Βασίλης Σπανούλης: Η ανατομία του μεγάλου σκόρερ

Ο Γιάννης Φιλέρης ακτινογραφεί τον σκόρερ Βασίλη Σπανούλη, θυμίζοντας τις στιγμές που έγραφε ιστορία. Το πρώτο ματς, οι τελικοί και ο καλύτερος αγώνας του. Κι ένα ρεκόρ που θα τον φέρει πιο ψηλά και από τον Νίκο Γκάλη.

Ο Βασίλης Σπανούλης. Πραγματικός Θρύλος
Ο Βασίλης Σπανούλης. Πραγματικός Θρύλος EUROKINISSI SPORTS

Μπροστά στον Ντέρικ Γουίλιαμς, αλλά και από την αγαπημένη θέση του, δεξιά, έξω από το τρίποντο. Με ένα μικρό στεπ-μπακ, που έγραψε και το 70-80, δίνοντας μια μικρή ελπίδα στον Ολυμπιακό για την ανατροπή κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Ήταν το σουτ, με το οποίο ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε στην ιστορία. Όλο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να πανηγυρίσει. Και να χειροκροτήσει ένα μεγάλο σκόρερ, τον κορυφαίο της σύγχρονης εποχής στην Ευρωλίγκα. Στην εξέδρα, η σύζυγος Ολυμπία και τα παιδιά έβλεπαν τον μπαμπά να αποθεώνεται. Για ακόμη μια φορά; Όχι, ακριβώς. Ήταν μια κορυφαία στιγμή, ένα ιστορικό ρεκόρ, που έσπαγε ο Kill Bill, περνώντας έναν άλλο μύθο από τη Βαρκελώνη, τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το κοντέρ στο τέλος της βραδιάς, καθώς ακολούθησε κι ένα λέι-απ, έγραψε 4.157 πόντους.

Κανείς δεν έφυγε από τη θέση του. Ίσως ήταν η πρώτη φορά σε αγώνα του Ολυμπιακού, που η ήττα δεν πείραξε τόσο ή εν πάση περιπτώσει η ατομική επίδοση ενός παίκτη γλύκανε την πικρή γεύση ενός χαμένου αγώνα. Οι περισσότεροι, άλλωστε, από τους 10.234 φίλους των 'ερυθρολεύκων' είχαν πάει στο ΣΕΦ και γι' αυτήν τη στιγμή. Το σουτ, που θα έδινε στον αρχηγό την 1η θέση στον πίνακα των σκόρερ της διοργάνωσης, ύστερα από την αναμόρφωσή της το 2000.

Απέναντί του, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον οποίο δεν ανταλλάσσουν κουβέντα εδώ και μια δεκαετία, χειροκροτούσε μαζί με όλον τον κόσμο. Ο Σπανούλης, άλλωστε, ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού όταν ξεκίνησε αυτήν τη μαγική διαδρομή κι ο 'Ζοτς' ο πρώτος προπονητής του σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Ήταν 31 Οκτωβρίου του 2005, πριν από 14 χρόνια δηλαδή, όταν έπαιξε για πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση. Ο Σπανούλης τότε ήταν 23 ετών. Δεν είχε γνωρίσει ακόμη την Ολυμπία, δεν φανταζόταν ότι θα γίνει πατέρας 6 παιδιών, δεν είχε ιδέα ότι θα γινόταν ο παίκτης-σύμβολο του Ολυμπιακού. Ήταν μια καλή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, που ήξερε πολύ καλά τι χρυσό είχε αλιεύσει από το Μαρούσι, όπου ο V-Span έδειχνε με κάθε τρόπο πόσο σπουδαίος ήταν ήδη.

Στο 'Αμπντί Ιπεκτσί', κόντρα στην Ούλκερ, έμπαινε για πρώτη φορά σε αγώνα Ευρωλίγκας. Φορούσε το νο11, έπαιξε 29:15 λεπτά και πέτυχε τους πρώτους 8 πόντους στη διοργάνωση, έχοντας 3/6 δίποντα, 2/2 βολές. Α, και... 7 ασίστ. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Σπανούλης δεν είναι μόνο 1ος σκόρερ της Ευρωλίγκας. Προηγείται και στον πίνακα με τους καλύτερους πασέρ (και όχι μόνο).

Ο Βασίλης Σπανούλης στον πρώτο του αγώνα στην Ευρωλίγκα (το 2005) με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και απέναντι στον Βρίμπισα Στεφάνοβ της Ούλκερ...
Ο Βασίλης Σπανούλης στον πρώτο του αγώνα στην Ευρωλίγκα (το 2005) με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και απέναντι στον Βρίμπισα Στεφάνοβ της Ούλκερ... EUROKINISSI

Ήταν μόλις η αρχή μιας μοναδικής διαδρομής που συνεχίζεται 15 χρόνια, σχεδόν με τον ίδιο ενθουσιασμό, με το ίδιο πάθος και την ίδια ακόρεστη θέληση για μπάσκετ. Για ένα εύστοχο τρίποντο, μια ωραία ασίστ. Ο Σπανούλης δεν έκρυψε ποτέ ότι ζει και αναπνέει για το σπορ που αγαπάει. Το μυαλό του δεν αποκλείεται να έχει... πορτοκαλί χρώμα. Στον Παναθηναϊκό, κάθισε 1+3 χρόνια. Οι εμφανίσεις του στην πρώτη σεζόν, όταν είχε 14.6π (61.8%δ, 36.8%τρ, 78%β), 3.1ασ και 1.4κλ, δεν πέρασαν απαρατήρητες από κανέναν. Με το 'καλημέρα', άφηνε διαπιστευτήρια σουπερ-σταρ, κινούσε το ενδιαφέρον των Χιούστον Ρόκετς, στους οποίους θα πήγαινε αμέσως μετά το μαγικό Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας.

Η εμπειρία του ΝΒΑ δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε. Ο Σπανούλης επέστρεψε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, εντάχθηκε ξανά στον Παναθηναϊκό (με το νο6) και μαζί του κατέκτησε την Ευρωλίγκα του 2009 (MVP του Final Four) και συνολικά 4 πρωταθλήματα. Το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του με τη φανέλα του 'τριφυλλιού'' ήταν στο Βελιγράδι, στις 4 Μαρτίου 2010. Σημείωσε 7π εναντίον της Παρτιζάν, με τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός πλέι-οφ. Σε 76 ευρωπαϊκούς αγώνες με τα πράσινα, ο Σπανούλης είχε πετύχει 903 πόντους (μ.ο 11.8). Δεν θα ξανάπαιζε σε άλλον, καθώς εκείνο το καλοκαίρι έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει στρατόπεδο. Και να γίνει ο άνθρωπος που θα άλλαζε τη μοίρα του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Το ντεμπούτο με τα 'ερυθρόλευκα'

Σχεδόν 5 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό, έκανε ντεμπούτο ξανά. Παίζοντας για πρώτη φορά με τον Ολυμπιακό! Στις 18 Οκτωβρίου 2010, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς περιμένει τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ετόρε Μεσίνα για μια μαγική πρεμιέρα. Το σκορ είναι 82-66 υπέρ των 'ερυθρολεύκων' κι η πορεία του 'κόκκινου' Μπιλ ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο και συνολικά 16 πόντους. Δείτε στο βίντεο των highlights του αγώνα και το πρώτο καλάθι του με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα (στο 0:50 του βίντεο), ένα λέι-απ, που είχε κάνει το σκορ 8-6 στο 6ο λεπτό του αγώνα.

Η απόκτησή του είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στον Πειραιά, δημιουργούσε τεράστιες προσδοκίες. Όχι άδικα. Ακόμη κι όταν τα πράγματα άλλαξαν κι η διοίκηση της ομάδας μείωνε δραστικά το μπάτζετ, ο Σπανούλης παρέμενε σημαιοφόρος της προσπάθειας για την κατάκτηση της κορυφής. Και ταυτόχρονα το... κοντέρ έγραφε σαν τρελό.

Ο Σπανούλης φορώντας τα 'ερυθρόλευκα' πέρασε

  • τους 1.000π στην Ευρωλίγκα με τρίποντο στην τελευταία φάση του αγώνα εναντίον της Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ (σκορ 86-69, 16π)
  • τους 2.000π στο Ολυμπιακός-Μάλαγα (69-61, 18/10/2013) με τρίποντο στο τελείωμα της της 1ης περιόδου
  • τους 3.000π στο Ολυμπιακός-Εφές (90-66, 20/10/2016) με 2/2 βολές, 2:23 πριν ολοκληρωθεί η 1η περίοδος
  • τους 4.000π στο φετινό ματς της πρεμιέρας εναντίον της Βιλερμπάν στη Γαλλία, όταν 1:31 πριν ολοκληρωθεί το ματς, σκόραρε για 3π για να κάνει το 77-63. Ο Ολυμπιακός δεν ξανάβαλε καλάθι και ηττήθηκε 63-82

Συνολικά με τον Ολυμπιακό, ο 37χρονος σταρ μετράει 242 αγώνες και 3.254 πόντους (μ.ο 13.4). Το ρεκόρ πόντων του με το νο7 στην πλάτη της ερυθρόλευκης φανέλας είναι 34, εναντίον της άσημης Νεπτούνας Κλαπέιντα στη Λιθουανία. Σημειώθηκε στις 31/10/2014 κι οι Πειραιώτες χρειάστηκαν όλη την ικανότητά του στο σκοράρισμα, καθώς νίκησαν στην παράταση 85-81. Μια δύσκολη περίοδος για τον Ολυμπιακό, καθώς μόλις είχε αποχωρήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, υπηρεσιακός κόουτς ήταν ο Μίλαν Τόμιτς και... ερχόταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Η μαγική πάσα και τα τρίποντα με τη Ρεάλ

Με τον Σπανούλη δεν... παίζεις. Έφτασε σε μια ηλικία, που άλλοι μπασκετμπολίστες έχουν αποσυρθεί, αλλά αυτός συνεχίζει απτόητος και ακούραστος. Οι προσδοκίες των Ολυμπιακών σε αυτή τη δεκαετία δικαιώθηκαν και εκφράστηκαν ιδανικά στο πρόσωπο του μεγάλου αρχηγού. Η ανεπανάληπτη διετία 2012-2013, που στην ουσία ήταν... 5ετία (μέχρι το 2017), γιατί ο Ολυμπιακός, εκτός από τα δυο συνεχόμενα τρόπαια της Ευρωλίγκας έπαιξε και σε δυο τελικούς στις έδρες μάλιστα των άλλων φιναλίστ (Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε), είχε για κεντρικό πρωταγωνιστή τον Σπανούλη.

Στην Κωνσταντινούπολη, παίρνει την μπάλα για την τελευταία επίθεση, με τον Ολυμπιακό έτοιμο να ολοκληρώσει την επική ανατροπή θαύμα. Η άμυνα της ΤΣΣΚΑ προσπαθεί να προσαρμοστεί πάνω του, αλλά αυτός σα να βρισκόμαστε στο... ξεκινημα του ματς, βλέπει γήπεδο, τον Γιώργο Πρίντεζη στην αριστερή γωνία, έτοιμο για το ιστορικό πεταχτάρι.

'Εναν χρόνο αργότερα, δίνει ρεσιτάλ στο 2ο ημίχρονο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν σημειώνει 22 πόντους και οδηγεί τους συμπαίκτες με τον μοναδικό οίστρο του. Οι αντιδράσεις στα συνεχόμενα τρίποντα μένουν στην ιστορία:

Το πιο χαρακτηριστικό ματς του Σπανούλη, ωστόσο, είναι άλλο. Αυτό, που δείχνει την τεράστια θέλησή του, το πάθος του για τη νίκη, αλλά και το πόσο αποφασιστικός είναι στις κρίσιμες στιγμές. Ο ημιτελικός του 2015 με την ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε σαν τραγωδία και ολοκληρώθηκε με έναν προσωπικό θρίαμβο. Για 33:30 λεπτά, οι Ρώσοι είχαν ταλαιπωρήσει αφάνταστα τον κάπτεν του Ολυμπιακού με εξοντωτικές άμυνες. Ο Σπανούλης ήταν άστοχος, έκανε λάθος πάσες, δεν μπορούσε να βοηθήσει. Ξαφνικά, 6:31 πριν από τέλος, έρχεται η μεταμόρφωση. Μπαίνει ξανά στο ματς έχοντας 2π και καταστροφική αστοχία. Το σκορ είναι 63-54 υπέρ της ΤΣΣΚΑ μέχρι να βάλει το πρώτο τρίποντο. Ακολουθούν άλλοι 8 πόντοι (συνολικά 11 από τους 15 του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος), συμπεριλαμβανομένων και των 3 της νίκης (τρίποντο για το 69-66)-πρόκρισης στον τελικό.

Να ξεπεράσει τον Γκάλη

Θα μπορούσε κανείς να γράφει ατέλειωτα για τα μεγάλα ματς του χαρισματικού αυτού παίκτη. Δεν είναι άλλωστε μόνο οι πόντοι του. Ο Σπανούλης είναι ένας πολύπλευρος μπασκετμπολίστας, μοναδικός στο είδος του, απ' αυτούς που βγαίνουν μια φορά τα 10 χρόνια. Αν δει κανείς τους αριθμούς του, θα καταλάβει. Πρώτος σκόρερ (4.157π), πρώτος πασέρ (1.483), πρώτος σε κερδισμένα φάουλ, λεπτά συμμετοχής και σύστημα αξιολόγησης στην Ευρωλίγκα.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυνηγάει και άλλο ρεκόρ, που είχε σημειώσει ο Δημήτρης Καρύδας στην ιστοσελίδα της Nova. Να ξεπεράσει δηλαδή τον Νίκο Γκάλη, που είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ο μεγάλος Νικ έχει σημειώσει συνολικά 4.894 πόντους (4.030 σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και 864 στο Κύπελλο Κόρατς). Ήδη, ο Σπανούλης έχει περάσει τον Ναβάρο (4.321), φτάνοντας συνολικά τους 4.576 πόντους (έχει 4.157 στην Ευρωλίγκα και 419 σε διοργανώσεις που αγωνίστηκε με το Μαρούσι) Θέλει, δηλαδή, άλλους 319 πόντους για να περάσει τον... αξεπέραστο Γκάλη και να γίνει ο αρχισκόρερ όλων των εποχών, όλων των διοργανώσεων. Και μόνο ότι βρίσκεται σε τέτοια πορεία, δείχνει το μεγαλείο του.

ΥΓ: Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έκαναν την μεγαλύτερη κίνηση της θητείας τους στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010. Μαζί πορεύονται με τον Σπανούλη από τότε. Είναι αυτοί, που καλούνται να πάρουν και τις αποφάσεις για να θωρακίσουν την ομάδα τους, όσο το δυνατόν καλύτερα, εν όψει της επόμενης σεζόν και έπειτα από τη γεμάτη αντιφάσεις και ήττες φετινή, όπως εξελίσσεται. Το χρωστάνε πρώτα στους εαυτούς τους κι ύστερα στον ίδιο τον αρχηγό, που αξίζει να φύγει από τα γήπεδα με ψηλά το κεφάλι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK