Βιλερμπάν-Ολυμπιακός: Ήττα που γεννά ένα πολύ σοβαρό ερώτημα

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην πρεμιέρα της Euroleague με σκορ 82-63 στην έδρα της Βιλερμπάν, έχοντας σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Το ερώτημα για τους 'ερυθρόλευκους' είναι αν μπορούν να παίξουν καλύτερα από όσα έδειξαν στο 'Αστρομπάλ'.

EUROLEAGUE / ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Ο Πρίντεζης σε προσπάθεια του στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Βιλερμπάν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την εξέλιξη της πρεμιέρας του Ολυμπιακού στην Euroleague με αντίπαλο την Βιλερμπάν στο 'Αστρομπάλ'. Οι 'ερυθρόλευκοι' γνώρισαν την ήττα με σκορ 82-63.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να παίξει μέσα στην αρχή, είτε οργανωμένα είτε στο τρανζίσιον και να εκμεταλλευτεί τον Πρίντεζη. Ξεκίνησε έχοντας πολύ καλή επίθεση στο ένας εναντίον ενός, όχι ομαδική. Όσο πέρναγε η ώρα και άλλαζε το σχήμα, η επίθεση των 'ερυθρολεύκων' άρχισε να γίνεται άρρυθμη γιατί παράλληλα ανέβηκε η πίεση της Βιλερμπάν στην μπάλα. Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός βασίστηκε κυρίως στους παίκτες με επιθετικό ταλέντο και στην συχνή εκμετάλλευση του low post νωρίς στην εκδήλωση της επίθεσης.

Η άμυνα ήταν καλή στα πρώτα λεπτά, με πίεση στη μπάλα και είχε έντονες βοήθειες jump to the ball. Ωστόσο όταν το παιχνίδι έγινε πιο ελεύθερο έδειξε αδυναμία σε αυτό το κομμάτι. Δεν πήγαιναν σε όλες τις φάσεις οι 'ερυθρόλευκοι' και η Βιλερμπάν πήρε καθοριστικά ριμπάουντ. Οι παίκτες του Ολυμπιακού παίζουν σύμφωνα με το σκάουτινγκ αλλά είχαν ελλείψεις σε βασικές αμυντικές αρχές.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ ο Πρίντεζης συνεχίζει να έχει καλές επιλογές, οι περιφερειακοί δεν μετέδωσαν καθόλου καλά το παιχνίδι. Πολύ λίγα τα πελονεκτήματα που πήρε ο Ολυμπιακός από τα σκριν, τα έσπαγαν πολύ εύκολα οι παίκτες της Βίλερμπαν, χαλώντας την συνεργασία του άσου με το πεντάρι (Σπανούλης - Μιλουτίνοβ). Αναγκαστικά ο Ολυμπιακός πήγε πιο πολύ ατομικά, με κακή κυκλοφορία της μπάλας και χαμηλά ποσοστά. Ό,τι σχήμα δοκίμασε ο Μπλατ με Τσέρι, Σπανούλη ή Μπόλντγουϊν στον άσο, είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Η μπάλα έμενε στον χειριστή και έγιναν σουτ υπό κακές προϋποθέσεις.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι προσαρμόστηκαν στο jump to the ball και γύρισαν καλύτερα τη μπάλα, ενώ σημάδεψαν το ποστ, είτε με το τριάρι τους, είτε με τον Πέιν. Βάλανε σουτ δύσκολα, όπως το τρίποντο του Πέιν, αλλά είχαν δύο βασικούς άξονες στο παιχνίδι τους. Το ποστ και την μεταφορά της μπάλας στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Το τελείωμα του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν απαράδεκτο για τους 'ερυθρόλευκους'. Ο Ολυμπιακός είχε όλη την τελευταία επίθεση, έκανε λάθος και έδωσε κατοχή στους Γάλλους, χάνοντας και το ριμπάουντ. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του πρώτου δεκαλέπτου ο Σπανούλης σκόραρε με τρίποντο, στον αντίστοιχο χρόνο του δεύτερου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός έκανε λάθος, χάρισε επίθεση, έχασε το ριμπάουντ και δέχτηκε καλάθι. Όφειλε να είναι πολύ πιο συγκεντρωμένος.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός συνέχισε επιθετικά με κακές επιλογές στην επίθεση και προσπάθεια των περιφερειακών να παίξουν με σουτ μετά από ντρίμπλα. Το βάρος του παιχνιδιού ήταν πολύ πάνω στην μπάλα και όχι μακριά από αυτή. Το κακό ποσοστό στα τρίποντα δεν ήταν μόνο θέμα αστοχίας, μερικά από αυτά ήταν κακές επιλογές πάνω στη μπάλα. Οι χαμένες βολές έδειχναν με τη σειρά τους τη νευρικότητα των 'ερυθρολεύκων'. Στην άμυνα, οι παίκτες του Μπλατ προσπάθησαν να παίξουν δυνατά, να πιέσουν, να βγάλουν deflections, αλλά υπάρχει μέτρια κάλυψη στο ένας εναντίον ενός και το μεγάλο πρόβλημα είναι πως φτάνει η μπάλα πολύ εύκολα στην ρακέτα, σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Πολύ ντρίμπλα στην επίθεση για τον Ολυμπιακό και στο τέταρτο δεκάλεπτο, έκανε κατάχρηση, πολύ κακός έλεγχος του παιχνιδιού από τα γκαρντ, με αβίαστα λάθη. Η παραγωγή σουτ από πάσες με αυτά μετά από ντρίμπλα σε σχέση με τον Βιλερμπάν λένε την αλήθεια του αγώνα. Σε όλη τη διάρκεια οι 'ερυθρόλευκοι' προσπαθούσαν να σκοράρουν ατομικά, οι Γάλλοι έβγαζαν συνεργασίες.

Εξακολουθούσε να υπάρχει το εύκολο ντράιβ για τους γηπεδούχους, η κατάρρευση της άμυνας Ολυμπιακού ήταν τεράστιο θέμα, ειδικά μέσα στη ρακέτα. Προσπάθησαν με κάποια τρικ οι 'ερυθρόλευκοι' να δημιουργήσουν καταστάσεις λαθών για τη Βιλερμπάν, αλλά οι Γάλλοι είχαν πολύ καλή προσαρμογή σε αυτό. Από τις πρώτες κιόλας άμυνες που επιχείρησε να βγάλει ο Ολυμπιακός. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν πολύ κρίσιμα καλάθια στο τέλος των επιθέσεων, γεγονός που είχε αντίκτυπο στην ψυχολογία των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός είχε σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK