Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το #10yearschallenge απέτυχε στο Κάουνας

Πριν από 10 χρόνια ήταν ο Παναθηναϊκός που έφτανε τους 80 πόντους και επικρατούσε άνετα στο Κάουνας, στο δρόμο για το 5ο αστέρι. Μετά την κατάρρευση στην τέταρτη περίοδο και την ήττα από τη Ζαλγκίρις ψάχνει πώς θα μπει στην 8άδα.

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

4 Δεκεμβρίου 2008. Ο επιβλητικός Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η πληρέστερη- πιθανότατα- ομάδα της τελευταίας 20ετίας στην Ευρώπη, νικούσε 80-69 της Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Σουτάροντας με 70% στα δίποντα. Ήταν μία (η πέμπτη στα πρώτα έξι ματς) νίκη από τις 17 συνολικά που συνέλεξαν οι 'πράσινοι' ως την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο.

18 Ιανουαρίου 2019. Ένας 'άλλος' Παναθηναϊκός έχασε 82-69 από τη Ζαλγκίρις, συμπλήρωσε 11 ήττες στην εφετινή διοργάνωση (8-11) και χωρίς επιτυχία για δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι του έμεινε πίσω στη μάχη της πρόκρισης. Υστερώντας μάλιστα σε περίπτωση ισοβαθμίας, με 0/2 απέναντι στους πρωταθλητές Λιθουανίας.

Το 2008 ο παίκτης Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με 15 πόντους (5/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές), 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα. Το 2019 ο κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν στον αντίπαλο πάγκο και φρόντιζε ν' αλλάξει τις ισορροπίες με τις επιλογές του στο δεύτερο μισό του αγώνα της Παρασκευής, αφού εμφάνισε μια πολύ πιο αποφασισμένη ομάδα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ-ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS-PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ-ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS-PANATHINAIKOS EUROKINISSI

Έφταιγε προφανώς και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός για το επιμέρους 49-32 από το 20' ως την κόρνα της λήξης, κυρίως δε το 30-18 της τέταρτης περιόδου, το οποίο υπήρξε καταδικαστικό στην απόπειρα για μια εκτός έδρας νίκη μετά τις 2/11 και τη διακοπή του 0/6 από το 72-67 στην Ποντγκόριτσα.

" Η ομάδα μου δεν κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει, εσείς το αναγνωρίσατε και μπράβο σας", αποκρίθηκε ο Ρικ Πιτίνο σε δημοσιογράφο υμνώντας την παρατηρητικότητά του και ζητώντας του να επισκεφθεί τ' αποδυτήρια για να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους παίκτες του.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν προηγηθεί 9-0 και 26-16, κάνοντας "το καλύτερο ημίχρονο απ' όταν ήρθα", προσέθεσε ο Αμερικάνος κόουτς, παρά το γεγονός πως το +4 (37-33) δεν αντικατόπτριζε πλήρως την εικόνα του αγώνα ως το 20'. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε αμυνθεί εξαιρετικά, είχε κατ' επέκταση τρέξει πολύ, βρίσκοντας 18 πόντους στο ανοικτό γήπεδο και 6 από δεύτερες επιθέσεις χωρίς μάλιστα να έχει εκτελέσει βολή, και είχε αναγκάσει τη Ζαλγκίρις σε 10 λάθη! Ιδανική συνθήκη για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Nop...

" Ίσως επαναπαυτήκαμε", υποστήριξε ο Ντίνος Μήτογλου ψάχνοντας εναγωνίως μια πειστική εξήγηση για την εικόνα στην έναρξη της τρίτης περιόδου, καθώς η ελληνική ομάδα έμεινε χωρίς πόντο για πέντε λεπτά (46-37) και άρχισε να κυνηγά χωρίς ποτέ να φτάνει την αντίπαλό της. " Κάναμε λάθη που δεν επιτρέπονται", συμπλήρωσε σκυθρωπός ο Γιώργος Βόβορας, " έχοντας κακές, κυρίως βιαστικές επιλογές".

Πώς μεταφράζεται αυτό; Τρίποντο στο τρίποντο και επιθέσεις που ξοδεύονταν άνευ κέρδους. Ούτε στο χρονικό σημείο που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πλησίασε στους 2 (48-46), κατόρθωσε να διαχειριστεί το μομέντουμ. Ο Γκιστ ξόδεψε το λέι απ της ισοφάρισης, ο Γουόλτερς όχι στην επόμενη φάση και από το 65-56 του 34', αφότου ακολούθησαν τα ανόητα φάουλ στις αλλαγές και η αποβολή του Αμερικάνου ψηλού, ήταν πλέον ευδιάκριτο πως το 'τριφύλλι' δεν θα βρει αυτό που έψαχνε στο Κάουνας. Επιτρέποντας στη Ζαλγκίρις να σκοράρει περισσότερους πόντους από το μέσο όρο της εφέτος.

Πριν από 10 χρόνια είχε στις τάξεις του τον Σάρας, τον Πέκοβιτς (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και τον Μπατίστ (14 πόντοι με 7/8 δίποντα). Είχε κι άλλους. Δέκα χρόνια μετά βρήκε ξανά τον Γιανκούνας και τον Μιλάκνις. Δεν ήταν, βέβαια, αυτοί που του έκαναν τη ζημιά. Ήταν ο Νέιτ Γουόλτερς των 10 πόντων (για τον οποίο προ διετίας υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον) και κυρίως ο αθλητικός Άαρον Γουάιτ των 15 πόντων με κάθετο παιχνίδι και 6/7 δίποντα. Συμπαίκτης, ως κολεγιόπαιδο, του Σον Κιλπάτρικ (11 πόντοι με 5/14 σουτ, 3 ασίστ) και του Αντριάν Πέιν στην πανεπιστημιακή ομάδα των ΗΠΑ (2013). Μόνο που ο ένας έχει 3.5 χρόνια εμπειρίας στην Ευρώπη (Γερμανία, Ρωσία, Λιθουανία), ο άλλος έπαιξε το δεύτερο παιχνίδι του με το 'τριφύλλι' και ο τρίτος ήταν με πολιτικά.

Άλλες εποχές...

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK