H πληγή του ριμπάουντ είναι βαθιά για τον Παναθηναϊκό και δεν φταίει μόνο ο Λάσμε

Ο Πέιν θα έρθει, άλλο ένα κορμί μόνο ωφέλιμο θα είναι. Θα γίνει όμως το αντίδοτο για ένα σύνολο που ακόμη και στις νίκες υστερεί στα ριμπάουντ; Πόσο ευθύνεται ο Στεφάν Λάσμε για το πρόβλημα και τι κάνει όταν παίζει.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μην μπερδεύεσαι. Το μακρινό ριμπάουντ δεν είναι -πια- το πολυτιμότερο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Ούτε ήταν ποτέ, αφού η απόσταση δεν έπαιζε σημαίνοντα ρόλο. Ενδιέφερε πάντα το 'σκέτο', το απλό ριμπάουντ. Χωρίς προσδιορισμούς. Αυτό που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για έξτρα κατοχές και κατ' επέκταση για επιπλέον ευκαιρίες σκοραρίσματος. Τις οποίες η σύγχρονη στατιστική και κάθε προπονητικό σταφ, βεβαίως, μετρούν μία-μία.

Ο εφετινός Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είναι καθόλου καλός σε αυτό το σκέλος. Πάσχει. Είτε γιατί οι νυν ψηλοί του δεν διαθέτουν (πια) την αλτικότητα και το συγχρονισμό τους, δεδομένης της ηλικίας και της καταπόνησης, είτε γιατί η συνολική δουλειά που γίνεται από τους εκάστοτε 5 του παρκέ είναι ελλιπής, το αποτέλεσμα παράγει μείον. Στη Βαρκελώνη το 'τριφύλλι' έχασε από ένα απίθανο τρίποντο του Κούριτς που επηρέασε το μομέντουμ και φυσικά τα 20 λιγότερα ριμπάουντ (39 έναντι 19).

Μάλιστα οι 'μπλαουγκράνα' μάζεψαν περισσότερα επιθετικά (15 στο σύνολο) από τα αμυντικά των 'πρασίνων' που έμειναν στα 12. Διεκδικήθηκαν κοινώς 27 μπάλες στη ρακέτα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και το 56% αυτών κατέληξε ξανά στα χέρια των αντιπάλων τους. " Δεν υπάρχει τακτική και στρατηγική με αυτά τα νούμερα", ανέφερε απογοητευμένος ο Ρικ Πιτίνο προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει πως " αφήσαμε αυτό να συμβεί ενώ κάναμε τόσο καλό ματς".

Σύμφωνα με το 'play by play' του αγώνα οι Πρωταθλητές επέτρεψαν το πρώτο επιθετικό ριμπάουντ στους Καταλανούς στο 9'02'' της πρώτης περιόδου. Μέχρι τότε ήλεγχαν την κατάσταση. Έκτοτε 'χάθηκε' όντως η μπάλα με αποκορύφωμα την τρύπα των 7 επιθετικών της Μπαρτσελόνα στη διάρκεια της τρίτης περιόδου. Αριθμός απαγορευτικός για μια ομάδα που θέλει να επιβάλει το τέμπο της σ' ένα εκτός έδρας ματς και ολοκληρώνει διαδοχικές αποτελεσματικές αμυντικές προσπάθειες.

Φαινόμενο επαναλαμβανόμενο ωστόσο ακόμη και σε βραδιές που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κατέκτησε νίκες (Μακάμπι ή ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Τι ακριβώς αλιεύσαμε από την πλατφόρμα της Newstats.eu; Ότι ο Παναθηναϊκός στα 8 νικηφόρα παιχνίδια του διαθέτει οριακά καλύτερο συντελεστή στα ριμπάουντ, συλλέγοντας μόλις 1.2 παραπάνω από την εκάστοτε αντίπαλό του.

H πληγή του ριμπάουντ είναι βαθιά για τον Παναθηναϊκό και δεν φταίει μόνο ο Λάσμε

Αντιθέτως στα 10 ματς που έχει χάσει η διαφορά είναι χαώδης. Οι 'πράσινοι' βρίσκονται στα 28 συνολικά, τη στιγμή που οι ομάδες που τον έχουν κερδίσει παίρνουν 8 περισσότερα κατά μέσο όρο.

H πληγή του ριμπάουντ είναι βαθιά για τον Παναθηναϊκό και δεν φταίει μόνο ο Λάσμε

Δικαιολογημένα οπότε βρίσκεται στην τρίτη θέση των ομάδων που επιτρέπουν στους αντιπάλους τα περισσότερα ριμπάουντ (35.06), κερδίζοντας μονάχα την Νταρουσάφακα και την Γκραν Κανάρια!

Προφανώς είναι πρόβλημα όταν σ' ένα παιχνίδι οι τρεις σέντερ (Γκιστ, Λάσμε, Παπαγιάννης) που έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν όλοι τους 5 ριμπάουντ - το 1 μόλις αμυντικός.

Ο Λάσμε κάνει μόνο μπλοκ άουτ

Κυρίως βέβαια η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τον 37χρονο από την Γκαμπόν. Δικαίως ή αδίκως;

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τα πρώτα 18 παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός υπολείπεται σχεδόν 4.5 ριμπάουντ ενόσω ο Λάσμε βρίσκεται στο παρκέ.

H πληγή του ριμπάουντ είναι βαθιά για τον Παναθηναϊκό και δεν φταίει μόνο ο Λάσμε

Κάτι που δεν αναπαράγεται με τον Γκιστ, ο οποίος παρουσιάζει 'πράσινο χρώμα' (θετικό συντελεστή) στους αντίστοιχους δείκτες. Τον Παπαγιάννη πάλι, ας τον αφήσουμε έξω από την εξίσωση, διότι έχει αγωνιστεί ελάχιστα ως τώρα στη διοργάνωση.

H πληγή του ριμπάουντ είναι βαθιά για τον Παναθηναϊκό και δεν φταίει μόνο ο Λάσμε

Όλο το παραπάνω συνοψίζεται στα 3 ριμπάουντ που παίρνει ανά 16'57'' που παίζει κατά μέσο όρο ο Λάσμε. Με το νούμερο αυτό είναι μόλις ο πέμπτος καλύτερος ριμπάουντερ του 'τριφυλλιού', παρέα με τον Τόμας, μένοντας πίσω από Γκιστ, Καλάθη, Παπαπέτρου και Μήτογλου, και ξεπερνώντας οριακά τον Λοτζέσκι των 2.7.

Ο ίδιος πολύ δεν βοηθάει, αλλά τουλάχιστον κατά τα διαστήματα που βρίσκεται στο παρκέ ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει ένα 71.3% επιτυχίας στα ριμπάουντ που διεκδικούνται και κερδίζονται στα ρακέτα του, τη στιγμή που που ο αντίστοιχος αριθμός όσο λείπει πέφτει στο 61.4%. Κοινώς προσφέρει με μπλοκ-άουτ, 'κλειδώνοντας' αντιπάλους και επιτρέποντας σε συμπαίκτες να φτάσουν στο ζητούμενο. Είναι ένας παράγοντας στον οποίο υπερτερεί του Γκιστ. Ακόμη κι αν αυτό δεν φάνηκε την Παρασκευή.

Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα' διέρρευσε η πληροφορία της πρότασης στον Εΐντριαν Πέιν για τη δεύτερη θητεία του στο 'τριφύλλι'. Ο Πιτίνο προέκρινε την περίπτωση του 28χρονου, αφού ο χρόνος που κυλάει, δεν γυρίζει πίσω, είναι αδυσώπητος.

Ελπίζει ακόμα, αλλά

Το διακύβευμα βέβαια για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αφορά το κατά πόσο μετά τη νέα εκτός έδρας ήττα, το 8-10 ως εδώ στη διοργάνωση και τα δύο ματς που ακολουθούν σε Κάουνας - Τελ Αβίβ διατηρεί πιθανότητες να εξασφαλίσει τουλάχιστον την 8η θέση.

Πόσο; Ο χρήστης 'Q' έχει κάνει τους υπολογισμούς με βάση τα τωρινά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του.

Ας το κρατήσουμε...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK