Ο μαθητευόμενος μάγος Γκρούνφελντ άφησε καμένη γη στους Γουίζαρντς

Με την απόλυση του Έρνι Γκρούνφελντ από τους Γουίζαρντς έπεσαν οι τίτλοι τέλους σ' ένα πρότζεκτ 16 ετών που απέτυχε παταγωδώς. Στην Ουάσινγκτον δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί έγινε ο πέμπτος παλαιότερος παράγοντας και φυσικά πανηγύριζαν.

Washington Wizards guard John Wall (2) and guard Bradley Beal (3) stand on the court during the first half of an NBA preseason basketball game against the New York Knicks, Monday, Oct. 1, 2018, in Washington. (AP Photo/Nick Wass)
Washington Wizards guard John Wall (2) and guard Bradley Beal (3) stand on the court during the first half of an NBA preseason basketball game against the New York Knicks, Monday, Oct. 1, 2018, in Washington. (AP Photo/Nick Wass) AP PHOTO/NICK WASS

Μάντεις κακών; Όχι δα. Η καταστροφή φαινόταν από από μακριά, πλησίαζε. Νοέμβριος ήταν που γράφαμε γι' αυτά που πηγαίνουν λάθος, και όσο η χρονιά κυλούσε τόσο το τέλος εποχής στους Γουίζαρντς ερχόταν βασανιστικά.

Ο Έρνι Γκρούνφελντ μάγος δεν ήταν, ούτε καν μαθητευόμενος, καθώς τα τρικ του στέρεψαν και ο χρόνος τέλειωσε. Η άμμος στην κλεψύδρα είχε πια σωθεί και αφού επικυρώθηκε ο αποκλεισμός των πρωτευουσιάνων από την post season έμαθε τα καθέκαστα από τον ιδιοκτήτη Τεντ Λεόνσις. Η απόλυσή του ύστερα από 16 χρόνια στο γενικό κουμάντο του οργανισμού ήρθε ως φυσική συνέπεια της εφετινής αποτυχίας. Οι Γουίζαρντς άρχισαν ως μια ομάδα που έθεσε στόχο τις 50 νίκες και τουλάχιστον τους τελικούς της Ανατολής και κινδυνεύει με 50 ήττες, αν χάσει τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της σεζόν.

" Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έρνι για τις υπηρεσίες του στους Γουίζαρντς. Αυτός και η οικογένειά του ήταν σπουδαίοι ηγέτες στην κοινότητα και δούλεψαν αγόγγυστα για να μας μετατρέψουν σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ", ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλομέτοχος των Γουίζαρντς, του οποίου η υπομονή εξαντλήθηκε μετά από 9 σεζόν στην ηγεσία του franchise. Χωρίς επιτυχία.

Ούτως ή άλλως σ' αυτό το διάστημα οι Γουίζαρντς διαλύθηκαν και φτιάχτηκαν εκ νέου, δυο και τρεις φορές, χωρίς να καταφέρουν τις υπερβάσεις που κυνηγούσαν κατά καιρούς. Ιδίως από το 2010 που ο Λεόνσις αγόρασε την ομάδα και ξόδεψε στο βωμό των επιτυχιών, αποδείχθηκε πως πετούσε τα χρήματά του σ' ένα βαθύ πηγάδι. Τίποτα δεν άλλαξε στην ουσία, παρά τη μεταβολή του σήματος και των χρωμάτων. Μόνο οι τιμές των εισιτηρίων - προς τα πάνω.

Ο Γκρούνφελντ κατείχε τη θέση του προέδρου, ταυτόχρονα όμως ήταν ο general manager του οργανισμού. Είχε το απόλυτο κουμάντο στη διαχείριση του μπάτζετ, απέλυε και προσλάμβανε προπονητές, αποφάσισε για τις επιλογές στο ντραφτ, τις ανταλλαγές και τη γενικότερη στελέχωση του ρόστερ.

Ήταν ο πέμπτος παλαιότερος στη θέση του.

Μονάχα...

> ο Γκρεγκ Πόποβιτς, πρόεδρος των Σπερς από το 1994 και αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στις συμφωνίες,

> ο Πατ Ράιλι, πρόεδρος των Χιτ από το 1995

> ο Τζον Πάξον, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Σικάγο Μπουλς από τον Απρίλη του 2003 που λογοδοτεί μόνο στην ιδιοκτησία και

> ο Ντάνι Έιντζ, πρόεδρος των Σέλτικς από τον Μάη του 2003, είχαν προσληφθεί νωρίτερα από τον Γκρούνφελντ και παραμένουν ακόμη στη θέση τους.

Αν τον βάλεις δίπλα τους συγκρίνοντας τις δουλειές τους, κλέβεις εκκλησία. Ιδίως με τα χρήματα που είχε να διαχειριστεί μετά το 2010!

" Αρχίσαμε τη σεζόν με το τέταρτο υψηλότερο payroll στο πρωτάθλημα και είναι πιθανό να κλείσουμε με το τέταρτο χειρότερο ρεκόρ", συμπλήρωσε ο ιδιοκτήτης των Γουίζαρντς, ο οποίος άργησε αλλά κατάλαβε πως η κατάσταση είχε φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες, ο Γκρούνφελντ απέτυχε να στήσει ένα σύνολο που θ' αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο στη λίγκα, σε αντίθεση με άλλες ομάδες από την ανατολική πλευρά που έκαναν το ξεπέταγμά τους, βρήκαν το δρόμο τους, χάθηκαν και επέστρεψαν.

Στη Νέα Υόρκη και στο Μιλγουόκι, όπου θήτευσε, ήταν διαφορετικά. Τα ρίσκα του -γεννημένου στη Ρουμανία πριν από 64 χρόνια και μεγαλωμένου στις ΗΠΑ παράγοντα- είχαν αποδώσει, στην Ουάσινγκτον όχι. Ο Τζον Γουόλ, ο Μπράντλι Μπιλ και ο Ότο Πόρτερ τζούνιορ (πλέον στους Μπουλς) δεν έγιναν ποτέ το ασυναγώνιστο τρίο που θα φέρει επιτυχίες, τα υψηλά draft picks ξοδεύτηκαν άνευ αγωνιστικής ή οικονομικής ανταμοιβής και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με αποκορύφωμα την εφετινή καταστροφική σεζόν που έριξε το πλοίο στα βράχια. Οι Γουιζαρντς είχαν μεν την 8η καλύτερη επίθεση, αλλά ταυτόχρονα την 29η άμυνα, μπροστά μόνο από τους Χοκς, διότι ουδείς ασχολείτο. Αντίστοιχη η θέση της στην κατάταξη των ριμπάουντ!

Ένας συνοπτικός απολογισμός των πεπραγμένων και των λανθασμένων χειρισμών του είχε κυκλοφορήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όταν όλοι είχαν καταλάβει πια πως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Αργά, βέβαια.

Καταλαβαίνει μετά κανείς γιατί στην Ουάσινγκτον συνέβη αυτό...

Ο Λεόνσις θα κατευθυνθεί σε λύσεις άφθαρτων προσώπων που δουλεύουν προς το παρόν ως βοηθοί GMs σε άλλες ομάδες του ΝΒΑ. Μεταξύ αυτών ο Μιλτ Νιούτον των Μιλγουόκι Μπακς και ο Μπράιαν Ράιτ των Σπερς. Το μοντέλο των Μπρούκλιν Νετς που απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος άρχισαν να ορθοποδούν μοιάζει να τους ταιριάζει στην παρούσα φάση. Αρκεί να βρουν έναν τύπο που θα διαβάζει πολύ.

Για τον κόουτς Σκοτ Μπρουκς, που έχει συμβόλαιο σε ισχύ, ο νέος GM θ' αποφασίσει. Όπως και για τον Τζον Γουόλ. Έτσι πάνε αυτά.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Nick Wass

News 24/7

24MEDIA NETWORK