Παναθηναϊκός: Ο Ρικ Πιτίνο 'αφόρισε' το δικό του δόγμα. Αναγκάστηκε

Η αδυναμία ανταπόκρισης των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στις ανάγκες της δεύτερης μάχης με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη υποχρέωσε τον Ρικ Πιτίνο ν' αναθεωρήσει ό,τι είχε στο μυαλό του. 26 τα διαφορετικά σχήματα που δοκίμασε ο Αμερικάνος κόουτς αναζητώντας λύση.

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν θυμάσαι, η χριστουγεννιάτικη συμφωνία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Ρικ Πιτίνο έγινε στο άψε-σβήσε. Μια φιλόδοξη πρόταση που έπεσε ξαφνικά στο τραπέζι και μια προοπτική επανόδου στο επαγγελματικό μπάσκετ αλληλοσυμπληρώθηκαν προκειμένου ο Αμερικάνος κόουτς να μπει στο αεροπλάνο για την Αθήνα και τρεις ημέρες μετά την άφιξή του (29/12) να κοουτσάρει στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Από τότε και μέχρι το -σχεδόν μοιρολατρικό- 77-62 της Παρασκευής από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποτέλεσμα που θύμισε το σύνολο του Νοεμβρίου και ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες παρουσίας σε άλλο ένα Final Four, τον ανεκπλήρωτο πόθο της τελευταίας 7ετίας, μεσολάβησαν 16 αγώνες (15 κανονικής περιόδου και 1 πλέι οφ).

Τις πρώτες ημέρες του ο Πιτίνο δεν ήξερε τίποτα και κανέναν. Δεν εξερευνούσε μονάχα την Αθήνα, γράφοντας στο twitter, αλλά και το νέο εργασιακό περιβάλλον του. Ζούσε σε γυάλα, γνώριζε για το μπάσκετ μονάχα ό,τι του μετέφεραν οι νέοι, Έλληνες μάλιστα, συνεργάτες του. Το αποτέλεσμα ήταν απέναντι στους Μοσχοβίτες να δοκιμάσει 27 διαφορετικές 5άδες. Πολλές τουλάχιστον, αν όχι υπερβολικές.

Έψαχνε σαν αδάμαστο μαθητούδι, απ' αυτά που είχε στα κολέγια, να συλλέξει πληροφορίες για τον κάθε παίκτη του ξεχωριστά. Να διαπιστώσει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα. Ως τη στιγμή που στο 9ο παιχνίδι του στην Euroleague έφτασε να χρησιμοποιήσει μονάχα 10 διαφοροποιημένα σχήματα. Ένας old school προπονητής που δεν κοιτούσε το ρολόι για να κάνει αλλαγές.

Ο αυξημένος χρόνος του Ιωάννη Παπαπέτρου και του ΝτεΣόν Τόμας, η ενεργοποίηση/εκμετάλλευση του Γιώργου Παπαγιάννη και το 'σφιχτό' ροτέισον λειτούργησαν ασυζητητί. Με την πρόκριση στην 8άδα, είχε κερδίσει την πρώτη μεγάλη πρόκληση.

Η δεύτερη ήταν ένα μεγάλο διπλό στη Μαδρίτη σε 2 απόπειρες, το οποίο θα 'αναστάτωνε' τη σειρά απέναντι στους 'μερένγκες'. Είχε καταλάβει ότι το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις όροις. Όχι γιατί απαραίτητα η διαιτησία θα ευνοούσε την ισπανική ομάδα - όπως συνέβη στο πρώτο παιχνίδι. Αλλά γιατί είχε περιορισμένες λύσεις. Οι Μαδριλένοι διάλεξαν αντίπαλο στην τελευταία αγωνιστική και οι παίκτες του θα έπρεπε ν' αντέξουν, παρασέρνοντας με την ορμή τους ένα... θωρηκτό. Που για κακή τύχη των 'πρασίνων' δεν είχε στον Σέρχιο Γιουλ.

Το 75-72 του πρώτου αγώνα κάλλιστα θα διαβαζόταν ανάποδα, αν το γενικό μπλακ άουτ σε λιγότερα από τέσσερα λεπτά και 1-2 σφυρίγματα δεν είχαν αποφέρει το 9-0 της Ρεάλ. Ο δεύτερος αγώνας ήταν, αντίθετα, ένας 'αφορισμός' του δόγματος που ο Ρικ Πιτίνο εφάρμοζε πιστά μέχρι σήμερα. Σαν Ευαγγέλιο.

Θα ήθελε πολύ να καταφέρει κάποιος από τους παίκτες του να καταγράψει στη στατιστική περισσότερα από τα 26'04'' του Καλάθη. Ακόμη και για τον ηγέτη του 'τριφυλλιού' ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Άρχισε με 2 λάθη σε λιγότερα από 4 λεπτά και κατέληξε με 0/11 σουτ γιατί αυτό τού έδωσε η αντίπαλη άμυνα, κλείνοντας κάθε δίοδο πάσας, κυρίως διαγώνιας. Τέλειωσε με 7 τελικές πάσες - στις συνολικά 15 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Δεν αρκούσαν.

Ο παίκτης με τον δεύτερο χρόνο συμμετοχής ήταν ο Τόμας των -παρά 2 δευτερολέπτων- μόλις 24 λεπτών. Παρείχε 13 πόντους, δεν άντεχε παραπάνω να κυνηγά Ράντολφ - Τόμπκινς και ταυτόχρονα να καλύπτει μέσα διεκδικώντας ριμπάουντ από τα 'θηρία' (Ταβάρες, Αγιόν).

Ο Πιτίνο δεν βρήκε ποτέ το σχήμα που θα του αποδώσει όσα ήθελε. Άλλαξε 28 φορές 5άδες, οι 26 εξ αυτών ήταν διαφορετικές. Μονάχα μία εξ αυτών, η αρχική έμεινε μαζί για περισσότερα από 5 λεπτά και άλλη μία υπερέβη το φράγμα των 4 λεπτών. Δοκίμασε ακόμη και σχήμα με 2 σέντερ (για λίγο) ή τον ντεφορμέ Λοτζέσκι ως σούτινγκ γκαρντ. Nada. Στο τέλος έδωσε χρόνο και στον Μήτογλου. Ίσως τον χρειαστεί την Τρίτη. Στην τελευταία ευκαιρία των 'πρασίνων' για την ανατροπή. Ειδάλλως adios...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK