Βρήκαμε τι κάνει ο Άλεξ Αντετοκούνμπο στην Ισπανία

Ο Γιάννης ξέρουμε προς τα πού βαδίζει. Ο Θανάσης είναι σταθερά μαζί του, ενώ ο Κώστας εξακολουθεί ν' αποτελεί μέλος των πρωταθλητών Λέικερς. Τι γίνεται όμως με τον Άλεξ Αντετοκούνμπο και τη δική του πορεία στο μπάσκετ;

Ο Άλεξ Αντετοκούνμπο με τη φανέλα της Μούρθια πριν εκτελέσει βολές
Ο Άλεξ Αντετοκούνμπο με τη φανέλα της Μούρθια πριν εκτελέσει βολές TWITTER.COM/UCAMMURCIA

Οι Antetokounbros είναι μια ιερή συμμαχία των τεσσάρων, ζωή να 'χουν. Συν, φυσικά, τον Φράνσις (που έχει αφήσει την μπάλα για να αφοσιωθεί -ως Ofili- στη μουσική). Έως ότου φτάσει στο πολυπόθητο δαχτυλίδι, η καριέρα του Γιάννη συμπυκνώνεται στα δύο, διαδοχικά, βραβεία του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου και το αντίστοιχο για τον καλύτερο αμυντικό της χρονιάς. Διακρίσεις που περικλείουν όλα τα ρεκόρ και τις ατομικά επιτεύγματα των 7,5 ετών του στο ΝΒΑ. Ο Θανάσης ήταν και παραμένει το alter ego του. Έχοντας περάσει τα πάντα μαζί, δεν φεύγει από το πλευρό του και διάγοντας τη δεύτερη σεζόν του στο Μιλγουόκι απολαμβάνει κάθε στιγμή του στο παρκέ. Φερ' ειπείν στο εμφατικό 140-113 των Μπακς επί των Πέισερς το βράδυ της Δευτέρας, με τα 24 εύστοχα τρίποντα, χάρισε στο κοινό άλλο ένα δυναμικό κάρφωμα.

Ο Κώστας είναι ήδη πρωταθλητής, πριν από τ’ αδέρφια του, με τους Λος Άντζελες Λέικερς και η συνύπαρξή του με τους Τζέιμς - Άντονι - Γκασόλ - Χάρελ μόνο ωφέλιμη πρόκειται ν’ αποβεί για το μέλλον του στο χώρο. Όποιο κι αν τύχει να είναι αυτό.

Στην εξίσωση των τεσσάρων το ρόλο του άγνωστου Χ κατέχει, προς το παρόν, ο Άλεξ Αντετοκούνμπο. Από τις 22/6 του 2020 που η Μούρθια, ομάδα της Liga Endesa, ανακοίνωσε την απόκτησή του, με συμβόλαιο τριών ετών και όρο αποδέσμευσης για το ΝΒΑ, ελάχιστες είναι οι αναφορές για τον (παρά 5 μήνες) 20χρονο φόργουορντ, που προτίμησε την επαγγελματική σταδιοδρομία από την υποτροφία σε κάποιο κολέγιο και συμπλήρωσε πλέον 9 μήνες στη νοτιοανατολική Ισπανία. Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να ψάξουμε την πορεία του μέχρι να γραφούν τούτες οι γραμμές.

Γνωρίζαμε εκ της ανακοινώσεως ότι για αρχή θα ενταχθεί στη β' ομάδα και υπό το τιμ της 37χρονης κόουτς Κάρμερν Πουιγθερβέρ θα δουλέψει για να προσαρμοστεί σ' ένα εντελώς νέο περιβάλλον, να εξελιχθεί και στο φινάλε να προαχθεί στο βασικό σύνολο του Σίτο Αλόνσο που μάχεται (πρώτα απ' όλα για την παραμονή) απέναντι στα μεγαθήρια του εγχώριου μπάσκετ. Άρα το γεγονός ότι η καρτέλα του στην ACB είναι κενή, ένα λευκό χαρτί, δεν προξενεί απορίες.

Οι επιδόσεις του σε 20 αγώνες

Μολονότι πάντως η Μούρθια Β μετέχει στο πρωτάθλημα της τέταρτης κατηγορίας του ισπανικού μπάσκετ (Liga EBA), η δοκιμασία ωρίμανσης του 'Βενιαμίν' της οικογένειας Αντετοκούνμπο είναι αρκετά απαιτητική και καθόλου άτυπη ή συμβατική. Ναι μεν ο Άλεξ, με άνοιγμα χεριών που ξεπερνά τα 2.20μ, μπήκε ορμητικά στη σεζόν, πετυχαίνοντας 19 και 28 πόντους αντίστοιχα (8/11 δίποντα - 7/12 τρίποντα), στις πρώτες δύο συμμετοχές του και μαζεύοντας αθροιστικά 10 ριμπάουντ, στο δρόμο του όμως συνάντησε αρκετά εμπόδια που του έκοψαν κάμποση από την ταχύτητα. Μέχρι και τις 21/3 ο νεαρός φόργουορντ έχει αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια της νέας ομάδας του, με μέσο όρο παρουσίας στο παρκέ τα 23 λεπτά, και μετρά 11.5 πόντους από 56% στα δίποντα και 22% στα τρίποντα, συνδυαστικά με τα 4.8 ριμπάουντ και τη σχεδόν 1 ασίστ.

Σε απόλυτους αριθμούς είναι ο δεύτερος σκόρερ (200) και ο πρώτος ριμπάουντερ (85) μεταξύ των συμπαικτών, παρόλα αυτά τα 'ups and downs' είναι αναπόφευκτα στην ηλικία του. Υπήρξε παιχνίδι της κανονικής περιόδου, απέναντι στην Ίφατς Κάλπε, που σε 20 λεπτά συμμετοχής εγκλωβίστηκε στο μηδέν (0/5 δίποντα, 0/1 τρίποντο και -31 για την ομάδα του ενόσω βρισκόταν στο παρκέ), ένα δεύτερο με τη Νουθία, στο οποίο τέλειωσε με 22 πόντους σε 28'39'' αλλά με 0/6 πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων και την ίδια ώρα ένα τρίτο, στην εκτός έδρας νίκη επί της Καρολίνας, όταν μαζί με τους 12 πόντους προσέφερε επίσης 14 ριμπάουντ. Αυτό είναι και το μοναδικό νταμπλ-νταμπλ έως σήμερα.

Παίζει λιγότερο, προσφέρει περισσότερο

Σε αυτό το διάστημα των 5 μηνών η Μούρθια Β δεν κατάφερε να πλασαριστεί σε μία από τις πρώτες πέντε θέσεις του ομίλου της 5ης περιφέρειας προκειμένου να διεκδικήσει την είσοδο στα πλέι οφ ανόδου και αναγκαστικά με ρεκόρ 7-10 έπεσε στο γκρουπ του υποβιβασμού. Να πέσει δεν πρόκειται πάντως, ούτε καν να κινδυνεύσει, καθώς αφενός μετέφερε έξι νίκες αφετέρου άρχισε τη δεύτερη φάση μ' ένα πολύτιμο 3/3 και οδηγεί την κατάταξη. Σε αυτά τα τρία ματς ο Αντετοκούνμπο έχει λάβει λιγότερο χρόνο από την προπονήτριά του (15'52'' ανά ματς), αλλά με την αναγωγή των λεπτών γίνεται ξεκάθαρο πως είναι πιο επιδραστικός, μετρώντας κατά μ.ο 10 πόντους και 3.3 ριμπάουντ. Το ποσοστό του στα δίποντα έχει πέσει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (από το 57.3% στο 50%), αλλά επειδή το τρίποντο έχει βελτιωθεί κατακόρυφα (από το 21.9 στο 33%) η επίδοσή του στα εντός πεδιάς έχει μείνει αναλλοίωτη (λίγο πάνω από 45%).

Στο πιο πρόσφατο από τα παιχνίδια της ομάδας του, στο 89-61 επί της Κλάρετ, ομάδα από τη Βαλένθια, ο αδερφός του Γιάννη έμεινε στο γήπεδο για 26'22'' και η στατιστική υπηρεσία τού πίστωσε 10 πόντους από 2/7 δίποντα και 1/3 τρίποντα. Μάζεψε ακόμη 7 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ. Το κυριότερο ήταν πως όσο έπαιζε η Μούρθια Β είχε διαφορά 30 πόντων!

Φυσικά η όποια σύγκριση με τα πεπραγμένα του 'Greek Freak' στην ίδια ηλικία είναι από άτοπη ως εντελώς ανούσια. Ούτως ή άλλως ο Άλεξ Αντετοκούνμπο έχει επισημάνει σε παλαιότερη συνέντευξή του, ενόσω φοιτούσε στο Ντομίνικαν, πως "ο απώτερος σκοπός μου δεν είναι να είμαι καλύτερος από τον Γιάννη. Ο απώτερος σκοπός μου είναι να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου". Κι αυτό ακριβώς οφείλει να φροντίσει μέσα από τη πάγια, όχι αλά καρτ, επιμονή και την προσήλωση που θα καλυτερεύσει το παιχνίδι του, δίνοντάς του τη διάρκεια που ψάχνει. Για να επαληθεύσει, αν καταφέρει, τον ισχυρισμό του big brother που εξακολουθεί να πιστεύει ότι "αναμφίβολα μπορεί να γίνει καλύτερός μου". Στο μέλλον!

News 24/7

24MEDIA NETWORK