VIDEOS: Ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στον Παναθηναϊκό

Ο,τι έχει κάνει ο Βασίλης Σπανούλης με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό σ' ένα κείμενο. Το πρώτο αίμα το 2010, ο απόλυτος θρίαμβος του 2012, η τάση να δείχνει το...αυτί του στα ντέρμπι και το συγκλονιστικό προσωπικό κρεσέντο στους τελικούς του 2016 (VIDEOS).

VIDEOS: Ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από τη στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακινηθεί από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010 οι πάντες στοιχημάτιζαν ότι τα ντέρμπι των "αιωνίων" θα είχαν πια μία τελείως ξεχωριστή νότα. Με την απόδοσή του, καλή ή κακή, ο Λαρισαίος σούπερ σταρ επαλήθευσε τα προγνωστικά καθώς όλα τα βλέμματα ήταν, είναι και θα είναι στραμμένα πάνω του. Ο V-Span δεν περνάει ποτέ απαρατήρητος από αυτά τα παιχνίδια και στο κείμενο που ακολουθεί θα μπορέσετε απλώς να το επιβεβαιώσετε.

TΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ

Το πρώτο ραντεβού με την πρώην ομάδα του δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2011. Σε αφιλόξενο, πλέον, έδαφος αφού τέτοιο ήταν πλέον το παρκέ του ΟΑΚΑ για τον Θεσσαλό γκαρντ. Εμφανώς τρακαρισμένος, μένει στο ματς σχεδόν 30 λεπτά αλλά σκοράρει με το σταγονόμετρο (6 πόντους με 1/9 σουτ), μοιράζει 6 ασίστ και κάνει 3 λάθη. Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ιβκοβιτς πάντως νικά με 65-61 παίζοντας εκπληκτική άμυνα.

VIDEOS: Ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στον Παναθηναϊκό

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΕΦ

Πολύ αργότερα, με τη σεζόν πια σε πολύ προχωρημένο σημείο, ο Σπανούλης παίρνει το βάπτισμα του πυρός και σε ντέρμπι στο ΣΕΦ με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" θα επικρατήσουν ξανά (με 87-83) αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Γιοτάμ Χαλπερίν ο οποίος τελείωσε το ματς με 25 πόντους. Ο Σπανούλης έπαιξε σχεδόν 25 λεπτά και είχε 2 πόντους με 0/4 σουτ, 4 ασίστ και 1 λάθος.

ΞΕΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ...

Το πραγματικό βάπτισμα του πυρός ο Σπανούλης το παίρνει στους τελικούς εκείνης της σεζόν. Και στα τέσσερα παιχνίδια ο Λαρισαίος είναι παραγωγικός (12, 14, 13 και 18 πόντους κατά σειρά) αλλά ο Ολυμπιακός γκρεμίζει ότι με κόπο έχτισε κατά την κανονική περίοδο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης (το 2011) Παναθηναϊκός σπάει το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο τελικό και ολοκληρώνει την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου με 3-1. Ολα, πλέον, στον Πειραιά αλλάζουν...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Ο Ολυμπιακός αναδομείται εκ βάθρων. Μένουν μένουν ο Ιβκοβιτς, ο Σπανούλης και ο ελληνικός κορμός. Το μπάτζετ πέφτει κατακόρυφα. Το πρώτο ντέρμπι της επόμενης σεζόν είναι στο ΟΑΚΑ και οι "ερυθρόλευκοι" χάνουν το ματς αλλά στις λεπτομέρειες με 74-70. Σαν σκηνή από ταινία προσεχώς ο Σπανούλης (μαζί με τον Πρίντεζη) θα είναι οι ηγέτες του Ολυμπιακού σ' αυτό το παιχνίδι. Ο Λαρισαίος είχε 14 πόντους, 7 κερδισμένα και 4 ασίστ. Κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει.

Στους τελικούς εκείνης της σεζόν, μετά το έπος της Πόλης, η αυτοπεποίθηση του Σπανούλη είχε πια πάει στα ουράνια! Στο τρίτο τελικό (ΣΕΦ) στον οποίο ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει μέχρι τέλους το πλεονέκτημα της έδρας ο Σπανούλης έχει 15 πόντους και 4 ασίστ σε μόλις 28 λεπτά.

ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ... ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ

Ο πέμπτος τελικός δεν σηματοδοτεί απλά την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ (για πρώτη φορά μετά το 1997) αλλά και την...είσοδο του Σπανούλη στις πραγματικά μεγάλες εμφανίσεις κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. O V-Span καταθέτει 24 πόντους, 2 ασίστ και 4 κερδισμένα φάουλ. Μαζί μ' αυτά και ένα τρίποντο-βόμβα που χαρίζει ένα καταπληκτικό στιγμιότυπο. Τον Σπανούλη να επιδεικνύει στο γήπεδο τη ...γλώσσα του. Ηταν πια ο Σπανούλης των ντέρμπι αλλά και των τίτλων με τον Ολυμπιακό. Ηταν και το πρώτο ντέρμπι του από τότε που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού που έσπασε το φράγμα των 20 πόντων.

VIDEOS: Ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΕ

Οι συνήθειες αλλάζουν αλλά μόνο στην άκρη του πάγκου για τον Ολυμπιακό. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παραδίδει τη σκυτάλη στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν στο ΟΑΚΑ με τον σούπερ-ανανεωμένο Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη, ο Σπανούλης πιάνει το νήμα από εκεί που το έχει αφήσει την προηγούμενη σεζόν. Στα σχεδόν 35 λεπτά που αγωνίζεται ο ηγέτης του Ολυμπιακού μετρά 19 πόντους, 5 ασίστ και 1 κλέψιμο και οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με 64-60.

Στο ΣΕΦ στο δεύτερο γύρο ουσιαστικά επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Ο Ολυμπιακός νικά (72-67), ο Σπανούλης βάζει και πάλι τη σφραγίδα του. Μένει στο παρκέ 34 λεπτά και "καταγράφει" 11 πόντους, 7 ασίστ και 7 κερδισμένα φάουλ.

ΔΕΝ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Oι τελικοί όμως είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση. Ο Ολυμπιακός, μετά το νέο έπος του Λονδίνου και τη back to back κατάκτηση της Ευρωλίγκας, μοιάζει να έχει επαναπαυτεί στις δάφνες του και ο Παναθηναϊκός τον λιανίζει με 3-0 (στη μοναδική φορά στο χρονικό των ελληνικών τελικών που η ομάδα με το μειονέκτημα έδρας κάνει sweep). O Σπανούλης έχει διψήφιο αριθμό πόντων σ' όλα τα ματς αλλά ο Ολυμπιακός είναι φανερά εκτός ρυθμού. Οι ερυθρόλευκοι χάνουν και τους δύο εγχώριους τίτλους αφού εν τω μεταξύ είχαν απωλέσει και το Κύπελλο (στο χαμένο τελικό από τον Παναθηναϊκό ο Σπανούλης είχε 12 πόντους).

ΤΟ... ΑΥΤΙ

Η σεζόν 2013-2014 άρχισε με το καταστροφικό, από κάθε άποψη παιχνίδι, του ΣΕΦ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Εκείνο το βράδυ βιάζεται το άθλημα (τελικό σκορ, 55-45) με τον Σπανούλη, που είχε περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι (τραυματισμός με την Εθνική στο κακό Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας) να παρασύρεται από τη γενική μετριότητα και να μένει στους 2 πόντους! Το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ δικό του για ντέρμπι.

Του δευτέρου γύρου το παιχνίδι είναι το ίδιο άθλιο (νικητής ο Παναθηναϊκός με 58-48) με τον Σπανούλη να μένει και πάλι στα πολύ χαμηλά (μόλις 3 πόντοι με 1/10 σουτ) αλλά εκείνη η σεζόν είχε και δύο παιχίδια των "αιωνίων" για το top-16 της Ευρωλίγκας.

Μία νίκη για τον καθέναν έγραψε το κοντέρ (στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός) αλλά από το παιχνίδι του Φαλήρου μένει και πάλι στο μυαλό μία χαρακτηριστική εικόνα. Ο Σπανούλης σκοράρει πέντε πόντους στα τελευταία 23 δευτερόλεπτα του ματς (μεταξύ των οποίων και ένα τρομερό τρίποντο στο τέλος του ματς που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα) και...τεντώνει το αυτί του στην εξέδρα (κραυγάζοντας "δεν σας ακούω" ). Ο Ολυμπιακός νικά με 68-65 και αφήνει πίσω του στη βαθμολογία τον Παναθηναϊκό. Ουδείς από τους δύο πάντως προκρίθηκε στο φάιναλ φορ.

VIDEOS: Ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στον Παναθηναϊκό

ΣΤΟΝ...ΑΣΟ

Στους τελικούς ο Ολυμπιακός έχει τα...ψυχολογικά του. Με 14 πόντους του Σπανούλη σπάει την έδρα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ στον τρίτο τελικό αλλά ερχόμενος στο ΣΕΦ για να πανηγυρίσει τη νίκη-τίτλο, πατά μπανανόφλουδα. Εκείνο το βράδυ ο Σπανούλης κάνει το απόλυτα αρνητικό ρεκόρ του στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τελειώνει το ματς μόλις μ' έναν πόντο! Το κάζο ολοκληρώνεται με τον Ολυμπιακό να χάνει τον τίτλο στο ΟΑΚΑ από τους πράσινους του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Στην επίσημη πρεμιέρα της επόμενης σεζόν ο Ολυμπιακός πάει στο ΟΑΚΑ να παίξει νοκ-άουτ ματς Κυπέλλου με τον εντελώς ανανεωμένο Παναθηναϊκό του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Κεκλεισμένων των θυρών το παιχνίδι. Παρά το γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται την περισσότερη ώρα μπροστά στο σκορ, στο τέλος τα...καταφέρνουν και χάνουν. Συζητείται εντόνως η τελευταία φάση κατά την οποία ο Σπανούλης δεν κάνει φάουλ στον Διαμαντίδη που δίνει την ασίστ στον Μπατίστα για το νικητήριο καλάθι. Επακολουθεί χάος! Στο ΣΕΦ μεμονωμένοι φίλαθλοι την "πέφτουν" στον Μπαρτζώκα ο οποίος υποβάλλει την παραίτησή του.

Με τον Σφαιρόπουλο πλέον στον πάγκο, ο Ολυμπιακός παίρνει τη ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου. Ο Σπανούλης είναι μπροστάρης στο 81-75 έχοντας 20 πόντους, 7 κερδισμένα φάουλ και 2 ασίστ.

AΥΤΙ RELOADED

Η τάση του Σπανούλη να δείχνει το...αυτί του συνεχίστηκε στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου στο ΟΑΚΑ. Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Αμέσως μετά τη χειρονομία επικρατεί πανικός, το παιχνίδι διακόπτεται αλλά επαναρχίζει. Ο Ολυμπιακός νικά πολύ εύκολα με 77-66 με τον αρχηγό να έχει... σβηστός 12 πόντους και 7 ασίστ.

Oι τελικοί είναι παράσταση για ένα ρόλο, αυτόν του Ολυμπιακού ο οποίος επιστρέφει στο θρόνο του ελληνικού μπάσκετ...θριαμβευτικά και με sweep. Στο τελευταίο ματς (93-74) ο Σπανούλης δίνει και ένα προσωπικό σόου με 23 πόντους (4/10 τρίποντα) και 5 ασίστ.

TA OΡΓΙΑ ΤΟΥ 2016

Tα...περσινά είναι πολύ πρόσφατα και τα θυμάστε. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, αρκεί να πούμε ότι αυτά που έκανε ο V-Span στους τελικούς του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν στον μπασκετικό χάρτη. Η μάλλον υπάρχουν μόνο γι' αυτόν. Διότι μόνο αυτός (μαζί ίσως με ελάχιστους άλλους από τη σημερινή μπασκετική Ευρώπη) θα μπορούσε να πάρει από το χεράκι την ομάδα του και από το 0-1 να την οδηγήσει ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ στο 3-1 (με δύο εκτός έδρας νίκες).

Συνοπτικά: Η ισοφάριση της σειράς στον κρίσιμο δεύτερο τελικό του ΟΑΚΑ ήρθε με δικό του τρίποντο μπροστά στον Καλάθη (ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για βήματα).

Το 2-1 στο ΣΕΦ έγινε με δικό του προσωπικό κρεσέντο τριπόντων στο τέταρτο δεκάλεπτο και συνολική επιθετική συγκομιδή 22 πόντων σε μόλις 27 και κάτι λεπτά συμμετοχής.

Το 3-1 στο ΟΑΚΑ (και, κατά συνέπεια, ο τίτλος) ήρθε πάλι με δικό του τρίποντο στο τέλος της δεύτερης παράτασης, αυτή τη φορά μπροστά στον Δημήτρη Διαμαντίδη στο τελευταίο παιχνίδι της τεράστιας καριέρας του 3D. Απίστευτο φαίνεται ακόμα και τώρα, τέσσερις μήνες μετά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK