Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός: Ο Κάτας απέρριψε τη διπλή απειλή

Σκόραραν αθροιστικά 25 πόντους, αλλά μαζί στο παρκέ οι Νεμάνια Νέντοβιτς και Μάριο Χεζόνια συνυπήρξαν για λιγότερα από 4 λεπτά. Όχι ότι έφταιγε αυτό για το -15 (93-78) του Παναθηναϊκού στο Κάουνας, αλλά ο Κάτας επέλεξε να τους εναλλάσσει.

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο Κάουνας
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο Κάουνας, αλλά μέχρι εκεί EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν κυνηγούσε κάτι χειροπιαστό στον αγώνα του Κάουνας, προτού την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώσει τον εφετινό κλείνο του σε Αγία Πετρούπολη και Μόσχα. Ούτε, βέβαια, η (μισή) Ζαλγκίρις (που τέλειωσε στο 17-17) διεκδικούσε οτιδήποτε και γι' αυτό το 93-78, στην 21η ήττα της ελληνικής στην Euroleague, δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη προσπάθειας στο αμυντικό σκέλος. Το πιστοποιητικό μειωμένου φρονήματος στην αναχαίτιση των αντιπάλων υπογράφηκε από τη στατιστική υπηρεσία, καθώς το καλάθι του 'τριφυλλιού' παραβιάστηκε απ' όλους τους παίκτες του Μάρτιν Σίλερ, χωρίς να εξαιρείται ο Μάντας Ρουμπσταβίτσιους που στις 6/5 θα εισέλθει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του.

Μάλιστα οι εύστοχες βολές του 19χρονου φόργουορντ, που σήμαναν το βάπτισμα πυρός του στη διοργάνωση, πανηγυρίστηκαν δεόντως από τους συμπαίκτες του σε παρκέ και πάγκο. Όσοι είχαν παίξει έως τότε είχαν ήδη δεσμεύσει το αποτέλεσμα για τους γηπεδούχους που δεν απώλεσαν ποτέ το προβάδισμα, από το πρώτο καλάθι του Γκριγκόνις έως την τελευταία βολή του Βαστούρια. Μεταξύ αυτών των τριών πόντων, η Ζαλγκίρις βρήκε άλλους 90, τους 38 από τους οποίους (το 42% δηλαδή) πέτυχαν μαζί ο Λούκας Λεκαβίτσιους των 20 (όχι δεν είναι οι περισσότεροι που έχει πετύχει ποτέ) και ο Τόμας Ουόκαπ των 18. Σουτάροντας με 100% (11/1) μέσα από τη γραμμά και με 50 (5/10) έξω απ' αυτών.

Μια πρόδηλη και αναπόφευκτη συνέπεια της ατελούς προσαρμογής των παικτών του Όντεντ Κάτας μετά το πρώτο σκριν στην μπάλα. Συνολικά η Ζαλγκίρις είχε αρχίσει το παιχνίδι με 7/7 δίποντα και παρά τις σπασμωδικές αντιδράσεις των πρωταθλητών Ελλάδας, παρέμενε μονίμως σε θέση ισχύος έχοντας διαθέσιμο τον κωδικό που ξεκλείδωνε κάθε επίθεσή της.

Το πιο αποδοτικό διάστημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήρθε μεταξύ 11'27'' και 13'22'', όταν από το -14 (31-17) έφτασε στο -3 (33-30). Ήταν το χρονικό σημείο που ο Ισραηλινός επέλεξε να έχει μαζί στο παρκέ τον Μάριο Χεζόνια και τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ενεργοποιώντας τη διπλή (επιθετική) απειλή. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο ματς που, με τον Σέρβο 'εκτελεστή' πια στο 100%, είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν στο ίδιο σχήμα. Όσο έπαιξαν φάνηκε ότι είναι εφικτό να χτιστεί μια βάση συνεργασίας.

Παράξενο ήταν πως ο κόουτς του 'τριφυλλιού' δεν τους άφησε περισσότερο από 2'32'' την πρώτη φορά και 1'18'' (στην τρίτη περίοδο) τη δεύτερη. Σ' ένα παιχνίδι άνευ βαθμολογικού κινήτρου είχε το περιθώριο πειραματισμού και αξιοποίησης μιας εναλλακτικής προσέγγισης. Επέλεξε να δώσει περισσότερο χρόνο σε Μποχωρίδη, Μακ και Σαντ-Ρος που εναλλάσσονταν στον 'άσο' παρά οτιδήποτε άλλο. Κι αν ο Αμερικανός (που ελάχιστες άμυνες έπαιξε) μοίρασε 6 ασίστ, ο Κουβανός περισσότερο ζημιά έκανε.

Όντως στην δεύτερη απόπειρα έφταιγε και ο άστοχος (με 3/10) Χεζόνια, που εκνευρίστηκε και αποσύρθηκε εσπευσμένα για να ηρεμήσει μετά από την τεχνική ποινή για διαμαρτυρία. Δεν επέστρεψε παρόλα αυτά κάποια στιγμή. Όχι τουλάχιστον παρέα με τον Νέντοβιτς. Που με 17 πόντους από 4/5 τρίποντα (και 5 λάθη βέβαια) γύρισε σε διψήφιες επιδόσεις για πρώτη φορά μετά την επάνοδό του στη δράση. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να δοκιμαστεί για κάμποσο στο '1'. Δεν συνέβη και η απορία για το τι μπορεί να κάνει σε μίξη με τον Κροάτη και σε διαστήματα μεγαλύτερα των 4 λεπτών παρέμεινε αναπάντητη. Μέχρι την επόμενη απόπειρα. Αν ο Κάτας το αποφασίσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK