Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκός: Το μαχαίρι από τα δόντια πήγε στην καρδιά

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του και θα έκανε τα πάντα γι' αυτήν. Στο 1ο ημίχρονο έφτασε να χάνει με 19 πόντους και λίγο πριν από τη λήξη κινδύνεψε με 'τριαντάρα' από τη Φενέρμπαχτσε.

Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκός: Το μαχαίρι από τα δόντια πήγε στην καρδιά
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Συρίγος έθεσε στο Sport24 Radio 103,3 αρκετά συμπυκνωμένα τα 40 λεπτά μπάσκετ της Κωνσταντινούπολης. Παναθηναϊκός μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια και η Φενέρμπαχτσε έκανε ένα φου και αυτό ήταν. Σκόρπισαν σαν κινούμενα σχέδια".

Το 83-56 μόλις 2:48 πριν από την κόρνα της λήξης αποδεικνύει του λόγου το αληθές, έστω κι αν το τελικό 85-66 ίσως περνάει λανθασμένα μηνύματα για το τι ακριβώς συνέβη στην Τουρκία.

Ο Παναθηναϊκός μετρούσε 1-10 στη Euroleague μακριά από το κλειστό του ΟΑΚΑ τη φετινή σεζόν και έχοντας ακόμα 9 αγώνες μέχρι το τέλος της κανονικής σεζόν, όφειλε να αλλάξει τα δεδομένα.

Για να έχει ελπίδες να μπει στην 8άδα (να πιάσει το 10-11 της Μπασκόνια) από το 9-12 που ήταν πριν από το τζάμπολ πιθανότατα να μην αρκούσαν 4 νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια. Έπρεπε να παίξει ως Παναθηναϊκός και εκτός έδρας, ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Η πρωτοπόρος Φενέρμπαχτσε δεν ήταν διατεθειμένη να χαριστεί. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είναι πια μόνο πρώην προπονητής του 'τριφυλλιού', είναι και ένας τεχνικός που μακροημερεύει πλέον στην Τουρκία και κάθε συναισθηματισμός εξοβελίζεται από το παρκέ.

"Θα πρέπει σε όλους τους τομείς να κάνουμε ένα σπουδαίο παιχνίδι", έλεγε κατά την αναχώρηση της αποστολής ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος επέλεξε να κλείσει με... ζώνη τους σουτέρ της τουρκικής ομάδας. Απέτυχε παταγωδώς. Η 1η περίοδος έκλεισε με 6/8 δίποντα και 4/7 τρίποντα για τους γηπεδούχους. Τα λάθη; Ένα από τη μία πλευρά, δέκα από την άλλη.

Δεν υπήρχε αμφιβολία για το ποια ομάδα μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένη για τη νίκη. Αλλά και να υπήρχε, ο Σον Κιλπάτρικ που πάλευε μόνος του με τα θηρία, δεν ήταν αρκετός. Ο ανέτοιμος Κιθ Λάνγκφορντ έμεινε εκτός αποστολής, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού τεχνικού, δεν κατάφερε να γίνει σουτέρ εν μια νυκτί και ο μοναδικός παίκτης των 'πρασίνων' με αυτήν την ιδιότητα, ο Ματ Λοτζέσκι, υπέστη τον νιοστό μυικό τραυματισμό του και αποχώρησε στο 11' (χάνει το ντέρμπι κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό).

Όταν ο Μάρκο Γκούντουριτς με τρίποντο έκανε το 48-29 (από 39-29) δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του 1ου ημιχρόνου, ήρθε μία μικρή και ανεπιθύμητη δικαίωση του Πιτίνο. "Το χαρακτηριστικό των μεγάλων ομάδων είναι πως στηρίζονται σε πολλούς παίκτες και όχι σε έναν που μπορεί να λείψει από το παιχνίδι", είχε πει για την απουσία του Γιαν Βέσελι.

Αν η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, τότε αυτά που λογικά ξαναείπε ο Πιτίνο στα αποδυτήρια της 'Ουλκέρ Αρένα' έπιασαν τόπο. Ο Παναθηναϊκός... νίκησε στο επί μέρους σκορ του 3ου δεκαλέπτου, περιορίζοντας τους Τούρκους σε 17 πόντους.

Το 63-46, όμως, δεν έδινε ιδιαίτερες ελπίδες ανάκαμψης. Ούτε το γεγονός ότι πλην του Ντεσόν Τόμας και του Κιλπάτρικ, κανείς άλλος παίκτης των φιλοξενουμένων δεν πλησίαζε σε διψήφιο αριθμό πόντων. Ή στα 5 ριμπάουντ. Ή στις 3 ασίστ, πλην του Νικ Καλάθη. Ή έστω στις πάνω από 2 εύστοχες προσπάθειες από το δίποντο. Εξαίρεση στο τελευταίο ο Ίαν Βουγιούκας, ο παίκτης που έβγαλε εκτός rotation ο Πιτίνο άμα τη αφίξει του, που επανέφερε στην ομάδα βλέποντας το πόσο δουλεύει στις προπονήσεις και που τον επιβράβευσε με λεπτά συμμετοχής.

Ο Άντριαν Πέιν που νιώθει "υπέροχα" που γύρισε και που είναι "ενθουσιασμένος" για την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, όπως τόνιζε τον Ιανουάριο, αγωνίστηκε μόλις για 106 δευτερόλεπτα. Ο Γιάννης Παπαγιάννης έπαιξε μόλις 5:43. Τόμας, Ιωάννης Παπαπέτρου, Κιλπάτρικ, Καλάθης και Τζέιμς Γκιστ είχαν πάνω από 20 λεπτά στο παρκέ, αφού δεν εμφανίστηκε αντικαταστάτης τους.

Με αυτά τα δεδομένα, στο 4ο δεκάλεπτο η διαφορά έμοιαζε μονόδρομος να μεγαλώσει. Πλησίασε στους 30 πόντους, μέχρι οι γηπεδούχοι να βάλουν... κόφτη και ο Παναθηναϊκός να την 'ψαλιδίσει' στα τελευταία λεπτά. Τα ΜΜΕ μπορεί να άλλαξαν τους μηδενιστικούς τίτλους, ωστόσο η εικόνα παραμένει ζοφερή, 5 μέρες πριν από τον ημιτελικό κυπέλλου. Ακόμα έναν αγώνα στον οποίο ο Παναθηναϊκός θα μπει με το μαχαίρι στα δόντια, αλλά αυτήν τη φορά με στόχο να μην το μπήξει στην καρδιά του, όπως στην Πόλη.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK