Ζενίτ-Ολυμπιακός: Ο Σπανούλης έχασε στο 3 εναντίον 12

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με 5 παίκτες στο 1ο ημίχρονο και με 3 στο 2ο μέρος, με συνέπεια να λυγίζει στην Αγία Πετρούπολη από τη Ζενίτ, που... δεν ήθελε να κερδίσει αυτό το παιχνίδι. Ο εκπληκτικός Βασίλης Σπανούλης έκανε ακόμα ένα ρεκόρ που συνοδεύτηκε με ήττα.

Ο Βασίλης Σπανούλης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τη Ζενίτ για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στη 'Σίμπουρ Αρένα', Αγία Πετρούπολη, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
Ο Βασίλης Σπανούλης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τη Ζενίτ για την κανονική διάρκεια της Euroleague 2019-2020 στη 'Σίμπουρ Αρένα', Αγία Πετρούπολη, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Το παιχνίδι στη 'Σίμπουρ Αρένα' πλησίαζε στο φινάλε. Ο εκνευρισμένος Βασίλης Σπανούλης έσκιζε τη φανέλα του, έπειτα από μία προσπάθεια. Τα έβαζε με τον μοναδικό σκόρερ του Ολυμπιακού στην 4η περίοδο μέχρι εκείνο το σημείο κόντρα στη Ζενίτ, δηλαδή τον εαυτό του. Ο αγώνας είχε εξελιχθεί σε παράσταση για έναν, το πολύ για τρεις ρόλους από πλευράς 'ερυθρολεύκων'. Ο 37χρονος αρχηγός και πατέρας 6 παιδιών πίσω στην Αθήνα είχε τον πρωταγωνιστικό. Οι 12 αντίπαλοι, όμως, δεν του επέτρεψαν να γιορτάσει την έλευση του "τελευταίου" (κατά τα λεγόμενά του) παιδιού. Το τελικό 91-87 υπέρ των Ρώσων, στην πραγματικότητα θα ήταν μια μεγάλη νίκη των Ελλήνων σε τουρνουά 3on3. Στο 3 vs 12 ήταν απλά η 13η ήττα των Πειραιωτών ύστερα από 21 αγωνιστικές στη Euroleague.

Το πρόβλημα δεν ήταν πως μόνο ο Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου, η 'παλιά φρουρά' δηλαδή, σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων για τους φιλοξενούμενους. Ούτε ότι αυτοί οι 3 συν τους Νίκολα Μιλουτίνοφ και Σάσα Βεζένκοφ σκόραραν από πλευράς 'ερυθρολεύκων'. Το πρόβλημα ήταν, όπως το έθεσε ο Γιώργος Συρίγος στον Sport24 Radio 103,3, πως η Ζενίτ ουσιαστικά... έδινε τον αγώνα στον Ολυμπιακό κι εκείνος δεν κατάφερε να τον πάρει! Οι Ρώσοι ενημέρωσαν περίπου μισή ώρα πριν από το τζάμπολ ότι ο κορυφαίος σκόρερ τους, Ματέους Πονίτκα, δεν θα αγωνιστεί ούτε λεπτό στο παιχνίδι, αφού δεν υπήρχε λόγος! Προτελευταίοι γαρ στον βαθμολογικό πίνακα, θα έδιναν βάση από εδώ και πέρα στα παιχνίδια του ρωσικού πρωταθλήματος κι έτσι βρήκαν την ευκαιρία να ξεκουράσουν τον 26χρονο Πολωνό στο 'αδιάφορο' παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο παιχνίδι που... κέρδισαν.

"Πρέπει να παίξουμε καλύτερα, αυτό μόνο", δήλωσε ο Σπανούλης στην ανάπαυλα του αγώνα, βλέποντας τους Αμερικανούς συμπαίκτες του να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν στις (λίγες) απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα. Εκείνος είχε 15 πόντους με 3/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3/3 βολές και 3 ασίστ, εκείνοι είχαν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Όπου εκείνοι, οι Τέιλορ Ρότσεστι, Γουέιντ Μπόλντγουιν, Μπράντον Πολ, Αντώνης Κόνιαρης και Ογκουστίν Ρούμπιτ, που απέτυχαν σε όλες τις προσπάθειές τους για καλάθι, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη συνεισφορά στους άλλους τομείς.

Ο Μιλουτίνοβ και ο Βεζένκοφ πέτυχαν όλους τους πόντους τους σε αυτό το χρονικό διάστημα (9 και 7 αντιστοίχως), ενώ οι Πρίντεζης και Παπανικολάου ήταν πιο υποτονικοί στο 1ο ημίχρονο, για να αντιδράσουν στο 2ο μέρος. Μόνο που απέναντί τους είχαν πολλούς παίκτες. Ο Χοάν Πλάθα δεν χρησιμοποίησε τον Πονίτκα, όμως έδωσε χρόνο συμμετοχής σε 12 συμπαίκτες του, εκ των οποίων οι 11 σκόραραν (μόνο ο Άντον Πούσκοφ έμεινε άποντος στα 8'' που χρησιμοποιήθηκε). Ο Εβγκένι Βορόνοφ 'σκότωσε' τους φιλοξενούμενους με τα τρίποντά του και ο Αντρού Αλμπισί με τα κλεψίματά του στους απρόσεκτους Ρότσεστι και Μπόλντγουιν. Μόνο 3 παίκτες υπήρχαν στο παρκέ για τον Ολυμπιακό. Ενίοτε ένας. Πάντα 5 έτοιμοι να προσφέρουν για τη Ζενίτ.

Σε αυτήν την άνιση μάχη, από το 24-27 της 1ης περιόδου, της τελευταίας φοράς δηλαδή που προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, η ομάδα... 3on3 κατάφερε να φέρει τους Πειραιώτες στο 43-43 λίγο πριν από το τέλος της 2ης περιόδου και μετά να χάσει την επαφή με τη Ζενίτ. Η υπερπροσπάθεια του Σπανούλη στο τελευταίο δεκάλεπτο μείωσε στο 74-76 μόλις 3:21 πριν από το τέλος. Τρία απανωτά λάθη έδωσαν 'αέρα' στους Ρώσους, όμως και πάλι ο Σπανούλης με τρίποντο κράτησε ζωντανή την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (77-84). Λίγο αργότερα, με σουτ από τα 9 μέτρα μείωσε σε 83-86 και ο Παπανικολάου με τρίποντο 3 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος έκανε το έδωσε μια τελευταία ευκαιρία, διατηρώντας τη διαφορά στους 3 (87-90). Δεν ήταν γραφτό, όμως.

Αυτό που έγραψε το ταμπλό ήταν 31 πόντοι (σε 32:25) για τον Σπανούλη, μόλις 3 μακριά από το ατομικό ρεκόρ. Όπως εξηγεί ο έμπειρος δημοσιογράφος και πρωήν συνεργάτης του Contra.gr Γιάννης Ψαράκης, πρόκειται για επίδοση ρεκόρ για παίκτη άνω των 37, με το προηγούμενο να ανήκει στον μυθικό Άρβιντας Σαμπόνις σε ηλικία 39 ετών από το 2004 (29 πόντοι με τη Ζάλγκιρις κόντρα στη Μακάμπι). Τα ταμπλό των Πρίντεζη και Παπανικολάου έγραψαν από 20 πόντους. Αθροιστικά, οι Ρότσεστι, Μπόλντγουιν, Πολ, Κόνιαρης και Ρούμπιτ (ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δεν χρησιμοποιήθηκε) δεν πέτυχαν κανέναν. Το 3 vs 12 βρήκε νικητές τους 12...

News 24/7

24MEDIA NETWORK