Βιλερμπάν, το 'χαϊδεμένο' πρότζεκτ της Euroleague

Μια ενδιαφέρουσα πρεμιέρα. Ο νέος Ολυμπιακος, απέναντι στη Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ, της συνεργασίας με την ποδοσφαιρική Λιόν, ένα πρότζεκτ που ευνόησε η Ευρωλίγκα με wild card δυο ετών. Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει την ASVEL και φτάνει μέχρι τον Κρις Μόρις αλλά και τον Ρόμπερτ Γκούλιας!

Βιλερμπάν, το 'χαϊδεμένο' πρότζεκτ της Euroleague
Ο Έντουιν Τζάκσον, ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα της Βιλερμπάν LDLCASVEL.COM

Για το πώς η Βιλερμπάν μπήκε στην Ευρωλίγκα το Contra.gr είχε γράψει από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η συνέλευση των μετόχων της έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής με wild card για δύο χρόνια. Από τότε μεσολάβησαν αρκετά πράγματα, όχι όμως και η προσμονή για να επανεμφανιστεί η ASVEL -όπως τη λένε εν συντομία από το έτος της ίδρυσής της (1948)- στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Λείπει 10 χρόνια.

Πρώτα απ' όλα, η Βιλερμπάν πήρε τον τίτλο. Κατέκτησε την 1η θέση στην κανονική περίοδο (27 νίκες, 7 ήττες) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στους τελικούς με 3-2 νίκες, κόντρα στη Μονακό. Η σειρά ήταν επεισοδιακή, με τους ηττημένους να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διεξαγωγής του 5ου τελικού, καθώς στο 'Αστρομπάλ' είχε χαλάσει ο κλιματισμός! Στο πρόσωπο του Ντε Μάρκους Νέλσον, η ομάδα του κόουτς Ζβέζνταν Μίτροβιτς (πρώην της Μονακό, τον είδαμε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο να κοουτσάρει το Μαυροβούνιο) βρήκε έναν απροσδόκητο MVP. Ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μάλιστα, εξαργύρωσε αυτές τις εμφανίσεις με μεταγραφή στη Μπάγερν Μονάχου. Η Βιλερμπάν ανακηρύχθηκε για 19η φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Γαλλίας και είναι (με τη βούλα) η καλύτερη ομάδα της χώρας, ύστερα από 3 χρόνια.

Τον Ιούνιο, ο Τόνι Πάρκερ προχώρησε σε ακόμη μια εμπορική συμφωνία, που προκάλεσε έκπληξη. Μερίδιο στις μετοχές της ASVEL έχει πλέον και η Οlympic Lyonnais, δηλαδή η Λιόν, η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης! Ένα από τα πιο ισχυρά κλαμπ του γαλλικού ποδοσφαίρου (η δεύτερη πιο πλούσια ομάδα μετά την Παρί Σεν Ζερμέν, με μπάτζετ 310.000.000 ευρώ), που φέτος επανήλθε στο Champions League. Η Λιόν πλήρωσε 3.400.000 ευρώ για να αγοράσει το 25% των μετοχών της ASVEL και πλέον συμμετέχει στη διοίκηση, συνεργαζόμενη με τον Πάρκερ (και τον Νικολά Μπατούμ, ο οποίος κατέχει ένα 5% του μετοχικού κεφαλαίου). Η Λιόν απέκτησε για 300.000 ευρώ και το 10% της γυναικείας ομάδας, η οποία βρίσκεται επίσης υπό την αιγίδα του Πάρκερ. Ο TP έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισόβιο πρόεδρο της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολάς, με τον Πάρκερ να δηλώνει ότι πρόκειται για μια "ιστορική ημέρα, η οποία είναι μόλις η αρχή για τις μεγάλες στιγμές που έρχονται".

Η συνεργασία με τη Λιόν, αλλά και η φιλοδοξία να ξεκινήσει καλά η Ευρωλίγκα, υποχρέωσαν τον Πάρκερ και τη Βιλερμπάν να αυξήσει το μπάτζετ. Το είχε υποσχεθεί, άλλωστε. Ο προϋπολογισμός της νέας σεζόν αγγίζει τα 12.000.00 ευρώ (11.400.000, για την ακρίβεια), το υψηλότερο όλων των εποχών για το γαλλικό μπάσκετ. Επειδή πολλές φορές γίνεται ένα μπέρδεμα, ειδικά στην Ελλάδα, τα μπάτζετ στη Γαλλία δεν αφορούν μόνο το μισθολογικό κόστος, αλλά καλύπτουν (όπως πρέπει να είναι δηλαδή ένας προϋπολογισμός) όλο το εύρος που θα κινηθεί την επόμενη σεζόν το κλαμπ. Αν ψάχνουμε για το συνολικό ποσό των συμβολαίων δεν ξεπερνάει τα 3.500.000 ευρώ.

Είναι λίγο δύσκολο να μπει κανείς στη λογική του γαλλικού μπάσκετ, αν δεν το παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς. Τα χρήματα που ξοδεύονται είναι με βάση τη δυναμική της αγοράς που έχει το σπορ στη Γαλλία. Είναι διαδεδομένο, έχει δημοφιλία και το πρωτάθλημα είναι λίαν συναρπαστικό. Τα χρήματα, όμως, μπαίνουν λελογισμένα. Και είναι προφανές ότι οι καλύτεροι παίκτες της Γαλλίας αγωνίζονται, πλέον, στο ΝΒΑ.

Τι σημαίνει η επιστροφή στην Ευρωλίγκα της Βιλερμπάν, της ομάδας με τους περισσότερους τίτλους στη Γαλλία; Ο Αρνό Λεκόμτ, από τους κορυφαίους δημοσιογράφους που καλύπτουν το μπάσκετ στη Γαλλία, μου έλεγε πρόσφατα: "Η επίδραση που έχει αυτή η κίνηση είναι πολύ μεγάλη για το γαλλικό μπάσκετ, τουλάχιστον στο θέμα των προσδοκιών. Δεν λέω ότι ξαφνικά θα αρχίσουμε όλοι στη Γαλλία να μιλάμε για τη Βιλερμπάν και την Ευρωλίγκα. Τα οφέλη θα αποδειχθούν μεσοπρόθεσμα. Θα υπάρξει ενδιαφέρον και σίγουρα αρκετά ευρεία κάλυψη από τα media για το πρότζεκτ του Πάρκερ, που μαζί με τη Ολιμπίκ Λιονέ θέλει να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο οργανισμό".

Κάπως έτσι φτάνουμε και στο σημερινό παιχνίδι στο ιστορικό 'Αστρομπάλ', όπου ο Ολυμπιακός μπαίνει για να αντιμετωπίσει την Βιλερμπάν, η οποία εν τω μεταξύ έχει αλλάξει χρώματα και σήμα! Από πράσινα, η ASVEL φοράει μαύρα και έχει για εμβλημα κάτι σαν... τιρμπουσόν (αντί της ονομασίας της ομάδας, με έμφαση στο V), για να ταιριάζει στον σπόνσορά της (LDLC), που υπέγραψε 10ετές συμβόλαιο με το κλαμπ, έχοντας την υποχρέωση να καλύπτει το 9% του ετήσιου μπάτζετ.

Με Πρίντεζη και... Γκούλιας!

Το 'Αστρομπάλ' που κατασκευάστηκε το 1995 και ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα στην Ευρώπη, σύντομα θα δώσει τη θέση του σε μια υπερσύγχρονη αρένα (12.000 θεατών, αντί 5.500 που χωράει η τωρινή έδρα), η οποία βρίσκεται στα σχέδια του Πάρκερ. Ο Ολυμπιακός ξαναπαίζει με τη Βιλερμπάν ύστερα από 16 χρόνια. Η τελευταία φορά που τη συνάντησε ήταν στον... γραφικό Κορυδαλλό και την είχε νικήσει 82-61, με 19 πόντους του Βαγγέλη Σκλάβου και 18 του ηρωικού Γκόραν Γιούρακ.

O Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς με αντίπαλο τον Ρόμπερτ Γκούλιας από το τελευταίο ματς Ολυμπιακού-Βιλερμπάν στον Κορυδαλλό
O Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς με αντίπαλο τον Ρόμπερτ Γκούλιας από το τελευταίο ματς Ολυμπιακού-Βιλερμπάν στον Κορυδαλλό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για 15'' είχε αγωνιστεί τότε και ο 18χρονος Γιώργος Πρίντεζης! Φορούσε τη φανέλα με το νο45 κι αυτός ο αγώνας ήταν ο δεύτερος από τους 3 που αγωνίστηκε εκείνη τη σεζόν. Δεν ήταν και οι πρώτοι του, ωστόσο καθώς ο διεθνής άσος έχει κάνει πρεμιέρα στην κορυφαία διοργάνωση σε ηλικία 17 ετών, στις 9 Οκτωβρίου 2002, εναντίον της Σλασκ Βρότσλαβ. Το 82-61 επί της Βιλερμπάν ήταν μια από τις 8 νίκες (σε συνολο 20 αγώνων) που είχε πετύχει εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός. Με τη γαλλική ομάδα έπαιζε τότε ο γίγαντας Ρόμπερτ Γκούλιας, που την επόμενη χρονιά φόρεσε τα 'ερυθρόλευκα'! Η αλήθεια είναι ότι στη δεκαετία του '90, ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε συχνά με τη Βιλερμπάν. Όχι τουλάχιστον όσο με την Ορτέζ και οπωσδήποτε τη Λιμόζ, με την οποία μονομαχούσε διαρκώς στα πρώτα χρόνια της αναγεννησιακής πορείας του. Τη συνάντησε ωστόσο στο Final Four της Ρώμης (χωρίς να παίξει μαζί της), ενώ την απέκλεισε με 2-0 νίκες στην πορεία του μέχρι το Final Four του Μονάχου το 1999.

Ο Μόρις τρέλανε τον Ιωαννίδη στο Αστρομπάλ

Το πιο επεισοδιακό ματς πάντως, ήταν αυτό που έγινε την επόμενη σεζόν. Στις 10 Νοεμβρίου του 1999, ο Ολυμπιακός (του Γιάννη Ιωαννίδη, που είχε επιστρέψει παίρνοντας τη θέση του Ντούσαν Ίβκοβιτς) επισκέπτεται το 'Αστρομπάλ' για να παίξει με τη Βιλερμπάν στην 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Υποτίθεται ότι σε αυτό το ματς θα επέστρεφε ο Κρις Μόρις, το πιο μεγάλο όνομα των μεταγραφών των 'ερυθρολεύκων' (το 1998 είχε παίξει στους τελικούς του ΝΒΑ), που είχε τραυματιστεί νωρίς-νωρίς. Ο τρελο-Κρις, όμως, αποτελειώνει τον Ιωαννίδη που είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. "Κόουτς, λυπάμαι αλλά δεν θα παίξω. Το παρκέ είναι μαλακό", αποφαίνεται μετά την τελευταία προπόνηση, με τον 'ξανθό' να γίνεται έξαλλος και να απαιτεί την αντικατάστασή του.

O Κρις Μόρις με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Δεν συεννοήθηκαν ποτέ...
O Κρις Μόρις με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Δεν συεννοήθηκαν ποτέ...

Ο Ολυμπιακός θα αλλάξει τον περίεργο Κρις με τον Θίοντορ (Μπλου) Έντουαρντς. Αρκετά χρόνια αργότερα (το 2004), ο Μόρις έκανε αγωγή στον Ολυμπιακό, διεκδικώντας 1.300.000 δολάρια, ποσό που προσπάθησε να πάρει το 2009, όταν οι 'ερυθρόλευκοι' βρίσκονταν στο Κλίβελαντ για το φιλικό με τους Καβαλίερς.

Καλή περιφέρεια, δυναμη στη ρακέτα

Τι σόι ομάδα, ωστόσο, θα συναντήσει στο δρόμο του ο Ολυμπιακός, απόψε το βράδυ στο Βιλερμπάν, το προάστιο δηλαδή της Λιόν, που έδωσε το όνομα του και στο γαλλικό κλαμπ; Ο Μίτροβιτς ποντάρει στην ενέργεια και τον ενθουσιασμό που βγάζει η ομάδα του, η οποία μετράει ήδη 3 νίκες στο γαλλικό πρωτάθλημα. Η τελευταία (εκτός έδρας) επί της Στρασμπουρ με 89-88, χάρη σε δυο εύστοχες βολές του Άντριαν Πέιν, ο οποίος με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ αναδείχθηκε MVP του ματς! Αν σας θυμίζει κάτι το όνομά του, ναι σωστά μαντέψατε, είναι ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, που συνεχίζει την καριέρα του στη Γαλλία και ήδη πανηγύρισε πέρσι τον τίτλο του πρωταθλητή Γαλλίας.

Ο έμπειρος Έντουιν Τζάκσον, που επέστρεψε στη Γαλλία, δίνει καλό σουτ από την περιφέρεια, ενώ ο Τζόρνταν Τέιλορ πήρε τη θέση του Νέλσον, ερχόμενος από τη Λιμόζ. Ο 18χρονος Τεό Μαλεντόν, που έχει δώσει σπουδαία δείγματα με τις μικρές εθνικές ομάδες, ο 33χρονος Σαρλ Καουντί και ο 30χρονος Αντουάν Ντιό (σειρά του Κώστα Παπανικολάου, αντίπαλός του στον τελικό της Ρόδου το 2008) συμπληρώνουν την ενδιαφέρουσα περιφερειακή γραμμή της Βιλερμπάν. Ο Αμερικανός Ντέιβιντ Λάιτ, καλύπτει το '3' με τη δυναμη της γαλλικής ομάδας, όπως φαίνεται, να βρίσκεται μέσα στο καλάθι.

O Μίτροβιτς δινει οδηγίες στους παίκτες της Βιλερμπάν σε τάιμ-άουτ του αγώνα με την Στρασμπουρ
O Μίτροβιτς δινει οδηγίες στους παίκτες της Βιλερμπάν σε τάιμ-άουτ του αγώνα με την Στρασμπουρ ASVEL (FACEBOOK)

Εκτός του Πέιν, θα δούμε ακόμη τον Νιγηριανό Τόνι Τζεκίρι (2,12μ.), που πέρσι έκανε θραύση στο τουρκικό πρωτάθλημα με την Γκαζαντέμπ (12.8π-10.1ρ), ήταν τραυματίας για 10 μέρες αλλά αναμένεται να επιστρέψει στο σημερινό παιχνίδι και σίγουρα τον Ζαν Σαρλ Λιβιό, τον δυναμικό πάουερ-φοργουορντ (26, 2,05μ.), που στα δυο τελευταία ματς του πρωταθλήματος σκοράρει κατά ριπάς!

Για τον Ολυμπιακό, η πρεμιέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα στη γενικώς πολύ... ενδιαφέρουσα Ευρωλίγκα. Και με τις άλλες ομάδες και με τον ίδιο να έχουν διαφοροποιήσει ρόστερ και στόχους. Μια χρονιά γεμάτη ερωτηματικά, που μπορεί να δώσει και πολλές απαντήσεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το ματς είναι το πρώτο επίσημο της χρονιάς για τον Ολυμπιακό, που ως γνωστόν θα παίζει μόνο στην Ευρώπη!

News 24/7

24MEDIA NETWORK