ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός: Αν ο Λούντμπεργκ φορούσε τα πράσινα

Πριν από 2,5 μήνες ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έψαχνε γκαρντ και ο Ίφε Λούντμπεργκ ήταν η πρώτη επιλογή. Μέχρι να καταλήξει στην ΤΣΣΚΑ και να είναι ο κορυφαίος του 93-86 επί των 'πρασίνων'.

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος θα μπορούσε να είναι συμπαίκτης με τον Ίφε Λούντμπεργκ στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ
Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος θα μπορούσε να είναι συμπαίκτης με τον Ίφε Λούντμπεργκ στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ EUROKINISSI

Το παιχνίδι στη Μόσχα ήταν το 306ο και το τελευταίο εφετινό για την κανονική περίοδο της Euroleague και το 93-86 της ΤΣΣΚΑ επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ το αποτέλεσμα που διαμόρφωσε την οριστική εικόνα στην κατάταξη. Το γεγονός ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας διένυσαν (από αέρος) τα 708 χλμ. που χωρίζουν τη ρωσική πρωτεύουσα από την Αγία Πετρούπολη δίχως να κουβαλήσουν μαζί τους το ψυχολογικό βάρος των 112 πόντων και του -29 από τη Ζενίτ, είχαν 15 εύστοχα τρίποντα (σε 32 προσπάθειες) και 22 ασίστ (7 ο Μακ και 6 ο Νέντοβιτς), δεν τους επέτρεψε να διευρύνουν τη νικηφόρα παράδοση των προηγούμενων δύο ετών στην έδρα της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη και ολοκλήρωσαν την πορεία τους εγκλωβισμένοι στην τρίτη από το τέλος θέση, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα είχαν την ισοβαθμία με την ΑΛΜΠΑ και θ' ανέβαιναν ένα σκαλοπάτι.

Όχι ότι θα άλλαζε κάτι στη γενικότερη εικόνα της περιπετειώδους σεζόν που ομολογουμένως ήταν η πιο ζόρικη των τελευταίων 20 ετών, έχοντας χάσει τα έξι από τα πρώτα οκτώ ματς τους και τα οκτώ από τα τελευταία δέκα. Εξαιρουμένης της Χίμκι που είναι εκτός συναγωνισμού, η ελληνική ομάδα τέλειωσαν τη χρονιά με τη χειρότερη αμυντική επίδοση των υπόλοιπων 17 (83.71) και αυτό ήταν για άλλη μια φορά, έσχατη πια, το μεγάλο πρόβλημα, μιας και άφησαν το σκορ να ξεφύγει και δέχθηκαν περισσότερους από 80 πόντους για 19η φορά! Ασχέτως των σοβαρών απουσιών της (Μιλουτίνοφ, Χάκετ, Μπολομπόι και... Τζέιμς) η ΤΣΣΚΑ δεν είναι μια ομάδα που δεν θα επωφεληθεί του πεδίου δόξης λαμπρού που συναντά στην επίθεση κι αρχίζοντας με 10/15 (7/11δ, 3/4τρ) εντός πεδιάς ήταν λογικό να εξασφαλίσει απ' αρχής ένα προβάδισμα που ανοιγόκλεινε, χωρίς επί της ουσίας να νιώσει ποτέ το αίσθημα της απειλής. Ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να χάσει το ματς. Πατά τα ενίοτε πράσινα ξεσπάσματα.

Σε αυτό βοήθησε πολύ η δεινότητα του Ίφε Λούντμπεργκ (ο τύπος με το #1 στη φανέλα) από την περιφέρεια, στη δεύτερη πιο παραγωγική εμφάνισή του στη διοργάνωση, με 19 πόντους από 4/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 5 ασίστ. Ο Δανός γκαρντ είχε τους 17 εξ αυτών και τις 3 τελικές στο χρονικό διάστημα που η ομάδα του Ιτούδη είχε φτιάξει διψήφιες διαφορές έχοντας προηγηθεί 49-33 (18'22''), 66-54 (26'13'') και 75-61 (30'). Έκτοτε έκανε κυρίως συντήρηση, κρατώντας τον έλεγχο παρά τα 4/4 τρίποντα με τα οποία άρχισαν την τέταρτη περίοδο οι 'πράσινοι' (Μπέντιλ, Παπαπέτρου και Μήτογλου δις).

Σε μια ιδανική συγκυρία για το 'τριφύλλι' ο 26χρονος κόμπο γκαρντ θα φορούσε τα πράσινα και θα σούταρε στο ρωσικό καλάθι. Μετά τον ερχομό του Όντεντ Κάτας ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε βγει στην αγορά για 'κοντό' (οργανωτή με σκορ), διότι ο Φόστερ ήταν 'τελειωμένος' και ο Λούντμπεργκ ήταν η βασική επιλογή. Παίκτης των σχεδόν 20 πόντων στη VTB League με την πολωνική Ζιελόνα Γκόρα, έδειχνε έτοιμος για το επόμενο βήμα. Θα είχε μάλιστα δικαίωμα συμμετοχής στην Euroleague, γιατί ούτε σε άλλη ομάδα είχε παίξει (όπως συνέβη εκ των υστέρων με τον Τι Τζέι Μπρέι) ούτε η διορία είχε παρέλθει. Το ότι οι άνθρωποι της ελληνικής ομάδας δεν διέθεταν την απαιτούμενη οικονομική ευελιξία για να κινηθούν όπως έπρεπε φρέναρε αναγκαστικά την υπόθεση. Οι Πολωνοί απέρριψαν την προσφορά, όπως και της Λοκομοτίβ Κουμπάν, προτού έρθει η ΤΣΣΚΑ, που επίσης χρειάστηκε περιφερειακό, και με τα ρούβλια της κάμψει τις αντιστάσεις τους.

Στα προηγούμενα 9 παιχνίδια που εμφανίστηκε ο Λούντμπεργκ είχε 9.4 πόντους (από 0 ως 23) παίζοντας από 6'23'' ως 28'16''. Ενδιάμεσα επανεμφανίστηκε ο Χάκετ και... υποχώρησε, προτού εκδιωχθεί ο Τζέιμς και αναλάβει ξανά δράση, σκοράροντας εν τέλει 58 στα τελευταία τρία ματς με 14/21 δίποντα, 8/13 τρίποντα και μοιράζοντας 13 ασίστ. Αν έλειπε από την ΤΣΣΚΑ και έπαιξε για τον Παναθηναϊκό, τότε ναι οι 'πράσινοι' θα είχαν τύχη να γυρίσουν με το 3/3 από τη Μόσχα! Τώρα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK