Ο Μπλατ ψάχνει ακόμη τι θέλει και τι του αρέσει

Στο Τελ Αβίβ το σχήμα του Ντέιβιντ Μπλατ με τον Βαγγέλη Μάντζαρη έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλο! Ήταν ένα από τα 28 που δοκίμασε ο προπονητής του Ολυμπιακού, παλεύοντας να χαρίσει 'ταυτότητα' στο σύνολό του. Τι κάνει ο Πιτίνο και τι ο Ομπράντοβιτς.

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε ζητήσει χρόνο. Δικαιολογημένα. Καθένας στη θέση του αντίστοιχα θα λειτουργούσε, έχοντας αναλάβει μια νέα ομάδα με απαιτήσεων και μαζί ένα ρόστερ που δεν το συνέθεσε, από μηδενική βάση, ο ίδιος.

Γνώριζε βέβαια τι έχει στα χέρια του. Τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη, τον Παπανικολάου, τον Μάντζαρη, τον Μιλουτίνοφ δεν ήταν σε θέση να τους αλλάξει. Ούτε καλά-καλά τον Μπόγρη (ή τον Αγραβάνη). Εν μέρει συμβιβάστηκε, ταυτόχρονα όμως κάλυψε τα νώτα του προτρέποντας όλους εκείνους που ήθελαν μεμιάς να δουν τον ολόδικό του Ολυμπιακό να τηλεμεταφερθούν στον Φλεβάρη. Πίστευε πως ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ του.

Ο δεύτερος μήνας του νέου χρόνου μπήκε - πέρασε ήδη το πρώτο 10ήμερο - και ο Ολυμπιακός αντί να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης μοιάζει να οπισθοχωρεί. Χάνοντας κατά συνέπεια έδαφος στη διεκδίκηση ακόμη και της (θεωρητικά ευνοϊκής) πέμπτης θέσης.

Τα παιχνίδια στο β' γύρο ήταν ως τώρα επτά και ο Ολυμπιακός νίκησε στα τρία (όλα εντός), στο ένα εκ των οποίων μάλιστα ζορίστηκε πολύ (Μπασκόνια).

Το 65-64 από τη Μακάμπι, την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, ήρθε να κλείσει αυτόν τον κύκλο των επτά αγώνων πριν από τη διακοπή. Σαν τα επτά χρόνια φαγούρας. Οριακό το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος κόουτς "μερικές φορές η μπάλα μπαίνει για εσένα και ο αντίπαλος χάνει το σουτ, άλλες το βάζει ο αντίπαλός σου και το χάνεις εσύ". Πράγματι.

Μόνο που δεν ήταν τόσο το αποτέλεσμα όσο η εμφάνιση που ξένισε εκ νέου.

Το 19% στο τρίποντο μπορεί να τύχει. Οι επτά ασίστ όμως; Οι 'ερυθρόλευκοι' ήταν εγκλωβισμένοι επιθετικά, άλλες φορές άργησαν να εκτελέσουν κι άλλες βιάστηκαν χωρίς λόγο ξοδεύοντας ευκαιρίες. Μάλιστα αν ο Σπανούλης δεν ευστοχούσε στα δύο ηρωικά σουτ μετά το 38', δεν θα είχαν φτάσει σε σημείο διεκδίκησης του διπλού.

Σ' αυτό το διάστημα ο Ντέιβιντ Μπλατ λίγο έλειψε να 'υπερβεί' τον εαυτό του! Σε μια προσπάθεια να βρει το κατάλληλο σχήμα έφτασε να χρησιμοποιήσει 28 διαφορετικές 5άδες! Άλλες δύο φορές είχε συμβεί αυτό εφέτος (Μακάμπι εντός, Μπαρτσελόνα εκτός).

Τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Newstats.eu που παρέχονται στο Contra.gr σε εβδομαδιαία βάση δεν αμφισβητούνται.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ψάχνει ακόμη στην άμμο για κοχύλια. Αναπόφευκτο στο ξεκίνημα ενός νέου εγχειρήματος, ακόμη και οι πειραματισμοί είναι κομμάτι της εξελικτικής διαδικασίας. Αντί όμως να μειώνονται, οι συνδυασμοί του Μπλατ αυξάνονται.

Την 5η αγωνιστική, στη Μόσχα, έπαιξε με 21 σχήματα και στην 22η στο Τελ Αβίβ με 28! Αμελητέα τη διαφορά δεν τη λες.

Βέβαια ποτέ του μέχρι τώρα δεν έπεσε κάτω από το φράγμα των 20. Ιδίως δε στο δεύτερο γύρο, παίζει σταθερά με +25 διαφορετικά σχήματα ανά αγώνα, τα οποία ποικίλουν (ψηλά, χαμηλά, με δύο σέντερ).

Ο Μπλατ ψάχνει ακόμη τι θέλει και τι του αρέσει

το σύνολο των 5άδων ανά αγωνιστική

Προετοιμάζει... Γουέμπερ (;)

Από την ίδια πηγή πληροφοριών αλιεύσαμε πως η 5άδα που χρησιμοποίησε περισσότερο στο ματς με τη Μακάμπι ήταν αυτή που είχε μέσα τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Παράδοξο αν μη τι άλλο. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν δίπλα σε Γκος-Παπανικολάου-Λεντέι-Μιλουτίνοφ, ένα σχήμα που έμεινε στο παρκέ περί τα 8 λεπτά και προσέφερε στον Ολυμπιακό ένα +3 (18-15). Τουλάχιστον τίμιο.

Ο Μπλατ ψάχνει ακόμη τι θέλει και τι του αρέσει

εδώ τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Πολλούς εναλλακτικούς συνδυασμούς σε αυτό το παιχνίδι χρησιμοποίησε και ο Σφαιρόπουλος. 29 στο σύνολο, με τους Γουιλμπέκιν, Κέιν, Καλογιάρο, Ο'Μπράιαντ και Μπλακ να μένουν 8 λεπτά ταυτόχρονα στο γήπεδο. Η Μακάμπι ωστόσο τώρα παλεύει ν' αλλάξει DNA.

Ακόμη και ο Ρικ Πιτίνο σ' ένα καταστροφικό παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, είτε γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη σε κάποιους παίκτες του είτε γιατί χτύπησε ο Λοτζέσκι, έπαιξε με 21 πεντάδες (στις 16 εξ αυτών ο Καλάθης), ασχέτως του 'ναυαγίου' στην Πόλη, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στην Εφές επέλεξε μόλις 18, όπως μας πληροφορεί η πλατφόρμα της Newstats.

Κρατήστε επίσης ότι στο ίδιο 40λεπτο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εμπιστεύτηκε 20 σχήματα και την προηγούμενη στο Μόναχο, σε ματς δύο παρατάσεων, έφτασε τα 21, ενώ απέναντι στην Μπασκόνια προτίμησε όλα κι όλα 16!

Μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο για τον Ντέιβιντ Μπλατ να συνεχίσει το ψάξιμο. Διότι προστίθεται πλέον στο ροτέισον ο Μπριάντε Γουέμπερ. Εκτός κι αν ο αυξημένος χρόνος συμμετοχή του Μάντζαρη στον αγώνα της Πέμπτης αποτέλεσε μια πρώτη δοκιμή του πώς ένας περιφερειακός με αμυντικές αρετές κατά βάση ταιριάζει με τον Γκος.

Το πρόβλημα είναι πως παρά τη διακοπή στην Ευρωλίγκα μεσολαβεί ο ημιτελικός κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ. Πριν από τη δοκιμασία με την Εφές στην Πόλη, την υποδοχή της ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ και το ταξίδι σε Ποντγκόριτσα και Μιλάνο.

Από την πλευρά τους οι 'πράσινοι' θέλουν σίγουρα να ξεχάσουν τι συνέβη στην 'κόλαση' της Φενέρμπαχτσε, σ' ένα ματς που με τον Γκιστ παρόντα για 22 λεπτά οι πρωταθλητές δέχθηκαν 31 περισσότερους πόντους (51-20), και μέσα από το παιχνίδι κυπέλλου να κερδίσουν ενδεχομένως αυτοπεποίθηση γι' αυτά που έρχονται. Τη Χίμκι, την Γκραν Κανάρια, την Νταρουσάφακα. Χωρίς το 3/3 σ' αυτά τα παιχνίδια οι πιθανότητές τους μηδενίζονται.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK