Ζενίτ-Ολυμπιακός: Ο Σπανούλης κερδίζει (με) τον χρόνο του Σλούκα

Ο Ολυμπιακός νίκησε στην Αγία Πετρούπολη με σχήμα που δεν είχε τον Κώστα Σλούκα στο παρκέ. Του έφτανε που υπήρχε ο Βασίλης Σπανούλης για να ορίσει, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα.

Ο Βασίλης Σπανούλης με αντίπαλο τον Αρτούρας Γκουντάιτις
Ο Βασίλης Σπανούλης με αντίπαλο τον Αρτούρας Γκουντάιτις EUROKINISSI

Από το +16 (38-54) του 27'24'' στο +3 (60-63) του 36'43'' κι από 'κει στο +9 (66-75) της λήξης. Η τελική διαφορά της επικράτησης του Ολυμπιακού στην Αγία Πετρούπολη, τέταρτη εφετινή του στην Euroleague, αποδίδει την πραγματική διάσταση ενός αγώνα, η τύχη του οποίου θα έπρεπε να έχει οριστεί πολύ πριν ο Σάσα Βεζένκοφ σκοράρει για τρεις, διακόπτοντας αυταρχικά την αντεπίθεση της Ζενίτ, και ο Σακίλ ΜακΚίσικ βάλει την ταφόπλακα στις ελπίδες της, κατεδαφίζοντας το αντίπαλο καλάθι!

Οι γηπεδούχοι του Τσάβι Πασκουάλ είχαν καλύψει μεγάλη απόσταση, επειδή βρήκαν μεγάλα σουτ από τον Μπίλι Μπαρόν (που ήταν σε χειμερία νάρκη ως τότε), αλλά θα 'ταν ουτοπικό να διεκδικήσουν ένα υπέρ τους αποτέλεσμα με 40% στα δίποντα (10/25) και 16 λάθη σε εντός έδρας ματς. Αρκούσε για την ελληνική ομάδα "να βγάλουμε τρία καλά plays στην άμυνα και στην επίθεση", όπως επισήμανε στο φινάλε ο ικανοποιημένος Γιώργος Μπαρτζώκας, μια και είχε δει τους παίκτες του να ορίζουν το τέμπο "παίζοντας έξυπνα" για μεγάλα διαστήματα. Κι ας είχε ο Έλληνας κόουτς τον Χάρισον με τραυματισμό.

Σε όλο αυτό ο ρόλος του Βασίλη Σπανούλη ήταν κομβικότατος, δημιουργώντας τις συνθήκες για τον έξτρα παίκτη στην επίθεση και τον απεγκλωβισμό από τη ζώνη του Τσάβι Πασκουάλ που είχε προκαλέσει διαδοχικές χαμένες επιθέσεις με λάθη ή κακά τελειώματα. Στο εύστοχο σουτ του Βεζένκοφ, για το 60-66, ο ο αρχηγός του Ολυμπιακού μοίραζε την τέταρτη ασίστ του. Έφτασε τις 5 για ακόμη ένα αρχοντικό λέι απ του Βούλγαρου φόργουορντ με κάθετη κίνηση από τον άξονα. Είχε επίσης 9 πόντους με 3/8 σουτ. Όντως το ένα δεν βρήκε καν σίδερο. Ερ μπολ, όταν όμως ήταν πια κουρασμένος. Διότι μέχρι τότε έκανε ό,τι δεν είχε καταφέρει προηγουμένως ο Κώστας Σλούκας στο κουμάντο.

Ο 30χρονος γκαρντ έχει ξεκάθαρη ανάγκη από χρόνο. Να προσαρμοστεί ομοιόμορφα, χωρίς τη βιασύνη του αυτός πρέπει να γίνει αυτόματα ο καθοδηγητής του 'ερυθρόλευκου' συνόλου. Ούτε όταν συνυπήρξε με τους άλλους τρεις της 'παλιοπαρέας', ήταν τόσο άνετος, πόσο μάλλον ωφέλιμος. Ναι μεν είχε προσφέρει 4 ασίστ, αλλά την ίδια ώρα μετρούσε 3 λάθη και 1/6 σουτ στα 23 λεπτά που είχε μείνει στο παρκέ. Αναγκαστικά από το 33' έβλεπε το ματς από τον πάγκο. Δεν ήταν η βραδιά που θα οδηγήσει το καράβι σε ήρεμα νερά. Απαιτούσε άλλο σχήμα η στιγμή. Πιο ευέλικτο, γρήγορο, κυρίως προσαρμοστικό στη ζώνη. Ήθελε τον Σπανούλη με την μπάλα για να διαβάζει τις φάσεις, ήθελε την ορμή του ΜακΚίσικ στο φτερό, ήθελε προφανώς την ενέργεια του Βεζένκοφ, ήθελε την οντότητα του Χασάν Μάρτιν που τελείωσε με 6/6 δίποντα. Τα είχε όλα μαζί ο Ολυμπιακός και ανταπεξήλθε. "Είχαμε χάσει 2 ματς κι έπρεπε ν' αντιδράσουμε", εξήγησε ο Βασίλης Σπανούλης στο φινάλε. Έτσι είχε γίνει.


News 24/7

24MEDIA NETWORK