναμε διστακτικοί", όπως εξηγούσε ο Γιώργος Μποζίκας στο φινάλε, αποτυπώνοντας την προπονητική ματιά για την αρνητική τροπή των πραγμάτων από τον 'ερυθρόλευκο' πάγκο. Μπροστά από τον οποίο κατά την τέταρτη περίοδο δεν στεκόταν, παραδόξως, ο κόουτς Μπαρτζώκας, αλλά ο συνεργάτης του Χρήστος Παππάς. Όχι γιατί δεν ήθελε να βλέπει. Είχε προηγηθεί η αποβολή του με δύο τεχνικές ποινές στην ίδια φάση (από τον ρέφερι Γκαρθία) για έντονες διαμαρτυρίες (στα ελληνικά). Θα ήταν μια συνθήκη που θα μπορούσε να συσπειρώσει το σύνολο, να λειτουργήσει ως casus belli, εφόσον οι Μοσχοβίτες δεν είχαν μεριμνήσει να φτιάξουν ένα προβάδισμα τέτοιο που θα τους επιτρέψει να αισθανθούν ασφάλεια πριν από την τελική ευθεία.

Όντως οι 'ερυθρόλευκοι' απέδωσαν πιο ωφέλιμα στην άμυνα, κρατώντας άποντη την ΤΣΣΚΑ για 3'16''. Ωστόσο με τον Μάικ Τζέιμς ασυναγώνιστο στο 'ένας μ' έναν' (16 πόντοι, 7 ασίστ), το μοναδικό που κατάφεραν να πετύχουν στο φινάλε ήταν ν' αποφύγουν το αρνητικό ρεκόρ επιθετικής παραγωγικότητας (51 πόντοι) στη διοργάνωση, χάρη στους 18 πόντους που σημείωσαν στο τελευταίο πεντάλεπτο. Η πέμπτη ήττα του στην Euroleague ήταν αναπόφευκτη.


News 24/7

24MEDIA NETWORK