Βαλένθια-Παναθηναϊκός: Η ευχή του Βόβορα στο σιντριβάνι ήταν κούφια

Η αμυντική ανεπάρκεια του Παναθηναϊκού κόστισε την πέμπτη ήττα στην Euroleague, όσο κι αν επιθετικά οι παίκτες του... προφητικού Γιώργου Βόβορα απέδωσαν σε υψηλά στάνταρ.

Ιωάννης Παπαπέτρου και Ντίνος Μήτογλου προσπαθούν να καταλάβουν τι πηγαίνει στραβά με την άμυνα του Παναθηναϊκού
Ιωάννης Παπαπέτρου και Ντίνος Μήτογλου προσπαθούν να καταλάβουν τι πηγαίνει στραβά με την άμυνα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Το κοινό σιντριβάνι, αυτό των πλατειών, έχει μια διαρκή ροή νερού που ανακυκλώνεται συνεχώς. Απόλυτος ρυθμός που καθηλώνει το βλέμμα. Σχεδόν μαγεύει το μυαλό. Έχει αυτή την ιδιότητα το νερό. Να γεννά ευσεβείς πόθους. Κάθε νόμισμα και ευχή για κάτι καλό. Του Παναθηναϊκού στη 'La Fonteta', το βαλενθιάνικο σιντριβάνι, ήταν να διακόψει το αρνητικό σερί των δύο ηττών στην Euroleague για ν' ανέβει βαθμολογικά. Η (προσ)ευχή κατέληξε στον πάτο. Η επίκληση στις δυνάμεις του σύμπαντος δεν απέδωσε. Το νερό ήταν θολό. Πορτοκαλί. Το 95-83 τον έπνιξε.

Πριν από την πτήση για την Ισπανία ο Γιώργος Βόβορας εξηγούσε πως "έχουμε μια σύνθετη δουλειά στο αμυντικό κομμάτι, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε παίκτες με μεγάλο ταλέντο στο σκοράρισμα αλλά και στη δημιουργία". Ως ένας εξαίρετος βοηθός που σκανάρει και υπεραναλύει αντιπάλους ήξερε ακριβώς τι να περιμένει. Ως πρώτος δεν βρήκε τις λύσεις που θα έπρεπε για να ματσάρει τα πλεονέκτημα των γηπεδούχων. Ή δεν τα είχε για να τελειοποιήσει το σχέδιό του. Διότι οι 'πράσινοι' σούταραν τρομερά, με 58% στα δίποντα (21/36) και με 52% από το τρίποντο, σημαδεύοντας 11 φορές το δίχτυ (11/21). Μοίρασαν 19 ασίστ και ανανέωσαν 9 επιθέσεις τους με επιθετικά ριμπάουντ. Τέσσερις παίκτες τελείωσαν με διψήφιο αριθμό πόντων και άλλοι δύο είχαν τουλάχιστον οκτώ.

Κι όμως οι αριθμοί δεν βγήκαν. Γιατί πέρα από τις 6 χαμένες βολές (8/14) ξόδεψαν άλλες 18 μπάλες. Με κάθε είδους λάθος, κυρίως επιθετικά φάουλ. Αλλά και βήματα ή πάσες στο κενό. Επέτρεψαν δε στους παίκτες του Πονσαρνάου να βρουν 13 τρίποντα στην άλλη πλευρά του παρκέ. Αν όχι όλα, η πλειονότητά τους ήταν ελεύθερα. Συνέβη δηλαδή αυτό ακριβώς που φοβόταν ο κόουτς του 'τριφυλλιού'. Η δημιουργία από μέσα προς τα έξω δεν πλήγωσε απλώς, αλλά σμπαράλιασε την άμυνα των 'πρασίνων'. Ο Ντούμπλιεβιτς είχε 6 τελικές και ο Κάλινιτς άλλες 5. Συνολικά οι γηπεδούχοι μοίρασαν 28 πάσες που έγιναν καλάθι. Όποιος μορφής (δίποντο, τρίποντο, γκολ-φάουλ). Είναι η τρίτη ανώτερη επίδοσή τους στη διοργάνωση. Διαχρονικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρέπελιτς ισοφάρισε το προ ημερών ατομικό ρεκόρ του με 18 πόντους. Τους 13 τούς είχε πετύχει στο πρώτο μισό ολοκληρώνοντας με buzzer beater στην εκπνοή. Ήταν το διάστημα που η Βαλένθια βρισκόταν στο +4. Αλλά είχε ήδη φορτώσει με 45 πόντους το καλάθι του Παναθηναϊκού και τα στατιστικά της αποτύπωναν την υπεροχή. Έπαιζε πιο στρωτά.

Οι 'πράσινοι' πάλευαν ν' ακολουθήσουν με άλματα πρπονητηκήσ λογικής. Τα κοντά σχήματα του Βόβορα έδιναν ευελιξία στην επίθεση, αλλά όχι αμυντική ισορροπία. Ο Μήτογλου ήταν αλάνθαστος επιθετικά, την ίδια ώρα όμως έχανε το χώρο του στα μετόπισθεν. Ο Παπαπέτρου έπρεπε να πάρει ανάσες. Το καλό πρώτο μισό της τρίτης περιόδου, που άρχισε με πίεση στα 3/4 του παρκέ και ταρακούνησε τους γηπεδούχους αναγκάζοντάς τους να χάσουν 3 από τις 4 επιθέσεις και να δεχθούν 2-9 σε 2.5 λεπτά. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε ως και 52-50 με επιμέρους 11-5 σε 3'11''. Ήταν η τελευταία φορά. Δεν είχε συνέπεια μηδέ συνέχεια. Ο Μποχωρίδης, ως εύκολος στόχος αντιπάλων και... διαιτητών, υπέπεσε σε δυο αχρείαστα φάουλ σε σκριν και αποβλήθηκε, ο Νέντοβιτς δεν ήταν έτοιμος να βάλει το κορμί του και ο Μακ προσπαθούσε να καλύψει δύο τρύπες. Έπαιξε λίγο όμως. Λιγότερο από το ντεμπούτο του.

Ίσως ο Έλληνας κόουτς να 'βλεπε κάτι. Επιθετικά ήταν σχεδόν αψεγάδιαστος. Με 3/3 τρίποντα, 2/2 δίποντα. Έδωσε 3 ασίστ, θα ήταν περισσότερες, αν έμπαιναν 1-2 σουτ συμπαικτών του. Πίεζε την μπάλα, έβαζε τα χέρια του, έκλεβε. Έκανε 2 φάουλ σε προσπάθεια και έδωσε βολές. Θα έπρεπε όντως νωρίτερα. Έπαιξε το ίδιο με τον Νέντοβιτς που δεν είχε καλά πατήματα, φαινόταν, προτιμώντας να σουτάρει από τα 7,5-8 μέτρα. Σ' ένα πήρε τρίποντο-φάουλ (έχασε τη βολή), συνολικά πάντως είχε 2/9 σουτ.

Έπαιξε λίγο περισσότερο από τον Φόστερ που αμυντικά υπέφερε. Με την ίδια ή διαφορετική διαχείριση το πιθανότερο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα 'χε χάσει ξανά. Αλλά ο Αμερικάνος Γκαρντ βγήκε στο 74-70 του 31'49'' και μπήκε άρον-άρον στο 81-70 του 33'30''. Τότε που οι Βαλενθιάνοι είχαν καπαρώσει το μομέντουμ. Αυτό για το οποίο μίλησε ο κόουτς των πρωταθλητών.

Πρόφτασε ο Μακ να δώσει τρίποντο και ασίστ για τρίποντο στο Σαντ-Ρος, αλλά ήταν αργά. Ακόμη και για δάκρυα. Τα είχε παρασύρει το νερό του σιντριβανιού. Για το 2-5 των 'πρασίνων'.


News 24/7

24MEDIA NETWORK