Ξύλο και σφαίρες: 7 αντιαθλητικές στιγμές παράνοιας του NBA

Αυτόματα όπλα στα αποδυτήρια, ξυλοδαρμοί οπαδών και συναντήσεις με διαιτητές στα αποδυτήρια: Όταν το NBA βγήκε εκτός εαυτού.

Ο Ρον Αρτέστ των Ιντιάνα Πέισερς συγκρατιέται από τους Όστιν Κροζίρ και Ρέτζι Μίλερ, λίγο πριν βρεθεί εκτός γηπέδου, έχοντας δεχτεί αποβολή, ύστερα από την συμπλοκή που προκλήθηκε με παίκτες και οπαδούς των Ντιτρόιτ Πίστονς. Ο κομισάριος του NBA, Ντέιβιντ Στερν, απέβαλλε τον Ρον Άρτεστ για το υπόλοιπο της σεζόν αρχής γενομένης από τις 21 Νοεμβρίου 2004.
Ο Ρον Αρτέστ των Ιντιάνα Πέισερς συγκρατιέται από τους Όστιν Κροζίρ και Ρέτζι Μίλερ, λίγο πριν βρεθεί εκτός γηπέδου, έχοντας δεχτεί αποβολή, ύστερα από την συμπλοκή που προκλήθηκε με παίκτες και οπαδούς των Ντιτρόιτ Πίστονς. Ο κομισάριος του NBA, Ντέιβιντ Στερν, απέβαλλε τον Ρον Άρτεστ για το υπόλοιπο της σεζόν αρχής γενομένης από τις 21 Νοεμβρίου 2004. ASSOCIATED PRESS

Ο τρόμος και το έρεβος της επίθεσης του Κέρμιτ Ουάσινγκτον στον Ρούντι Τομγιάνοβιτς, που λίγο έλειψε να φέρει το θάνατο του, είναι με διαφορά, το πιο αντιαθλητικό περιστατικό στην ιστορία του NBA. Όμως το σκοτάδι έχει κι άλλες θέσεις φυλαγμένες για όλους εκείνους που χρησιμοποίησαν το δίπολο 'κτηνώδης δύναμη - ογκώδης άγνοια' για να επιτεθούν σε παράγοντες, διαιτητές, συμπαίκτες και απλούς οπαδούς. Και δεν ήταν λίγοι.

Όταν ο Ρασίντ Γουάλας έπαθε Σταμάτη Γαρδέλη- από τα 'Τσακάλια'

O Ρασίντ Γουάλας με την φανέλα των Πόρτλαντ Τρειλ Μπλέιζερς σκουπίζει το πρόσωπο του, κατά τη διάρκεια αγώνα κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς, το Σάββατο 17 Ιανουαριόυ 2004
O Ρασίντ Γουάλας με την φανέλα των Πόρτλαντ Τρειλ Μπλέιζερς σκουπίζει το πρόσωπο του, κατά τη διάρκεια αγώνα κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς, το Σάββατο 17 Ιανουαριόυ 2004 AP

Είμαστε στο 2003, ο Ρασίντ παίζει με τα χρώματα του Πόρτλαντ ενάντια στο Μέμφις και ο διαιτητής Τιμ Ντόναγκι - που λίγο αργότερα θα αποδειχθεί επαγγελματίας στο στήσιμο αγώνων - του σφυρίζει αντιαθλητικό φάουλ. Ο 'Sheed' δεν θα το ξεχάσει, θα συναντήσει το διαιτητή στο πάρκινγκ του γηπέδου και σύμφωνα με τις φήμες οι δυο άντρες θα ξεπεράσουν τον λεκτικό διαπληκτισμό. Ο Ρασίντ βγήκε 'καθαρός' από αυτή τη σύγκρουση, ο Τιμ Ντόναγκι πλήρωσε τις συνέπειες των πράξεων του.

Βέρνον 'Mad Max' Μάξγουελ: Ο παίκτης που έπαιζε άμυνα (μόνο) με μπουνιές

Στις 5 Φεβρουαρίου 1995, οι Ρόκετς υποδέχονταν τους Μπλέιζερς; Ο θρύλος λέει πως ο οπαδός Στιβ Τζορτζ έκανε πλάκα στον Βέρνον Μάξγουελ, επειδή είχε σκοράρει μόνο πέντε πόντους. Κάποια στιγμή ο 'Mad Max' βγήκε εκτός εαυτού και κινήθηκε προς τις εξέδρες, όπου και βρήκε τον Τζορτζ και του 'απάντησε' με τις λαβές των χεριών του. Ανέκαθεν ο Βέρνον έπαιζε σκληρά, στα όρια του φάουλ. Αυτό το 'φάουλ' όμως, του στοίχισε μια αποβολή 10 αγωνιστικών από το NBA.

Όταν ο Λατρέλ Σπρίγουελ -σχεδόν- έπνιξε τον προπονητή του

Γενάρης του 1997 και ο Σπρίουελ, ένα από τα μεγάλα ταλέντα των Νικς βρίσκεται αντιμέτωπος με τον προπονητή και με το θολωμένο του μυαλό, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Όταν ο Πι Τζέι Καρλεσίμο του παραπονιέται πως δεν πασάρει με δύναμη τη μπάλα, ο Λατρέλ του δείχνει τη δύναμη των χεριών του, μόνο που αντί για μπάλα χρησιμοποιεί λαιμό, το λαιμό του προπονητή του. Η κόντρα λύνεται κατά τα φαινόμενα, διότι στο τέλος της προπόνησης ο Λατρέλ θα συναντήσει ξανά τον προπονητή του με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις. Το πρόβλημα θα λυθεί με μια αποβολή 68 αγώνων για το νεαρό παίκτη, ένα γνήσια χαραμισμένο ταλέντο του late 90s NBA.

'No harm, no foul, referee out' για τον Νικ Βαν Έξελ

Απρίλιος του 1996 και σε αναμέτρηση των Λος Άντζελες Λέικερς με τους Νάγκετς, ο νεαρός γκαρντ αποβάλλεται με πέμπτο φάουλ. Ο Έξελ πηγαίνει κατευθείαν στον επόπτη Ροι Γκάρετσον σεληνιασμένος. Δεν έχει σκοπό να διαμαρτυρηθεί. Ο Έξελ ξέρει ότι αν δεν υπάρχει διαιτητής, δεν υπάρχουν και φάουλ, γι`αυτό και με μια σπρωξιά τον εκτοξεύει στο τραπέζι των παρατηρητών διαιτησίας. Η τιμωρία για τον παίκτη των Λέικερς είναι αποβολή για το υπόλοιπο της σεζόν (επτά παιχνίδια) χωρίς πληρωμή, κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια 167.000 δολαρίων.

Όταν ο Τζαβάρις Κρίτεντον έφερε όπλα στα αποδυτήρια

Ο Τζαβάρις Κρίτεντον σήμερα είναι μόλις 32 ετών και δεν ασχολείται με το μπάσκετ. Ο πρώην παίκτης των Ουίζαρντς εκτίει ποινή 23 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο πρώην παίκτης είχε δείξει τις προθέσεις του δέκα χρόνια πριν, όταν είχε έρθει στο γήπεδο με ένα αληθινό όπλο. Φημολογείται πως το έκανε με σκοπό να αντιμετωπίσει τον συμπαίκτη του Γκίλμπερτ Αρίνας, στον οποίο χρωστούσε χρήματα.

Όταν ο Ντένις Ρόντμαν έπαιξε 'Καράτε Κιντ' με αντίπαλο κάμεραμαν

Ιανουάριος του 1997, ο Ντένις παίζει με τους Μπουλς κόντρα στη Μινεσότα. Αυτό το ματς θα είναι το ναδίρ της καριέρας του, με ένα άτυχο κάμεραμαν να τον ακουμπάει για να δεχτεί στη συνέχεια την οργή του και μαζί μια κλωτσιά που πόνεσε πολύ. Πόνεσε αυτό το χτύπημα όχι τόσο τον κάμεραμαν, όσο τον ίδιο τον Ντένις, που δέχτηκε ποινή αποβολής 11 αγώνων και πρόστιμο 25.000 δολάρια.

Malice At the Palace

Η 19η Νοεμβρίου του 2004 επιφύλασσε ένα σπουδαίο ντέρμπι στην Ανατολική Περιφέρεια του NBA. Ντιτρόιτ Πίστονς εναντίον Ιντιάνα Πέισερς, στο Palace of Auburn Hills, με τα Πιστόνια να κατεβαίνουν με τον αέρα του Πρωταθλητή από την περασμένη σεζόν, έχοντας κερδίσει συνολικά έξι φορές τους Πέισερς.

Στην τέταρτη περίοδο, με το σκορ 97-82 υπέρ των Πέισερς, στα 45,7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ρον Αρτέστ κάνει φάουλ στον Μπεν Γουάλας, τη στιγμή που εκείνος επιχειρεί μπάσιμο. Ο Αρτέστ διαμαρτύρεται, ο Γουάλας απαντάει, οι παίκτες ανταλλάσσουν σπρωξιές, το ματς διακόπτεται. Η ένταση αυξάνεται και ο αγώνας μετατρέπεται σε πόλεμο, όταν ένας θεατής ρίχνει το ποτό του στον Αρτέστ. Ο φόργουορντ των Πέισερς κυνηγάει τον οπαδό, οι Πίστονς κυνηγούν τον Αρτέστ και το γήπεδο διαλύεται. Ο διαιτητής θα μοιράσει αποβολές και αντιαθλητικά φάουλ με την ελπίδα να λήξει το ματς.

Ο επίλογος αυτής της παράνοιας θα γραφτεί μερικές μέρες αργότερα, με το NBA να ανακοινώνει την αποβολή εννέα παικτών για 146 ματς, ενώ ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, πέντε παίκτες οδηγήθηκαν σε δίκη όπου και καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή, με την κατηγορία της επίθεσης. Επίσης πέντε οπαδοί που βρίσκονταν στο γήπεδο εκείνο το βράδυ, καταδικάστηκαν σε αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρου δια βίου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK