Ο Πιτίνο 'έπεσε' από τις 31 στις 17 διαφορετικές πεντάδες

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο, στην οποία πρέπει να δουλέψει την άμυνα, τη φυσική κατάσταση, να εντάξει τον Κιλπάτρικ στο σύνολο ΚΑΙ να νικήσει.

Ο Πιτίνο 'έπεσε' από τις 31 στις 17 διαφορετικές πεντάδες

Ο Σον Κιλπάτρικ είναι καθ' οδόν (για την ακρίβεια, εν πτήσει), ο Ρικ Πιτίνο τον σύστησε ως εργατικό και δυνατό παίκτη (“ ο προπονητής του στο κολέγιο, δούλευε για εμένα. Με άριστα το 10, παίζει για 11. Παίζει στο "2" και στο "1", ακόμα και στο "3" αν χρειαστεί. Είναι σκληρός. Ελπίζω να είναι σε καλή κατάσταση. Eίναι εξαιρετικός άνθρωπος και συμπαίκτης”) και ο Παναθηναϊκός OΠΑΠ ξεκινά την τουρνέ των πέντε εκτός έδρας αγώνων, με το αίσθημα του ανολοκλήρωτου. Βλέπεις, νίκησε την Μπάγερν Μονάχου, αλλά δεν έκανε ευτυχισμένο τον Αμερικανό κόουτς -κατά δική του ομολογία. Σε κάθε περίπτωση η νίκη προστέθηκε στη σούμα, ως βάλσαμο προ του μπες/βγες σε λεωφορεία, αεροπλάνα και γήπεδα.

> Αφότου έκαναν τη δουλειά τους στο ΟΑΚΑ, οι “πράσινοι” ξύπνησαν σήμερα για να ετοιμαστούν και να φύγουν για τη Βαρκελώνη, πτήση 3 ωρών και 5 λεπτών όταν είναι απευθείας.

> Θα αγωνιστούν στο “Παλαού Μπλαουγκράνα” την Παρασκευή 11/1, θα επιστρέψουν στη βάση τους το Σάββατο 12/1.

> Τη Δευτέρα 14/1 θα φύγουν για τη Χαλκίδα, όπου θα αντιμετωπίσουν την Κύμη -για τη 13η αγωνιστική της Basket League. Η απόσταση είναι 70.7 χιλιόμετρα (από το ΟΑΚΑ στο κλειστό γήπεδο της πόλης) και ο εκτιμώμενος χρόνος τα 54 λεπτά. Άλλα τόσα θα κάνουν να επιστρέψουν, αυθημερόν.

> Θα μείνουν στο 'σπίτι' τους από την Τρίτη 12/1 έως την Πέμπτη 17/1, όταν θα 'πετάξουν' για το Κάουνας. Με πτήση τσάρτερ ο χρόνος που θα χρειαστεί για τη μετάβαση είναι δυόμιση ώρες. Και επειδή είναι πτήση τσάρτερ, η επιστροφή θα γίνει μετά το ματς με τη Ζάλγκιρις, την Παρασκευή 18/1.

> Θα ξυπνήσουν στην Αθήνα, όπου θα μείνουν έως την Κυριακή 20/1, όταν θα απογειωθούν εκ νέου για τη Λήμνο, όπου θα φτάσουν έπειτα από μια ώρα. Εκεί θα αγωνιστούν τη Δευτέρα 21/1, στις 15.30. Και την ίδια ημέρα θα γυρίσουν στην πρωτεύουσα, την οποία πάλι δεν θα συνηθίσουν.

> Την Τετάρτη 23/1 θα ξαναμπούν σε αεροπλάνο. Αυτή τη φορά θα 'χει προορισμό το Τελ Αβίβ, η πτήση θα κρατήσει 1 ώρα και 55 λεπτά και την Πέμπτη 24/1 θα παίξουν με τη Μακάμπι. Προφανώς και θα επιστρέψουν την επομένη και αυτή τη φορά θα μείνουν στη βάση τους, για να υποδεχθούν τον Άρη τη Δευτέρα 28/1.

Και ενώ θα συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πιτίνο θα 'χει να ασχοληθεί με τη φυσική κατάσταση των παικτών του, την οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή, συν τη βελτίωση του ομαδικού παιχνιδιού -κατά τα πρότυπα που τα θέλει ο ίδιος-, συν την προσαρμογή του Κιλπάτρικ -συν την έρευνα για τους ελεύθερους ψηλούς, μήπως και βρεθεί κάποια μοναδική περίπτωση.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Υπάρχουν και θετικά. Αυτά που παίρνει από τον Λεκαβίτσιους, τον οποίον σύμφωνα με πληροφορίες έχει χαρακτηρίσει ως απαραίτητο. Και από όταν το έκανε αυτό, ο Λιθουανός έχει γίνει άλλος άνθρωπος παίκτης. Είναι ο τύπος που απελευθερώνει τον Καλάθη, αφαιρώντας του μια από τις δουλειές που 'χει να κάνει, όπως αναλαμβάνει ο ίδιος την πίεση στην μπάλα.

Κάτι που αποδείχθηκε εξόχως χρήσιμο εναντίον των Βαυαρών, απουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο, λόγω θλάσης που επηρεάζει την κάμψη και την απαγωγή του ποδιού -συμπάθα με, αλλά προτίμησα να εξηγήσω τι είναι αυτό που 'χει, αντί να βάλω έναν ιατρικό όρο.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αναγέννηση του Λεκαβίτσιους, πήραμε τη βοήθεια του on/off. Των αριθμών δηλαδή, που δείχνουν τι κάνει η ομάδα του όταν είναι εκείνος στο παρκέ και όταν κάθετε στον πάγκο, όπως και τι κάνει η αντίπαλος. Δες τι ισχύει στα τρία τελευταία ματς.

Ένα ενδιαφέρον έχει να δούμε και ποιοι είναι οι παίκτες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή όταν είναι στο παρκέ, όπως προκύπτουν από το FIC (Floor Impact Counter), το οποίο δίνει μεγαλύτερη αξιολόγηση στις ασίστ, τη δημιουργία για σουτ και τα επιθετικά ριμπάουντ. Θα δεις και το Players Efficiency Rating (βλ. "ο αριθμός που δείχνει την επιρροή κάθε παίκτη, όταν είναι στο παρκέ").

Για να καταλάβεις πάνω κάτω τι γίνεται το Floor Impact Counter του καλύτερου παίκτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι το 171.1. Το καλύτερο στη φετινή Ευρωλίγκα, μέχρι τώρα, είναι 209.4 και ανήκει στους Αρτούρας Γκουντάιτις και Γκουστάβο Αγιόν. Στο Νο3 είναι ο Γιαν Βέσελι (25.8).

Ο Καλάθης ηγείται όλης της διοργάνωσης στην κατηγορία Ast% (το ποσοστό του κάθε παίκτη, σε σχέση με το συνολικό της ομάδας ενόσω είναι στο παρκέ). Έχει 47.3%, με τον δεύτερο (Σβεντ) να 'χει 46.1% και τον τρίτο Τομάς Ερτέλ να μετρά 43.6%. Ο Λάσμε είναι στο Νο2 της λίστας Total Shooting Percentage, με 221.1. Από πάνω του έχει μόνο τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (236.4).

Από τις 31 διαφορετικές πεντάδες, στις 17

Για να καταλάβει τι έχει στα χέρια του ο Ρικ Πιτίνο (και να προκαλέσει μια αντίδραση σε όλους, οι οποίοι όφειλαν να είναι στις επάλξεις κάθε δευτερόλεπτο, καθώς μπορούσαν να βγουν ή να μπουν ανά πάσα ώρα και στιγμή -μπερδεύοντας εκ του παραλλήλου τον αντίπαλο) χρησιμοποίησε 31 διαφορετικές πεντάδες, στο πρώτο του παιχνίδι στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ήταν στο 96-84 επί της ΤΣΣΚΑ, για την 15η αγωνιστική.

Το μάξιμουμ των λεπτών που πέρασε η ίδια παρέα στον αγώνα ήταν τα 4 λεπτά. Επρόκειτο για τους Καλάθη, Παππά, Παπαπέτρου, Τόμας και Γκιστ. Το +/- είχαν -2 και το επί μέρους σκορ ήταν 8-10. Ως πιο επιτυχημένο 'ματσάρισμα' εκείνης της βραδιάς, είχε αποδειχθεί αυτό των Καλάθη, Λεκαβίτσιους, Αντετοκούνμπο, Τόμας, Γκιστ. Έμειναν για μόλις 2 λεπτά μαζί, εν τούτοις είχαν +9 στο +/- και το επί μέρους σκορ ήταν 9-0.

Για να μην υπάρχουν τυχόν κενά, ας θυμίσουμε τι είναι το plus/minus (+/-), όπως μας έδωσε τον ορισμό ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ιδρυτής του NewStat, που προέκυψε ως spin-off του Athlenda.

" Τα στατιστικά on/off είναι ουσιαστικά δυο ξεχωριστά box score. Ενα box score καταγράφεται για το όταν ένας συγκεκριμένος παίκτης συμμετέχει στο παιχνίδι και ένα για το όταν ο υπό ανάλυση παίκτης δεν αγωνίζεται. Στατιστικά τέτοιου είδους μπορούν να παρουσιάσουν την επίδραση ενός παίκτη σε διαφορετικά κομμάτια του παιχνιδιού της ομάδας.

Για παράδειγμα, όταν ακούτε 'ΤΣΣΚΑ', το μυαλό σας πάει στον Νάντο ΝτεΚολό ή τον Κόρι Χίγκινς. Το πραγματικά ενδιαφέρον βρίσκεται στην απόδοση του Άλεξ Πίτερς. Στις σχεδόν 40 κατοχές της ομάδας του, την ώρα που είναι αυτός στο παρκέ οι Ρώσοι σκοράρουν σε ρυθμό 117 πόντων ανά 100 κατοχές. Όταν είναι στον πάγκο, η 'αρκούδα' βάζει 102.9 πόντους, ανά 100 κατοχές. Πέραν της επιθετικής προσφοράς, έχει και αμυντική παρουσία: όσο παίζει η ΤΣΣΚΑ δέχεται 96.8 πόντους, ανά 100 κατοχές. Όταν είναι εκτός η ΤΣΣΚΑ δέχεται 104 πόντους, ανά 100 κατοχές".

Πάμε παρακάτω. Όπως περνούσαν οι μέρες και τα παιχνίδια, ο Πιτίνο έλεγε και ξαναέλεγε για τη σημασία των deflections, μαζί και ότι δεν γίνεται/δεν είναι δυνατόν να μένουν τέσσερις παίκτες ακίνητοι στην επίθεση και να κοιτούν έναν (Καλάθη) να κάνει ό,τι κάνει.

Πέραν της επισήμανσης, έγινε σχετική δουλειά στην προπόνηση, ενώ συνεχίστηκαν τα τεστ στα ματς. Έτσι, φτάσαμε την Τετάρτη 9/1 στις 17 διαφορετικές πεντάδες, κατά τη νίκη των “πρασίνων” επί της Μπάγερν. Eιρήσθω εν παρόδω, τα deflections ήταν 35.

Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που άφησε τους ίδιους παίκτες, παρέα ήταν 8 λεπτά. Οι Καλάθης, Παππάς και Παπαπέτρου ήταν και στις δυο πεντάδες που αγωνίστηκαν από 8 λεπτά. Η μία (με τον Γκιστ και τον Μήτογλου) ήταν αρνητική. Η άλλη (με τον Τόμας και τον Γκιστ) ήταν η καλύτερη του ματς -σε παραγωγικότητα, plus/minus, τα πάντα όλα.

Από τις 17 διαφορετικές πεντάδες, ο Παπαπέτρου ήταν στις 14 και ο Καλάθης στις 13

Έως την 15η αγωνιστική και την άφιξη του Πιτίνο, το ρεκόρ σε χρόνο συνύπαρξης πέντε παικτών τον είχαν οι Καλάθης, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Γκιστ και Λάσμε. Είχαν αγωνιστεί στην 10η ημέρα, εναντίον της Χίμκι (στη Ρωσία) για 17 λεπτά και ήταν αρνητικοί, του τύπου του -9 (το επί μέρους σκορ ήταν 21-30). Ακολούθησαν τα 13 λεπτά των Καλάθη, Παππά, Αντετοκούνμπο, Τόμας και Λάσμε, εναντίον της Αρμάνι (14η αγωνιστική). Είχαν +3 στο plus/minus και το επί μέρους σκορ ήταν 27-24.

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK